Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР5.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
124.93 Кб
Скачать

Економічний механізм соціально-етичного маркетингу аграрної сфери

Однією з найважливіших передумов розробки та практичного втілення аграрної політики має стати усвідомлення її нормативно-правової бази. Аграрну політику можна визнавати ефективною за умови, якщо вона забезпечує досягнення окремих завдань.

Усвідомлення необхідності побудови в АПК економіки нового типу, зорієнтованої, насамперед, на інноваційну модель розвитку, в якій визначальну роль має відігравати методично-науковий чинник, засвідчує необхідність опрацювання сучасного механізму розвитку ринку енергоємних сільськогосподарських культур для виробництва біопалива; форм узгодження між обсягами виробництва енергоємних культур (зерна кукурудзи, ярого ячменю, цукрових буряків, ріпаку та ін.) та потужностями промислових підприємств з виробництва біопалива з метою запобігання порушення пропорцій між галузями, а також методів екстраполяції виробництва сировини на перспективу.

Розглянемо економічний механізм соціально-етичного маркетингу аграрної сфери виробництва біоетанолу. Для цього слід:

1. Сформулювати сутність і поняття розвитку ринку енергоємних сільськогосподарських культур, які використовуються для виробництва біоетанолу.

2. Привернути увагу до процедури визначення надійної (однорідної) середньої урожайності кукурудзи, ярого ячменю та цукрових буряків для обґрунтування найприйнятніших за розміром технологічно-модельних параметрів (потужностей) промислових підприємств з переробки сільськогосподарської сировини та виробництва біоетанолу.

3. Опрацювати методологічні засади визначення тенденцій розвитку валових зборів кукурудзи, ярого ячменю та цукрових буряків і на цих засадах окреслити можливі варіанти нарощування узгоджених обсягів сировини та біоетанолу в перспективі.

4. Визначити місце та роль механізму розвитку ринку енергоємних сільськогосподарських культур для виробництва біоетанолу у забезпеченні окремих складових продовольчої безпеки і народногосподарської доцільності використання їх у контексті енергетичної безпеки країни.

Реальний стан АПК у сенсі поняття “розвиток” загалом і відносно ринку енергоємних сільськогосподарських культур для виробництва біоетанолу, зокрема, багато в чому не відповідає вимогам часу, оскільки економічні чинники, що формують і впливають у першу чергу на буденні процеси виробництва, не набули сьогодні однозначного трактування. Нерідко зустрічаються такі варіанти трактування, як “розвиток”, “сталий розвиток”, “стабільний розвиток”, “зростаючий розвиток”, “прогресивний розвиток” тощо. Тобто така неоднозначність поняття, що аналізується, не може сприяти удосконаленню способу розкриття тих чи інших процесів.

Сучасна проблема обґрунтування поняття “розвиток” у сфері біоетанолу є уже традиційною і водночас радикально новою. Обґрунтування є традиційним, оскільки спрямовано на вирішення підвищення енергетичної безпеки, є його ключовою силою. Водночас, воно принципово нове тому, що наукове дослідження підтримується новими науковими методами, які є базовими для продукування принципово нових наукових знань щодо процесів розвитку загалом і в розвитку ринку біоетанолу зокрема.

Якщо темп зростання у формі коефіцієнта більший за одиницю чи дорівнює 100%, то це свідчить про зростання того чи іншого процесу, відображеного рядом динаміки, а коли буде менше одиниці або 100%, – має місце не темп зростання, а темп зниження (зменшення, падіння).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]