Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум_1.doc
Скачиваний:
273
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Блок інформації

1. Речовими доказами є матеріальні об’єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об’єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом.

2. Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в частині першій цієї статті (Ст. 98 КПК України).

Доказове визначення наявності крові в об’єкті, крім досліджень, що докладно описані в підручнику, можливе із застосуванням діагностичних стрічок гемоФАН (HemoPHAN), біохімічним методом.

Діагностичні стрічки «ГемоФАН» дають синє забарвлення при притисненні зволоженої індикаторної ділянки до поверхні, якщо на ній є сліди крові. Зона індикації містить стабілізований органічний гідроперекис, кислотний буфер і хромоген, який в присутності гемоглобіну окислюється з утворенням продуктів, пофарбованих в інтенсивний синій колір. Смужки відрізняються високою чутливістю і дозволяють надійно виявити гемоглобін п’яти еритроцитів в 1 мл фізіологічного розчину.

Біохімічний метод передбачає застосування різних модифікацій хроматографії, флуоресцентної мікроскопії. Метод флуоресцентної мікроскопії оснований на здатності органічної речовини (в нашому випадку – гемоглобіну) при заданих умовах утворювати флуоресценцію в певних чітко визначених параметрах; мікрологічні дослідження феномену флуоресценції мають високу роздільну здатність (0,0000000001 г/см куб.).

Встановити вагітність і пологи, що відбулися, можливо за наявністю в крові ферменту лейцинамінопептидази. Цей фермент визначається в крові на 8-10 тижні вагітності і зберігається протягом 40-50 днів після пологів.

В мембрані тромбоцитів є антигени, аналогічні еритроцитарним і лейкоцитарним (HLA), а також властиві тільки цим клітинам крові – тромбоцитарні антигени; відомі антигенні системи Zw, PL, Ко. Ці системи також використовуються в експертних дослідженнях.

В основі генної ідентифікації лежить полімеразна ланцюгова реакція – експериментальний метод молекулярної біології, що дозволяє добитися значного збільшення малих концентрацій певних фрагментів ДНК в біологічному матеріалі. ДНК із зразку матеріалу (кров, слина, сперма, вагінальні виділення, волосся тощо) розщеплюють на фрагменти електрофорезом, потім ампліфікують (збільшують кількість копій) за допомогою полімеразної ланцюгової реакції, отримуючи картину розташування смуг, що віддзеркалює генетичний профіль молекули ДНК.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 10.

Судово-медична експертиза ушкоджень, спричинених тупими і гострими предметами Зміст практичного заняття

Кожному студенту пропонується об’єкт медико-криміналістичної експертизи (препарат шкіри, внутрішнього органу, кістки) з ушкодженням, заподіяним тупим або гострим предметом, для складання навчального «Висновку експерта».