Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гром. сусп., правова, соц. держава.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.04 Mб
Скачать

2.2.5. Концепція правової, соціальної держави

Демократичний режим ще називають правовою державою. Правова держава — це суверенна політико-територіальна ор­ганізація публічної влади, яка ґрунтується на принципах вер­ховенства права, дотримання закону, поважання особистості й недоторканності її прав, свобод та законних інтересів. Вона є необхідною умовою і найважливішою засадою вільного існу­вання людей у демократичному суспільстві.

Сам термін "правова держава" (нім. КесЬіззііааі;) вперше було вжито у першій половині XIX ст. в працях німецьких правознавців (К. Велькер, Р. фон Моль та інші). Сама ж ідея панування закону в житті суспільства, держави має давні традиції. Ще Платон писав, що він бачить близьку загибель тієї держави, де закон не має сили і перебуває під владою натовпу. Подібну думку висловлював і Аристотель: там, де відсутня влада закону, зазначав він, немає сенсу говорити про будь-яку форму державного устрою. Адже в такому сус­пільстві панують або хаос і анархія, або свавілля володаря-деспота. Сама концепція правової держави загалом була сформована в XVII—XIX ст. в працях Дж. Локка, ПІ. Монтеск'є, Ж.-Ж. Руссо, І. Канта, Т. Джеферсона та ін.

На сьогоднішній день більшість держав світу у своїх кон­цепціях проголошують себе "правовими".

Головні ознаки правової держави:

1. Наявність розвинутого громадянського суспільства. Існу­вання правової держави неможливе без громадянського сус­пільства, як і навпаки.

2. Верховенство права, поширення вимог і норм конституції та законів на діяльність усіх громадських і політичних інституцій.

3. Правова рівність усіх громадян, пріоритет прав людини над законами держави.

4. Поділ державної влади на законодавчу, виконавчу й судо­ву, стримування й урівноваження ними одна одної.

5. Розв'язання питань і прийняття загальних рішень за оз­накою більшості, але з урахуванням прав меншості.

6. Визначальна роль суду у розв'язанні всіх спірних питань, підконтрольність йому всіх громадян та інституцій; можливість оскарження в судовому порядку неправомірних дій держави; юридична взаємовідповідальність держави і особистості.

7. Легальна діяльність не лише правлячих, а й опозиційних партій, об'єднань, рухів.

8. Вседоступність суспільно значимої інформації, незалеж­ність ЗМІ.

Утвердження принципів правової держави було важливим етапом в розширенні свобод індивіда і суспільства загалом. На думку творців концепції правової держави, забезпечення кож­ному громадянинові негативної свободи (свободи без обмежень) і підтримка конкуренції зроблять приватну власність загаль­нодоступною, максимізують індивідуальну відповідальність та ініціативу, приведуть в кінцевому результаті до загального добробуту. Але цього не сталося. Люди народжуються різними, а тому на практиці це призвело до жорсткої конкуренції, заго­стрення соціальної нерівності і класової боротьби.

Конструктивною відповіддю на недосконалість концепції правової держави, на невдалу спробу адміністративного со­ціалізму забезпечити в суспільстві рівність і соціальну спра­ведливість стала теорія і практика соціальної держави або держави загального добробуту. Перші соціальні держави виникають в 50—60-х роках XX ст. Основний закон ФРН 1949 р., що одним із перших закріпив це поняття, розкриває його зміст як гарантування гідного прожиткового мінімуму, соціальної рівності, соціального забезпечення, загального добробуту, державної допомоги тим, хто не в змозі самостій­но себе забезпечити. Тобто соціальні держави — це ті держа­ви, які в широких масштабах займаються розподілом со­ціального багатства і державних ресурсів, не пригнічуючи при тому ринкове середовище, а доповнюючи його розвине­ною системою заходів соціальної політики. Соціальна полі­тика — це розгалужена мережа видів діяльності державних та недержавних структур, спрямованих на втручання в еко­номічний процес заради підвищення добробуту й надання соціального захисту різним верствам населення.

В сучасних країнах є різні моделі соціальної політики, що спираються на сукупність макроекономічних, соціально-еко­номічних і соціальних показників. Найбільш відомі моделі дістали назви "ліберально-демократичної", "консервативної", "соціал-демократичної".

