Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
93
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
342.81 Кб
Скачать

5. Редактори html-документів

Редактор HTML або HTML-редактор – програмне забезпечення, що дає змогу створювати і змінювати HTML-сторінки. Незважаючи на те, що HTML-код може бути написаний в простому текстовому редакторі (наприклад, Блокнот), спеціальні редактори для написання коду HTML мають широкий набір інструментарію, який дає змогу розробнику швидше і ефективніше створити HTML-документ. За функціональністю їх умовно можна поділити на дві категорії:

  • Редактор, що показує тільки вихідний код.

  • Редактор показує готову сторінку в режимі WYSIWYG (що бачиш, те й отримаєш).

Багато WYSIWYG-редакторів дають змогу одночасно працювати і з кодом сторінки.

Wysiwyg-редактори

Пропрієтарне програмне забезпечення

  • Microsoft FrontPage

WYSIWYG-редактор HTML, який входить до складу Microsoft Office. Під час розробки веб-сторінок програма використовує спеціальний додаток веб-оглядача Internet Explorer (Trident). У браузерах, що використовують інші додатки (наприклад, Gecko), сторінки, створені за допомогою FrontPage можуть відображатися по-іншому.

Програма має широкий спектр можливостей, зокрема, може автоматично відправляти зміни, внесені розробником сайту в початкові тексти, в режимі реального часу.

У Microsoft Office 2007 програма FrontPage була замінена на Microsoft Expression Web. У Microsoft Office 2010 програма FrontPage була замінена на Microsoft Office SharePoint Designer

У 2009 році Microsoft Office SharePoint Designer 2007 став поширюватися безкоштовно для всіх бажаючих на офіційному сайті Microsoft Office.

  • Adobe Dreamweaver (вартість $399, оновлення $119.00)

Dreamweaver - WYSIWYG HTML-редактор компанії Adobe. Спочатку розроблений і підтримувався компанією Macromedia, аж до 8-ї версії (2005 рік). Наступні версії, починаючи з Dreamweaver CS3 (2007), випускає Adobe. Багатий інструментарій, відкритість програми для всіляких настройок, зручний інтерфейс і інші особливості зробили Dreamweaver одним з найбільш популярних HTML-редакторів у світі. З версії 5 Dreamweaver підтримує синтаксис для наступних мов: ActionScript, CSS, XHTML, XML, HTML, JavaScript, PHP.

Вільне програмне забезпечення:

  • Amaya — вільний WYSIWYG редактор веб-сторінок з вбудованим веб‐браузером (призначеним тільки для зручності редагування), що розробляється консорціумом W3C, основною організацією, що опікується міжнародними стандартами всесвітньої павутини.

  • AceHTML - це пакет програм для створення і підтримки сайтів, який містить практично всі інструменти, які можуть знадобитися веб-майстру. У програмі є підтримка XHTML; менеджер проектів; утиліта перевірки посилань; оптимізатор коду; вбудовані функції перевірки синтаксису HTML, CSS і JavaScript; є редактор стилів; вбудований інтерпретатор Perl та PHP; включений модуль для оновлення сайту по FTP і багато іншого. Додатково в програмі AceHTML 6 Pro є база прикладів оформлення сайту (порядку 30 шаблонів і заготовок) і великий набір графічних примітивів і зображень.

Редактори, що працюють з вихідним кодом

Вільне програмне забезпечення

  • AkelPad – вільний текстовий редактор з відкритим вихідним кодом (без обмеження на розмір файлів, які редагуються та з підтримкою роботи з різними кодуваннями)

  • Notepad++ – вільний текстовий редактор з відкритим вихідним кодом для Windows з підсвічуванням синтаксису великої кількості мов програмування та розмітки. Базова функціональність програми може бути розширена як за рахунок плагінів, так і сторонніх модулів, таких як компілятори.

  • Bluefish — потужний вільний текстовий редактор з підсвічуванням синтаксису. Призначений, в першу чергу, для Web-дизайнерів та програмістів. Серед основних можливостей виділяють: налаштування підсвічування синтаксису, перевірка орфографії HTML-сторінок, автодоповнення HTML-тегів. Підтримувані мови: HTML, PHP C, Java, JavaScript, Pascal, Perl, Python, R, Ruby, SQL, XML, CSS.

  • Quanta Plus — вільний HTML-редактор, що підтримує HTML, XHTML, CSS, XML, PHP та інші скриптові та основані на XML мові. Основні можливості: WYSIWYG-редактор для HTML і CSS, редактор з підсвічуванням синтаксису і доповненням коду, вбудований попередній перегляд, відладчик для PHP, тощо.

Пропрієтарне програмне забезпечення

  • Macromedia HomeSite - редактор HTML, власником якого нині є Adobe Systems (раніше він належав Macromedia).

  • UltraEdit - умовно-безкоштовний текстовий редактор, створений головним чином для програмістів, а також звичайних користувачів, яких не влаштовує скромна функціональність Notepad Windows. Текстовий редактор UltraEdit має велику кількістюь можливостей щодо роботи з текстом, здатний відкрити файл будь-якого розміру, оснащений підсвічуванням синтаксису і згортанням коду, присутні перевірка орфографії і регулярні вирази

Крім цього, існують різні системи управління вмістом, онлайн-редактори і конструктори для створення готових сторінок.

Соседние файлы в папке Тестування