Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика УЧЕБНАЯ 3 к.заочка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
132.61 Кб
Скачать

Трудове право України

  1. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений термін, з ініціативи працівника.

Директор фірми не підписує заяву про звільнення головного бухгалтера, мотивуючи це тим, що спочатку потрібно зробити квартальний звіт, знайти і ввести в курс справи нового бухгалтера, на що може піти декілька місяців. Чи існують особливості при звільненні головного бухгалтера?

У якому випадку керівник підприємства може відмовити працівнику в звільненні?

Література: КЗпП України ,Постанови Пленуму ВСУ про практику розгляду судами трудових спорів. Електронний ресурс: www.reyestr.court.gov.ua

  1. Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

75 річна Сідорова Г.В. працює викладачем у вищому навчальному закладі на умовах строкового трудового договору терміном на 5 років за рахунок бюджету. До керівництва факультету звернулися учні де викладає Г.В. Сідорова з проханням про заміну викладача у зв’язку з незадоволеністю до підготовки та ведення лекцій.

Чи має право керівництво факультету достроково звільнити робітника за наявністю таких скарг, якщо робітник не бажає звільнення.

Література: КЗпП України ,Постанови Пленуму ВСУ про практику розгляду судами трудових спорів. Електронний ресурс: www.reyestr.court.gov.ua

  1. Комерційна таємниця, грифи комерційної таємниці. Порядок та умови укладання договору про матеріальну відповідальність.

Під час прийняття на роботу працівник дає підписку про нерозголошення відомостей, які становлять службову і комерційну таємницю підприємства, і його попереджають про кримінальну відповідальність згідно зі ст. 231 і 232 Кримінального кодексу України. Перелік таких відомостей додається до підписки.

Чи законним буде укладати з таким працівником договір про матеріальну відповідальність за розголошення таких відомостей?

Література:

Цивільний Кодекс України, Господарський Кодекс України, Постанова Держкомпраці СРСР і Секретаріатом ВЦРПС від 28.12.77 р. № 447/24, КЗпП України. Електроний ресурс: www.reyestr.court.gov.ua

  1. Трудова книжка – основний документ трудової діяльності.

Після проведення співбесіди на зайняття посади головного бухгалтера підприємства, після звільнення попереднього бухгалтера, запланованого через місяць, під час прийняття на роботу Іванової В.В. тимчасово був зроблений запис в трудовій книжці про прийняття на посаду помічником бухгалтера підприємства.

Чи можна у трудовій книжці працівника вказати посаду «помічник бухгалтера»?

Література:

Наказ Міністерства праці України,Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 року № 58 «Про затвердження Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників», КЗпП України, Національний класифікатор професій України ДК 003-95 (05/09/2005)

Електронний ресурс: www.reyestr.court.gov.ua

  1. Правила прийняття на роботу з випробувальним терміном.

Орлова Н.Н.(18 років) звернулась до підприємства громадського харчування «Сушия» з метою влаштуватися на роботу під час літніх канікул. Після проведення співбесіди адміністрація погодилась на працевлаштування Орлової за умови проходження випробувального терміну строком 2 тижня. Було запропоновано складання контракту після проведення терміну випробування. Роботодавець усно гарантував оплату за вказаний термін у разі подальшого укладення контракту.

Чи має право роботодавець на період випробувального строку офіційно не оформлювати на роботу працівника? Чи обов’язково зазначати в заяві про прийняття на роботу умову про встановлення випробувального строку? Умови та порядок оплати випробувального терміну.

Література: КЗпП України, Указ Президії ВР СРСР № 311-09 від 24.09.74 «Про умови праці тимчасових робітників і службовців», Електронний ресурс: www.reyestr.court.gov.ua

  1. Переведення на іншу роботу. Зміна істотних умов праці.

У зв’язку з розширенням виробництва, слюсар Тимченко С.С. наказом адміністрації був переведений в філіал підприємства розташований за іншою адресою про що був попереджений з занесенням відповідного запису до трудової книжки.

Чи вважається перенесення місця роботи (офісу) в інший район міста зміною місцевості та істотних умов праці (ст. 32 КЗпП), і чи може працівник, який відмовився від такого переведення, бути звільнений за п. 6 ст. 36 КЗпП?

Література: КЗпП України, Постанови Пленуму ВСУ про практику розгляду судами трудових спорів.

  1. Укладення трудового договору.

