Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5ОХОРОНА ПРАЦІ ТА НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
38.62 Кб
Скачать

5.4 Засоби захисту

В лабораторії велика увага приділяється мірам безпеки, направленим на виключення контакту людини із небезпечними і шкідливими факторами, виникаючими в ході виконання науково – дослідницької роботи.

Для зменшення дії небезпечних і шкідливих чинників на робочих місцях та під час перевірки фізико-хімічних показників якості у лабораторії використовують колективні засоби захисту працюючих: стерильні та нестерильні гумові рукавички, для запобігання контакту з матеріалом, агресивними рідинами (хлор вапняний,фенол, натрій щавлевокислий); медичні маски, для запобігання потрапляння на внутрішні слизові оболонки шкідливих мікроорганізмів, які можуть потрапити у матеріал під час культивування; та халати, які запобігають контакту одежі з шкідливими речовинами та мікроорганізмами.

Хімічні речовини зберігаються у спеціально обладнаних кімнатах. Усі маніпуляції із хімічними реактивами проводяться під витяжною шафою.

Для захисту термостатів та іншого обладнання від перевантажень передбачене використання плавких запобіжників.

Теплоізоляція сушильної шафи теж є необхідною мірою безпеки, так як температура в сушильній шафі перевищує 45ºС.

5.5 Електробезпека

Приміщення лабораторії по небезпеці ураження людей електричним струмом відповідно до вимог ПУЭ-87 [41], відноситься до класу приміщень з підвищеною небезпекою.

Устаткування, застосоване для досліджень, має низьковольтне і високовольтне живлення.

Технологічне устаткування (термостат ТВЛ-К50, центрифуга, спектрофотометр СФ - 56, сушильна шафа) живиться від трифазної чотирьохпровідної мережі змінного струму з напругою 380/220 із промисловою частотою 50 Гц. Передбачено занулення.

5.6 Пожежна безпека

Пожежна безпека забезпечується системою запобігання пожежі, системою пожежного захисту і організаційно-технічними заходами [42].

Приміщення лабораторії, де проведена дипломна науково-дослідницька робота, згідно НАП Б Б.03-002-2007 [12] по пожежній і вибухо-пожежній небезпеці відноситься до категорії В. Необхідний ступінь вогнестійкості будівлі, в якій знаходиться приміщення термічної лабораторії, згідно - ΙΙ [43].

В лабораторії існує пожежонебеспечна зона, яка відноситься до класу П-ІІа [44].

Будівлі і споруди підлягають блискавкозахисту у відповідності з [15]. Виходячи з масштабів можливих руйнувань або збитків, категорія устрою блискавкозахисту – ІІ.

Визначаємо обов`язкові засоби пожежогасіння у таблиці 4.5

Таблиця 5.5 - Перелік обов'язкових засобів пожежогасіння.

Приміщення

Площа, м2

Первинні засоби пожежогасіння

Кількість, шт.

Приміщення біотехнологічної лабораторії

45

Вогнегасник ВВК – 8

Ковдра

1

1

Приміщення кімнат наукових співробітників

20

Вогнегасник ВВК - 8

1

5.7 Охорона навколишнього середовища

При проведенні дипломної науково-дослідницької роботи шкідливої дії на оточуюче середовище не виявлено, оскільки в процесі експериментів не відбувався викид шкідливих речовин в атмосферу ГОСТ 17.2.3.02 - 78 [46]. Енергетичного забруднення навколишнього середовища не відбувалося.

Відпрацьовані реактиви передавалися на утилізацію до спеціальних установ.

Відповідно до вимог ГОСТ 17.2.3.02-78 [46] вода, що використовується для промивання зерна, прямує в каналізацію, а звідти - на міські очисні споруди. Забруднення води в процесі експерименту не відбувалося.