Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олимпиада 2012. Харьков.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
3.73 Mб
Скачать

49-А Харківська обласна учнівська олімпіада з географії 2012 року

9 клас

(Завдання 1-4 виконуються у зошиті, 5-6 – на окремих аркушах)

1. Що називається містом? Назвіть найбільші міста України. Як різняться міста України за функціями? Аналізуючи герби чотирьох міст (див. нижче), визначте, які основні функції цих міст відбиті у їх геральдичній символіці.

Скадовськ

Жовті Води

Бурштин

Маріуполь

Чи можуть у часі змінюватися функції міста, чому? Усі свої відповіді підкріплюйте прикладами по містах України, Харківської області. (12 балів)

2. Давньогрецький історик Геродот побував на північному узбережжі Чорного моря, описав Істр, Тірас, Борисфен, Гіпаніс, імовірно, відвідав Ольвію й Херсонес. Що це за об'єкти? Чи так вони зараз називаються? Коротко охарактеризуйте кожний із них.

(6 балів)

3. У світі неухильно переходять на біопаливо, частка якого в ряді розвинених країн досягла 5 % від об'єму нафтопродуктів, що спалюються (в Україні – 0,01 %). Це стосується автомобільного палива, де бензин замінюється етанолом (на його виготовлення йдуть кукурудза й інші зернові культури, цукрова тростина), а дизель - біодизелем (одержують із рапсу, соняшника й інших олійних культур). При опаленні житлових приміщень у Європі все частіше використовують пеллети – спеціальні паливні гранули розміром 5х1 см, які виготовляють із торфу, тирси, кори, лузги насіння та ін. Оцініть перспективи розвитку біоенергетики в нашій країні. (6 балів)

4. У парку Флашінг Мідоуз у Нью-Йорку (США) встановлена сталева Унісфера – найбільша модель Земної кулі. Розміри цього стилізованого глобуса величезні. Материк Африка, наприклад, займає на ньому 231,7 м2 (фото праворуч). Зробивши відповідні розрахунки, визначте:

а) масштаб глобуса й виразіть його як числовий;

б) діаметр глобуса Унісфера (у метрах).

(6 балів)

9 Клас ( 2012 р.)

6. Виконайте тестові завдання, дотримуючись таких правил: акуратно обведіть кружечком номер однієї (на Вашу думку, правильної) відповіді на кожне з 20-ти запитань. За правильну відповідь – один бал. Бал за те чи інше завдання не нараховуватиметься у випадках, якщо:

- Ваша відповідь буде неправильною або буде відсутня;

- номер відповіді буде обведений олівцем, а не авторучкою;

- на одне запитання Ви дасте дві відповіді або більше;

- відповідь міститиме будь-які виправлення (у тому числі – коректором).

Максимальна кількість балів – 20