Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕМО курсач(метод.).doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
1.29 Mб
Скачать

3 Операційна технологія виконання певної операції з вирощування заданої культури

Технологія вирощування сільськогосподарської продукції пов’язана з виконанням у певній послідовності ряду технологічних процесів.

Технологічні операції повинні виконуватися згідно з правилами, які розроблені на основі досягнень науки та передового досвіду по використанню техніки.

Технологію і організацію механізованих сільськогоспо-дарських робіт відображають в операційних картах. Зведена операційно-технологічна карта включає 6-8 пунктів:

  • умови ро­боти;

  • агротехнічні вимоги;

  • підготовка агрегату до роботи;

  • підготовка поля;

  • організація ро­боти агрегату в загінці;

  • контроль якості виконання опе­рації;

  • охорона праці та навколишнього середовища.

Первинними при виконанні технологічної операції є агротехнічні вимоги.

Агротехнічні вимоги – це нормативи на якість викона-ння технологічної операції. Вони складаються з таких основних показників: строку і тривалості робіт; технологіч-них параметрів, які характеризують якість операції; показни-ків, які визначають витрати матеріалів та допустимі втрати продукції, тощо.

Розробки нових технологій і технологічних засобів при вирощуванні сільськогосподарських культур повинні бути спрямовані насамперед на ефективніше використання сонячної радіації та збереження вологи у ґрунті, що сприятиме підвищенню врожайності.

Приклад операційно-технологічної карти наведено у додатку К.

3.1 Умови роботи

В даному підрозділі курсового проекту необхідно відобразити вихідні умови роботи сільськогосподарської техніки, а саме: площу поля, яке необхідно обробити, величину схилу, склад агрегату, довжину гонів, урожайність (якщо операція збирання), відстань перевезень (якщо операція транспортування).

3.2 Агротехнічні вимоги

Кожна сільськогосподарська операція повинна виконуватись з суворим дотриманням агротехнічних вимог. Ці вимоги формулюються у вигляді технологічних показників і нормативів, які поділяються на часові, кількісні і якісні.

До часових належать календарні строки виконання операцій, їх тривалість у днях і годинах.

Якісні і кількісні показники враховують зміни матеріалів, об’єктів після впливу на них робочих органів машин (ступінь подрібнення ґрунту, якість загортання органічних добрив і рослинних решток, пошкодження зерна, витрата матеріалів і т. п.).

3.3 Комплектування і підготовка агрегату до роботи

Машинно-тракторний агрегат – це з’єднання енергетичного засобу (трактора або двигуна) з робочою машиною.

Вихідними даними для комплектування МТА є агротехнічні вимоги до виконання конкретної операції в заданих умовах.

При комплектуванні агрегату необхідно передбачити взаємозв’язок між роботою даного агрегату з наступним насамперед по якості і продуктивності, оскільки кінцева мета – висока врожайність і мінімальні грошові витрати – буде визначатись не окремо взятою операцією, а сукупністю їх в технології вирощування культури.

Правильно скомплектований агрегат повинен забезпечувати якісне виконання роботи і високі експлуатаційні показники (максимальну продуктивність, мінімальні питомі витрати часу, палива, прямих експлуатаційних витрат).

У пояснювальній записці проекту подаються аналітичні розрахунки складу машинно-тракторного агрегату.

Для розрахунку агрегату потрібно вибрати, розрахувати або обґрунтувати: марку трактора, сільськогосподарської машини і знаряддя для виконання заданої операції; передачу і робочу швидкість; пропускну здатність для комбайнів; місткість бункера (кузова) для комбайнів і тракторних засобів.

Такі параметри, як ширина захвату, мінімальний радіус повороту, довжина виїзду тощо, визначаються в процесі розрахунків для конкретних умов.

Підготовка агрегатів до роботи має важливе значення у практичній діяльності інженера-механіка, тому і в проектах їй слід приділяти особливу увагу [5].

Необхідно детально висвітлювати такі питання: підготовку трактора до роботи (виконання щозмінного технічного обслуговування, підготовка начіпного механізму, встановлення коліс на задану ширину колії, протипожежне обладнання та ін.); підготовку до роботи сільськогоспо-дарських машин, знарядь, зчіпок (комплектність, технічний стан, правильність складання, налагодження робочих органів та ін.); складання агрегату в натурі; обладнання агрегату додатковими пристроями; перевірку агрегату в роботі з виконанням необхідних додаткових регулювань.