Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Holod_V.V_Strategichniy_marketing._2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
514.56 Кб
Скачать

Структура програми навчальної дисципліни "стратегічний маркетинг" (за вимогами ects) заочна форма навчання

Курс:

Напрям,

освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика

навчального курсу

Кількість кредитів ECTS: 2

Нац.: 1,3

Галузь знань

0306 «Менеджмент і адміністрування»

За вибором ВНЗ

ІХ семестр

Модулів: 1

Спеціальність 7.03060101 “Менеджмент організацій і адміністрування” (спеціалізація “Менеджмент організацій торгівлі”)

Лекції (теоретична підготовка): 6

- установочні: 2

- сесійні: 4

Змістових модулів: 3

ОКР “Спеціаліст”

Семінари і практичні заняття: 4

Загальна кількість годин: 72

Індивідуальне навчально-дослідне завдання: контрольна робота

Самостійна робота: 62

Тижневих годин: 4

Вид підсумкового контролю:

екзамен

  1. Ідентифікація навчальної дисципліни.

ВОПП 7 Стратегічний маркетинг.

2. Опис. Змістові модулі.

Змістовий модуль 1. Методологічні основи стратегічного маркетингу. Сутність, роль і завдання стратегічного маркетингу. Стратегії сегментування і вибору цільового ринку. Маркетингові стратегії диференціації і позиціонування.

Змістовий модуль 2. Визначення оптимальних портфельних і конкурентних маркетингових стратегій підприємства. Споживча цінність товару як ключовий фактор стратегічного маркетингу. Методологічний інструментарій маркетингового аналізу стратегічних позицій підприємства. Конкурентні маркетингові стратегії.

Змістовий модуль 3. Підтримуючі стратегії маркетингу підприємства та механізми їх реалізації. Маркетингові товарні стратегії. Маркетингові цінові стратегії. Маркетингові збутові стратегії. Маркетингові стратегії комунікацій. Формування, реалізація та оцінка ефективності маркетингових стратегій.

3. Рівень.

А) Попередні умови: студент повинен володіти знаннями з навчальних дисциплін «Стратегічний менеджмент», «Маркетинг торговельного підприємства», «Маркетинговий менеджмент», «Рекламний менеджмент», «Маркетингові дослідження», «Управління конкурентоспроможністю».

Б) Цілі і завдання.

Мета: придбання теоретичних знань і практичних навичок щодо стратегічного аналізу умов конкуренції, оцінки перспектив конкурентного ринку, методології і методики обґрунтування і вибору оптимально ефективних глобальних і функціональних стратегій маркетингу, спрямованих на досягнення стратегічних маркетингових цілей підприємства з урахуванням ринкових вимог і його можливостей.

Завдання: придбання студентами теоретичних знань і практичних навичок щодо процедури здійснення систематичного і постійного аналізу потреб і вимог ключових груп споживачів з метою обґрунтування маркетингових стратегій вибору цільового ринку і стратегій позиціонування товарів; порядку уточнення місії підприємства і визначення маркетингових цілей; оцінки споживчої цінності товару як ключового фактору стратегічного маркетингу; методології та інструментарію маркетингового аналізу стратегічних позицій підприємства; розробки концепцій ефективних товарів і послуг, що дозволять підприємству обслуговувати обрані групи споживачів краще, ніж конкуренти, і забезпечувати підприємству стійкі конкурентні переваги; забезпечення збалансованої структури товарного портфелю підприємства; розробки конкурентних маркетингових стратегій; прийняття стратегічних рішень щодо товарної, збутової, цінової і комунікативної політики підприємства; оцінки ефективності маркетингових стратегій та методології вибору з можливих альтернатив оптимальної стратегії; інтегрування діяльності усіх структурних підрозділів і служб підприємства в області ефективного управління його конкурентоспроможністю в довгостроковій перспективі.