Приватний підприємець М., який живе і працює в м. Севастополі, вирішив прийняти на роботу двох працівників. Під час оформлення трудових договорів з’ясувалося, що для їх підписання потрібна його особиста присутність та майбутніх працівників у центрі зайнятості м. Києва, оскільки там зареєстровано місце проживання підприємця. Приїхати до Києва вони не мають змоги.

Чи не можна оформити трудові відносини на підставі нотаріально засвідчених доручень? Особливості та порядок укладення трудового договору з фізичною особою – підприємцем.

Література: КЗпП України. Наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 8 червня 2001 р. № 260.

  1. Припинення строкового трудового договору.

У зв’язку із закінченням терміну строкового трудового договору працівника Т. має бути звільнено 3 лютого. Але з 1 лютого працівник перебуває на лікарняному, про що свідчить відкритий листок непрацездатності.

Чи потрібно змінювати дату звільнення працівника у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю? Порядок припинення трудового договору у зв’язку з закінченням строку договору.

Література: КЗпП України, Наказ Міністерства охорони здоров’я України № 189 від 09.04.2008р. «Про затвердження Положення про експертизу тимчасової непрацездатності».

  1. Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

Засновники ТОВ прийняли рішення про звільнення директора (п. 2 ст. 40 Кодексу законів про працю, далі – КЗпП), однак через суд він поновився на роботі. Проте рішення про поновлення на роботі суд прийняв більш ніж через два місяці з моменту звільнення. Протягом усього цього часу директор товариства виконував свої обов’язки (не віддавав засновникам печатки) та здійснив реалізацію основних фондів товариства.

Враховуючи те, що суд поновив директора на посаді не з моменту звільнення, а більш ніж через два місяці, чи можуть бути визнані недійсними у судовому порядку здійснені у цей час угоди про відчуження основних фондів товариства як такі, що підписані не уповноваженою особою?

Література: КЗпП України, Постанови Пленуму ВСУ про практику розгляду судами трудових спорів. Електронний ресурс: www.reyestr.court.gov.ua.

  1. Припинення трудового договору при крадіжці майна роботодавця.

Працівник Т. вчинив на роботі крадіжку, ведеться слідство.

Чи можна його на час слідства відсторонити від роботи і не нараховувати заробітну плату? Умови припинення трудового договору.

Література: КЗпП України, Постанови Пленуму ВСУ про практику розгляду судами трудових спорів. Електронний ресурс: www.reyestr.court.gov.ua.

  1. Вихідна допомога при звільненні.

Після отримання повідомлення про призив на військову службу 18 річний Ж. попередив роботодавця про звільнення та звернувся за розрахунком.

Вкажіть розмір, розрахунок, умови виплати, оподаткування вихідної допомоги.

Література: КЗпП України,Постанова КМУ «Про затвердження переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування №1170 від 22.12.2010р.

Податкове законодавство України.

  1. Порядок проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на заняття посад, пов’язаних із виконанням функції держави або місцевого самоврядування.

Кандидат в депутати до міської ради м. Харків надав до державної податкової служби декларацію про особисті доходи та доходи членів сім’ї.

Порядок та умови проведення спеціальної перевірки декларації про доходи податковою службою у разі порушення вимог закону «Про засади запобігання і протидії корупції»,якщо надана неповна чи недостовірна інформація про доходи, зобов’язання фінансового характеру та майновий стан відносно членів сім’ї.

Література: Податковий Кодекс України № 2755-VI від 02.12.2010, Лист Державної податкової служби України № 7260/7/17-2217, Закон України «Про державну службу» , Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції» № 3206-VI від 07.04.11, Указ Президента України №33/2012 «Про Порядок організації проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.», Кодекс України «Про адміністративні правопорушення» № 8073-X від 07.12.1984, Електронний ресурс: www.reyestr.court.gov.ua.

  1. Податкові перевірок та оскарження рішень ДПС в світлі новітнього податкового законодавства.

Відкрите акціонерне товариство "К" звернулось до адміністративного суду з позовом про визнання нечинним та скасування податкового повідомлення - рішення. Зазначає, що за результатами планової виїзної перевірки з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01.01.2008 року по 31.03.2009 року державними податковими інспекторами був складений акт №327 від 03.08.2009 року. На підставі вказаного акту видано податкове повідомлення-рішення №702/1 від 23.10.2009 року, яким підприємству визначено суму податкового зобов’язання по податку з юридичних осіб - власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів в сумі 183975,00 грн., в тому числі основний платіж - 122650,00 грн., штрафні (фінансові) санкції - 61325,00 грн.