Ліберально-демократична модель. Прикладом реалізації можуть бути США. В ідеалі, держава бере на себе функцію стимулятора індивідуальної активності, заохочуючи своїх громадян до пошуку роботи, соціального захисту, підприєм­ницької ініціативи. Свою головну місію держава ліберального типу вбачає в охороні прав людини, тоді як охорона соціаль­них прав значною мірою перекладається на громадські орга­нізації й на саму особистість. В таких державах складається "модель залишкового принципу добробуту", оскільки пріори­тетними тут є громадські, далі політичні і вже потім соціальні права.

Консервативна модель. її ідеологічну основу становить ідея виправдання соціальної диференціації в суспільстві. Майнова нерівність розцінюється як цілком природне і нормальне яви­ще. Головна ж місія держави полягає в тому, щоб через гнучку податкову політику здійснювати перерозподіл доходів, водно­час надаючи компенсацію тим прошаркам, які її потребують. Прикладом є Німеччина.

Соціал-демократична модель робить акцент на запобіганні різкій диференціації найвищого та найнижчого рівня доходів. Соціальні гарантії ґрунтуються як на державній, так і на неде­ржавній підтримці. У функціональному плані державна полі­тика спрямована на забезпечення всіх громадян роботою. Зай­нятість і формальна відсутність безробіття утворюють стабільну податкову базу. Рівень оподаткування загалом значно вищий, ніж, скажімо, в ліберальній моделі. Це й дозволяє державі здійснювати перерозподіл бюджету, забезпечуючи громадян соціальною допомогою. Прикладом можуть бути скандинавсь­кі країни.

Відмінності в ідеологічних та правових орієнтирах держав різного типу знаходять втілення, насамперед, у витратах на соціальні цілі. Так, соціальні витрати держав ліберального типу утворюють найменшу суму, порівняно з державами, які обрали для себе інший шлях. У США вони становлять 18,2% ВВП. 72,8% населення перебуває за межею бідності. Позитив­ним наслідком політики такого типу держав є низький відсоток безробіття — у США 4%. Ця модель виявляється і найдешев­шою для платників податків, оскільки загальний розмір опо­даткування становить 29,4% ВВП.

У Німеччині соціальні витрати в середньому дорівнюють 25,8% ВВП. Спрямованість уряду на компенсаційні дії стосов­но малозабезпечених груп має результатом 10% населення, яке знаходиться за межею бідності. Рівень безробіття — 12% . Рівень оподаткування становить 39,6% .

Найбільший розмір соціальних витрат має місце в сканди­навських країнах, які реалізують свій соціал-демократичний вибір (32% ВВП). За межею бідності в цих країнах перебуває 0,1% людей. Рівень безробіття — 4% (природне безробіття). Дже­релом соціального благополуччя у країнах з соціал-демократич-ною моделлю є високий рівень оподаткування — 49,3% ВВП.

Українська модель соціальної політики формується в умо­вах суспільства, що трансформується. Це зумовлює цілий ряд її особливостей, до яких слід віднести: надмірну залежність від рівня економічного розвитку країни; відсутність можливостей

широкого вибору громадянами форми соціального захисту; фактичне "зведення" соціальної політики до її соціально-за­хисної функції; протиріччя між принципами, покладеними в основу цілого ряду правових актів, та механізмами їх реаліза­ції і фінансування.

Брегеда

Радикальні зміни в житті нашого суспільства та інтеграційні про­цеси на міжнародній арені зробили об'єктивно необхідним формування в Україні правового типу відносин як таких, що найбільше відповідають демократизації політики, економіки, соціального і ду­ховного життя, ліквідації тоталітарного режиму, формуванню гро­мадянського суспільства.

В політиці такий курс визначається як фор­мування правової держави.

Витоки правової держави сягають в античність — до Платона й Арістотеля. Теоретичні ж концепції правової держави склалися в Західній Європі під час буржуазних революцій XVII — XIII ст. Ідей-но-теоретичним фундаментом вчення про правову державу стали концепції поділу влад (Ш.Монтеск'є), народного суверенітету (Ж.Ж.Руссо), держави як об'єднання людей, що підвладні правовим системам (І.Кант)тощо'3.

