Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 8. Фінансова звітність малих підприємств.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
189.95 Кб
Скачать

3. Особливості складання Звіту про фінансові результати суб'єктами малого підприємництва

Звіт про фінансові результати суб'єктами малого підприємництва складається за ф. № 2-М, який на відміну від ф. № 2 має один розділ і меншу кількість рядків у зв'язку з тим, що суб'єктам малого підприємництва дозволяється групувати окремі види доходів і витрат. Додаток З

У статті "Дохід (виручка) від реалізації продукції (то­варів, робіт, послуг)" (р.010) відображається загальний дохід (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг.

У статті "Непрямі податки та інші вирахування з дохо­ду" (р.020) відображається сума податку на додану вартість, ак­цизного збору та інших вирахувань з доходу (надані знижки, вартість повернутих товарів та інші обов'язкові збори). Сума ви­раховується і тому записується в дужках.

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (то­варів, робіт, послуг) (р.030) визначається шляхом вирахуван­ня з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) непрямих податків та інших вирахувань з доходу (р.010-р.020).

У статті "Інші операційні доходи" (р.040) відображають­ся суми інших доходів від операційної діяльності підприємства, крім доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг): дохід від операційної оренди активів; дохід від опе­раційних курсових різниць; відшкодування раніше списаних ак­тивів; дохід від реалізації оборотних активів (крім фінансових інвестицій) тощо.

У статті "Інші звичайні доходи" (р.050,) відображаються: дивіденди, відсотки, доходи від участі в капіталі та інші доходи, отримані від фінансових інвестицій; дохід від реалізації фінансо­вих інвестицій, необоротних активів і майнових комплексів; дохід від неопераційних курсових різниць; інші доходи, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною діяльністю підприємства.

У статті "Надзвичайні доходи" (р.060) відображаються су­ми страхового відшкодування та покриття втрат від надзвичай­них подій за рахунок інших джерел, а також доходи від інших подій та операцій, які відповідають визначенню надзвичайних подій.

У рядку 070 зазначається чистий дохід, який вираховується (р. 030 + р. 040 + р. 050 + р. 060).

У статті "Збільшення (зменшення) залишків незаверше­ного виробництва і готової продукції" (р.080) подається збільшення або зменшення залишків незавершеного виробництва і готової продукції підприємства. Показник про зменшення за­лишків наводиться у дужках.

Суб'єкти малого підприємництва можуть усю суму витрат операційної діяльності з кредиту рахунків класу 8 "Витрати за елементами" списувати до дебету рах.79 "Фінансові результати". У таких випадках вартість залишку незавершеного виробництва і готової продукції визначається так:

— інвентаризацією на кінець звітного року (або кварталу) встановлюється залишок незавершеного виробництва, який оцінюється за прямими витратами на оплату праці з відображенням за дебетом рах.23 "Виробництво" і креди­том рах.79 "Фінансові результати"

— на підставі первинних документів, за якими оформ­ляється рух (виготовлення, передача в місця зберігання, відпуск на сторону, реалізація)готової продукції, підприємство забезпечує кількісний (оперативний) облік виробленої, відпущеної, а також залишку готової про­дукції, що встановлюється за даними кількісного (опера­тивного обліку на дату Балансу, оцінюється за справедли­вою вартістю (ціна реалізації за вирахуванням непрямих податків, витрат на збут і суми прибутку, виходячи з при­бутку для конкретного виду готової продукції) і відобра­жається в звітному місяці за дебетом рах.26 "Готова про­дукція" і кредитом рах. 79 "Фінансові результати".

Для одержання безпосередньо у бухгалтерському обліку даних про собівартість залишків готової продукції суб'єкти малого підприємництва витрати, пов'язані з виробництвом (виготовлен­ням) і відпуском готової продукції, можуть визначати і відображати в порядку, встановленому Положенням про спрощену форму бух­галтерського обліку суб'єктів малого підприємництва, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від ЗО вересня 1998 року № 196, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 12 жовтня 1998 року за № 646/3086. Для одержання безпосередньо у бухгал­терському обліку даних про собівартість залишків незавершеного виробництва і готової продукції суб'єкти малого підприємництва ви­трати виробництва і собівартість виробленої готової продукції мо­жуть визначати і відображати в порядку, встановленому Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і ор­ганізацій, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від ЗО листопада 1999 року № 291, який зареєстровано в Міністерстві юс­тиції України 21 грудня 1999 року за № 893/4186.

У рядках 090 — 120 відображаються елементи операційних витрат, (матеріальні затрати, витрати на оплату праці, відраху­вання на соціальні заходи, амортизація) для заповнення яких ви­користовуються рахунки 8 класу. При цьому слід керуватися П (С)БО 16 "Витрати".

У статті "Інші операційні витрати" (р. 130) відобра­жається: собівартість реалізованих оборотних активів (крім гото­вої продукції, товарів і фінансових інвестицій); відрахування на створення резерву сумнівних боргів і сума списаних безнадійних боргів; витрати від операційних курсових різниць; визнані еко­номічні санкції; відрахування для забезпечення відшкодування наступних операційних витрат; інші витрати, що пов'язані з опе­раційною діяльністю підприємства.

У цій статті також відображається належна до сплати за звітний період відповідно до чинного законодавства сума єдиного податку, плата за спеціальний торговий патент і сума єдиного (фіксованого) податку для сільськогосподарських товаровиробників.

Конкретна назва податку і відповідна сума (за кожним по­датком) наводиться в рядку 131.

У рядку 140 без визначеної назви торговельні організації відображають собівартість реалізованих товарів.

У статті "Інші звичайні витрати" (р.150) відображаються: витрати на сплату процентів та інші витрати підприємства, пов'язані із залученням позикового капіталу; втрати від участі в капіталі; собівартість реалізації фінансових інвестицій, необорот­них активів, майнових комплексів; втрати від не операційних кур­сових різниць; втрати від уцінки фінансових інвестицій та необо­ротних активів; інші витрати, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною діяльністю підприємства. Сума записується в дужках.

У статті "Надзвичайні витрати" (р.160) відображаються втрати від надзвичайних подій (стихійного лиха, пожеж, техноген­них аварій тощо), включаючи затрати на запобігання виникненню втрат від стихійного лиха та техногенних аварій; втрати від інших подій та операцій, які відповідають визначенню надзвичайних подій.

У статті "Податок на прибуток" (р.170) відображається сума податку на прибуток, яка відповідно до П(С)БО 17 "Податок на прибуток" визначається в розмірі поточного податку на прибу­ток.

Разом витрати (р.180) визначається загальна сума витрат (р.090 + 100 + ПО + 120 + 130 + 140 + 150 + 080 + 160 + 170)в

У статті "Чистий прибуток (збиток) (р.190)" відобра­жається чистий прибуток або збиток як різниця між сумою чисто­го доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, по­слуг) і сумою всіх витрат. Сума всіх витрат збільшується на суму зменшення залишків незавершеного виробництва і готової про­дукції або зменшується на суму збільшення залишків незаверше­ного виробництва і готової продукції.

У зведених фінансових звітах показники чистого прибутку і збитку наводяться розгорнуто як сума відповідних показників юридичних осіб, фінансова звітність яких включена до зведеного фінансового звіту.

Слід пам'ятати, що фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва підписується керівником і головним бухгалтером тільки один раз,на сторінці Звіту про фінансові результати.