Позивач не погоджується з податковим повідомленням-рішенням та просить його скасувати, так як відповідач грубо порушив вимоги Порядку оформлення результатів невиїзних документальних, виїзних планових та позапланових перевірок з питань дотримання податкового, валютного та іншого законодавства, затвердженого податковим законодавством. Зазначає, що в акті перевірки відсутнє будь-яке викладення порушень з питань правильності нарахування та сплати податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, посилання на конкретні первинні документи, що унеможливлює визначити, яким чином встановлено заниження податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на загальну суму 122650,00 грн., в тому числі за 2008 рік - 61325,00 грн., за 2009 рік - 61325,00 грн. У зв’язку з неправомірними діями податкового органу, під час складання акту перевірки, позивач був позбавлений права на захист свої прав і інтересів, а саме на подачу пояснень і зауважень до акту перевірки зі спірного питання.

Механізм та підстави оскарження акту перевірки державної податкової служби.

Література: Податковий Кодекс України № 2755-VI від 02.12.2010, Лист Державної податкової служби України № 7260/7/17-2217, Закон України «Про державну службу» , Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції» № 3206-VI від 07.04.11, Указ Президента України №33/2012 «Про Порядок організації проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.», Наказ ДПА від 22.12.2010 року № 984 «Про порядок оформлення результатів документальних перевірок з питань дотримання податкового, валютного та іншого законодавства», Кодекс України «Про адміністративні правопорушення» № 8073-X від 07.12.1984,Електронний ресурс: www.reyestr.court.gov.ua.

Адміністративне право України.

  1. Повноваження робітника патрульно-постової служби.

01.04.2012 р. о 23 годині 50 хвилин на вул.Гоголя біля магазину «24 години» працівниками Окремого батальйону патрульно-постової служби міліції УМВС України в м.Х за скоєння правопорушення передбаченого ст.185 КУпАП, був затриманий громадянин Туркменістану З. Був проведений особистий огляд З. Підставою для затримання стала злісна непокора законній вимозі працівника міліції при виконанні ним службових обов’язків, яка стосувалась припинення позивачем відео зйомки на мобільний телефон при здійснені догляду працівниками ППС молодих людей, які є громадянами Туркменістану.

О 05 години 00 хвилин 06.03.2011 З. був доставлений до РВ УМВС України в м.Х, де у відношенні нього був складений протокол про адміністративне правопорушення за статтею 185 КУпАП.

Дайте правовий аналіз дій працівника Окремого батальйону патрульно-постової служби міліції УМВС України. Права та обов’язки працівників патрульно-постової служби. Порядок оскарження дій робітника міліції.

Література: Наказ МВС України «Про затвердження Статуту патрульно-постової служби міліції України» №404 від 28.07.1994, Закон України «Про міліцію» № 565-XII від 20.12.1990, Закон України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» № 3773-VI від 22.09.2011,

  1. Адміністративне затримання.

Під час слідування на станції метрополітену «Проспект Гагаріна» в м.Х. о 12 год. 10 хв. громадянина Республіки Азербайджан К. зупинив працівник міліції прапорщик Н., запропонував показати паспорт та пояснив мету цих дій – встановлення особи. Оскільки при собі К не мав паспорта, то змушений був пройти з працівником міліції до службового приміщення міліції, де працівник міліції запитав прізвище, ім’я та по-батькові, місце проживання, рік народження, місце навчання затриманого. Зазначені дані були звірені Н. по телефону та внесені до журналу, що був у службовій кімнаті працівника міліції. Затриманий громадянин К вважає, що працівник міліції незаконно здійснив його затримання та доставив до службового приміщення міліції, чим вчинив незаконні дії, а також не задовольнив його вимогу щодо роз’яснення прав К. при затриманні та надання можливості скористатись правовою допомогою адвоката. Під час затримання співробітник міліції заніс інформацію про особу позивача до «Журналу контролю за роботою постового міліціонера», чим порушив права К, оскільки ведення такого журналу нормативно не передбачено. В цьому журналі містяться дані про доставляння його – К. на підставі підозри у вчиненні правопорушення та що причиною затримання позивача є «характерна зовнішність».

