Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вірусні хвороби коней.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
75.26 Кб
Скачать

Ринопневмонія коней

Ринопневмонія коней (лат. - Rhinopneumonia equorum, англ. - Equine virus abortion; вірусний аборт кобил, статева екзантема коней, ринотрахеїт коней) - гостро протікає контагіозна хвороба, що характеризується респіраторним захворюванням лошат і абортами у кобил у другій половині жеребости, які часто проходять без помітних симптомів і провісників пологів.

Збудник хвороби: ДНК-утримуючичий герпесвірус трьох типів: Equine herpesvirus типу 1 - вірус класичної ринопневмонії коней. Герпесвірус рино-пневмонії типу 1 має два підтипи. Вірус має гемагтлютинуючі і гемадсорбуючі властивості, чутливий до дії розчинів формальдегіду та лугів.

Патогенез: Вірус розмножується і накопичується у слизових оболонках верхніх дихальних шляхів і легенів, викликаючи ринопневмонію. У лошат кобил вірус проникає в матку, плід і навколоплідні оболонки, обумовлюючи патологічний процес і аборт у другій половині вагітності.

Перебіг хвороби: Гострий, підгострий, хронічний. Зазвичай хвороба про-тікає порівняно легко, і тільки при ускладненні бактеріальною інфекцією мо-жливо важкий перебіг. Розрізняють респіраторну, абортивну, генітальную і ускладнену форми прояву хвороби.

Респіраторна форма характеризується підвищенням температури тіла, депресією, відсутністю апетиту, кон'юнктивітом і запаленням слизової оболонки носа, іноді ринофарингітом. Риніт супроводжується закінченням з носа, збільшенням підщелепних лімфатичних вузлів. Легкі уражаються рідко. Витоки із носа через ускладнення вторинної мікрофлорою стають гнійними, розвивається катар верхніх дихальних шляхів. Іноді в патологічний процес залучаються легені, органи травлення і нирки.

У лошат кобил ринопневмонія може спровокувати аборти, причому абортують як кобили з респіраторною формою хвороби, так і не мають видимих симптомів захворювання. Аборт відбувається на 8 ... 11-му місяці жеребости, хоча у деяких тварин може статися і на 6-му місяці. Абортує до 90% хворих кобил. Аборт наступає без провісників пологів; плід виходить з оболонками, зазвичай без затримки посліду і післяпологових ускладнень. При вірусному аборті родові шляхи приходять в норму так само швидко, як і у здорових кобил після пологів. Загальний стан тварини помітно не порушується. Дуже рідко бувають ускладнення у вигляді паралічів, що закінчуються загибеллю тварини. Вірусний аборт рідко спостерігається двічі у однієї і тієї ж кобили. Це свідчить про наявність імунітету. Однак описані випадки повторного аборту через кілька років.

Генітальная форма характеризується бульбашковим висипом, генітальної екзантемою кобил, гіперемією слизової оболонки піхви, появою дрібних висипів, які перетворюється в подальшому в білі плями.

При винятково важкому перебігу, зокрема в кінці гострої спалаху хвороби, нерідко можливі порушення діяльності ЦНС і ослаблення роботи серця. Відзначають серозно-фібринозне запалення суглобів, флебіти, а у жеребців орхіт. Зміна картини крові характеризується лейкопенією, а при вторинної бактеріальної інфекції - лейкоцитозом.

Патологоанатомічні ознаки. Відзначають картину септицемії: інтенсивне почервоніння і запальне набухання слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, паренхіматозну дегенерацію нирок, печінки, серцевого м'яза, а також крововиливи в слизових і серозних оболонках, помірне набухання селезінки і лімфатичних вузлів. У носоглотці (іноді в трахеї) знаходять герпетичний висип і виразки. На стінках повітроносних мішків помітні вузлики завбільшки з просяне зерно. На слизовій оболонці трахеї, шлунку і тонкого кишечника з'являються драглисті складки. У тонкому відділі кишечнику поряд з набряканням Пеєрових бляшок і солітарних фолікулів реєструють місцеві поверхневі ерозії і глибокі виразки. У легенях крім гіперемії відзначають набряк, а в одиничних випадках - катаральне запалення і перипневмонію. У альвеолярному і бронхіальному епітелії можна виявити проліферацію, некроз і десквамацію.

Гістологічно виявляють розсіяний менінгоенцефаломіеліт, характеризується некротизуючим васкулітом, вогнищевими розм'якшення в головному і спинному мозку, скупченням лімфоцитів і нейтрофилов в околопозвоночних гангліях.

У абортованих на 7-11-му місяці жеребости плодів виявляють світлі ділянки шкіри, а копита і слизові оболонки мають жовтувате забарвлення. У плоду живіт часто роздутий внаслідок скупчення рідини в порожнинах. Плід не аутолізірован, якщо аборт не ускладнений вторинної мікрофлорою. У плодів, абортованих до 6-го місяця жеребости, а також при абортах, викликаних бактеріальною інфекцією і вірусом артеріїту коней, завжди спостерігають різного ступеня аутоліз плоду. Підшкірна і міжм'язової клітковина набрякла. На склері і на зворотному боці третього століття видно петехіальні крововиливи, а під епікардом, ендокардом і частково під іншими серозними оболонками - полосчатиє крововиливи. Легкі ателектічни, спостерігають великі подплевраль Цінні та междольковие набряки і крововиливи. У грудній і черевній порожнинах, в серцевій сумці знаходять значну кількість червонувато-жовтої рідини. Печінка збільшена, з сірувато-жовтими, різко окресленими, просовідние некротичними очажками. Портальні лімфатичні вузли набряклі. Селезінка не змінена, але під її капсулою, в кірковій речовині нирок, а іноді і в слизовій оболонці сечового міхура є точкові крововиливи. У ШКТ відзначають мезентеріальні набряк, гіперемію слизової оболонки і точкові крововиливи в ній. Ураження ЦНС характеризується негнійним лімфоцитарним енцефалітом, набряком та запаленням мозкових оболонок. У базальної частині головного мозку відзначають субдуральні крововиливи.

Діагностика і диференціальна діагностика. Діагноз ставлять на підставі результатів лабораторних досліджень з урахуванням епізоотичних, клінічних даних і патологоанатомічних змін. Для ринопневмоніі характерні аборти, що відбуваються відразу у кількох кобил на 7-11-му місяці жеребності, з відсутністю виражених ознак наближення аборту, швидке повернення статевих шляхів до нормального стану. Діагноз уточнюють на підставі патологоанатомічних змін і результатів лабораторних досліджень (РІФ, РТГАд, РН, РЗК, РН, РЗК). При риніті від хворих тварин ватним тампоном беруть проби виділень з носової порожнини. При паралічах у полеглих дорослих коней для дослідження беруть шматочки головного і спинного мозку. Патматеріал направляють у лабораторію в термосі з льодом.

Диференціють ринопневмонію від: грипу, паратифозної аборту, токси-козів.