Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Клітинні патології.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
119.81 Кб
Скачать

Значення для організму тварини

Виявлення певних порушень в структурній будові клітини дає змогу вчасно виявити та діагностувати захворювання, яке виникло вваслідок мутацій на генетичному рівні або в процесі життя тварини.

В клітині, у відповідь на вплив багатьох чинників, можуть відбуватися різноманітні структурні зміни. В одних випадках йдеться про загальні стереотипні її субмікроскопічні реакції або реверсивні (оборотні), пристосувальні по відношенню до змінених умов існування, або необоротні дистрофічні пошкодження, які призводять до загибелі всієї клітини (апоптозу або некрозу). В інших випадках у клітині можуть виникати специфічні субмікроскопічні зміни, що виявляються на макроскопічному рівні у вигляді певної нозологічної форми. В таких випадках говорять про хромосомні, лізосомні, пероксисомні та інші захворювання.

Практично всі загальнопатологічні процеси мають свої ультраструктурні характеристики, які дозволяють їх диференціювати. Тому, знаючи ультраструктурну патологію клітини можна глибше розуміти основу загальнопатологічного процесу і пізнати таємниці ще не вивчених захворювань тварини.