Дайте правовий аналіз дій працівника міліції УМВС України. Права та обов’язки працівників міліції щодо адміністративного затримання.

Закон України «Про міліцію» № 565-XII від 20.12.1990, Кодекс України «Про адміністративні правопорушення» № 8073-X від 07.12.1984, Закон України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» № 3773-VI від 22.09.2011., Закон України «Про інформацію» № 2657-XII від 02.10.1992, Закон України «Про захист персональних даних» № 2297-VI від 01.06.2010.

  1. Після звільнення с місць позбавлення волі громадянин Лезьков мав необхідність придбати житло для власного проживання. На вулиці біля свого під’їзду, де Лезьков оренду два кімнату, він познайомився с громадянином Карпенко, який проживав сам у власній квартирі. Карпенко страждає на алкоголізм, і Лезькову це стало відомо. Лезькову вдалось подружитися з Карпенко, та вмовити його оформити на себе право власності на квартиру за договором дарування.

Після цього гр. Лезьков спробував оформити право власності на дану квартиру в органах юстиції.

Якого роду юридичні факти мають місце у наведеній ситуації?

  1. Кілька студентів, бажаючи пожартувати над своїм товаришем по групі Воробйовим, подали заяву до органу РАГСу про те, що Воробйов помер. Заяву було подано за місцем навчання Воробйова. Зміст запису про смерть РАГСом були вказані: а) прізвище, ім'я, по батькові, стать, громадянство, національність, дата і місце смерті; б) причина смерті; в) прізвища, імена та по батькові заявників; г) серія і номер виданого свідоцтва про смерть.

Орган РАГСу при цьому відмовився видати свідоцтво заявникам, сказавши про те, що вони - не родичі громадянина Воробйова.

Дайте правову оцінку події.

  1. Літкевич, повертаючись із закордонної поїздки, був зупинений в аеропорту співробітником міліції, який попросив пред'явити паспорт. Літкевич пред'явив закордонний паспорт. Але міліціонер пояснив, що цей документ не дійсний на території України, і що усередині країни треба показувати загальногромадянський паспорт. Літкевич заявив, що загальногромадянського паспорту при собі немає, але закордонний паспорт також засвідчує особу і тому повинен бути прийнятий співробітником міліції.

Чиї аргументи більш обгрунтовані? Чиї дії мають незаконний характер?

  1. Фермою ЗАТ «Зоряночка» був зроблений викид неочищених відходів виробництва, що призвело до часткового забруднення водоймища, яке використовується для питного водопостачання сусіднього міста. У зв'язку з цим у відношенні ЗАТ порушено справу про адміністративне правопорушення. Даючи пояснення у справі, представник ЗАТ «Зоряночка» повідомив, що викид відходів проведений в цілях запобігання загибелі тварин, що могло створити проблеми в забезпеченні м'ясом населення і вивести з ладу потокову виробничу лінію. З урахуванням цього представник ЗАТ «Зоряночка» наполягав на тому, що правопорушення сталося в стані крайньої необхідності.

Чи обґрунтовані доводи представника ферми? Як треба вирішити цю справу?

  1. Перед тим, як сісти за кермо, Турко приймав спиртні напої. Працівником ДПС, зупинивший автомобіль Турка, виявив у водія запах алкоголю з рота. На цій підставі міліціонер запропонував Турко пройти медичний огляд на стан сп'яніння, а також надати автомобіль для огляду. Турко відмовився від проходження огляду у лікаря і від обшуку автомобіля без наявності понятих. Після цього співробітник ДПС підніс індикаторну трубку «Контроль тверезості» до роту Турко. Потім співробітником ДПС був складений протокол медичного огляду, транспортний засіб було затримано з постановкою його на штрафну стоянку, водійське посвідчення у Турко вилучено.

За результатами проведених процесуальних дій співробітник ДПС порушив проти Турко справу про адміністративне правопорушення за ст.130 КУпАП. Турко оскаржив дії співробітника ДПС в суд.

Яким має бути рішення по справі?

