Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAV6simeine.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
187.9 Кб
Скачать

9. Позбавлення батьківських прав

Позбавлення батьківських прав є заходом реагування з боку держави стосовно батьків, які не виконують своїх обов’язків з виховання дітей, або порушують права дитини. Підстави для позбавлення батьківських прав закріплені у ст.164 СК, яка передбачає, що батьки можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вони:

1) не забрали дитину з пологового будинку чи іншої установи здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли батьківської турботи стосовно дитини;

2) ухиляються від виконання своїх обов’язків з виховання дитини;

3) жорстоко поводяться з дитиною;

4) є хронічними алкоголіками чи наркоманами;

5) вдаються до експлуатації дитини, примушують її до жебрацтва і бродяжництва;

6) засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Право приймати рішення про позбавлення батьківських прав належить виключно до компетенції суду. З відповідним позовом до суду може звернутися: один із батьків, опікун (піклувальник) дитини, орган опіки і піклування, навчальний заклад, прокурор, або сама дитина, якщо вона досягла 14 років.

Справи такої категорії з метою запобігання порушенню прав дитини та забезпечення дієвого захисту її інтересів обов’язково розглядаються за участю прокурора та представника органів опіки і піклування.

Якщо батьківських прав позбавляються обидва батьки, дитина передається на піклування органів опіки і піклування.

Позбавлення особи батьківських прав тягне для неї певні правові наслідки. Зокрема такі особи: втрачають особисті немайнові права щодо дитини; перестають бути законним представником дитини; втрачають право на пільги та державну допомогу, які надаються сім’ям з дітьми; не може бути усиновлювачем, опікуном, піклувальником; втрачають право вимагати від дитини в майбутньому матеріальної допомоги на утримання. Проте позбавлення батьківських прав не звільняє особу від обов’язку утримувати своїх дітей.

За позовом особи, яка була позбавлена батьківських прав, вона може бути за рішенням суду бути поновлена у цих правах за виключенням випадків, коли дитина була усиновлена або досягла повноліття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]