Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

База тестів (все що можна об'єднане)

.pdf
Скачиваний:
2702
Добавлен:
10.06.2021
Размер:
14.44 Mб
Скачать

-1,5% -0,5% -3%

?

При обстеженні кафе помічником санітарного лікаря було виявлено розтале морозиво. Вкажіть, які заходи потрібно вжити в даній ситуації: -Реалізувати +Відправити на промислову переробку

-Заморозити і реалізувати -Технічно утилізувати

-Провести лабораторний контроль для подальшого рішення

?

При розслідування спалаху харчового отруєння на ботулізм були підозрілими кілька харчових продуктів. Визначте, який продукт став вирогідною причиною спалаху?

-Молоко -Хліб

+Рибний балик -Яйця -Цукерки

?

При перевірці продовольчого магазину помічник санітарного лікаря виявив, що консерви зберігалися при температурі +25оС. Вкажіть оптимальний режим зберігання консервів:

-t +4оС, відносна вологість 20% -t +12оС, відносна вологість 80% -t 0оС, відносна вологість 40%

+t +0-5оС, відносна вологість 60% -t +24оС, відносна вологість 20%

?

При обстеженні помічником санітарного лікаря с-г ринку було виявлено, що у реалізаторів відсутні відмітки про проходження медоглядів. Вкажіть, в якому документі є свідчення про проходження медоглядів.

-Карта щеплень -Амбулаторна карта -Бракеражний журнал -Санітарний журнал +Особиста медична книжка

?

При обстеженні продовольчого магазину помічник санітарного лікаря перевірив графік проведення генеральних прибирань в крамниці. Вкажіть, з якою метою проводиться генеральне прибирання в крамницях:

+Проведення прибирання і дезінфекціі -Додаткового вихідного -Обробки інвентарю -Проведення санмінімуму -Завезення нового товару

?

При перевірці якості миття посуду в їдальні помічник санітарного лікаря зауважив, що температура води в другій ванні холодна. Вкажіть, якою повинна бути температура води в другій ванні при митті столового посуду.

-30о

С

+45оC

 

-64о

С

-18о

С

-20о

С

?

 

При перевірці цеху холодної обробки

продуктів у

їдальні

помічник санітарного

лікаря звернув увагу на температуру

в холодильнику яка

становила +20оС.

Вкажіть, при якій температурі зберігають ягоди,

фрукти,

листову зелень.

-+12оС -+10С +0+2оС

-8-10оС

-18-20оС

?

Помічник санітарного лікаря проаналізував меню хворої К. 30 років зі скаргами на підвищену збудливість, швидку стомлюваність, відчуття повзання мурашок по тілу. Відсутність якого вітаміну вирогідно викликало такий стан?

-Токоферолу -Ніаціну -Тіаміну +Ціанокобаламіну -Ретинолу

?

Консервовані томати досліджувалися на вміст водорозчинних вітамінів. Кількісний вміст якого водорозчинного вітаміну повинен проаналізувати помічник санітарного лікаря?

-Нікотин-амід -Рибофлавін -Ретінол -Кальцеферон

+Аскорбінова кислота

?

До помічника санітарного лікаря звернулась з питанням дієтсестра щодо рекомендації по раціону харчування людей похилого віку. Який продукт є джерелом поліненасичених жирних кислот?

+Олія -Молочні продукти

-Фрукти і овочі -Крупи -Хліб

?

Аналізуючи режим харчування, помічник санітарного лікаря визначив наступне співвідношення калорійності: сніданок - 20%, обід - 35%, полудень - 15%, вечеря - 30%. Вкажіть, як потрібно відкоректувати режим харчування. -Калорійність визначена правильно +Необхідно зменшити калорійність вечері на 5%, а калорійність сніданку підвищити на 5% -Калорійність визначена неправильно

-Необхідно підвищити калорійність обіду до 45% -Необхідно підвищити калорійність полудня на 30%

?

При перевірці кав’ярні помічник санітарного лікаря зауважив, що порушені правила дезінфекції посуду. Вкажіть, яка повинна бути концентрація дезінфікуючого розчину дезактину.

-0,5-0,6% -1-2% +0,1-0,2% -3% -6%

?

