Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / ІНДЗ.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
467.78 Кб
Скачать

6. Методи управління, які використовуються у Заболоттівській об’єднаній територіальній громаді

Досліджувана організація є державною установою, тому у своїй діяльності та здійсненні повноважень вона керується регламентом та іншими розпорядчими документами, це означає, що кожен має прописані обов’язки та права. Тому можна вважати, що організація використовує адміністративні методи управління. Адже саме вони забезпечують чіткий розподіл обов'язків в апараті управління, дотримання правових норм і повноважень у вирішенні питань господарської діяльності, а також застосування заходів примусу і дисциплінарної відповідальності. Зважаючи на те що адміністративні методи впливу можна поділити ще на три підкатегорії, а саме: організаційного, розпорядчого і дисциплінарного впливу, рада використовує у своїй діяльності всі три.

До методів організаційного впливу можна віднести регламентування, яке полягає у тому щоб було дотримання конкретних вимог законодавчих положень, статутів підприємств, положень про відділи, правил внутрішнього розпорядку та інших регламентуючих документів; нормування, яке полягає у тому щоб організація у своїй діяльності керувалася технічними, технологічними, економічними і організаційними нормами; інструктування передбачає роз'яснення, ознайомлення (з умовами роботи, завданнями й обов'язками працівників) та консультування щодо виконання тих чи інших дій.

Методи розпорядчого впливу включають в себе повноваження та обов’язки, тобто суть розпорядчого методу впливу заключається у тому, щоб у своїй діяльності працівники керувалися наказами, розпорядженнями, постановами та іншими регламентуючими документами.

Розпорядчі методи забезпечують підтримання організованості в роботі та високу дисципліну праці, координацію трудових зусиль працівників шляхом прямого (адміністративного) спонукання їх до дій, а також контролю за роботою підприємств, організацій і окремих працівників.

До методів дисциплінарного впливу відносять матеріальні, адміністративні та кримінально-правові методи впливу.

Такі методи доповнюють організаційні та розпорядчі. Метою дисциплінарних методів є забезпечення стабільної діяльності організації через дисциплінарні вимоги, а також відповідальності колективу і працівників зокрема. Дисциплінарна відповідальність реалізовується через усні попередження, догани, зауваження, пониження в посаді, переведення на нижчеооплачувану роботу, звільнення.

Отже, адміністративні методи впливу є інструментом який дає змогу чітко розподілити обов’язки в апараті управління; забезпечити дотримання правових норм і повноважень; координувати трудову діяльність шляхом адміністративного впливу; контролювати роботу підприємств, колективів та окремих працівників; застосувати заходи дисциплінарної відповідальності. У визначених методах адміністративний вплив набуває предметної форми і спонукає виконавців до конкретних дій. Саме тому такий метод підходить для територіальної громади, де чіткість та узгодженість дій є основою продуктивної роботи.

Шляхи вдосконалення здійснення функції планування в Заболоттівській об’єднаній територіальній громаді

Оскільки у організації деякі працівники чинять опір змінам та не хочу змінювати методи роботи, варто звернути увагу на їх підвищення кваліфікації, якщо є працівники максимально категоричні, розглянути шлях звільнення працівника, так як такий працівник, може задавати негативну тенденцію у колективі і противників змінам стане більше, що не дозволятиме будувати нові плани, які сприятимуть розвитку громади.

Ще одним фактором є обмеженість матеріальних ресурсів, обмеженість часу, урядові заходи, обмеженість трудових ресурсів. Всі ці фактори не дозволяють скласти плани більшого масштабу, сповільнюють виконання вже існуючих планів. Цю проблему вирішити варто комплексно, громаді слід почати шукати шляхи залучення нових коштів у громаду, наприклад зацікавлення інвесторів, сприяти розвитку нових малих підприємств на території громади, це закладе фундамент подальшого розвитку громади.

Також потрібно регулярно підвищувати кваліфікацію працівників, вдосконалювати щоденну роботу аби збільшувати продуктивність праці організації загалом та пришвидшувати виконання планів.

Соседние файлы в папке Разное