Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гемобартонельоз у котів.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
310.2 Кб
Скачать

3.2. Діагностика і диференційний аналіз гемобартонельозу

Найбільш швидким прижиттєвим методом діагностики гемобартонелльозу є дослідження під мікроскопом мазків крові, пофарбовані за Романовським-Гімзою (рис.3).

Рис. 4. Мазок крові кота - окремі еритроцити містять тонке кільце і стрижень форми Felis Hemobartonella.

При цьому на еритроцитах і в плазмі виявляють Гемобартонелли ( рис. 4) - дрібні (від 0,3 до 2 мкм), округлі, овальні або витягнуті організми, базофільно пофарбовані, локалізується на поверхні еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів, в плазмі. На піку хвороби скупчуються на поверхні еритроцитів. При фарбуванні акридиновими фарбами в люмінесцентному світлі збудники виглядають у вигляді яскраво-зелених утворень. При гематологічному дослідженні знаходять зниження числа еритроцитів до 3-6 г/л і нижче, підвищення числа лейкоцитів, тромбоцитопенію, непрямий білірубін у крові .

Рис 5. Наявність плями осаду заважає у визначенні H. Felis.

При гострому перебігу характеризується розвитком макроцитарною, поліхроматофільною, гіпохромною анемію з великою кількістю ядерних еритроцитів (нормобластів) (рис.5).

Рис. 6. Поліхромазія і макроцитоз

При підгострому перебігу – нормохромною анемією, анізоцитозом, еритроцити з базофільною зернистістю та тільцями Жоллі, і тільцями Гейнца. З усіх перерахованих показників специфічними для даної хвороби є лише виявлення паразитів у крові, але у 3,8% кішок в перший день хвороби H. felis не виявляли. Це свідчить про необхідність комплексної постановки діагнозу на гемобартонелльоз, враховуючи необхідність його диференціювання від інших схожих за перебігом хвороб: отруєнь антикоагулянтами непрямої дії (дикумарином, зоокумарин), інтоксикацією метиленовим синім (антисептик) (рис.6) , сапоніни (глікозиди), фенотіазином, нафталіном, свинцем (рис. 7). Регулярне вживання цибулі та капусти також викликає гемолітичну анемію. Виключать також порушення метаболізму: порфінурія у кішок, ліпідозу печінки [9,11-13].

Рис. 7. Мазок крові кота - плями метиленового синього. Крапкові включення в еритроцитах важко відрізнити від збудника hemobartonellosis.

Рис.8. Мазок крові кота, отруєння свинцем,- базофільна зернистість еритроцитів .

Анемія розвивається також при таких захворюваннях, як імуно-опосередкована гемолітична анемія і лейкемія інфекційна кішок, а так само при зараженні багатоклітинними паразитами, включаючи тих що мешкають в шлунково-кишковому тракті (D. Waltner-Toews, 1999). Слід враховувати, що зараження гемобартонелламі провокує розвиток інших захворювань. Тут набуває великого значення досвід і знання лікаря по збору анамнезу, виявлення клінічних ознак хвороби та аналізу епізоотологічне ситуації. Особливо важлива диференційна діагностика у зв'язку з широким розповсюдженням опісторхозу. Для того щоб встановити - з чим ми маємо справу, з носійством гемобартонелл або з справжнім гемобартонелльозом, необхідно звертати увагу на характер виявляється в крові збудника, а також враховувати всі інші дані, які можна використовувати для вирішення цього питання. J.B. Messick et al. (1998) повідомляють про виділення великих форм збудника, який є більш патогенним, і викликають явні симптоми захворювання, і маленької форми, менш патогенної і викликає перехресний імунітет. Деякі автори радять вважати тест позитивним у випадку, якщо ступінь інвазування еритроцитів даним збудником перевищує 10% від загальної їх кількості [2,3].