При обстеженні молочнотоварної ферми помічником санітарного лікаря було виявлено молоко від корів, хворих на мастит. Які рекомендаціі по використанню такого молока:

-Виготовлення сиру без попередньої пастеризації -Використовувати без обмежень -Утилізувати

+Термічно обробити молоко та використати для годування телят -Виготовлення молочно-кислої продукції

?

При медичному обстеженні жінок, працівників кондитерської фабрики, у 10% осіб виявлена підвищена маса тіла (ІМТ = 39,3 кг/м2, маса тіла на 65% вище норми). Який це енергетичний статус по індексу Кетлє?

+Ожиріння ІІІ ступеню -Нормальний енергостатус -Ожиріння І ступеню -Ожиріння ІІ ступеню

-Ожиріння ІV ступеню

?

При вивченні фактичного харчування дорослої людини встановлено: частка енергоцінності добового раціону за рахунок білків – 16%, жирів – 28%, вуглеводнів – 56%. Оцініть відповідність вмісту білків, жирів, вуглеводнів, їх рекомендованим часткам в енергоцінності раціону:

-Частка жирів у раціоні недостатня +Частка вуглеводнів достатня, надлишок білків -Частка вуглеводнів у раціоні недостатня -Частка вуглеводнів у раціоні надмірна

-Вміст нутрієнтів відповідає рекомендованим відсоткам

?

При аналізі 7-денного меню для хворих гематологічного відділення МКЛ, з’ясовано, що в лікувально-дієтичному харчуванні недостатньо використовуються продукти, які є джерелом цианкобаламіна. Які продукти має рекомендувати помічник санітарного лікаря в якості основного джерела вітаміна В12? -Цитрусові -Фрукти, овочі +Рибу, печінку -Круп’яні вироби

-Молоко та молочні продукти

?

При організації санітарно-курортного харчування осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, було заплановано забезпечити регламентовану кількість у раціонах нутрієнтів, що вступають у конкурентні взаємовідносини з радіонуклідами та запобігають їхньому всмоктуванню у шлунково-кишковому тракті. Які нутрієнти мають пріоритетне значення для забезпечення вказаної біологічної дії їжі?

-Жиророзчинні вітаміни, тваринні білки -Залізо, цинк, легкозасвоювані вуглеводи -Рослинні жири, харчові волокна +Калій, кальцій, харчові волокна -Магній, фосфор, рослинні білки

?

Із харчового анамнезу відомо, що пацієнтка не дотримується правил раціонального харчування: часто переїдає, останній прийом їжі за 15-20 хв. перед сном, віддає перевагу жирній їжі, що містить багато вуглеводнів. При диспансерному обстеженні поставлений діагноз: аліментарно-конституційне ожиріння ІІІ ступені. Який із перелічених аліментарних факторів ризику є головним при ожирінні?

-Порушення режиму харчування -Підвищене вживання вуглеводнів -Підвищене вживання жирів -Недостатнє вживання клітковини +Енергетична збитковість харчування

?

З групою працівників одного із харчових промислових підприємств були проведені заняття із санітарної освіти та залік з цих питань. В якому офіційному документі помічник санітарного лікаря має можливість перевірити наявність та своєчасність даних про санітарний мінімум?

+В особистій медичній книжці -У паспорті громадянина -У трудовій книжці працівника

-У журналі запису санітарного стану об’єкту -В особистій справі у відділі кадрів

?

Помічник санітарного лікаря провів огляд автотранспорту на відповідність його вимогам перевезення особливо швидкопсуючих продуктів та оформив при цьому санітарний паспорт на транспорт. На який термін в цьому випадку видається санітарний паспорт?

-місяць +3 місяці1

-6 місяців -1 рік

-2 роки

?

При обстеженні м’ясокомбінату було виявлено фінозне м’ясо свинини, в якому на площі поверхні м’яса в 40 см2 знаходиться 4 фіни свинячого ціп’яка. Які профілактичні заходи має рекомендувати помічник санітарного лікаря, відносно фінозного м’яса, ветеринарній службі цього підприємства?

-Використання м’яса на варені ковбаси -Знищення м’яса +Технічну утилізацію м’яса

-Використання м’яса на сирокопчені ковбаси -Виготовлення м’ясних консервів

?

При обстеженні молочнотоварної ферми було виявлено у 3 корів ознаки маститу вимені. Які рекомендації має надати помічник санітарного лікаря щодо використання молока від цих корів?

