Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
analit_paper_me2_ukr.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
703.49 Кб
Скачать

8. Який міжнародний досвід може бути використано для розв’язання проблем

Звернення до методів аналізу і оцінки ефективності державної політики обумовлено тим, що ці методи цілком придатні для аналізу ефективності і самих наукових досліджень, і програм їх цілеспрямованої трансформації.

Досвід структурних змін

  1. Уявлення про постійний циклічний характер суспільної трансформації та змін критеріїв її оцінки. Приклад підходу, розробленого у Швеції та Австралії. Його можна застосовувати і до уряду, і до будь-якої дослідницької чи проектної організації.

  1. Введення поняття та практики стратегічного менеджменту в роботу системи державного управління. Уряду Нової Зеландії зіткнувся з проблемою, яка є актуальною сьогодні і для українського уряду, для кожної окремої організації: яким чином розділити політичну та адміністративну роботу. Для цього було розроблено модель так званої “пурпурової зони”, яка передбачає нові принципи розподілу функцій у системі управління.

  1. Доведення функцій стратегічного планування до рівня департаментів. У департаментах розробляють стратегічні бізнес-плани, залучають керівників та працівників до власних ініціатив щодо стратегічного менеджменту, координують свою роботу з іншими департаментами.

  2. Розвиток мережі незалежних агенцій, які здійснюють аналіз політики та створюють ринок послуг з аналізу політики. Більшість досліджень з аналізу політики проводять незалежні експерти та організації. Вони працюють за контрактами з урядами своєї та інших країн, залишаючи за собою право використовувати результати досліджень у власних цілях. Уряд, змушений конкурувати з опозицією, фінансує проекти аналітичних центрів, так званих Think Tanks, оскільки результати їхніх досліджень користуються більшою довірою населення, ніж результати досліджень державних аналітиків. Коли у Канаді обговорювали пенсійну реформу, прості люди перед тим, як віддати свої голоси за кандидатів партії, що планувала здійснювати цю реформу, чекали, що скажуть аналітики Conference Board of Canada і як вони оцінять наслідки цієї реформи для пересічних громадян. Уряд, розуміючи це, замовив у СВС відповідне дослідження і попросив оприлюднити його результати. Тільки після цього було ухвалено відповідні політичні рішення.

  3. Створення концепції “уряду, що навчається,” як основи підтримки процесу суспільної трансформації. Як стверджують новозеландські експерти, ”поліпшення якості уряду залежить від збагачення потоку інформації та аналізу, на які він може спирати добрі рішення, ефективно їх впроваджувати і використовувати для примирення конфліктних інтересів. За своєю суттю, це питання спроможності уряду до навчання - наскільки добре він може вчитися і пристосовуватись”. Сприйняття уряду як успішної організації є для Нової Зеландії та інших розвинутих демократичних країн дієвим методичним прийомом, який вони широко застосовують.

Досвід впровадження системи оцінювання

  1. Введення у практику систем аналізу затрат та результатів і оцінки за результатом для оцінювання ефективності державних рішень та суспільних програм і проектів. Це вже масова повсякденна практика, яка стала нормою сучасного уряду. Є великий досвід її застосування, розроблено стандарти та проводиться навчання, передача досвіду іншим країнам. Особливо активізувався цей процес останнім часом щодо країн центрально-східної Європи у зв’язку з процесами європейської інтеграції і програмою розширення ЄС.

  2. Введення циклічних моделей оцінювання. Нижче наведено модель оцінювання, яку успішно використовує на протязі останніх десяти-п’ятнадцяти років уряд Швеції.

  1. Введення системи оцінки досліджень, які забезпечують ухвалення політичних рішень. Далі подано форму оцінки досліджень, яку застосовують у Фінляндії.

У більшості розвинутих демократичних країн світу на початку 90-х років уже було здійснено перехід від аналізу результатів впровадження окремих досліджень до комплексної оцінки ефективності великих програм. У Фінляндії в 1987-1995 роках проводили низку реформ державного управління. Для їхнього забезпечення потрібні були дослідження. Спочатку великі надії покладали на ініціативи науковців, але їхня реакція була стихійною, і дослідження – хоча серед них й були дуже добрі – не забезпечили успішного виконання реформ. У відповідь на це було створено систему управління програмами оцінки перебігу реформ, яка успішно працює і розвивається ще й досі.

Аналіз досвіду аналізу ефективності у найбільш розвинутих демократичних країнах дозволяє стверджувати, що цей досвід придатний для поставлених у цьому дослідженні завдань. На його основі можна розробляти підходи до розв’язання проблем створення ефективної системи науково-технічної діяльності.

Основним ресурсом змін під час застосування таких підходів має стати сама сфера наукових досліджень. Її завдання - не лише реформувати саму себе, але й стати (через покращання системи управління науковою галуззю) важливим джерелом інтелектуальної підтримки процесу суспільної трансформації.

ІІ. Висновки та рекомендації. Пропозиції щодо продовження робіт

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]