Які ж основні принципи правової держави можна назвати? На­самперед це принцип загального верховенства правової системи. Закони країни — це обов'язкові (нормативні) акти, що видаються вищим законодавчим органом держави (Верховною Радою) з метою регулювання найбільш значних суспільних відносин.

У правовій державі верховенство законів означає, що не тільки громадяни, а й сама держава, її органи й посадові особи, що репре­зентують законодавчу, виконавчу та судову влади, діють тільки у вста­новленому законом порядку.

Всевладність законів (їхня юридична сила) виражається також і в тому, що тільки законодавчий орган може їх скасувати або змінити.

Верховенство законів починається з верховенства Конституції країни. Це фундаментальна засада конституційного режиму, закон­ності і правопорядку в країні, демократичного розвитку суспільства, забезпечення прав та свобод особистості.

Звичайно, і конституція, і закони країни можуть відставати від життя і таким чином гальмува­ти суспільний розвиток.

Це має бути підставою для зміни або скасу­вання їх у встановленому (самою конституцією або спеціальним за­коном) порядку.

Правова держава тільки тоді може вважатися такою, коли її "підкріплено" правом на всіх стадіях її життєдіяльності: правотворчій, правозастосовній, правоохоронній, правовиховній. Право­ве "підкріплення" держави та її органів означає, що вони можуть діяти виключно в межах своєї компетенції, що визначена законом.

Верховенство законів у всіх сферах суспільного життя (все­осяжність права) означає, що правлять саме закони, а не окремі особи, саме закони, а не відомчі нормативні акти є актами прямої дії, головними регуляторами суспільного життя.

Отже, відомчі акти не можуть бути для всього населення загальнообов'язковими. Рішення й вироки судів можуть ухвалюватися тільки на підставі законів. По­рушення законів громадянином, посадовою особою або державним органом повинно вести до неминучої юридичної відповідальності.

Важливим принципом правової держави є поділ влад. Цей прин­цип передбачає оптимальний поділ сфер діяльності, поділ функцій і компетенцій між основними органами державної влади — законо­давчої, виконавчої, судової, забезпечення їхнього демократичного функціонування в межах законів, гармонійних взаємовідносин осо­бистості, держави, суспільства.

Найвища з трьох влад — законодавча. Вона є виразником народ­ного суверенітету у формі вищої представницької установи. Своєрі­дним законодавцем може бути і все населення країни, коли прово­диться референдум з якогось важливого питання.

Вищість законодавчої влади пояснюється тим, що саме вона ви­значає правові масштаби, норми суспільного й державного життя, виражає їх у законах, верховенство яких і забезпечує пріоритет, про­відну роль законодавчого органу.

Демократичні вибори членів зако­нодавчого органу (парламентарів, народних депутатів), можливість їх відкликання в установленому законом порядку створюють умови для контролю з боку народу за діяльністю законодавчої влади.

Крім того, своєрідний юридичний контроль за законодавчою владою має здійснювати комітет конституційного нагляду (конституційний суд).

Призначення виконавчої влади — реалізація тих законів, які прий­няті законодавчим органом. Виконавча влада формується представ­ницьким органом, підконтрольна й підзвітна йому, працює на основі та в межах дії законів. Так само повинні діяти й вищі посадові особи держави, що обираються безпосередньо населенням.

Призначення судової влади -— бути арбітром, вирішувати юри­дичні суперечки, впроваджувати правосуддя, яке може здійснювати­ся тільки судом. Ні законодавча, ні виконавча влада не можуть і не повинні виступати в ролі суду.

Система судових органів країни має вирішувати суперечки, що стосуються не тільки норм застосування права, а й правотворчих, законодавчих процесів. Щоб бути стриму­ючим фактором у системі влад, суд мусить бути незалежним і діяти лише на підставі закону.

Незалежність суддів та народних засідателів забезпечується вста­новленим законом порядком їхнього обрання й звільнення, недотор­канністю, чіткою юридичною процедурою здійснення правосуддя, таємницею наради суддів перед винесенням рішень, забороною ви­магати розголошення цієї таємниці, відповідальністю за неповагу до суду або за втручання у вирішення конкретних справ, а також матері­альним і соціальним забезпеченням суддів, що відповідало б їхньо­му високому статусу.

