Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сергій Сембрат Особливості планування та органі...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
331.78 Кб
Скачать

Висновки

Вивчення закономірностей вікового розвитку фізичних здібностей дітей 6 – 9 років, які були отримані при досліджені динаміки структури фізичної підготовленості та основних її компонентів дозволили розробити планування вибіркового розвитку фізичних здібностей та їх співвідношення в процесі занять фізичною культурою. При розробці планування вперше була використана стратегія нормування фізичних навантажень в залежності від активності та темпів вікового розвитку фізичних здібностей, визначені темпи розвитку: високий, середній та низький, що відповідають вибірковому навантаженню в межах від 5 – 25 % навчального часу;

На цій підставі було розроблено планування як вибіркового, так і комплексного розвитку фізичних здібностей дітей 6 – 9-річного віку.

При плануванні засобів розвитку силових здібностей необхідно надавати їм перевагу у роботі з хлопчиками з 6 до 9 років, а дівчатками з 8 до 9 років. В ці вікові періоди виявлено сенситивність розвитку сили, а темп їх складає у хлопчиків 51,5 %, та у дівчаток 44,9 %.

Збільшувати фізичні навантаження для розвитку швидкісно-силових здібностей хлопчиків і дівчаток слід в період від 6 до 7 років та від 8 до 9 років дівчаток, коли дана здібність збільшує темп розвитку на 38,0 %, що і дозволяє використовувати більше засобів швидкісно-силової спрямованості.

У хлопчиків і у дівчаток у віці від 6 до 7 років необхідно збільшувати обсяг навантаження для удосконалення швидкості. Що стосується частоти рухів, то сенситивний період у її розвитку спостерігається, як у хлопчиків, так і у дівчаток у віці від 7 до 8 років.

При вивченні особливостей розвитку витривалості визначено, що за період з 6 до 9 років її темп становить у дівчаток 42,4 %, а у хлопчиків – 43,4 %. Активність у розвитку витривалості спостерігається незалежно від статі від 6 до 9 років, та у віці від 8 до 9 років.

Показники рухливості у суглобах (гнучкості) свідчать, що сенситивні періоди у розвитку цієї здібності є характерним для дівчаток у віці від 8 до 9 років, а у хлопчиків від 6 до 7 та від 8 до 9 років.

Спритність є здібністю, що пов’язана з координацією рухів, а підвищувати обсяг навантажень для її розвитку необхідно як у дівчаток, так і у хлопчиків у віковому діапазоні від 7 до 9 років, з значним підвищенням у дівчаток з 7 до 8 років.

Що стосується просторової орієнтації, то тільки у 7 років необхідно зменшувати обсяг навантажень.

Наступним компонентом педагогічних умов слід вважати методику організації класу, яка потребує розподілення на однорідні групи (команди), які змагаються між собою з використанням спортивного інвентаря (м’ячі, лавки, гімнастичні палки, обручі, легкоатлетичні планки та ін.). Як правило, перші вправи виконуються з малою інтенсивністю і дозволяють ознайомити дітей з технікою. Після цього виконуються вправи з максимальною інтенсивністю, де дозування навантаження та відпочинку залежить від кількості команд.

Література

1. Вільчковський Е.С., Козленко М.П., Цвек С.Ф. Навчальна робота з фізичної культури в 1-3 класах. К.: Рад. школа- 1972.. . - 223 с.

2. Волков Л.В. Методика виховання фізичних здібностей учнів. - К.:

Рад. школа, 1980. - 102 с.

3. Волков Л.В. Физическое воспитание учащихся. - К.: Рад. школа, 1988.- 184с.

4.Волков Л.В. Теория и методика детского и юношеского спорта.-К.:Олимпийская литература, 2002.-210 с.

5. Выгодский Л.С. Проблемы возрастной периодизации детского развития //Вопросы психологии, №2, 1972. - с. 14-16.

6. Гужаловский А. А. Темпы роста физических способностей как критерий отбора юных спортсменов //Теория и практика физической культуры., №9, 1979. - с. 32-33.

7. Єрьоменко О.Н. Специфіка початкового етапу спортивної підготовки юних легкоатлетів 10-11 років, які проживають у зоні посиленного радіоекологічного контролю. Автореф. ... канд. наук з фізичного виховання і спорту. К., 1999. - 18 с.

8. Комплексна програма з фізичної культури для учнів загальноосвітніх шкіл південного регіону України (Автори-укладачі Л.П. Сергієнко, О.П. Фальков, О.М. Овчарек.). Херсон: Наддніпрянська правда, 1997. -120 с.

9. Куц А.С. Модельные показатели физического развития и физической подготовленности населения Центральной Украины. - К.: Искра, 1993. - 256 с.

10. Стакионене В.П. Педагогические основы физического совершенствования школьников. Автореф. ... докг. пед. наук, Вильнюс,1969. 46 с.

11.Сембрат С.В. Ігрове спрямування фізичної підготовки дітей молодшого шкільного віку. Автореф. ...канд. наук з фізичного виховання і спорту. К.,2003.-21с.

12.Волков Л.В.,Сембрат С.В. Фізична підготовка щколярів: особливості розвитку фізичних здібностей дітей молодшого шкільного віку.-К.: Знання України,2003.-31с.

13. Шиян Б.М. Методика фізичного виховання школярів. - Львів: ЛОНМІО. 1996.-232.

30