Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л4.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
166.19 Кб
Скачать

3. Мета, функції та основні етапи управління персоналом

Головна мета системи управління персоналом: забезпечення кадрами, організація їх ефективного використання, професійного та соціального розвитку. У відповідності з цією метою формується система управління персоналом, яка поєднує в собі декілька функціональних підсистем. Останні являють собою різні підрозділи по роботі з кадрами, які виконують однорідні функції.

Основні етапи процесу управління персоналом:

1. Планування персоналу (розробка плану задоволення майбутніх потреб у трудових ресурсах).

2. Підбір персоналу (створення резерву потенційних кандидатів на усі посади).

3. Відбір (оцінка кандидатів на вакантні місця і вибір кращих із резерву, створеного в ході підбору).

4. Визначення заробітної плати і пільг (розробка схем організації і структури заробітної плати, системи пільг з метою залучення, найму, збереження і відтворення працівників).

5. Профорієнтація та адаптація (входження найнятих працівників на підприємство та в його підрозділи; розвиток у працівника розуміння того, що очікує від нього підприємство і яка праця на ньому отримує

6. Навчання (розробка програм для навчання трудовим навичкам).

7. Оцінка трудової діяльності (розробка методик оцінки трудової діяльності і доведення їх до працівника).

8. Підвищення, пониження, переведення, звільнення (розробка механізму переміщення працівників на посади з більшою або меншою відповідальністю, розвитку їх професійного досвіду шляхом пересування на інші посади або ділянки роботи, а також процедур припинення договору найму).

9. Підготовка управлінських кадрів, управління просуванням по службі (розробка програм, спрямованих на розвиток здібностей і підвищення ефективності праці керівників).

4. Планування персоналу

Планування персоналу - це цілеспрямована діяльність по забезпеченню пропорційного і динамічного розвитку персоналу підприємств, розрахунок його кваліфікаційної структури, визначення загальної і додаткової потреби у персоналі на наступний період.

Планування персоналу включає 3 етапи:

1. Оцінка наявних на підприємстві трудових ресурсів.

2. Оцінка майбутніх потреб у кадрах.

3. Розробка програми задоволення майбутніх потреб у персоналі.

Кількісна характеристика трудових ресурсів (персоналу) підприємства в першу чергу виміряється такими показниками, як облікова, явочна і середньооблікова чисельність працівників.

Облікова чисельність (Чобл) працівників підприємства - це чисельність працівників облікового складу на визначене число чи дату з обліком прийнятих і вибулих за цей день працівників.

де Чяв – явочна чисельність, Кобл – коефіцієнт облікового складу.

де Кобл=Фном/Фяв чи

де Фном – номінальний фонд робочого часу (365-Вихідні-Святкові); Фяв – явочний фонд робочого часу (Фном – відпустки та інші неявки ), f – відсоток невиходів.

Явочна чисельність — це кількість працівників облікового складу, що мають з'явитися на роботу. Планова чисельність визначається за трьома методами:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]