Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л.7 дох ДБ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
104.96 Кб
Скачать
  1. Економічна природа доходів Державного бюджету.

Доходи бюджету - це частина централізованих ресурсів держави, які необхідні для виконання нею відповідних функцій. Вони виражають економічні відносини, що виникають в процесі формування фондів грошових коштів і надходять в розпорядження органів державної влади і управління.

Бюджетні доходи поняття більш вузьке, ніж доходи держави, які включають, крім коштів бюджетів усіх рівнів, фінансові ресурси позабюджетних фондів і державного сектору економіки.

http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/ed_2010_06_08/NT0015.html

Найбільш адекватним та об'єктивним відображенням стану національної еконо­міки (економічного зростання або спаду) є податкові надходження. Вони посідають провідне місце серед різних методів мобілізації бюджетних ресурсів (70-80%)

Податковими надходженнями визнаються встановлені законами України про оподаткування загальнодержав­ні податки і збори (обов'язкові платежі) та місцеві податки і збори (обов'язкові платежі)

Рис. 2.6. Бюджетна класифікація податкових надходжень

Наразі в Україні залишається актуальним питання оптимізації регулятивного впливу системи оподаткування на соціально-економічний розвиток держави. Крім того, на кожному наступному етапі становлення і розвитку національної податкової системи виникають нові проблеми, що вимагають інших підходів до процесу форму­вання механізму оподаткування, адекватного умовам економіки, що трансформуєть­ся, творчого осмислення та впровадження таких податків, які більшою мірою реалі­зовували їх фіскальну та регулюючу функцію, відображали об'єктивний стан економіки України.

До першої групи податкових надходжень віднесені податки на доходи, податки на прибуток, податки на збільшення ринкової вартості: податок з доходів фізичних осіб та податок на прибуток підприємств До другої групи податкових надходжень відносяться податки на власність (періо­дичні податки на чисту вартість майна (податок на нерухоме майно підприємств та податок на нерухоме майно громадян), а також податок з власників транспортних за­собів та інших самохідних машин і механізмів).

Третю групу податкових надходжень об'єднують збори за спеціальне використан­ня природних ресурсів (збір за спеціальне використання лісових ресурсів та корис­тування земельними ділянками лісового фонду, збір за спеціальне водокористуван­ня, платежі за користування надрами, збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету, плата за землю та плата за використання інших при­родних ресурсів).

До четвертої групи податкових надходжень віднесені внутрішні податки на товари та послуги (податок на додану вартість, акцизний збір із вироблених в Україні това­рів, акцизний збір із ввезених на територію України товарів, податки на окремі ка­тегорії послуг, плата за ліцензії на певні види господарської діяльності, плата за тор­говий патент на деякі види підприємницької діяльності, погашення бюджетної за­боргованості по невідшкодованим сумам податку на додану вартість з простроченим терміном повернення).

П'ята група податкових надходжень об'єднує податки на міжнародну торгівлю та зовнішні операції (ввізне мито, вивізне мито, кошти, отримані за вчинення консуль­ських дій, інші надходження від зовнішньоекономічної діяльності, надходження від реалізації квот на ввезення цукру-сирцю тростинного).

Шоста група податкових надходжень об'єднує інші податки (місцеві податки і збо­ри, фіксований сільськогосподарський податок, єдиний податок для суб'єктів мало­го підприємництва, збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства).

Важливим джерелом доходів бюджетів різних рівнів є неподаткові надходження. Проте їх обсяг значно менший від податкових надходжень (20 — 30%).

Неподаткові надходження — доходи від власності та підприємницької діяльності; адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційної господарської діяльнос­ті; інші неподаткові надходження.

неподаткові надходження поділяються на три групи:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]