-Пастеризувати 15 хв. і відправити на молокозавод -Пастеризувати молоко 30 хв. і поїти телят -Кип’ятити молоко 5 хв. і реалізувати населенню +Кип’ятити молоко 5 хв. і поїти телят -Кип’ятити молоко 5 хв. і знищити

?

На хлібзавод поступила партія пшеничного борошна вищого ґатунку. У сертифікаті якості на борошно зазначено, що воно заражене «картопляною паличкою». Як використовують це борошно, згідно діючих нормативних документів?

-Використовують на технічні потреби -Повертають постачальнику -Знищують -Передають на корм тваринам

+Випікають дрібні хлібобулочні вироби

?

При обстеженні консервного заводу було виявлено, що партію банкових консервів безпосередньо після результатів лабораторного дослідження на якість та оформлення Сертифікату якості, відвантажують на реалізацію. Який обов’язковий термін зберігання мають витримувати готові банкові консерви на заводських складах?

+14 днів -24 дня -1 місяць -5 діб -10 діб

?

При обстеженні їдальні виявлено, що температура других страв на лінії видачі не відповідає діючим СанПіН. Яку температуру других готових страв при видачі має рекомендувати помічник санітарного лікаря?

-75?С +65?С -85?С -55?С -14?С

?

Хворий страждає на сечокам’яну хворобу. Періодично лікується в терапевтичному стаціонарі лікарні. Часто відмічається оксалурія. Які продукти слід обмежити у дієті хворого?

-Молочні продукти -М’ясо, рибу +Щавель, шпинат, томати -Жирну їжу -Бульйони, консерви

?

При обстеженні кондитерського цеху та аналізу результатів дослідження зразків кремових виробів встановлено, що концентрація цукру у водній фазі кремів становить 50%. Якої мінімальної концентрації цукру у водній фазі кремів мають дотримуватися виробники цих кремових виробів?

-85% -55 % -50% +60% -40%

?

При обстеженні продуктової крамниці було виявлено 5 кремових виробів із закінченим терміном зберігання, але без ознак псування. Які пропозиції має дати помічник санітарного лікаря відносно кремових виробів?

-Терміново реалізувати -Знищити -Передати на корм тваринам

-Використати на технічні потреби +Повернути кремові вироби виробнику

?

У продовольчому кіоску зберігається ряд фасованих продуктів в тому числі: яєчний порошок, цукор, масло вершкове, курячі, перепелині, качачі та гусячі яйця. Кіоск обладнаний холодильником для зберігання особливо швидкопсуючих продуктів. Реалізацію яких із перелічених продуктів необхідно заборонити? +Качачі та гусячі яйця -Яйця курячі та перепелині -Яєчний порошок -Вершкове масло -Цукор

?

При опитуванні та складанні карти про вжиті харчові продукти постраждалими, що знаходяться на лікуванні в інфекційному відділенні ЦРЛ, з’ясовано, що всі 6 осіб вживали тістечка із заварним кремом. Яке харчове отруєння найбільш вірогідне у цьому випадку?

-Харчовий ботулізм +Харчова стафілококова інтоксикація -Харчовий сальмонельоз -Септична ангіна -Афлотоксикоз

?

За дорученням санітарного лікаря його помічник опитав та склав обов’язкову Карту опитування хворих, що знаходилися на стаціонарному лікуванні в інфекційній лікарні. Основними симптомами у 2-х хворих є: діплопія, ністагм, анізокорія, птоз, закрепи. При якому харчовому отруєнні можливі такі характерні ознаки?

-Харчовому сальмонельозі -Харчовій стафілококовій інтоксикації +Харчовому ботулізмі -Ерготизмі -Афлотоксикозі

?

При розслідуванні харчового отруєння з’ясовано, що в усіх 5-ти постраждалих захворювання почалося раптово, через 10-12 год. після вживання смажених грибів, схожих на печериці. Хворі скаржились на бурхливий пронос, нестримну блювоту; кал без запаху, жовто-зелений і водянистий, нестримну спрагу мертвляча блідість, ціаноз, судоми. Троє хворих померло. Якими грибами отруїлися постраждалі?

