Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
159.23 Кб
Скачать

23. Написання журн. Твору. Основна хвороба ж-а. План. Темп. Якість. Оперативність.

План - це та нитка Аріадни, яку протягуємо від задуму до втілення. Якщо її триматися, нікуди і ніколи не зіб”єшся, будеш крокувати впевнено до мети і вести читача найкоротшою доріжкою до того, в ім”я чого пишемо матеріал. М.Горький, маючи на увазі нарис, говорив, що слід поставити собі певні рамки, слід мати якийсь малюнок, креслення, ясно уявляти собі форму того, що хочеш робити Звичайно, на мою думку, план потрібен. Але я знаю багатьох моїх колег, які прекрасно обходяться і без попередньої обробки, і без плану, а працюють легко і просто, і навіть пишуть матеріали талановитіші за “плановиків”. Але ж... В одному місці у Горького читаємо: “плану ніколи не роблю, план створюється сам у процесі роботи. Не можна героям підказувати, як вести себе...” І поруч: “В загальних рисах план, звичайно, є, але я не пишу його на папері”...

Отож, кожен працює так, як йому дозволяє його підготовка, як йому зручно, як вчить його “іскра Божа”. І якщо з-під вашого пера виходитимуть талановиті матеріали - честь вам і хвала. Щодо плану ми домовилися: його можна писати, можна тримати в голові, можна вважати, що працюєш без плану.

Найголовніше - ви повинні осмислити матеріал, визначити загальний рух теми, визначити для себе основні смислові частини матеріалу, порядок їх написання і чергу одного за одним. Але слід ще знайти конкретну форму побудови матеріалу, розташування. Ведемо мову про композицію журналістського твору. Зволікання - свого роду данина, яку творча особистість платить власній недосвідченості. Мабуть, без цього немислима сама творчість, і будь-які правила, і самовмовляння безсилі скоротити час виношування і роботи над статтею. Справді, це явище неважко пояснити з точки зору психології творчості. У свідомості кожного творця відбувається довгий процес комбінації явищ, фактів, думок, тверджень, суджень. Науці і практиці відомо чимало випадків, коли ті чи інші відкриття, розв”язання задачі, творчі знахідки здійснювалися у найнесподіваніших ситуаціях. Усіх тонкощів творчого процесу наука сьогодні обгрунтувати ще не може, але наукові дослідження психологів допомагають і дещо прояснити. У тому випадку, коли моделювання об”єктів зовнішнього світу знаходить своє відображення в корі головного мозку, має місце усвідомлення вирішення задачі - евристична діяльність протікає усвідомлено. Але можеть бути і такі випадки, коли моделі, будучи уже сформованими для вирішення даної проблеми, працюють автономно, поза контролем кори головного мозку. Саме ця діяльність і може бути охарактеризована як неусвідомлена творча діяльність.” Початок роботи над твором нелегкий ще й тому, що відразу доводиться розв”язувати ряд найважливіших питань: шукати основну думку, щоб виразити її у назві, знайти сюжетно-композиційний хід, вловити потрібний тон, відточити першу фразу, від якої так багато залежить. Придумати вдалу назву важко. Писати добре - це значить і вміло аргументувати, доводити ідею, думку, переконувати читача, слухача в її правильності. Багато залежить від зібраного матеріалу, від фактажу, а ще більше - від вміння викладати.