Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

реферат

.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
184.13 Кб
Скачать

1. Принцип роботи ABS.

При екстреному гальмуванні автомобіля можливе блокування одного або декількох коліс. У цьому випадку весь запас по зчепленню колеса з дорогою використовується в поздовжньому напрямку. Заблоковане колесо перестає сприймати бічні сили, що втримують автомобіль на заданій траєкторії, і сковзає по дорожньому покриттю. Автомобіль втрачає керованість, і найменше бічне зусилля приводить його заносу.

Антиблокувальна система гальм (АБС, ABS, Antilock Brake System) призначена запобігти блокуванню коліс при гальмуванні й зберегти керованість автомобіля. Антиблокувальна система підвищує ефективність гальмування, зменшує довжину гальмового шляху на сухому й мокрому покритті, забезпечує кращу маневреність на слизькій дорозі, керованість при екстреному гальмуванні. В актив системи можна записати менше й рівномірне зношування шин.

Разом з тим, система АБС не позбавлена недоліку. На пухкій поверхні (пісок, гравій, сніг) застосування антиблокувальної системи збільшує гальмовий шлях. На такому покритті найменший гальмовий шлях забезпечується саме при заблокованих колесах. При цьому, перед кожним колесом формується клин із ґрунту, що і приводить до скорочення гальмового шляху. У сучасних конструкціях ABS цей недолік майже усунутий - система автоматично визначає характер поверхні й для кожної реалізує свій алгоритм гальмування.

Антиблокувальна система гальм випускається з 1978 року. За минулий період система перетерпіла значні зміни. На основі системи АБС побудована система розподілу гальмових зусиль. З 1985 року система інтегрована з антипробуксовочной системою. З 2004 року всі автомобілі, що випускаються в Європі, оснащуються антиблокувальною системою гальм.

Провідним виробником антиблокувальної системи є фірма Bosch. З 2010 року компанія робить систему ABS 9 покоління, що відрізняє найменшу вагу й габаритні розміри. Так, гідравлічний блок системи важить усього 1,1 кг. Система АБС установлюється в штатну гальмову систему автомобіля без зміни її конструкції.

Найбільш ефективної є антиблокувальна система гальм з індивідуальним регулюванням ковзання колеса, т.зв. четирехканальная система. Індивідуальне регулювання дозволяє одержати оптимальний гальмовий момент на кожному колесі відповідно до дорожніх умов і, як наслідок, мінімальний гальмовий шлях.

Антиблокувальна система має наступне пристрій:

датчики кутової швидкості коліс; датчик тиску в гальмовій системі; блок керування; гідравлічний блок; контрольна лампа на панелі приладів.

Схема антиблокувальної системи гальм ABS

Датчик кутової швидкості установлюється на кожне колесо. Він фіксує поточне значення частоти обертання колеса й перетворить його в електричний сигнал

На підставі сигналів датчиків блок керування виявляє ситуацію блокування колеса. Відповідно до встановленого програмного забезпечення блок формує керуючі впливи на виконавчі пристрої - електромагнітні клапани й електродвигун насоса зворотної подачі гідравлічного блоку системи

Гідравлічний блок обединяет наступні конструктивні елементи:

впускні й випускні електромагнітні клапани; акумулятори тиску; насос зворотної подачі з електродвигуном; камери, що демпфірують.

У гідравлічному блоці кожному гальмовому циліндру колеса відповідають один впускний і один випускний клапани, які управляють гальмуванням у межах свого контуру

Акумулятор тиску призначений для прийому гальмової рідини при скиданні тиску в гальмовому контурі

Насос зворотної подачі підключається, коли ємності акумуляторів тиску недостатньо. Він збільшує швидкість скидання тиску камери, ЩоДемпфірують, приймають гальмову рідину від насоса зворотної подачі й гасять її коливання

У гідравлічному блоці встановлюється два акумулятори тиску й дві камери, що демпфірують, по числу контурів гідроприводу гальм.

Контрольна лампа на панелі приладів сигналізує про несправність системи.

ПРИНЦИП РОБОТИ АНТИБЛОКУВАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ГАЛЬМ

Робота антиблокувальної системи гальм носить цикличний характер. Цикл роботисистеми включає три фази:

утримання тиску; скидання тиску; збільшення тиску.

На підставі електричних сигналів, що надходять від датчиків кутової швидкості, блок керування ABS порівнює кутові швидкості коліс. При виникненні небезпеки блокування одного з коліс, блок керування закриває відповідний впускний клапан. Випускний клапан при цьому також закритий. Відбувається утримання тиску в контурі гальмового циліндра колеса. При подальшому натисканні на педаль гальма тиск у гальмовому циліндрі колеса не збільшується.

