Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ..docx
Скачиваний:
94
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
3.57 Mб
Скачать

3.2. Пропозиції щодо активізації туристичної діяльності у Харківській області

Як свідчить проведений аналіз, наявність певних видів туристичних ресурсів та розвиненої мережі закладів розміщення, а також наявність сформованих дестинацій створюють сприятливі умови для розвитку туристичної діяльності в області, але цей процес стримується низкою негативних факторів, що на сучасному етапі розвитку туристичної діяльності в Україні робить Харківщину недостатньо конкурентоспроможною на національному ринку туристичних послуг. Про це свідчать і тенденції розвитку туризму в області - основні туристичні потоки на Хврківщині спрямовані на виїзд за кордон, в той час як кількість іноземних туристів, що приїжджають, залишається незначною і в сучасних економічних умовах різке зростання об’ємів експорту туристичних послуг не очікується. На заваді цьому низка проблем економічного, матеріально-технічного характеру. Перш за все це невеликі об’єми інвестицій в галузь, недостатній рівень розвитку туристичної інфраструктури, відсутність дієвих рекламних кампаній та акцій, які б створювали позитивний туристичний імідж регіону.

Сучасний потік іноземних туристів в область складається переважно з туристів, які приїжджають з діловими цілями (співпраця у промисловій сфері, відвідання вузькофахових виставок) та освітньою метою, чому сприяє розвинена мережа навчальних закладів. Певну частку іноземних туристів складають люди, що приїздять із закордону відвідати своїх родичів чи друзів (особливо багато відвідувачів приїздить з країн СНД, та тих, що межують з Україною – Росія, Польща).

Імпорт туристичних послуг також зазнає певних втрат. У зв’язку зі вступом у Європейський союз країн Східної Європи та виникненню на цій підставі необхідності оформлення шенгенської візи для їх відвідання, скорочується потік українських туристів до цих країн. А різке розповсюдження нової форми грипу, що виникла у Мексиці, значно скорочує кількість туристів, які виїжджають до країн Латинської Америки.

З іншого боку прослідковується тенденція до збільшення кількості внутрішніх туристів, які виїжджають на невелику відстань та не на довго від місця постійного проживання (тури вихідного дня, екскурсійні поїздки, самодіяльний туризм).

Основними видами туризму, що мають позитивну перспективу зростання на Харківщині є діловий (конгресовий) туризм, пізнавальний, науково-просвітницький та спортивний туризм. Цьому сприяє наявність необхідної матеріальної бази (велика кількість готелів, конференц-залів), цікавих туристичних об’єктів (суспільно-історичні ресурси), музеїв, природних ресурсів, наявність яких створює сприятливі умови для екологічного, самодіяльного та окремих напрямів науково-просвітницького туризму. Окремо слід виділити гідрологічні ресурси, які, за вдалої організації, можуть стати перспективною базою для розвитку різних видів водного туризму, як на поверхні води, так і під нею.

Головною проблемою області в галузі туризму є низький рівень розвитку інфраструктури. З метою вирішення даної проблеми була створена державна програма, відповідно до якої будуть реконструйовані метрополітен, залізничний вокзал, автовокзал, побудовані транспортні розв'язки, паркінги та готелі. У зв’язку з цим активізувалась інвестиційна діяльність в регіоні. Особливо це помітно у сфері гостинності, де спостерігається значне пожвавлення будівельних та реконструкторських робіт, що спрямовані на збільшення кількості закладів розміщення різних категорій та розширення номерного фонду в місті та області. Цьому сприяють прямі іноземні інвестиції, що у 2010 році склали у загальному обсязі 18731,7 тис. дол. США.

Спостерігаються зрушення і у транспортній інфраструктурі. У 2010 році на реконструкцію шляхів та будівництво необхідних об’їзних трас було виділено 15 млрд. грн. Кошти вкладено, процес будівництва розпочато, тож система автошляхів Харківської області буде розширена, а їх якість значно підвищиться [28].

Пріоритетним завданням є також реконструкція метрополітену та автовокзалу. Якщо ці проекти будуть реалізовані, з’являться нові робочі місця, а Харків стане ще більшою та зручнішою транспортною розв’язкою, як на внутрішньому так і на національному та міжнародному рівнях [95].

Реконструкція стадіону «Металліст Харків» та допоміжних спортивних споруд у поєднанні з розбудовою транспортної інфраструктури та закладів розміщення, сприятиме подальшому розвитку Харківської області, як одного з центрів спортивних змагань національного та міжнародного масштабів.

Іншим напрямом активізації туристичної діяльності в Харківській області має стати розробка і впровадження Концепції сталого розвитку Харківського регіону. Необхідність цього кроку обумовлена недосконалістю системи державного регулювання туристичної діяльності на усіх рівнях, що є одним з основних факторів, які стримують розвиток туристичної галузі, не регулює процес природокористування під час здійснення туристичної діяльності. Першоосновою такої концепції є концепція сталого розвитку представлена і обговорена на Конференції ООН з питань охорони навколишнього середовища і розвитку (Ріо-де-Жанейро, 1992р.). Наступним кроком стала розробка Стратегії сталого розвитку України. Але для повної реалізації завдань даних стратегій необхідно розробити регіональні концепції сталого розвитку, відповідно до особливостей кожного регіону України [64].

Геополітичні та соціально-економічні зміни, розвиток інформаційних технологій призводять до трансформування туристичної галузі з такої, що орієнтована на обслуговування організованих туристів, на багатогалузеву сферу діяльності, спрямовану на задоволення різноманітних потреб індивідуальних подорожуючих. Комплексний та мобільний характер сучасного туризму сформував попит на безпечне та комфортне для життя і здоров’я середовище, здатне забезпечити всі необхідні умови для реалізації громадянами права на відпочинок та свободу пересування [77].

Харківська область займає посереднє місце за рівнем забезпеченості цінними природними та історико-культурними ресурсами, здатними генерувати значний інтерес у вітчизняних та іноземних туристів, але розвиток сфери туризму в цілому по області характеризується позитивною динамікою, поступовим зростанням кількісних та якісних параметрів виїзного та внутрішнього туристичного потоку.

Подолання наявних негативних тенденцій, створення системних та комплексних передумов для сталого розвитку туризму має стати одним з пріоритетних напрямів забезпечення сталого розвитку країни та регіонів в цілому, а також суттєвою складовою у вирішенні питань підвищення якості життя населення.

Необхідність переходу на модель сталого розвитку вимагає розробки, законодавчого схвалення та реалізації принципово нової екологічної стратегії соціально-економічного розвитку України. Ця стратегія повинна чітко визначити національні пріоритети, механізми, тактику сталого розвитку країни і регіонів з урахуванням їх соціальних, економічних, природно-екологічних умов та можливостей [20].

Сталий розвиток туризму має забезпечуватись через установлення і підтримання рівноваги між збереженням природних та історико-культурних ресурсів, економічними інтересами і соціальними потребами та розвитком туризму, а також створення, сприятливих умов для формування високоякісних національного та регіональних туристичних продуктів. Ефективне використання наявного ресурсного потенціалу забезпечується через запровадження комплексного управління туристичними ресурсами, туристичне районування, встановлення системи пріоритетів, як за видами туризму, так і територіальних, максимального рівня розвитку туризму в межах визначених територій через аналіз їх несучої ємності, гранично припустимих навантажень на об’єкти туристичних відвідувань та оцінки впливу туристичної діяльності на навколишнє середовище [77].