Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
93
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
342.81 Кб
Скачать

3. Розмітка html-документа

Розмітка документів – це опис різних фрагментів документа та їх взаємного розташування. Розмітка здійснюється за допомогою дескрипторів (тегів) мови HTML.

Переглянути розмітку будь-якого HTML-документа можна, якщо відкрити його у простому текстовому редакторі, типу Блокнот. Або, якщо документ відкрити у веб-оглядачі, наприклад, Internet Explorer, обрати команду Вид-В виде HTML. Якщо веб-оглядач Опера, то достатньо клацнути правою кнопкою миші на документі та обрати команду «Исходный код».

Для вивчення розмітки мови HTML потрібні дві речі:

  • будь-який веб-оглядач, тобто, програма, придатна для перегляду HTML-файлів;

  • будь-який редактор текстових файлів, наприклад Блокнот (Notepad).

Свої перші HTML-файли можна розробляти на локальному диску. При цьому комп`ютер може і не мати доступу до мережі Інтернет. Під час роботи, html-документ може бути одночасно відкритий і в Блокноті, і у веб-оглядачі. Збергіаючи зміни в Блокноті, потрібно натиснути кнопку оновлення сторінки, наприклад F5 чи Ctrl+R, щоб побачити ці зміни в HTML-документі.

Як почати:

  1. Відкрити програму Блокнот.

  2. Відкрити вікно збереження документа.

  3. Вибрати тип файла «Все файлы».

  4. Ввести ім’я файла із зазначенням його розширення – html (наприклад, text.html, example.html, memory.html).

  5. Ввести структуру документа та зберегти.

  6. Закрити документ у програмі Блокнот.

  7. Відкрити документ у веб-оглядачі.

Наступного разу, коли потрібно здійснити оновлення HTML-документу, цей файл потрібно відкривати за допомогою програми Блокнот.

Загальна структура

HTML-документ складається з трьох основних елементів:

Декларація типу документу – (англ. Document type declaration, Doctype), на початку документа, в якій визначається тип документа (DTD).

Шапка документа (знаходиться в межах елементу head), в якій записано загальні технічні відомості або додаткові відомості про документ, які не відтворюються безпосередньо у веб-оглядачі; наприклад, теги title визначають заголовок документа.

Тіло документа (може знаходитися в елементах body), в якому містяться основні відомості документа, його зміст.

Для того, щоб веб-оглядач розпізнавав ці елементи, назва кожного елементу має обмежуватись кутовими дужками <>. Елемент, обмежений кутовими дужками і є дескриптором.

Дескриптори можуть бути двох видів: початковий та кінцевий. Наприклад, для позначення типу документа, одного дескриптора <html> не достатньо, потрібен ще й кінцевий – </html>, який позначається так само, але перед ключовим словом додається знак «слеш».

Отже, для визначення типу документу потрібно вказати два дескриптори:

<html></html>

Деякі дескриптори, наприклад <br>, не містять змісту, тому не мають кінцевого дескриптора. Розмітка може не мати початкового та кінцевого дескриптора (наприклад, дескриптор <head>), проте він завжди буде представлений в документі.

Всередині дескрипторів можна додавати інші дескриптори. Дескриптор <html></html> є основним та містить в собі всі інші дескриптори. Тому на початку HTML-документа завжди стоїть початковий дескриптор <html>, а в кінці всього документу кінцевий – </html>.

Розглянемо використання дескрипторів на прикладі загальної структури HTML документа:

<html>

<head>

<title>Мій перший HTML-документ</title>

</head>

<body>

Вчимось розмічувати HTML-документ!

</body>

</html>

Соседние файлы в папке Тестування