Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Blok_NMZ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

5.2. План лекції.

1. Сутність поняття планування. Принципи планування як функції менеджменту.

2. Сутність та етапи здійснення стратегічного планування.

3. Зміст та етапи здійснення оперативного планування.

4. Повноваження, відповідальність та делегування як підґрунтя організаційної діяльності.

5. Сутність та види організаційних структур управління.

Література: [7, 9, 12, 13, 14, 28, 36, 51-55, 61-63, 66-68].

5.3. Основні категорії, ключові поняття та визначення теми.

  1. Планування.

  2. Цілі.

  3. Політика.

  4. Правила.

  5. Процедури.

  6. Повноваження.

  7. Відповідальність.

  8. Делегування.

  9. Скалярний ланцюг.

  10. Органіграма.

5.4. Текст лекції.

1. Сутність поняття планування. Принципи планування як функції менеджменту.

Блискучим планам щастить на проектувальників, недолугим планам щастить на виконавців.

Веслав Брудзиньский

Рівень планомірності в багатьох ефективно функціонуючих компаніях демонструє осмисленість і визначеність їх діяльності. Сучасне планування характеризується усвідомленням його необхідності з метою забезпечення ефективного організування, мотивування, контролювання та регулювання діяльності організації, запобігання втратам і зменшення ризиків.

Процес планування формує орієнтир майбутньої діяльності організації.

Планування вид управлінської діяльності (трудових процесів), який визначає перспективу і майбутній стан організації, шляхи і способи його досягнення.

Беручи до уваги масштаб передбачення перспективи організації, виділяють стратегічне планування (понад 1 рік) і оперативне (поточне) планування (до 1 року) (рис. 1Д). Стратегічне планування полягає у виборі курсу розвитку організації — її стратегії. Оперативне планування є одночасно логічним продовженням стратегічного планування і способом реалізації стратегії. Тому в американському менеджменті його часто називають плануванням реалізації стратегії.

Для того, щоб функція планування досягла своїх цілей, вона повинна ґрунтуватися на таких принципах: повнота, точність, економічність, безперервність, гнучкість, масовість.

Принцип повноти. Планування повинно охоплювати всі галузі діяльності підприємства, а також усі етапи, дії та операції як господарських процесів, так і процесів управління. Якщо при плануванні щось «випаде» зі сфери уваги менеджера, то неминуче виникнення у цій ланці «вузького місця», тобто зривів, неузгодженості.

Принцип розумної оптимальності. При плануванні потрібно, по можливості, точно визначити економічні параметри, кількісні та якісні характеристики дій, оскільки плани є орієнтирами в діяльності. Але потрібно бути готовими до можливих змін цих параметрів у ході функціонування організації в разі змін в її внутрішньому чи зовнішньому середовищі.

Принцип результативності. Всі розроблені в планах заходи повинні забезпечувати постійний розвиток підприємства та отримання додаткового прибутку від них.

Принцип безперервності. Планування досягає поставлених цілей тоді, коли воно здійснюється не епізодично, а безперервно як у часі, так і в просторі. Цей принцип тісно пов'язаний з принципом гнучкості: якщо плани виглядають не досить обґрунтованими, то їх потрібно переглядати, оскільки догматизація їх приведе до руху у хибному напрямку.

Принцип масовості. Обґрунтовані плани можуть бути розроб­лені тільки при залученні до процесу планування співробітників, які виконують ці плани. Залучення майбутніх виконавців до процесу розробки планів стимулює усвідомлене їх виконання, активізує активність виконавців, дає змогу врахувати обставини, що можуть бути невідомі менеджеру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]