Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

билецкий

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.93 Mб
Скачать

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС

з курсу

11 К У Л Ь Т У Р И С Х О Д У "

для студентів денної форми навчання філософського факультету

спеціальністі "Культурологія".

Укладач: кандидат філософських наук, доцент І.П. Білецький

2

Розділ І. Цілі та задачі курсу.

Курс "Культури Сходу" призначений для студентів ХНУ ім. В.Н.Каразіна, що навчаються за спеціальносте) "Культурологія". Він передбачає володіння загальним понятійним апаратом філософії та філософії культури, Основний методологічний принцип побудови курсу грунтується на загальній повноті викладу теоретичного й фактичного матеріалу в його історичній, географічній і геополітичній перспективі через виділення окремих ключових культур чи моментів тих чи інших культур. Метою курсу є оволодіння теоретичним і практичним матеріалом з історії відповідних культур Сходу, вміння орієнтуватися в загальній культурно-історичній динаміці всього різноманіття східних культур. Курс покликаний також для того, щоб структурувати уявлення студентів не тільки зісторії та теорії східних культур, але також зв'язків цих культур з іншими культурами (і насамперед із західною). Курс призначений також для того, щоб продемонстувати духовну основу та історичні, географічні та інші передумови культур Сходу. Курс може бути розділений на три приблизно рівні за обсягом частини, присвячені відповідно мусульманській, індійській і китайській (разом із культурами країн "китайського культурного впливу") культурам. В рамках курсу переббачається ознайомлення студентів з усіма можливими складовими відповідних культур, зокрема з такими, як духовна культура й релігія, суспільно-політична культура, господарська, мистецтво, література, наука, освіта тощо. Читання курсу передбачає знайомство студентів (хоча б побіжне) з основними теоретичними й фактичними положеннями загального релігієзнавства, а також із східною філософією в загальних рисах. Курс також потребує ознайомлення студентів із низкою пам'яток східної релігійної, філософської та художньої літератури, таких як "Махабхарата", "Рамаяна", "Рігведа", "Чжуанцзи", "Коран" тощо; а також самостійної роботи з науковими текстами, присвяченими культурам Сходу.

 

Розділ II. Загальна схема та структура курсу.

 

 

Назва теми

Лекції

Семінари

1

Європа і Схід: проблема зустрічі й діалогу культур в

2

1

 

історичній перспективі.

 

 

2

Культура арабських і берберських кочових племен у У-ХХ

2

1

 

століттях.

 

 

3

Іслам і шаріат як об'єднавчі фактори в житті традиційного

2

1

 

мусульманського суспільства.

 

 

4

Арабська культура в УІІ-ХУ ст.

4

2

5

Культура Османської імперії.

2

1

6

Сучасна мусульманська культура.

2

1

7

Культура кочовиків Євразії.

2

1

8

Культура доарійської Індії.

2

1

9

Культура Індії після арійського завоювання.

4

2

10

Індуїзм та реформаційні рухи Індії.

4

2

11

Література і мистецтво Індії класичного періоду.

4

2

12

Культура Індії в часи пізнього Середньовіччя та Нового часу.

2

1

13

Сучасна індійська культура.

2

1

14

Виникнення китайськод культури і цивілізації.

2

1

15

Традиційна китайська міфологія.

2

1

16

Культ предків і сімейні відносини.

2

1

17

Конфуціанство, даосизм і буддизм - традиційні вчення

2

1

18

давнього Китаю.

 

 

Школа й освіта у феодальному Китаї.

2

1

19

Придворна культура феодального Китаю.

2

1

20

Література і мистецтво Китаю.

2

1

21

Бойові мистецтва в культурі Китаю.

2

1

22

Сучасна китайська культура.

2

1

23

Культура країн "китайського культурного впливу".

2

1

24

Виникнення японської культури.

2

1

25

Буддизм і синтоїзм у культурі Японії.

2

1

26

Японська культура періоду міжусобних воєн.

2

1

27

Сучасна японська культура.

2

1

28

Тибетська культура.

4

2

29

Діалог західної і східної культур у XX ст.

2

1

4

Розділ III. Зміст лекційної частини курсу.

Тема 1. Європа і Схід: проблема зустрічі й діалогу культур в історичній перспективі.

