Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пат анат крок стомат по темам.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
506.88 Кб
Скачать

9. Тромбоз, емболія, інфаркт.

?

На розтині померлого 48 років виявлена обтурація просвіту середньої мозкової артерії тромбом. У тім`яно-скроневій області лівої півкулі головного мозку -- вогнище кашеподібної консистенції сірого кольору. Найвірогідніше це:

+інфаркт

-секвестр

-гангрена

-казеозний некроз

-фібріноїдний некроз

?

Больной 59 лет, страдающий трансмуральным инфарктом миокарда левого желудочка, умер от истинного разрыва сердца - тампонады сердца. Какой процесс в зоне инфаркта мог способствовать разрыву сердца? Выберите правильный ответ.

+Аутолические процессы расплавлением ткани миокарда (миомаляция)

-Замещение соединительной тканью зоны инфаркта (организация)

-Повышение давления в малом круге кровообращения

-Формирование рубца с истончением стенки левого желудочка

?

На секції виявлено: множинні геморагічні інфаркти легень, у деяких судинах легень буруватого кольору щільні маси, які не прикріплені до стінки судин, варикозне розширення вен нижніх кінцівок, в яких наявні тромби. Про який патологічний процес

+Тромбемболія судин легеневої артерії.

-Жирова емболія судин легеневої артерії.

-Тканинна емболія судин легеневої артерії.

-Застійний тромбоз судин легеневої артерії.

-Геморагічна бронхопневмонія.

?

При розтині померлого від набряку легень в міокарді знайдено велике вогнище жовто-сірого кольору, а в коронарній артерії – свіжий тромб. Уточніть діагноз:

+Інфаркт міокарда

-Кардіосклероз

-Міокардит

-Амілоїдоз

-Кардіоміопатія

?

На розтині померлого після абдомінальної операції в венах малого тазу були знайдені численні тромби. Клінічно був зафіксований тромбоемболічний синдром. Де слід шукати

+Легеневі артерії

-Портальна вена

-Лівий шлуночок серця

-Головний мозок

-Вени нижніх кінцівок

?

Під час дорожно-транспортної пригоди водій отримав поранення в шию розбитим склом. Кровотеча була невелика, але через декілька хвилин потерпілий помер при явищах гострої ядухи. При розтині серця померлого у заповненій водою порожнині перикарду виділяються пухирці. Вкажіть ймовіринй патологічний

+Повітряна емболія

-Газова емболія

-Жирова емболія

-Тромбоемболія

-Емболія чужерідними тілами

?

У больной 65 лет, страдающей тромбофлебитом глубоких вен голени, в поликлинике, в очереди на прием к врачу, внезапно наступила смерть. На вскрытии трупа в общем стволе и бифуркации легочной артерии найдены свободно лежащие красные рыхлые массы с тусклой гофрированой поверхностью. Какой патологический процесс в легочной артерии нашел патологоанатом?

+Тромбоэмболию

-Тромбоз

-Тканевую эмболию

-Эмболию инородными телами

-Жировую эмболию

?

У хворого 29 років з діагнозом: багатооскольчастий перелом правого стегна на 3 добу від одержання травми з’явилися скарги на біль у грудній порожнині зправа, утруднене дихання. Через добу на фоні прогресуючої серцево-дихальної недостатності настала смерть. При гістологічному дослідженні у кровоносних судинах легень та головного мозку виявлені суданофільні краплини оранжевого кольору, які повністю перекривали просвіти судин мікроциркуляторного руслу. З яким ускладненням пов’язана смерть хворого?

+Жировою емболією

-Газовою емболією

-Медикаментозною емболією

-Мікробною емболією

-Тромбоемболією

?

При розтині трупу чоловіка 62 років, який хворів на атеросклероз і помер від гострої серцевої недостатності, у передній стінці лівого шлуночка серця виявлена щільна ділянка біло-жовтого кольору розміром 6х5 см, неправильної форми, чітко відмежована від навколишніх тканин гемарагічним

+Інфаркт міокарду

-Постінфарктний кардіосклероз

-Дрібно-осередковий кардіосклероз

-Міокардит

?

При жизни у больного был диагностирован острый инфаркт миокарда по ЭКГ признакам. На вскрытии в полости перикарда обнаружено: 200 мл жидкой крови и 400гр свертков, в задней стенке левого желудочка сквозной дефект длинной 2 см. Какое осложнение инфаркта миокарда развилось?

+Разрыв миокарда с тампонадой

-Панцирное сердце

-Геморрагический перикардит

-Экссудативный перикардит

-Идиопатический миокардит

?

У хворого 58 р. при розтині в правій скроневій частці головного мозку знайдено великий осередок розм’якшеної сірої речовини кашицеподібної консистенції, блідо-сірого кольору. В артеріях основи мозку чисельні білувато-жовті потовщення інтими, які різко звужують просвіт. Ваш діагноз?

+Ішемічний інсульт

-Абсцесс мозку

-Крововилив

-Геморагічний інфаркт

-Набряк мозку