-Мухомором пантериновим -Сморжами -Мухомором червоним +Блідою поганкою

-Мухомором порфіровим

?

При плановому відборі зразків харчових продуктів для лабораторного дослідження на відповідність діючим ДСТУ помічник санітарного лікаря з гігієни харчування зобов’язаний оформити обліково-звітну документацію по формі:

-Ф-378-0 -Ф-343-0

-Ф-344-0 -Ф-345-0 +ф -342-0

?

При лабораторному дослідженні молока встановлено: кислотність - 19?Т, жирність – 2,5%, густина – 1,023 г/см3, проби з розоловою кислотою та розчином Люголя – негативні. Який метод фальсифікації молока було використано у цьому випадку?

+Розведення водою -Додавання соди -Додавання крохмалю -Зняття вершків

-Додавання соди і крохмалю

?

В санітарно-гігієнічній лабораторії СЕС для визначення фізико-хімічних показників якості хліба: вологи, кислотності, пористості використовують відповідне обладнання, реактиви, хімічний посуд та прилади. Який прилад має підготувати лаборант для визначення пористості хліба?

-Сокслета +Журавльова -К’ельдаля -Рекорд -Бутирометр

?

При обстеженні харчоблоку будинку відпочинку для дорослих, стало відомо, що напередодні на склад завезли овочеві консерви. При зовнішньому огляді банок відмічено: банки мають глибокі вм’ятини, при надавлюванні на дно і кришку углинаються усередину та не зразу повертаються в початкове положення, ржі не має, банки герметичні та змащені технічним жиром. Визначити бомбаж: -Біологічний -Хімічний +Фізичний -Змішаний -Фізико-хімічний

?

При аналізі Протоколів (Ф-345-о) дослідження готових страв на калорійність, розбіжності між фактичною та теоретичною калорійністю в готових блюдах становлять: борщ – (-12%), суп – (-9%), котлета – (+9%), шніцель – (-12%), компот – (-11%). В якій із цих готових страв виконання калорійності задовільне?

-Компот -Котлета -Шніцель +Суп -Борщ

?

При перевірці особових медичних книжок на харчовому об’єкті виявлено, що в них відсутні відмітки про проходження гігієнічного навчання та здачу заліку з санітарного мінімуму. Чи обов’язкове проведення гігієнічного навчання та здачі заліку санітарного мінімуму для осіб, які працюють на харчових об’єктах +Так -Ні

-В залежності від профілю підприємства -В залежності від рівня освіти працюючих

-Конкретних гігієнічних рекомендацій немає

?

При перевірці харчового об’єкту виявлені порушення вимог санітарних правил та складено протокол про порушення санітарних норм. Хто з посадових осіб СЕС має право виносити постанову про накладення штрафу на винних в порушенні санітарних норм і правил?

-Всі посадові особи СЕС +Головний лікар СЕС, його заступники, або інші посадові особи, які наділені такими повноваженнями -Галузеві санітарні лікарі СЕС

-Галузеві санітарні лікарі СЕС та їх помічники -Лише та особа, що виявила порушення

?

Головним державним санітарним лікарем винесена постанова про накладення штрафу за порушення вимог санітарного законодавства. В який термін повинен бути сплачений штраф ?

-Протягом 10 днів -Протягом тижня +Протягом 15 днів -Протягом місяця -Протягом 1 року

?

На підставі розгляду яких матеріалів головний державний санітарний лікар СЕС виносить постанову про накладення штрафу?

-На підставі усної доповіді про порушення санітарних норм -Акт санітарно-епідеміологічного обстеження об’єкту -Протокол дослідження харчових продуктів +Протоколу про порушення санітарних норм

-Інші документи, що надходять в СЕС, про санітарне порушення

?

Здійснюємо аналіз якості харчування працюючих на промисловому підприємстві. Яке харчування визначається як раціональне?

-Яке забезпечує організм вітамінами та мінеральними речовинами факторів харчування і правильний режим харчування -Яке забезпечує основний обмін речовин в організмі

-Яке забезпечує організм потребами в основних продуктах харчування -Яке забезпечує організм білками, жирами, вуглеводами

+Яке забезпечує енергетичні, пластичні і каталітичні потреби організму, збалансованість факторів і правильний режим харчування

?