  1. Студентка технікуму Журавльова отримала в ході підсумкової державної атестації оцінку «незадовільно». Після іспиту вона попросила голову Державної атестаційної комісії призначити перездачу державного іспиту з наступною групою студентів, у зв'язку з тим, що в день здачі іспиту відчувала себе недобре. Голова відмовився від призначення перездачі, але сказав, що можливий перегляд результатів вже складеного іспиту в порядку апеляції. Від апеляції Журавльова відмовилася, оскільки вважала, що розгляд її чернеток при підготовці відповідей екзаменаційного квитка не дасть належного результату. На це голова пояснив, що в такому разі Журавльова може отримати тільки документ про неповну вищу професійну освіту, а якщо з цієї спеціальності вона забажає отримати документ про повну вищу освіту з присвоєнням кваліфікації, то їй треба заново навчатися в цьому чи іншому аналогічному технікумі. Журавльова звернулася за роз'ясненням в юридичну консультацію.

Яким має бути роз'яснення? Як вирішити цю справу?

  1. Студент юридичного вузу Киричко був направлений на проходження переддипломної практики в митних органах. В ході практики Киричко займався питаннями митного оформлення в пункті пропуску через Державний кордон. Заздалегідь його сповістили, що йому необхідно отримати дозвіл до допуску відомостей, що становлять державну таємницю.

Дізнавшись про те, що допуск до державної таємниці припускає обмеження вільного виїзду за кордон, а також втручання в приватне життя, Киричко вирішив відмовитися від допуску. На це начальник митного поста заявив Киричко, що не дасть йому можливість проходити практику. Зрозумівши, що в такій ситуації дипломну роботу написати найімовірніше не вдасться, Киричко подав скаргу до суду на начальника митного пункту за примушування до проходження процедури допуску до відомостей, що становлять державну таємницю.

Як повинно бути вирішено справу?

  1. Капітан Української армії Фуніков та його дружина у вихідний день відпочивали у лісі. Протягом доби вони , порушили правила пожежної безпеки, за що старший державний інспектор лісового господарства оштрафував кожного з них на 20 мінімальних місячних оплат праці і повідомив про подію в полк, де служив Фуніков. Командир полку оголосив Фунікову догану.

Чи правомірно накладення покарань на Фунікова та його дружину?

  1. 17 - літній Богородицький після закінчення школи вступив до військового університету, і 22 липня наказом ректора університету був зарахований курсантом. Перебуваючи поза розташування військового університету, 28 липня він разом з 16-літнім Коротичем розпивав спиртні напої в парку, де вони й були затримані співробітниками міліції. Ректор університету, розглядаючи справу про це правопорушення, наклав на Богородицького штраф у розмірі 50% мінімального місячного розміру оплати праці.

На доказ Богородицького про те, що він, як курсант військового університету, не може бути оштрафований, ректор відповів, що Богородицький ще не прийняв присягу і тому не є військовослужбовцем, а адміністративні стягнення на нього накладаються в загальному порядку.

Чи законні дії ректора військового університету?

Як повинні бути кваліфіковані дії неповнолітніх Богородицького та Коротича?

  1. На території України перебувають громадяни Польщі Яицький, Білецький та Матіуш. Вони вирішили знайти роботу, пов’язану з державною службою. Яицький подав документи для участі в конкурсі на заміщення посади старшого викладача іноземної мови в юридичний інститут МВС України. Білецький спробував укласти контракт з Міністреством Оборони України для вступу на службу в Збройні сили України, а Матіуш вирішив запропонувати свої послуги «Аерофлоту» і попросив призначити його на посаду капітана повітряного судна, так як мав диплом і ліцензію повітряного пілота в Німеччині. Усім трьом іноземцям у роботі було відмовлено.

Яка Ваша думка з цього питання? Дайте кваліфіковану відповідь з посиланнями на чинне законодавство.

Література до завдань:

  1. Кодекс України про адміністративні правопорушення

  2. Наказ МВС України «Про затвердження Статуту патрульно-постової служби міліції України» №404 від 28.07.1994,

  3. Закон України «Про міліцію» № 565-XII від 20.12.1990,

  4. Закон України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» № 3773-VI від 22.09.2011,

  5. Постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України;

  6. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 23 грудня 2005 року N 14 "Про практику застосування судами України законодавства у справах про деякі злочини проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також про адміністративні правопорушення на транспорті".

__________________________________________________________

Визначена тема роботи може бути уточнена керівником, а в окремих випадках студент може самостійно сформулювати та запропонувати тему, якщо її немає в переліку. Але в цьому випадку він повинен обов’язково узгодити її з керівником та отримати на це його згоду.

Після визначення теми студент повинен уважно ознайомитися з методичними рекомендаціями по її виконанню, приблизним Планом роботи і списком рекомендованої літератури, і лише після цього приступити до її виконання.