Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Албом Пат А часть 8 + атлас и тесты.doc
Скачиваний:
942
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
49.16 Mб
Скачать

Макропрепарати. Макропрепарат:Цироз печінки

Печінка зменшена в розмірі, щільна, дрібногорбиста, на розрізі жовто-оранжева

Макропрепарат: Кардіосклероз

Розрізняють дифузний та вогнищевий кардіосклероз. При вогнищевому в м'язі серця утворюються осередки - рубці, як правило вони утворюють при організації інфарктів. Дифузний кардіосклероз характеризується дифузним потовщенням строми міокарду за рахунок утворення сполучнотканинних волокон.

Макропрепарат: Цистеркоз мозку

Хронічний гельмінтоз із групи цистодозів, який спричиняється цистицерками свинячого ціп'яка. Яйця ціп'яка потрапляють до шлунка, де їхня оболонка розчиняється, зародки проникають крізь стінку шлунка в просвіт судин, переноситься в різні органи і тканини де перетворюється в цистицерки в тому числі і в головному мозку.

Макропрепарат: Багатокамерний альвеолярний ехінокок печінки

Займає цілу частику в печінці, дуже щільний, на розрізі має прошарки щільної сполучної тканини. Інколи в центрі вузла утворюється порожнина розпаду

Макропрепарат:Поліп кишечника

На слизовій оболонці кишечника видно пухлиноподібні утворення на короткій ніжці, поверхня їх гладка (див.підр.,с.203,376, мал.101,102).

Підпис викладача _________________Дата_______________________

Тема: специфічне запалення. Тканинні реакції при туберкульозі.

Мікропрепарат №37 Епітеліоїдний туберкульозний горбик в легенях

Забарвлення г+е

1-некроз в центрі гранульоми

2-епітеліоїдні клітини

3-гігантські багатоядерні клітини Пирогова –Лангханса

4-зона лімфоїдних клітин по периферії

При малому збільшенні мікроскопа розглянути змінену структуру легені і зони туберкульозної гранульоми. При великому збільшенні детально вивчити зони епітеліоїдних клітин, гігантські клітини Пирогова – Лангханса, зону лімфоїдних клітин.

Мікропрепарат №39 Ексудативний туберкульоз легень

Забарвлення г+е

1-казеозний некроз

2-серозний ексудат з домішками фібрину та лімфоцитів

Звернути увагу на наявність перифокального неспецифічного серозного запалення навколо фокусів казеозного некрозу.

Макропрепарати. Макропрепарат:Міліарний туберкульоз легенів

В легенях спостерігаються дрібні (міліарні) вузлики розміром до 2 мм сірого кольору, які дифузно розташовані по всій товщині легеневої тканини.

Макропрепарат: Туберкульозна виразка тонкої кишки

При аліментарному зараженні первинний туберкульозний комплекс розвивається в кишках і також складається з трьох компонентів. У лімфоїдній тканині нижнього відділу тонкої або сліпої кишки формується первинний туберкульозний афект, який макроскопічно має вигляд виразки. Потім виникають туберкульозний лімфангіїт з появою горбків за ходом лімфатичних судин і туберкульозний лімфаденіт регіонарних до первинного афекту лімфатичних вузлів. Рідко первинний туберкульозний афект може розвинутися в мигдаликах із втягненням у запальний процес лімфатичних вузлів шиї, а також шкіри (виразка шкіри, лімфагіїт, регіонарний казеозний лімфаденіт).