Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Албом Пат А часть 8 + атлас и тесты.doc
Скачиваний:
942
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
49.16 Mб
Скачать

Макропрепарат: Фіброзно-вогнищевий туберкульоз легенів

виникає з гострого кавернозного туберкульозу в тих випадках, коли процес приймає хронічний перебіг. Стінка каверни щільна і має три прошарки: внутрішнійпіогенний, багатий лейкоцитами, які розпадаються; середній — прошарок туберкульозної грануляційної тканини; зовнішній - представлений щільною волокнистою сполучною тканиною. Внутрішня поверхня нерівна, являє собою облітерований бронх або тромбовану судину з вогнищами некрозу. Зміни більше виражені в одній, частіше у правій, легені. Каверна може займати один або обидва сегменти. По сусідству виявляються бронхоектази. Процес поступово поширюється в апіко-каудальному напрямку, спускається з верхніх сегментів на нижні, займаючи все нові ділянки легені. Тому найстаріші зміни при фіброзно-кавернозному туберкульозі спостерігаються у верхніх відділах легені, а най­свіжіші - у нижніх. З часом процес переходить по бронхах на протилежну легеню.

Підпис викладача _________________Дата_______________________

Тема: вірусні хвороби: грип, кір, хвороба боткіна, поліомієліт, віспа, сказ, цитомегалія.

Мікропрепарат №99 Грипозна пневмонія Забарвлення г+е

1-геморагічний ексудат в альвеолах

2-набряк бронхів

Під малим збільшенням мікроскопу знайти фокуси пневмонії. Під великим збільшенням вивчити стан стінки бронхів і навколишніх альвеол. Визначити клітинний склад інфільтрату в стінці бронхів та ексудату в альвеолах.

Мікропрепарат №132 Спинний мозок при поліомієліті

1-інфільтрація передніх рогів спинного мозку гліальними клітинами

на місці загиблих гангліозних клітин

2- повнокрів'я судин

Звернути увагу на гліальну інфільтрацію на місці загиблих мотонейронів передніх рогів, повнокрів'я судин.

Мікропрепарат №183 Цитомегалія нирки Забарвлення г+е

1-цитомегали в епітелії звивистих канальців (схожі на око сови)

2-клубочок

Звернути увагу на наявність цитомегалів, які мікроскопічно нагадують «совине око» в звивистих канальцях.

Макропрепарати. Макропрепарат: Кір

це гостре вірусне, дуже контагіозне захворювання дитячого віку, яке характеризується катаральним запаленням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, кон’юнктиви і висипкою на шкірі та слизових оболонках порожнини рота (плями Філатова - Бельского – Коплика )

Макропрепарат:віспа

На шкірі помітна везикулярна висипка.

СНІД - синдром набутого імунодефіциту - вірусне захворювання, яке викликається лімфотропним вірусом, що відноситься до сімейства Retroviridae. Встановлено, що збудник СНІДу характеризується високим рівнем генетичної та антигенної мінливості. За рекомендацією ВООЗ умовно виділяють 4 форми захворювання: легенева, з ураженням ЦНС, шлунково-кишкова та лихоманка неясної етіології.

Вірусний гепатит - вірусне захворювання, яке характеризується ураженням печінкової тканини. Збудниками захворювання є віруси А (HAV), B (HBV), дельта (HDV), С (НСV), Е (НЕV) та ін.