Після вживання яких харчових продуктів в побуті та на підприємствах громадського харчування можуть виникати харчові отруєння ?

+Продуктів , в яких було допущено накопичення великої кількості специфічних мікроорганізмів або токсинів мікробного чи немікробного походження -Несумісних продуктів або незрілих плодів -Продуктів , в які навмисно чи помилково були внесені отруйні речовини

-Надмірної кількості їжі або окремих харчових речовин -Продуктів, що набули токсичних властивостей

?

З 5 членів сім'ї трьом, які вживали невідомі гриби, поставлений діагноз харчове отруєння. Чи захворіють інші члени сім'ї. До яких захворювань відносяться харчові отруєння ?

-Природно вогнищеві +Не контагіозні -Контагіозні -Інвазійні -Зооантропонозні

?

В СЕС поступило термінове повідомлення про випадок харчового отруєння - ботулізм. Що повинні містить харчові продукти, після вживання яких виникає дане захворювання?

-Мікроби -Спори +Ботулотоксин

-Мікроби та спори -Захворювання ботулізмом не пов’язане з вживанням їжі

?

У відібраній пробі хлібу пшеничного з міні пекарні виявлена картопляна хвороба .Укажіть які основні заходи необхідно вживати для профілактики картопляної хвороби хлібу?

-Контроль за упаковкою хліба -Контроль за температурним режимом випічки хліба -Контроль за фасуванням хліба

+Контроль за якістю борошна на наявність картопляної, недопустимість зберігання хліба в теплому і вологому приміщенні і підвищення кислотності хліба -Специфічні заходи не передбачені

?

При проведенні лабораторного дослідження м'яса на ринку виявлено, що воно уражене трихінелами. Як використовується м'ясо уражене трихінелами? -Використовується для виготовлення варених ковбасних виробів -Передається на корм тваринам -Передається на об’єкти громадського харчування -Використається у їжу без обмежень +Підлягає технічній утилізації

?

При проведенні санітарно-епідеміологічного обстеження оптового складу виявлено, що 2 працівників допущено до роботи без проходження профілактичного медичного огляду. Хто несе відповідальність за допуск до роботи осіб, що не пройшли медичний огляд?

+Адміністрація об’єкту -Зав. складом -Лікарі поліклініки

-Особа, яка не пройшла медогляд -Помічник санітарного лікаря

?

Розфасовку готової продукції для дитячих молочних продуктів на молочному заводі допустимо проводити:

-В цехах для розфасовки пастеризованої продукції підприємства; +В окремих приміщеннях, обладнаних бактерицидними лампами -В цехах для розфасовки стерилізованої продукції підприємства; -Випискою з журналу реєстрації лабораторних досліджень; -Всіма названими документами.

?

Вкондитерському цеху передбачається відкриття дільниці по виготовленню кондитерських виробів з кремом. Які яйцепродукти можуть використовуватись для приготування кондитерського крему?

-Яйця водоплаваючої птиці -Яєчний меланж +Яйця курячі дієтичні

-Яйця курячі столові -Будь-які яйця

?

Кондитерський цех виробляє кондитерські вироби з вершковим кремом. Який термін реалізації даної продукції?

-24 години -5-6 годин -72 години +36 годин

-Реалізація дозволена на протязі 1 тижня при наявності холоду

?

Борошно, яке поступає для випікання хліба та хлібобулочних виробів повинно просіюватись та пропускатись через магнітоуловлювач. Яка повинна бути грузопід'ємність даного магнітоуловлювача?

-Певні вимоги відсутні -2 кг -Не менше 5 кг

-Не менше 12 кг +Не менше 8 кг

?

Вміську санепідстанцію звернувся з заявою головний лікар лікарні щодо можливості розміщення дитячої молочної кухні. Де можливо розміщувати дитячі молочні кухні?

+В окремих будівлях, на 1 поверхах житлових будинків, в комплексі з дитячою консультацією -В підвальних приміщеннях житлових будинків

-В окремих будівлях

-В цокольних поверхах житлових будинків -Певні вимоги відсутні

?

Дитяча молочна кухня виготовляє кисломолочні продукти. Яке молоко дозволяється використовувати для їх виготовлення?

-Молоко натуральне, не нормалізоване +Молоко пастеризоване -Молоко 1 ґатунку -Молоко 2 ґатунку -Будь-яке молоко

?

