Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА-07-Автопарк.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
73.34 Кб
Скачать

Особливості обліку запасів в атп

До основних запасів АТП належать:

  • паливо та мастильні матеріали (субрахунок 203);

  • запасні частини (субрахунок 207);

  • МШП (рахунок 22).

Особливістю обліку паливно-мастильних матеріалів (ПММ), запча­стин та інших запасів на АТП є те, що їх вартість у податковому обліку повністю включається до складу витрат того звітного періоду, в якому вони виникли. Причому, спеціально розроблені норми витрачання та­ких матеріалів [10,11], на основі яких ті чи інші матеріальні витрати можна включати до складу валових витрат.

Оцінка запасів при їх вибутті в бухгалтерському обліку здійсню­ється, як правило, за методом середньозваженої або ідентифікованої собівартості.

До ПММ належать: бензин, керосин, дизельне паливо, газ, масла (моторне, спеціальне, трансмісійне), мастила, спеціальні рідини (галь­мова, амортизаційна) тощо.

Паливо обліковується в літрах і кілограмах за такими статтями:

  • паливо в баках автомашин;

  • паливо в талонах;

  • паливо на складі.

Аналітичний облік ПММ ведеться за їх видами, місцями зберігання та матеріально відповідальними особами.

Отримання ПММ на склад оформляється такими самими докумен­тами, як і надходження інших запасів; при цьому матеріально відпові­дальна особа заповнює журнал надходження ПММ із зазначенням да­ти, кількості, номерів цистерни, квитанції, ТТН.

Видача ПММ водіям відображається у відомості обліку видачі на­фтопродуктів, де розписується в їх отриманні водій, і в подорожньому листі, де розписується матеріально відповідальна особа.

Для заправки автомобілів на сторонніх АЗС водію видаються під звіт талони; після заправки водій подає такі документи — подорожній лист, чек АЗС та авансовий звіт.

На підприємстві ведуться картки витрачання палива автомобілем (за кожним транспортним засобом) і картки водіїв. Дані в картки зано­сяться на основі подорожніх листів після звірки їх з підтверджуючими документами. В картках зазначається нормативне та фактичне витра­чання палива, що є підставою для нарахування премій за економію або для утримання перевитрат.

У кінці місяця складається зведена відомість обліку витрат ПММ. На 1-ше число кожного місяця на АТП здійснюється інвентаризація залишків палива в баках.

Запасні частини — це окремі вузли, агрегати та деталі транспорт­них засобів, призначені для заміни зношених частин ОЗ.

Для обліку запасних частин відкриваються субрахунки:

  • запчастини нові на складі;

  • запчастини, які підлягають ремонту, але придатні для викорис­тання;

  • запчастини, що були в експлуатації, не потребують ремонту і придатні для використання.

Згідно з чинним законодавством та вимогами ДПА України подат­ковий облік шин та акумуляторів має певні особливості, тому вони об­ліковуються частіше на спеціальному субрахунку рахунку 207.

Якщо шини та інші запчастини встановлені на автомобілі і отрима­ні разом із ним, вони обліковуються в складі вартості основних засо­бів — автомобілів. Шини, акумулятори тощо на складі не можуть ви­конувати самостійних функцій, тому обліковуються як запаси незалежно від вартості.

До валових витрат запаси включають при придбанні з перерахун­ком за п. 5.9 Закону про прибуток.

Списання запчастин на ремонт ОЗ здійснюється проведенням:

Д-т 23 К-т 207.

Особлива увага на АТП приділяється обліку автомобільних шин,

бо за строк служби автомобіля на ньому кілька разів міняють шини внаслідок їх зносу. На кожну шину в експлуатації ведеться Картка об­ліку роботи шини, де щомісячно зазначається фактичний пробіг за спі­дометром автомобіля. Списання шин повинно здійснюватись відповід­но до норм пробігу [11]; норми залежать від рівня досконалості конс­трукції шин та умов їх експлуатації. Заміна шини здійснюється за умо­ви обов’ язкового здавання зношеної шини на склад; ця шина може бути передана в ремонт, на відновлення або на утилізацію.