Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gistologia.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
78.34 Кб
Скачать
  1. Програма навчальної дисципліни

Модуль 1. Основні гістологічні методи та епітеліальна тканина

Поняття про тканину. Основні гістологічні елементи тканини. Класифікація тканин. Основні етапи приготування тонких зрізів. Фіксатори, види фіксаторів та їх властивості. Мікротоми та їх принцип роботи. Основні, кислотні та нейтральні барвники. Поняття про флюорохроми. Приготування предметних стекол. Закріплення тонких зрізів за допомогою канадського бальзаму та інших речовин.

Методи вивчення динамічних процесів в клітині. Методи дослідження живих незабарвлених та забарвлених клітин та тканин. Світова та електронна мікроскопія. Немікроскопічні методи в гістології. Імуногістохімія та радіоавтографія. Поняття про флуоресцентні зонди та їх властивості. Використання флуоресцентних зондів в гістології.

Загальна морфофункціональна характеристика епітелію. Організація епітеліального пласта. Сучасні уявлення про будову, походження та функції базальної мембрани. Живлення епітелію. Гістогенез епітеліальних тканин. Генетична та морфофункціональна класифікації.

Будова різних видів покривного епітелію. Залозистий епітелій. Будова та класифікація залоз. Типи секреції. Особливості фізіологічної та репаративної регенерації епітеліальних тканин.

Лекції – 4 години.

Лабораторні заняття – 6 годин.

Самостійна робота – 10 годин.

Форма контролю – письмовий тест.

Максимальна кількість балів -20.

Модуль 2. Сполучна тканина.

Власне сполучні тканини. Загальна характеристика. Класифікація.

Характеристика пухкої волокнистої сполучної тканини. Клітинний склад пухкої волокнистої сполучної тканини (фібробласти, макрофагоцити, плазмоцити, тканинні базофіли, ліпоцити, пігментні ти адвентиційні клітини). Міжклітинна речовина пухкої волокнистої сполучної тканини, волокнисті структури (колагенові, ретикулярні, еластичні волокна) та аморфна речовина. Рівні організації колагенових та еластинових волокон. Колагенози. Макрофагічна система організму. Фагофобія. Щільні волокнисті сполучні тканини, їх різновиди - оформлена та неоформлена, їхня локалізація, будова та функції. Будова сухожилку. Сполучні тканини зі спеціальними властивостями: ретикулярна, жирова (біла та бура), пігментна, слизова, їх локалізація, будова та функції. Липома та гибернома

Хрящові тканини. Загальний план будови та функції. Клітинні елементи (хондробласти, хондроцити). Ізогенні групи клітин. Міжклітинна речовина, її гістохімічні особливості. Різновиди хрящових тканинин (гіалінова, еластична, волокниста). Гістогенез хрящової тканини. Хондродисплазія, хондрома, хондрокальциноз.

Кісткова тканина. Загальний план будови та функції. Різновиди кісткових тканин Ретикулофіброзна та пластинчаста кісткові тканини. Клітини кісткових тканин: остеоцити, остеобласти, остеокласти. Остеобластокластома. Міжклітинна речовина. Її склад (волокна та аморфний компонент), фізико-хімічні особливості. Прямий та непрямий остеогенез. Кістка як орган. Окістя, його роль у будові, живленні, рості та регенераціі кістки. Перебудова кісток під час росту організму. Остеодистрофія, мелореостоз. Фактори, що впливають на ріст кісток. Остеопороз та остеохондроз.

Кровеносна система. Загальна характеристика кровоносної системи та її функції. Формені елементи крови. Еритроцити, їх морфологія. Серпоподібна анемія Структура гемоглобіну. Лейкоцити. Гемограма і лейкограма. Тромбоцити. Плазма крові. Лімфа. Вікові зміни крові

Лекції – 11 години.

Лабораторні заняття – 5 годин.

Самостійна робота – 15 годин.

Форма контролю – письмовий тест.

Максимальна кількість балів -24.

Модуль 3. М'язова та нервова тканини.

М'язова тканина. Загальна характеристика м'язової тканини та її гістогенез. Характеристика клітин м'язової тканини. Характеристика поперечносмугастої м'язової тканини. Структура міофіламентів. Будова саркомера та механізм скорочення м'яз. Структурна характеристика міофібрил. Типи м'язових волокон. Вікові зміни м'язової тканини. Характеристика, механізми скорочення та регенерація серцевої м'язової тканини. Характеристика та гістогенез гладкої м'язової тканини. Типи гладкої мускулатури.

Нервова тканина. Загальна характеристика, функції та особливості розвитку нервової тканини. Загальні стадії формування нейрона та його морфофункціональна характеристика. Характеристика аксона та роль мієлінової оболонки в функціонуванні аксона. Вікові зміни нейронів. Нейроглія. Нервові волокна. Структура сінапса, типи сінапсів. Онтогенетичні зміни нервової тканини.

Лекції – 10 години.

Лабораторні заняття – 6 годин.

Самостійна робота – 14 годин.

Форма контролю – письмовий тест.

Максимальна кількість балів -20.

Підсумковий контроль - підсумковий письмовий тест.

Максимальна кількість балів – 36.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]