Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
праця.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
36.7 Кб
Скачать

5. Особливості аграрної праці

Специфіка аграрної праці визначається об’єктами її прикладання. Основною особливістю сільськогосподарської праці є те, що вона була першоджерелом, людина почала свій еволюційний розвиток і вдосконалення саме з пристосування елементів природи до своїх потреб.

Першими об’єктами трудової діяльності людини були живі організми – рослини і тварини. Фізична землеробська праця надзвичайно довгий період виступала основним джерелом існування, засобом накопичення статків, своєрідним критерієм визначення статусу та майнового становища. З розвитком суспільства та продуктивних сил виокремлювалися види діяльності, які мали відмінну специфіку, та завдання (торгівля, промисли тощо), але сільськогосподарське виробництво залишалося і розвивалося детерміновано, тобто залежно від економічних і соціальних умов, зазнаючи тільки певнихякісних змін.

Можна виділити такі основні особливості аграрної праці.

По_перше, природньо-кліматичні умови – сезонність, зміна температури повітря і ґрунту протягом доби, сезону, року; зміна протяжності дня і ночі; нерівномірність опадів і т. д. Це суттєво впливає на ефективність аграрної праці, тому що на більшість цих факторів людина не може впливати (лише певною мірою на деякі з них – зрошення, парникові господарства тощо). По_друге, об’єктами праці є живі організми. При вирощуванні сільськогосподарських культур має місце сезонність використання трудових ресурсів. Сезонність впливає на розмноження та продуктивність сільськогосподарських тварин. Ці фактори позначаються на продуктивності праці, доходах селян і врешті_решт на соціально_трудових відносинах.

По_третє,залежність від земельних ресурсів та родючості ґрунтів – вміст поживних речовин у ґрунті, строкатість угідь, наявність пагорбів та схилів з різною крутизною тощо, призводить до використання спеціальних технологій, проведення певних меліоративних та антикорозійних заходів тощо, які впливають на процеси праці та кінцеві результати господарювання.

По_четверте, форми власності та господарювання позначаються на процесах праці і взаємовідносинах працівників у великих товариствах і відносно невеликих особистих селянських чи фермерських господарствах, крім того, працівники сільської місцевості багато часу виділяють на ведення домашнього господарства.

По_п’яте, неоднакова забезпеченість трудовими ресурсами сільського господарства за регіонами, що впливає на розміщення, спеціалізацію, галузеву структуру, а разом з тим на ефективність праці та соціально_трудові відносини.

Всі ці чинники впливають на забезпечення сільськогосподарського виробництва трудовими ресурсами, соціально_економічні стосунки на селі.

7