Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ICMMlab / LAB_3.DOC
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
152.58 Кб
Скачать

Необхідно пам’ятати:

1) Якщо введена дата початку продажів виходить за календарні терміни дії проекту, то при спробі виходу з діалогу на екрані з’являється повідомлення про неправильно введене значення, що буде повторюватися щораз (при спробі виходу з діалогу) доти, поки введена дата не буде приведена у відповідність із періодом дії проекту. Для виходу з діалогу зі зберіганням введеної інформації натисніть кнопку "ОК".

2) Продукти повинні відповідати таким вимогам:

- повинна існувати можливість визначення одиниць виміру продукту для забезпечення планування фізичних обсягів збуту;

- повинна існувати можливість розподілу прямих виробничих витрат на одиницю продукції (при наявності таких);

- повинна існувати можливість виміру одиниці продукції грошовим еквівалентом;

- кількість різноманітних продуктів повинно бути таким, щоб сукупний обсяг їхніх продажів цілком відповідав планованому обороту компанії.

Наприклад, продуктами для комерційного банку можуть бути позики (у гривнях або доларах США), які надаються, консультаційні послуги клієнтам (у годинах), розрахунково-касове обслуговування (у гривнях, переведених по рахунках клієнтів); продуктами газетного видавництва - газета, реалізована передплатниками (у штуках) і рекламні оголошення (вимірюються кількістю газетних смуг).

3) Модуль “Текстовое описание”. Цей модуль містить три розділи: “Загальна інформація”, “Відомості про підприємство”, “Стислий опис проекту”. (рис. 7)

Уцей модуль вводиться інформація стосовно підприємства, щодо керівників, маркетингових стратегій та ін. Також у вкладці "Язык" можна обрати мову, якою буде формуватися текстовий опис проекту. При необхідності інформацію у модуль “Текстовое описание” можна ввести, але на розрахунки ця інформація не впливає.

3) Модуль “Отображение данных”. Даний модуль містить три картки: "Масштаб", "Итоговые таблицы", "Таблица Кэш-Фло".

Укартці "Масштаб" (рис. 8) Вам надаються можливість ввести вказівки масштабів відображення інформації, рівних місяцю, кварталу і року, а також періодів дії цих масштабів по календарних роках проекту. При перегляді даних по місяцях необхідновстановити прапорець "по місяцях до" і зазначити рік, по котрий (включно) буде дійсний щомісячний масштаб. Аналогічні операції можна зробити для масштабу, рівного кварталу (прапорець "по кварталах до"). Період який залишився до закінчення проекту буде поданий річним масштабом.

Укартці “Итоговые таблицы” (рис.9) необхідно ввести валюту підсумкових таблиць – гривню і встановити кількість дробових знаків у підсумкових таблицях.

Укартці "Таблица Кэш-Фло" (рис.10) Вам надається можливість вказати, чи дисконтувати строки Кеш-Фло при відображені чи ні. Якщо прапорець встановити на строфу "Дисконтировать строки при отображении", то у підсумковій таблиці Кеш-Фло будуть відображатися грошові суми з врахуванням ставки дисконту. Для виходу із збереженням інформації натисніть клавішу “ОК”.

4) Модуль “Настройка расчёта” призначений для вказівки параметрів розрахунку показників ефективності проекту і ступеня деталізації результатів. Цей діалог містить три картки: "Ставка дисконтирования",

"Детализация" і "Показатели эфективности".

Картка "Ставка дисконтування". У дану картку Вам необхідно ввести загальну ставку дисконтування, яку Ви, згідно із своїм варіантом розрахували у попередній лабораторній роботі. У меню, що розкривається, "Шаг дисконтирования" Вам необхідно встановити "Год". У поле для введення ставки дисконту другої валюти розрахунків проекту (на рис. 11 – Доллар) необхідно встановити 0,00 %.

Ставка дисконтування використовується при розрахунку показників ефективності проекту, відображених у модулі "Ефективність інвестицій" поділу "Аналіз проекту". При цьому у фінансових звітах відображаються недисконтовані грошові потоки. Виняток складає таблиця "Кэш-фло", дані якої можуть бути відображені з врахуванням ставки дисконтування в залежності від стану прапорця "Дисконтировать строки при отображении", встановленного у модулі "Отображение данных" (картка "Таблица Кэш-Фло").

Розміри ставок дисконтування, встановлені в групі полів "Загальна ставка дисконтування" для першої і другої валют проекту, використовуються при розрахунку таких показників: дисконтований період окупності (DPB), індекс прибутковості (PI), чистий приведений доход (NPV), тривалість (D).

Для розрахунку модифікованої внутрішньої норми рентабельності (MIRR) використовуються спеціальні ставки дисконтування. Оскільки методика розрахунку показника MIRR передбачає приведення усіх виплат до початку, а всіх надходжень до кінця проекту, то для надходжень і виплат можуть бути встановлені індивідуальні ставки як у перший так і в другій валюті проекту. Ці параметри можна ввести після встановлення прапорця "Использовать специальные ставки дисконтирования для расчёта MIRR".

Картка "Деталізація". Для детального аналізу будь-яких розрахункових даних варто визначитисклад таблиць, які необхідно сформувати в результаті розрахунку проекту. Вибір таблиці, яка містить необхідні дані, визначається встановленням прапорця з найменуванням відповідної таблиці. Оскільки майже всі таблиці містять інформацію, яка Вам знадобиться у процесі роботи, Вам необхідно натиснути на кнопку "Выделить всё", для одночасного встановлення всіх прапорців.

Обрані в цій картці таблиці деталізації можна переглянути в модулі "Детализация результатов" (розділ "Результаты") після виконання розрахунків проекту.

Картка "Показатели эффективности" (рис. 12). Вірний вибір параметрів розрахунку показників ефективності дозволяє одержати коректнуоцінку проекту, яка враховує особливості його реалізації. Встановлення прапорця "Учитывать проценты по кредитам" забезпечує розрахунок показників ефективності інвестицій з урахуванням виплат, пов’язаних з обслуговуванням кредиторської заборгованості. При знятому прапорці розраховується власна ефективність проекту без урахування вартості грошей, що залучаються для фінансування інвестиційних витрат. В залежності, від того, залучаються позикові ресурси, чи ні Вам необхідно або встановити прапорець "Учитывать проценты по кредитам" або ні.

У поле з прокручуванням, розташованому в центральній частині картки, можна визначити відсоток витрат, які фінансуються за рахунок надходжень поточного місяця.

При встановленні значення 100%, розрахунок показників ефективності буде проводитися в припущенні, що надходження кожного місяця в повному обсязі можуть використовуватися на покриття витрат, здійснюваних у тому ж місяці. У реальних умовах таке припущення не коректне, оскільки витрати нерідко проводяться на початку місяця, а надходження можуть бути отримані наприкінці місяці. Для моделювання реального руху коштів можуть використовуватися значення даного параметра, який лежать у межах від 0 % до 100 %. У цій вкладці Вам необхідно встановити значення 80 %.

У поле з прокручуванням, розташованому в нижній частині картки, встановлюється період розрахунку показників ефективності. Використання цього параметра дозволяє оцінити ефективність інвестицій не тільки на момент закінчення проекту, але і на попередніх етапах його реалізації. Вам необхідно встановити повний термін дії проекту, тобто 24 місяці. Для збереження всіх виконаних змін натисніть кнопку "ОК".

Соседние файлы в папке ICMMlab