Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕМО курсач(метод.).doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
1.29 Mб
Скачать

1.1.11 Оформлення таблиць

Таблицю розміщують симетрично до тексту після першого посилання на даній сторінці або на наступній, якщо на даній вона не уміщується, і таким чином, щоб зручно було її розглядати без повороту, або з поворотом на кут 90° проти годинникової стрілки.

На всі таблиці мають бути посилання за формою: "наведено в таблиці 1.1; в таблицях 1.1 — 1.5" або в дужках по тексту (таблиця 1.6).

Таблиці нумерують в межах розділів і позначають зліва над таблицею за формою: "Таблиця 4.2 – Найменування таблиці". Крапку в кінці не ставлять. Якщо найменування таблиці довге, то продовжують у наступному рядку, починаючи від слова "Таблиця". Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці в розділі, розділених крапкою. Дозволяється нумерувати таблиці в межах всього документа.

Найменування рядків записують в боковику таблиці у вигляді заголовків в називному відмінку однини, малими літерами, починаючи з великої і з однієї позиції. В кінці заголовків крапку не ставлять. Позначення одиниць фізичних величин вказують в заголовках після коми.

Таблиці з невеликою кількістю граф дозволяється ділити на частини і розміщувати одну частину поруч з другою на одній сторінці, при цьому повторяють головку таблиці у відповідності з рисунком 1.1. Рекомендується розділяти частини таблиці подвійною лінією або лінією товщиною 2S.

Дані, що наводяться в таблиці, можуть бути словесними і числовими.

Числа записують посередині графи так, щоб їх однакові розряди по всій графі були точно один під одним, за виключенням випадку, коли вказують інтервал.

Таблиця.......

Діаметр стержня

кріпильної деталі, мм

Маса 1000 шт. стальних шайб, кг

Діаметр стержня

кріпильної деталі, мм

Маса 1000 шт. стальних шайб, кг

1,1

1,2

1,4

0,045

0,043

0,111

2,0

2,5

3,0

0,192

0,350

0,553

Рисунок 1.1 – Приклад оформлення таблиці

Інтервал вказують від меншого числа до більшого з тире між ними:

12-35

122-450.

Дробові числа наводять у вигляді десяткових дробів, з однаковою кількістю знаків після коми в одній графі. Розміри в дюймах можна записувати у вигляді: 1/2", 1/4", 1/8".

Ставити лапки замість цифр чи математичних символів, які повторюються, не можна. Якщо цифрові чи інші дані в таблиці не наводяться, то ставиться прочерк.

Таблиця може бути великою як в горизонтальному, так і в вертикальному напрямках, або, іншими словами, може мати велику кількість граф чи рядків. В таких випадках таблицю розділяють на частини і переносять на інші сторінки або розміщують одну частину під іншою чи поряд.

У всіх випадках найменування (при його наявності) таблиці розміщують тільки над першою частиною, а над іншими частинами зліва пишуть "Продовження таблиці ___"(з вказівкою номера таблиці) без крапки в кінці.

Графу "№ п / п" в таблицю включати не допускається. Нумерація граф таблиці арабськими цифрами допускається в тих випадках, коли в тексті документа є посилання на них, при поділі таблиці на частини, а також при переносі частини таблиці на наступну сторінку.

При необхідності нумерації показників, параметрів чи інших даних порядкові номери необхідно вказувати в першій графі (боковику) таблиці безпосередньо перед їх найменуванням.