Вияви неповаги до суду з боку окремих осіб або громадян, які присутні на судовому засіданні, мають каратися відповідно до законодавства. Юридична відповідальність передбачена також за втручання у вирішення судових справ, погрози суддям або народним засідателям, зневагу до них, невиконання судового рішення і деякі інші протиправні дії.

Одним із фундаментальних принципів правової держави є пріо­ритет прав та свобод людини. "Всі люди народжуються вільними й рівними в своїй гідності і правах", — проголошує стаття 1 загальної декларації прав людини (декларацію прийнято Генеральною Асамб­леєю ООН 10 грудня 1948 року). Права і свободи громадянина — економічні, політичні, соціальні, культурні — знаходять правове підтвердження у Конституції та законах, котрі водночас є і правовим гарантом їх реалізації. Пріоритет прав і свобод людини відповідно до загальновизнаних норм міжнародного права починають сприй­мати і в нашій державі як найважливіший принцип державного будів­ництва. Послідовне втілення в життя цього принципу означає гарантованість законом прав людини і її основних свобод, неможливість реалізації небезпечних ідей на кшталт "права нації понад усе".

Згідно з Паризькою хартією для нової Європи кожна людина має право на свободу думки, совісті, релігії та переконань, на вільне ви­словлювання своїх думок, створення асоціацій, проведення легаль­них зібрань, на свободу пересування.

Ніхто не повинен піддаватися незаконному арешту або утриманню під вартою, тортурам або іншим видам жорстокого поводження й покарання. Кожний має право зна­ти свої права й діяти у відповідності з ними, брати участь у вільних та справедливих виборах, підлягати справедливому й відкритому суду, володіти власністю одноособово або спільно з іншими й займатися індивідуальним підприємництвом.

Ці положення Паризької хартії, багато з яких вже відбито у зако­нодавстві нашої держави, є орієнтиром як для громадян, так і для всіх органів законодавчої, виконавчої та судової влади країни. Слід особливо підкреслити, що найважливішою умовою скорішого виве­дення правової системи країни на рівень цивілізованих держав є підвищення правової культури громадян та посадових осіб, активні дії кожного громадянина країни для захисту своїх законних прав, свобод, честі та гідності.

Надзвичайно важливим принципом правової держави є також принцип юридичної взаємовідповідальності держави й особи.

Даний принцип спрямований на реалізацію права, законів, забезпечен­ня стабільного правопорядку. Наскільки важливе державне проголо­шення й забезпечення прав та свобод громадян, настільки важлива й відповідальність громадян перед державою й суспільством.

Оскільки право є мірою свободи, то, безумовно, право є водночас і мірою несвободи. Зміст міри несвободи достатньо повно розкрито в статті 29 Загальної декларації прав людини:"При здійсненні своїх прав та свобод кожна людина повинна мати тільки такі обмеження, що встановлені законом виключно з метою забезпечення необхідно­го визнання й поважання прав та свобод інших людей, задоволення справедливих вимог моралі, суспільного порядку та суспільного доб­робуту в демократичному суспільстві".

Обмеження прав та свобод людини закріплені конституційно і виявляються в конкретних законах. Безсилля законів, зневага до них, а тим більше їх відкрите порушення є шлях до несвободи, безправ'я, насилля, антилюдяності, безвідповідальності за злочини, розпаду державності.

Основними методами забезпечення відповідальної поведінки гро­мадян в умовах правової держави є стимулювання, переконання, пра­вове виховання, підвищення рівня правової культури. Ясна річ, що з профілактичною метою правова держава теж змушена впроваджу­вати санкції за порушення закону, застосовувати примус, але тільки в обсязі і згідно з процедурами, визначеними законами, принципами моралі й гуманізму.

Форми відповідальності держави перед особою різні. До них на­лежить і звітність виконавчих органів перед законодавчими, і рефе­рендуми, які б оцінювали роботу або пропозиції уряду, і надання повної й вірогідної інформації громадянам з усіх питань, за винят­ком тих, що становлять державну таємницю. Однією з ефективних форм відповідальності є можливість судового оскарження громадя­нином дій посадових осіб відповідно до закону.

