Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олимпиада 2012. Харьков.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
3.73 Mб
Скачать

49-А Харківська обласна учнівська олімпіада з географії 2012 року

10 Клас

(Завдання 1-4 виконуються у зошиті, 5-6 – на окремих аркушах)

1. Охарактеризуйте сучасний стан електроенергетики світу. Які традиційні типи електростанцій (ЕС) працюють у країнах світу? Назвіть країни, що є основними виробниками електроенергії у світі, найбільші ЕС (по одній кожного типу) та їх розташування. Порівняєте ці ЕС за потужністю з аналогічними ЕС України. Які перспективи розвитку світової електроенергетики? Наведіть приклади вже побудованих у світі підприємств альтернативної енергетики. Чи є такі ЕС в Україні?

(12 балів)

2. На карті (праворуч) - Балтійське море. Виконайте такі завдання:

а) солоність поверхневих вод у центральній частині моря – 6-8 ‰, у затоках Ботнічній – 2-3 ‰, Фінській – 2 ‰; назвіть три основні причини такої низької солоності Балтійського моря;

б) у цьому морі, звичайно, розвинений морський транспорт; маршрути яких ще трьох видів транспорту проходять у цьому морі? (6 балів)

3. Давньогрецький історик Геродот писав після відвідування Єгипту: «Що ж до джерел Ніла, то ніхто … не міг нічого мені повідомити про це, крім храмового переписувача … у єгипетському місті Саїсі. Але, як мені здається, він жартував, стверджуючи, … що є дві гори, … які піднімаються між містами Сієною й Елефантиною. Назви цих гір – Крофі й Мофі. Саме між цими горами і виходять на поверхню бездонні джерела Ніла, причому половина їх вод тече на північ, у Єгипет, а інша половина - на південь, в Ефіопію». Як Ви вважаєте, чи може в принципі ріка розділитися на два рукави, які потечуть кожен у «свій» бік та більше не зіллються. Якщо ні, поясніть чому. Якщо так, підтвердіть це прикладами.

(6 балів)

4. У 2008 році найпотужніший у світі атомний криголам «50 років Перемоги» пройшов від Мурманська (69ºпн.ш. і 33ºсх.д.) до Північного полюса за рекордно короткий час. Ураховуючи, що середня швидкість атомохода була 11,6 вузлів, розрахуйте, скільки часу криголам був на шляху до полюса. (6 балів)

На фото: Російський атомний криголам «50 років Перемоги» в Арктиці

10 Клас ( 2012 р.)

6. Виконайте тестові завдання, дотримуючись таких правил: акуратно обведіть кружечком номер однієї (на Вашу думку, правильної) відповіді на кожне з 20-ти запитань. За правильну відповідь – один бал. Бал за те чи інше завдання не нараховуватиметься у випадках, якщо:

- Ваша відповідь буде неправильною або буде відсутня;

- номер відповіді буде обведений олівцем, а не авторучкою;

- на одне запитання Ви дасте дві відповіді або більше;

- відповідь міститиме будь-які виправлення (у тому числі – коректором).

Максимальна кількість балів – 20