Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕСТЫ КРОК анатомия.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
14.12.2020
Размер:
341.1 Кб
Скачать

III семестр

ЧЕРЕПНО-МОЗКОВІ НЕРВИ

ТЕМА 9 1. При інфаркті a. cerebri posterior часто виникає синдром червоного ядра - параліч окорухового нерва на стороні ушкодження, тремтіння кінцівок на протилежному. Куди проекуються ядра окорухового нерва?

A. * Colliculus superiores mesencephali

B. Colliculus inferioris mesencephali

C. Locus caeruleus

D. Eminentia medialis fossae rhomboidei

E. Sulcus limitans

2. У хворого на тлі розриву a. carotis interna та запалення в печеристій пазусі спостерігається пульсуючий екзофтальм (синхронно пульсу), розширення щілини повіки і зіниці. Які пари черепних нервів, що проходять в sinus cavernosus разом з пошкодженою судиною, стиснуті гематомою?

A. * III, IV, VI, 1 гілка V пари.

B. III, IV, 1 гілка V пари.

C. IV, VI, 1 гілка V пари.

D. VI пара.

E. VII пара.

3. У пацієнта при епідемічному енцефаліті спостерігаються одно- або двосторонній птоз (опущення повіки), розхідна косоокість, порушення акомодації. Зіниці розширені. Ядра якої пари черепних нервів уражені?

A. *ІІІ пари.

B. ІV пари.

C. V пари.

D. VI пари.

E. VII пари.

4. В результаті травми черепа з пошкодженням верхньої стінки правої очної ямки потерпілий втратив можливість піднімати верхню повіку правого ока і дивитися угору. Який нерв вірогідно пошкоджений?

A. *R. superior n.oculumotorii.

B. R. inferior n.oculumotorii.

C. N. trochlearis.

D. N. abducens.

E. N. ophthalmicus.

5. Внаслідок травми голови утворилася гематома з локалізацією в ділянці середньої черепної ямки зліва. Внаслідок цього на стороні ураження виникло розширення зіниці. Який нерв пошкоджено?

A. *N.oculomotorius

B. N.abduceus

C. N.opticus

D. N.trochlearis

E. N.trigeminus

6. Хворий звернувся зі скаргами на порушення зору, що супроводжується опущенням повіки, неможливістю повернути око вгору та до середини. При огляді у хворого відмічено, що око відведене назовні, зіниця розширена та не реагує на світло, хворий не бачить близько. Який нерв ушкоджено?

A. * Окоруховий нерв.

B. Блоковий нерв.

C. Відвідний нерв.

D. Зоровий нерв.

E. Трійчастий нерв.

7. У чоловіка, 60 років, вікова далекозорість у зв'язку з ослабленням акомодаційних властивостей кришталика і гладких м'язів судинної оболонки очного яблука, яка вимагає корекції лінзами. Гілка якого вузла іннервує м'язи corpus ciliare?

A. * G. ciliare

B. G. pterygopalatinum

C. G. oticum

D. G. trigeminale

E. G. sympathicum

8. У хворого гангліоневрінома верхнього шийного симпатичного вузла справа. На тлі виражених вазомоторних, секреторних змін тканин голови і шиї спостерігається синдром Клода Бернара-Горнера, який характеризується розширенням зіниці, екзофтальмом, ретракцією верхньої повіки зліва. Симпатичний корінець якого вегетативного вузла формують постангліонарні волокна верхнього шийного симпатичного вузла?

A. * G. ciliare

B. G. sympathicum

C. G. pterуgopalatinum

D. G. oticum

E. G. Trigeminale

9. При огляді травмованого у дорожньо-транспортній пригоді лікар встановив ураження бічної стінки очної ямки. Потерпілий втратив можливість відведення очного яблука на травмованій стороні. Який нерв міг бути уражений у даному випадку?

A. *N.abducens.

B. N.trochlearis.

C. N.oculomotorius.

D. N.ophthalmicus.

E. N. infraorbitalis..

10. При огляді хворого виявлено косоокість, око відведено всередину і неможливість відвести очне яблуко назовні. Який нерв порушено?

А. *Відвідний нерв.

В. Окоруховий нерв.

С. Зоровий нерв.

Д. Блоковий нерв.

Е. Очний нерв.

11. При огляді хворого відмічається атрофія груднинно-ключично-соскоподібного і верхнього краю трапецієподібного м’язів. Хворий не може повернути голову у протилежний бік. Який нерв пошкоджено?

А. *Додатковий нерв.

В. Блукаючий нерв.

С. Міжребровий нерв.

Д. Плечове сплетення.

Е. Під’язиковий нерв.

12. У хворого утруднені повороти голови вліво і закидання її назад. При пошкодженні якого нерва це може бути?

A. *Правий додатковий нерв

B. Лівий додатковий нерв

C. Присередній грудний нерв

D. Бічний грудний нерв

E. Правий блукаючий нерв

13. Хворий скаржиться на утруднення підіймання правої руки вище горизонтального рівня. Ушкодження якого нерва призводить до цього?

A. *Правий додатковий нерв

B. Лівий додатковий нерв

C. Присередній грудний нерв

D. Бічний грудний нерв

E. Правий блукаючий нерв

14. У хворого, який поступив у неврологічне відділення, при обстеженні виявлено відхилення язика вбік при висовуванні, атрофічні зміни половини язика, порушення мови, затруднене ковтання. Який нерв пошкоджений?

A. *Під’язиковий нерв.

B. Язиковий нерв.

C. Барабанна струна

D. Язико-глотковий нерв.

E. Блукаючий нерв. 15. При видаленні ураженого третього великого кутнього зуба нижньої щелепи хірург-стоматолог повинен попередити пацієнта про можливе тривале оніміння кінчика язика. Ця втрата загального відчуття відбувається через пошкодження: *A. Язикового нерва B. Барабанної струни C. Внутрішньо-скроневого нерва D. Підборідного нерва E. Щелепно-під’язикового нерва

16. У 43-річну жінку турбує частий біль навколо носу і роту. Нерв, який іннервує дану ділянку, походить з наступної зябрової дуги: *А. Першої зябрової дуги. B. Другої зябрової дуги. С. Третьої зябрової дуги. D. Четвертої зябрової дуги. E. Четвертої та шостої зябрових дуг.