Такі основні принципи правової держави, що є й орієнтирами для її формування. Треба лише нагадати положення Конституції Украї­ни, що побудова правової держави в Україні — це не самоціль, а життєва необхідність. Тільки правова держава зробить можливим вільний розвиток кожної особистості і всього суспільства.

Дробінка

Радикальні зміни в житті нашого суспільства та інтеграційні процеси на міжнародній арені зробили об'єктивно необхідним формування в Україні правового типу відносин як таких, що най­більше відповідають демократизації політики, економіки, соціа­льного й духовного життя, ліквідації тоталітарного режиму, фор­муванню громадянського суспільства, У політиці такий курс нази­вають формуванням правової держави.

Витоки правової держави треба шукати в античності часів Платона та Аристотеля. Теоретичні ж її концепції склалися в За­хідній Європі під час буржуазних революцій XVII—XVIII ст. Ідейно-теоретичним фундаментом учення про правову державу стали концепції поділу влади (Ш. Монтеск'є), народного сувере­нітету (Ж.-Ж. Руссо), держави як об'єднання людей, що підвладні правовим системам (І. Кант) тощо.

Які ж основні принципи правової держави можна назвати? Насамперед це принцип загального верховенства правової системи. Закони країни — це обов'язкові (нормативні) акти, що видаються вищим законодавчим органом держави (Верховною Радою) з метою регулювання найбільш значних суспільних від­носин.

У правовій державі верховенство законів означає, що не тіль­ки громадяни, а й сама держава, її органи та посадові особи, що репрезентують законодавчу, виконавчу й судову влади, діють тільки в установленому законом порядку.

Всевладність законів (їхня юридична сила) виражається також і в тому, що тільки законодавчий орган може їх скасувати або змінити.

Верховенство законів починається з верховенства Конституції країни. Це фундаментальна засада конституційного режиму, за­конності та правопорядку в країні, демократичного розвитку сус­пільства, забезпечення прав і свобод особистості.

Верховенство законів у всіх сферах суспільного життя (все­осяжність права) означає, що правлять саме закони, а не окремі особи, що саме закони, а не відомчі нормативні акти є актами прямої дії, головними регуляторами суспільного життя. Отже, ві­домчі акти не можуть бути для всього населення загально­обов'язковими. Рішення та вироки судів можуть ухвалюватися тільки на підставі законів. Порушення законів громадянином, по­садовою особою або державним органом має спричиняти неми­нучу юридичну відповідальність. «Всі будуть рівними перед за­коном, — підкреслив Президент України Віктор Ющенко, — незалежний суд захистить права кожного. Я бачу Україну держа­вою, керованою верховенством права».

Важливим принципом правової держави є поділ влади. Цей принцип передбачає оптимальний поділ сфер діяльності, поділ функцій і компетенцій між основними органами державної вла­ди— законодавчої, виконавчої, судової, забезпечення їхнього демократичного функціонування в межах законів, гармонійних взаємовідносин особистості, держави, суспільства.

Найвища з трьох гілок влади — законодавча. Вона є виразни­ком народного суверенітету у формі вищої представницької уста­нови. Своєрідним законодавцем може бути і все населення країни, коли проводиться референдум з якогось важливого питання.

Вищість законодавчої влади пояснюється тим, що саме вона визначає правові масштаби, норми суспільного й державного життя, виражає їх у законах, верховенство яких і забезпечує

пріоритет, провідну роль законодавчого органу. Демократичні вибори членів законодавчого органу (парламентарів, народних депутатів), можливість їх відкликання в установленому законом порядку створюють умови для контролю з боку народу діяльнос­ті законодавчої влади. Крім того, своєрідний юридичний конт­роль законодавчої влади мас здійснювати комітет конституційно­го нагляду (конституційний суд).

Призначення виконавчої влади — реалізація тих законів, що їх ухвалено законодавчим органом. Виконавча влада форму­ється представницьким органом, підконтрольна й підзвітна йому, працює на засаді та в межах дії законів. Так само мають діяти й вищі посадові особи держави, що обираються безпосередньо на­селенням.

