Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Guranovich_Ye_V_SWOT-analiz_torg_gal.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
39.71 Кб
Скачать

УДК 005.52:621:33.012(…)

Swot-аналіз торгівельної галузі України

Гуранович В.В.

магістр 1 року навчання

фінансового факультету ХНЕУ ім. С. Кузнеця

Анотація. Досліджено стан торгівельної галузі України, зокрема виробництво підшипникової продукції, а також проведено аналіз сильних та слабких сторін торгівельного процесу на прикладі ТОВ «ТД ИРБИС».

Аннотация. Исследовано состояние торговой отрасли Украины, в частности производство подшипниковой продукции, а также проведен анализ сильных и слабых сторон торгового процесса на примере ООО  «ТД ИРБИС».

Summary. The investigated state trade and industry of Ukraine, in particular the production of bearing products, as well as the analysis of strong and weak sides of the trading process on the example of OOO "TD IRBIS".

Ключові слова: SWOT-аналіз, торгівельна галузь, можливості, загрози, стратегія, стратегічне управління.

В умовах розвитку ринкової економіки необхідність забезпечення ресурсами, стабільною економікою є головною передумовою ефективного функціонування підприємств торгівельної галузі одним із факторів економічного добробуту України, оскільки на сьогоднішній день торгівельна галузь є важливою складовою суспільного виробництва та головною ланкою у забезпеченні продукцією всіх сфер народного господарства країни, без неї неможлива автоматизація та механізація виробничих процесів. Підприємства торгівельної галузі відіграють важливу роль у розвитку спеціалізації, підвищенні продуктивності всіх ресурсів, а особливо в збільшенні загального обсягу виробництва. Тому слід постійно аналізувати інформацію про стан зовнішнього та внутрішнього середовища розвитку торгівельної галузі, оскільки її стабільний розвиток сприяє покращенню економічної ситуації в державі.

Дослідженням питань, пов’язаних з даною тематикою, займалися такі вчені, як Балабанова Л. В. [1], Бланк І. А. [2], Саєнко М. Г. [6], Рибінцев В. О.  [5] та ін. Проте в українській економічній літературі недостатня увага приділяється особливостям застосування SWOT-аналізу у практиці управління конкретного торгівельного підприємства.

Метою статті є визначення стану торгівельної галузі України за допомогою використання SWOT-аналізу, виявлення факторів зовнішнього середовища, визначення конкурентних переваг і недоліків, загроз і можливостей розвитку функціонування галузі.

Торгівельна промисловість підшипників займає щільне місце серед торгівельної галузі, в 2014 році на українському ринку оборот підшипників складає 1,3 млрд. доларів. Обсяги продаж тільки однієї компанії SKF, відомої у всьому світі складає 40% ємності всього загальноукраїнського ринку. Близько 50% реалізованих в Україні підшипників йдуть на конвеєри найбільших підприємств, до числа яких належать такі заводи: автомобільні, тракторні, заводи з виробництва сільськогосподарської та спеціальної техніки, заводи оборотного комплексу.

Інші 50 % товару реалізуються на вторинному ринку, де підшипники купуються нафтовими, металургійними, іншими виробничими компаніями і приватними споживачами, в даному випадку каналами збуту товару є спеціалізовані фірми і роздрібні магазини.

Попит на підшипники, що продаються через роздрібну торгівлю, за перші півтора місяці скоротився в два рази в порівнянні з таким же періодом 2013 року. Автомобільні заводи та промислові підприємства також скоротили свої закупівлі. Обсяг заборгованості цих підприємств перед постачальниками станом на 2014 рік збільшився в два рази в порівнянні з 2013 роком.

За минулі п'ять років обсяг присутності китайської підшипникової продукції в Україні збільшився в п'ятнадцять разів, що пов'язано було з їх низькою собівартістю. Рентабельність фірм, які торгують китайськими підшипниками, по ряду позицій доходила до 40%.

У 2014 році з жорсткістю митних правил і збільшенням вартості доллара вигідніше буде знову перейти на торгівлю українською продукцією, оскільки девальвація гривні дає певні конкурентні переваги вітчизняним виробникам, так прогнозують аналітики.

Проте несприятлива сучасна економічна ситуація негативно позначається на фінансовому стані підприємств торгівельної галузі підшипників. Середнє значення частки збиткових підприємств у загальній кількості підприємств у 2013 році склало 35 %. Ще одним важливим фактором, який зумовив збитковість торгівельної галузі підшипників, є зниження інвестиційної активності в державі. Оскільки на даний час торгівельна галузь України має нестійку тенденцію розвитку, причиною цього є низка як внутрішніх, так і зовнішніх загроз, які виникають у підприємств галузі, то слід проаналізувати сильні, слабкі сторони, можливості та загрози розвитку даної галузі.

Для цього слід провести SWOT-аналіз підприємств торгівельної галузі, який є зручним інструментом структурного опису стратегічних характеристик ринкового середовища.

Оцінка сильних (Strenght) і слабких (Weakness) властивостей галузі стосовно можливостей (Opportunities) і погроз (Threats) зовнішнього ринкового середовища дає можливість визначити стратегічні перспективи галузі та можливі шляхи їх реалізації. Матриця SWOT-аналізу представлена у табл.1.

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]