При триваючому блокуванні колеса, блок керування відкриває відповідний випускний клапан. Впускний клапан при цьому залишається закритим. Гальмова рідина перепускається в акумулятор тиску. Відбувається скидання тиску в контурі, при цьому швидкість обертання колеса збільшується. При недостатній ємності акумулятора тиску, блок керування ABS підключає до роботи насос зворотної подачі. Насос зворотної подачі перекачує гальмову рідину в камеру, що демпфірує, зменшуючи тиск у контурі. Водій при цьому відчуває пульсацію педалі гальма.

Як тільки кутова швидкість колеса перевищить певне значення, блок керування закриває випускний клапан і відкриває впускний. Відбувається збільшення тиску в контурі гальмового циліндра колеса.

Цикл роботи антиблокувальної системи гальм повторюється до завершення гальмування або припинення блокування. Система ABS не відключається.

2. Загальний пристрій та принцип роботи над підсилювача гальм.

Для комфортної експлуатації в гальмівну систему сучасних автомобілів включили вакуумний підсилювач гальм ВАЗ. Він необхідний для збільшення тиску в контурі робочої гальмівної системи. Водій менше стомлюється при їзді. Спробуйте досить сильно натиснути на педаль гальма на автомобілі з непрацюючим двигуном, тепер, не змінюючи зусилля натискання на педаль, заведіть двигун, в результаті педаль провалиться (якщо на вашому автомобілі працює вакуумний підсилювач). Цю різницю в зусиллях і створює вакуумний підсилювач гальм. 

Основні елементи вакуумного підсилювача

Основними елементами, необхідними для вакуумного підсилювача гальм ВАЗ, є: "джерело" вакууму, вакуумна камера, атмосферна камера. Джерелом вакууму зазвичай є впускний колектор двигуна, що створюється там розрядження і використовується для роботи вакуумного підсилювача. Так само для підтримки вакууму використовуються електричні насоси, якщо, внаслідок конструктивних особливостей двигуна, у впускному колекторі не створюється необхідне розрядження.

Принцип роботи вакуумного підсилювача

Принцип роботи вакуумного підсилювача грунтується на використанні сили, що виходить в результаті різниці в тисках між вакуумної камерою і атмосферної. Вони розташовуються в одному корпусі і розділені діафрагмою. На діафрагмі встановлений штовхач, який і тисне на головний гальмівний циліндр при переміщенні діафрагми. Для того, щоб вакуумний підсилювач залишався працездатним протягом деякого часу після зупинки двигуна або відключення електромотора, що створює розрядження, вакуумна камера забезпечена клапаном. Цей клапан знаходиться у відкритому стані, тільки якщо у впускному колекторі розрядження більше, ніж у вакуумній камері.

Атмосферна камера забезпечена стежить клапаном. Якщо педаль не натиснута, що стежить клапан з'єднує атмосферну камеру з вакуумною. Різниці в тиску між вакуумної камерою і атмосферної немає, діафрагма знаходиться в первісному стані і тиск на поршень гальмівного циліндра відсутня. Як тільки водій починає натискати на педаль гальма, що стежить клапан перекриває отвір, що з'єднує вакуумну камеру і атмосферну, і відкриває доступ вуличного повітрю в атмосферну камеру. Створюється різниця в тиску між вакуумної та атмосферної камерою, діафрагма починає переміщатися, і штовхач починає тиснути на поршень гальмівного циліндра.

Як тільки гальмівна педаль натиснута до необхідного водієві рівня, що стежить клапан закриває доступ вуличного повітря в атмосферну камеру. Тиск між тиском в атмосферній камері і протидіє тиском штовхача вирівнюється. Коли водій відпускає педаль гальма, що стежить клапан знову відкриває отвір між атмосферної камерою і вакуумної. Тиск між ними вирівнюється, діафрагма повертається у вихідне положення поворотної пружиною.

Метод перевірки працездатності вакуумного підсилювача

Для перевірки працездатності вакуумного підсилювача можна використовувати наступний метод: на заглушеному автомобілі натисніть на педаль кілька разів, щоб вакуумна камера "нассався" повітря, з невеликим зусиллям натискають на педаль гальма, заводять двигун. Якщо педаль трохи провалилася, після того як двигун завівся, ваш вакуумний підсилювач працює. 

Примітка

В Залежно від специфіки застосування автомобіля вакуумні підсилювачі бувають різних видів і можуть бути доповнені різними пристроями. Для прискорення спрацьовування підсилювача можуть застосовуватися електромагнітні штовхачі, а в залежності від необхідного посилення, можуть встановлюватися вакуумні підсилювачі з різним розміром діафрагми. Чим більше її розмір, тим більший тиск на поршень вона створює.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Первомайський політехнічний коледж

Первомайського політехнічного інституту

Національного університету кораблебудування ім. адм. Макарова

Реферат

з дисципліни: «Особливості будови закордонних авто»

Виконав студент 441-ОА групи: Іванов Станіслав

Перевірив викладач: Якубенко Ю.В.

Первомайськ 2013

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]