Призначення судової влади — бути арбітром, вирішувати юридичні суперечки, запроваджувати правосуддя, яке може здій­снюватися тільки судом. Ні законодавча, ні виконавча влада не можуть і не повинні виступати в ролі суду. Система судових ор­ганів країни має вирішувати суперечки, що стосуються не тільки норм застосування права, а й правотворчих, законодавчих проце­сів. Щоб бути стримуючим фактором у системі влади, суд має бути незалежним і діяти лише на підставі закону.

Одним із фундаментальних принципів правової держави с пріоритет прав та свобод людини. «Усі люди народжуються ві­льними й рівними у своїй гідності та правах», — проголошує стаття 1 Загальної декларації прав людини (декларацію ухвалено Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року). Права і сво­боди громадянина — економічні, політичні, соціальні, культур­ні — знаходять правове підтвердження в Конституції та законах, котрі водночас є і правовим гарантом їх реалізації. Пріоритет прав і свобод людини відповідно до загальновизнаних норм між­народного права починають сприймати і в нашій державі як най­важливіший принцип державного будівництва.

Згідно з Паризькою хартією для нової Європи, кожна людина має право на свободу думки, совісті, релігії та переконань, на ві­льне висловлювання своїх думок, створення асоціацій, проведен­ня легальних зібрань, на свободу пересування. Ніхто не може бу­ти підданий незаконному арешту або тортурам чи іншим видам жорстокого поводження та покарання. Кожний має право знати свої права й діяти згідно з ними, брати участь у вільних та спра­ведливих виборах, підлягати справедливому й відкритому суду, володіти власністю одноособово або спільно з іншими та займа­тися індивідуальним підприємництвом.

Ці положення Паризької хартії, багато з яких уже відображено в законодавстві нашої держави, є орієнтиром як для громадян, так і для всіх органів законодавчої, виконавчої та судової влади країни. Слід особливо наголосити, що найважливішою умовою скорішого виведення правової системи країни на рівень цивілізо­ваних держав є підвищення правової культури громадян та поса­дових осіб, активні дії кожного громадянина країни для захисту своїх законних прав, свобод, честі та гідності.

Надзвичайно важливим принципом правової держави є також принцип юридичної взаємовідповідальності держави і особи. Цей принцип спрямовано на реалізацію права, законів, забезпе­чення стабільного правопорядку. Наскільки важливим с держав­не проголошення та забезпечення прав і свобод громадян, насті­льки важлива й відповідальність громадян перед державою та суспільством.

Оскільки право є мірою свободи, то, безумовно, право є вод­ночас і мірою несвободи. Зміст міри несвободи достатньо повно розкрито в статті 29 Загальної декларації прав людини: «У здійс­ненні своїх прав і свобод кожна людина повинна мати тільки такі обмеження, які встановлені законом виключно з метою забезпе­чення необхідного визнання й поважання прав і свобод інших людей, задоволення справедливих вимог моралі, суспільного по­рядку та суспільного добробуту в демократичному суспільстві».

Обмеження прав і свобод людини закріплені конституційно і виявляються в конкретних законах. Безсилля законів, зневага до них, а тим більше відкрите порушення — це шлях до несвободи, безправ'я, насилля, антилюдяності, безвідповідальності за злочи­ни, руйнування державності.

Основними методами забезпечення відповідальної поведінки громадян у правовій державі є стимулювання, переконання, пра­вове виховання, підвищення рівня правової культури. Ясна річ, що з профілактичною метою правова держава теж змушена впро­ваджувати санкції за порушення закону, застосовувати примус, але тільки в обсязі і згідно з процедурами, визначеними закона­ми, принципами моралі та гуманізму.

Форми відповідальності держави перед особою різні. До них належить і звітність виконавчих органів перед законодавчими, і референдуми, які оцінювали б роботу або пропозиції уряду, і на­дання повної та вірогідної інформації громадянам з усіх питань, за винятком тих, що становлять державну таємницю. Однією з ефективних форм відповідальності є можливість судового оскар­ження громадянином дій посадових осіб відповідно до закону.

Такі основні принципи правової держави, що є й орієнтирами для її формування. Треба лише нагадати положення Конституції України, що побудова правової держави в Україні — це не само­ціль, а життєва необхідність. Тільки правова держава зробить можливим вільний розвиток кожної особистості й усього суспі­льства.

Сазонов