Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pitannya_34-50.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
89.74 Кб
Скачать

47. Методи отримання|здобуття| аморфних металів:

Вакуумне напилення Fe, Ni, Мо,

W, Іонне осадження Сплави типу: РЗМ — метал, метал — метал, метал — металоїд

Розпилювання

Хімічні реакції в газовій фазі SiC, SiB, SiN .

Іонізовані метали

Металізація (електролітична і хімічна) - Ni — P, Co — P, Fe — P, Ni — B, Co — W, Fe — W, Cr — W, Fe — Мо .

Рідкі метали

Загартування з розплаву (метод вистрілювання, метод молота і ковадла, екстракція розплаву) - Сплави типу: метал — металоїд, метал — метал

Відцентрове загартування

Прокатка розплаву

Розпилення розплаву (спрей-метод)

Метод кавітації

Розпилення розплаву диском, що обертається

Електророзряд в маслі

Екструзія розплаву

Витягування волокон з барабана, що обертається

Витягування розплаву в скляному капілярі

Існує два різновиди металізації: електролітична та хімічна

При термічному розкладі парів летючих з’єднань або газів, а також при проведенні в таких атмосфера інших хімічних реакцій відбувається осадження елементів на підкладці. Цей метод називають методом хімічного осадження пари (CVD – chemical vapor deposition).

48. Квазікристали, як новий перспективний матеріал для досліджень.

Сучасний етап розвитку матеріалознавства характеризується появою нових класів металічних сплавів, які мають комплекс привабливих властивостей. У цьому аспекті практичний інтерес має використання металічних сплавів із нетрадиційною квазікристалічною структурою - новим станом закристалізованої речовини, яка має досить цікаве сполучення фізичних властивостей і займає проміжне положення між аморфними й кристалічними матеріалами.

Американські дослідники планують замінити гальванічні покриття з хрому на відповідальних ділянках двигуна (мотор, вал, ротори, несучі опори) корабля "Шатл", а також використовувати квазі- кристалічні покриття для теплового захисту деталей авіаційних двигунів, для захисту від зносу робочої поверхні матриць лиття під тиском, в автомобільній та сільськогосподарській промисловості.

В Європі проводять роботи по застосуванню теплозахисних квазікристалічних покриттів для конструкційних елементів літаків, використовуючи низьку теплопровідність, а також пластичність деяких квазікристалів при підвищених температурах.

В Україні квазікристалічні покриття, одержані за іонно-плазмовою технологією, рекомендовано в авіа- і машинобудуванні для роботи при температурі 100 ­250 оС (корпуси літаків, деталі двигунів ).

Завдяки нетрадиційній будові і незвичайним властивостям квазікристали привертають до себе особливу увагу дослідників. Велика кількість робіт присвячена відкриттю різних за хімічним складом і

будовою квазікристалів і квазікристалічних фаз, дослідженню їх структури і деяких властивостей. Але повне дослідження їх різноманітних властивостей і, завдяки цьому використання у різних галузях народного господарства в якості квазікристалічних захистних покриттів відбудеться, напевне, в найближчому майбутньому.

49. Основні особливості будови квазікристалів

Особливістю будови квазікристалів є нетрадицій­ний тип кристалічної гратки, який грунтується на квазіперіодичній симетрії і проявляє заборонені законами класичної кристалографії осі симетрії 5-го, 8-го, 10-го і 12-го порядку, а також наявність регулярних порожнин.

Наявність обертових осей симетрії (орієнтацій- ний порядок) і регулярних порожнин відрізняють квазікристали від кристалів, для яких несумісне існування осей симетрії окрім 2-3-4-6 порядку з побудовою щільної кристалічної гратки шляхом трансляції елементарної комірки (трансляційний порядок).

Побудована ланцюжок частинок служить прикладом одновимірного квазікристала з далеким порядком симетрії. Структура абсолютно впорядкована , спостерігається систематичність у розташуванні часток на осі - їх координати визначаються одним законом. Разом з тим немає повторюваності - періоди між частинками різні і весь час зростають. Тому отримана одномірна структура не має трансляційної симетрією , і викликано це не хаотичним розташуванням частинок (як в аморфних структурах ) , а ірраціональним відношенням двох сусідніх періодів ( D - число ірраціональне ) .

Логічним продовженням розглянутої одновимірної структури квазікристала служить двомірна структура, яку можна описати методом побудови неперіодичних мозаїк (візерунків), що складаються з двох різних елементів, двох елементарних осередків. Таку мозаїку розробив в 1974 році фізик-теоретик з Оксфордського університету Р. Пенроуз. Він знайшов мозаїку з двох ромбів з рівними сторонами. Внутрішні кути вузького ромба дорівнюють 36 ° і 144 °, широкого ромба - 72 ° і 108 °.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]