Одним з етапів технологічного процесу виготовлення молока на молокопереробному підприємстві є його нормалізація. Коли вона повинна проводитись?

-У процесі розливу молока -Після пастеризації +До пастеризації

-Під час приймання молока -Під час пастеризації

?

Виробнича лабораторія молоко-переробного підприємства повинна контролювати ефективність пастеризації молока шляхом постановки проби на фосфатазу. Яка кратність проведення даної проби?

-У кожній партії молока після розливу -Один раз у зміну -Один раз на добу

+Після наповнення кожного танка пастеризованим молоком до початку розливу чи направлення на переробку -Періодичність не регламентується

?

При виготовленні ковбасних виробів широко застосовується використання дозволених харчових добавок. З якою метою в фарш додається нітрит натрію? -Підвищує енергетичну цінність -Збільшує термін зберігання -Зменшує мікробне обсімінення -Покращує смакові властивості

+Надає характерного кольору і збільшує термін зберігання

?

На молочно-товарній фермі виявлено що частина корів хвора на мастит. Що слід вчинити з молоком, отриманим від корів, хворих на мастит?

+Прокип’ятити і використовувати всередині господарства (годувати телят) -Знищити після кип’ятіння -Відправити на виготовлення молочних консервів -Реалізовувати без обмежень

-Направити на ДМК

 

?

 

До санепідслужби звернувся суб’єкт підприємницької діяльності з заявою

на

узгодження асортименту харчових продуктів, в тому числі що, швидко псуються, для реалізації в торговельному павільйоні.При відсутності яких вимог не допускається реалізація швидкопсуючих харчових продуктів при дрібнороздрібній торгівлі?

-Кондиціонування повітря +Наявність холодильного обладнання -Наявність стелажів, полиць -Наявність пакувального матеріалу -Окремих вимог немає

?

При санітарно-епідеміологічному обстеженні об’єктів фахівці санепідслужби здійснюють контроль за проходженням працівниками періодичних медичних оглядів. Які дані вносяться в особові медичні книжки робітників харчових об’єктів?

-Проходження попереднього медичного огляду і результати атестації по підсумкам гігієнічного навчання -Проходження періодичних медичних оглядів і обстежень

+Проходження попереднього і періодичного медичних оглядів і обстежень, результати атестації по підсумкам гігієнічного навчання -Проходження попереднього і періодичного медичних оглядів у лікарівспеціалістів

-Проходження обстежень і результати атестації по підсумкам гігієнічного навчання

?

Лікувальне харчування є одним із методів комплексної терапії гострих захворювань або загострення хронічних, особливо в умовах лікарні. У лікарнях, санаторіях і профілакторіях діє єдина офіційна номерна система дієт. Скільки основних лікувальних дієт Вам відомо?

-25 -5 -10 +15 -50

?

При лабораторному дослідженні молока визначена жирність. Дати висновок про відповідність жирності молока вимогам діючим ДСТу :

+3.2% -2.9% -4% -4.2% -2.7%

?

При лабораторному дослідженні молока визначена кислотність. Дати висновок про відповідність кислотності молока вимогам діючим ДСТу :

--14 ?Т

+16 - 22?Тернера10

-8 - 12?Т -24 -30?Т -30 - 60?Т

?

При лабораторному дослідженні молока визначена густина. Дати висновок про відповідність густини молока вимогам діючим ДСТу :

-1.014-1.018 -1.010-1.012 +1.028-1.034 -1.040-.1.042 -1.042-1.046

?

При обстеженні підприємства торгівлі харчовими продуктами відібрані зразки молока для лабораторного дослідження розфасованого в пакети. Визначити кількість зразків проб молока відповідно вимогам діючим стандартам:

-10 п

-3-4 п -5-6 п

+1-2 пакети

-3%

?

При обстежені харчового підприємства встановлено що молочна продукція зберігалась в холодильній камері при відповідній температурі. Визначити оптимальну температуру зберігання молочної продукції:

-0-4?С -4-6?С -2-5?С -5-8?С

+6 – 8? С

?

При обстеженні підприємства торгівлі харчовими продуктами встановлено що молоко зберігалось відповідний термін . Визначити граничний термін зберігання молока пастеризованого:.

+20 год. -36 год.