Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЙ УРОК (2).docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
295.94 Кб
Скачать

VI. Практична робота

Тема: Способи оздоблення виробу.

Матеріали, інструменти: бісер, блискітки, ґудзики, ножиці, голка, дріт, олівець, клей, голка, нитки;

6.1 Вступний інструктаж

Повторення правил з техніки безпеки:

  • Дітки, як користуватись ножицями?

  • Як їх потрібно передавати один одному?

  • Де їх потрібно зберігати?

  • Як користуватися голкою?

  • Де її потрібно зберігати?

  • А чи потрібно рахувати голки в гольнику перед початком та по закінченню роботи? А навіщо?

  • Якщо ми загубили голку, що потрібно робити?

Завдання 1. Обрати спосіб прикрашання виробу з аплікацією

Завдання 2. Оздобити виріб одним з обраних варіантів.

1. Оздоблювання аплікації ґудзиками:

Способи пришивання ґудзиків до тканини. Від виду ґудзика залежить і спосіб пришивання. Пришивають ґудзики вдвічі складеною ниткою.

Ґудзики з наскрізними отворами пришивають до одягу котушковими нитками, під колір ґудзика. З двома отворами 4-5 стібків,з 4-ма отворами, 4-5 у кожну пару отворів.

2. Оздобення аплікації бісером.

Закріплення одиночної намистинки

Намистинку можна просто пришити стібком до тканини, а можна використовувати бісеринку меншого розміру, щоб вийшов невеликий стовпчик. Замість нижньої намистини можна вставити пайетку. Для об'ємного шиття можна зробити стовпчик з двох і більш за намистинки. Дуже красиво виглядають намистини різних квітів і різних розмірів, пришиті поодинці близько один до одного. Їх можна помістити усередині металевої фігури, усередині контура з контрастних намистин або нанести хаотичним розсипом на канву, створивши яскраві плями на вишивці. 

Шов "Вперед голку"

Шов "Вперед голку" знайомий нам ще з уроків праці в школі. Чом би не прикрасити його бісером? Виведіть голку на лицьову сторону, нанижіть на неї намистину і пройдіть голкою крізь тканину впритул до намистини. Знову виведіть голку на лицьову сторону, зробивши маленький стібок з виворітного боку і знову нанижіть намистину. 

Шов рядкової

Цей шов по виконання може бути схожий як на шов "Вперед голку", так і на шиття вприкріп - ви самі варіюєте відстань між намистинами. Якщо ви хочете додати вашій вишивці жорсткість або зафіксувати намистини на прямій або гладкій звивистій лінії, то після завершення стібка пройдіть голкою у зворотному напрямі, тоді намистини встануть рівніше. 

Шов стебловий

При цьому способі шиття вишивка виходить досить жорсткою. Наберіть 2 намистини і пройдіть голкою крізь тканину на виворіт біля другої намистини. Виведіть голку на лицьову частину між першою і другою намистинами, пройдіть крізь отвір другої бісеріни. Нанижіть третю бісеріну і знову пройдіть голкою на виворіт поблизу від тільки що нанизаною бісеріни. Продовжуйте, поки не досягнете бажаної довжини строчки. 

Шов арочний ("Назад голку")

По виконання схожий на попередній стібок, тільки на голку нанизуються 2-4 бісеріни. При цьому способі шиття намистини розташовуються вільніше, вишивка виходить менш жорсткою. 

3. Способи пришивання блискіток до тканини.

Способи пришивання паєток до тканини:

1.Паєтки, які розташовуються в орнаменті по одній, можна пришивати, закріплюючи бусинкою або за допомогою декоративних стібків. При цьому намагайтеся підбирати нитку під колір паєток, а можна використовувати і контрастну - для більшої декоратив ності (рис. 19).

2 . Для вишивання паєтками , розташованими в ряд , можна використовувати рядковий шов: нанизуйте пайетку лицьовою стороною на голку і введіть голку в тканину , зробивши стібок , рівний радіусу паєтки а потім виведіть голку на лицьову сторону на відстані, рівному діаметру паєтки. Нанизуйте наступну паєтку лицьовою стороною на голку і зробіть стібок , рівний радіусу паєтки . Останню паєтку можна закріпити бісеринкою. Можна нанизувати на нитку бісер і паєтку , як би перешаровуючи паєтки бісеринками ( рис. 20)

3 . Наступний варіант передбачає розташування паєток одна за одною. Закріпивши голку , виведіть її на лицьову сторону і нанизуйте пайетку виворітного стороною на голку. Зробіть стібок, рівний радіусу паєтки . Виведіть голку на лицьову сторону в центру першої паєтки та , нанизавши наступну пайетку лицьовій стороною на голку, зробіть стібок , рівний діаметру паєтки . По виворотній стороні проведіть голку на відстань, рівну діаметру паєтки , і виведіть її на лицьову сторону , нанизавши наступну пайетку виворітною стороною на голку . Закріпіть стібок , повернувшись в центр попередньої паєтки . Виведіть голку на лицьову сторону в центрі останньої паєтки і т. д. ( рис. 21). Можна нашаровувати паєтки один на одного , виконуючи стібки , рівні діаметру паєток ( рис. 22).

4. Для створення об'ємної вишивки паєтки можна перешаровувати бісеринками або накладати паєтки опуклою стороною один до одного (мал. 23).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]