Культурно-історичні аспекти дихотомії Схід - Захід. Образ Сходу в античній культурі та його трансформації. Образ Сходу в культурі європейського середньовіччя: ісламський Схід, Індія, Китай - розширення горизонтів уявлення Сходу. Книга оповідей Марка Поло як джерело середньовічних уявлень про Схід. Індія - справжня Й уявна в очах європейських першовідкривачів. Місія Анкетіля-Дюперрона і її значення для становлення європейських увлень про Індію. Образ Індії та її сокровенної мудрості в культурі європейського просвітництва. Ієзуїтські місії в Китаї та знайомство європейців з китайською культурою. Образ Китаю в культурі європейського просвітництва. Європейці очима китайців XVI-XIX століть.

Тема 2. Культура арабських і берберських кочових племен у У-ХХ століттях.

Умови і спосіб життя арабських кочових племен у У-УІІ ст. н.е. Релігійні вірування на Аравійському півосторові в доісламську пору. Роль Кааби в духовному житті арабів у доісламські часи. Пророк Мухаммед і виникнення ісламу. Арабські завоювання і їх значення для подальшого розвитку культури. Проблема загальності та окремішності арабських культур в окремих країнах. Араби, маври, бербери - проблема культурної спорідненості. Культури кочових народів Північної Африки. Роль караванних шляхів і центрів у розвитку культур Північної Африки. Культура туарегів.

Тема 3. Іслам і шаріат як об'єднавчі фактори в житті традиційного мусульманського суспільства.

Іслам як культурний феномен, його народження та еволюція. "Коран" і становлення арабської літературної мови. Догматика і віровчення ісламу. Мусульманські етика і право, шаріат і його роль у суспільному і культурному житті мусульман. Ставлення ісламу до мистецтва. Ставлення ісламу до інших культур і віровчень. Заповідь священної війни проти невірних, її роль у розповсюдженняі арабсько-мусульманської культури. Мусульманська релігійна література (Сунна, хадіси). Напрямки в ісламі: суннізм і шиїзм. Секти в ісламі. Суфізм - мусульманський містицизм. Рух таріката і махдизм.

Тема 4. Арабська культура в УІІ-ХУ ст.

Арабські завоювання й утворення мусульманських держав на территорії Середземномор'я. Арабська мова як фактор спільної арабо-мусульманської культури. Розквіт арабської поезії у УІІ-ХІ ст. Арабська прозаїчна (художня, історична) література доби розквіту. Казки "Тисячі й одної ночі" як енциклопедія життя й уявлень того часу. Архітектура й художнє мистецтво. Наука й освіта. Система школ-медресе та її роль в становленні арабської науки. Медицина, природознавство, гуманітарні науки. Уявлення про навколишній світ. Арабські мандрівники й розповсюдження ісламу в ПівденноСхідній Азії. Роль торгівельних відносин у розвитку арабської культури. Арабська філософія та її роль у розвитку світової філософії. Перекладачі й коментатори. Містицизм і раціоналізм. Теорія подвійної істини Ібн-Рушда. Особливості культури мусульманської Гранади.

Тема 5. Культура Османської імперії.

Держава тюрків-сельджуків та утворення Османської імперії. Військовоадміністративний устрій Османської імперії. Співвідношенння світської і духовної влади

5

в Османській імперії. Розвиток і трансформація релігійних уявлень і відносин. Культура султанського двору. Роль яничарського корпусу в суспільному розвитку імперії. Література, архітектура, наука й освіта в Османській імперії. Реформи Ататюрка, їх значення для подальшого культурного розвитку Туреччини. Роль Османської імперії в розвитку європейської, південнослов'янських та української культур.

Тема 6. Сучасна мусульманська культура.

Особливості суспільного й культурного життя в країнах сучасного мусульманського Сходу. Арабські країни: співвідношення культурної й політичної єдності та окремішності. Культури Сирії та Єгипту: проблема поєднання мусульманського і домусульманського культурного спадку. Сучасна арабська література: пошук нових шляхів розвитку. Побутова культура: проблема співвідношення нових і старих світоглядних засад. Проблема культурних витоків мусульманського фундаменталізму. Культура Ірану: ісламська революція та її вплив. Культура Афганістау. Культура Пакістану. Давня і сучасна культура Індонезії та Малайзії.

Тема 7. Культура кочовиків Євразії.

Кліматичні та геополітичні особливості євразійського степового регіону. Загальні риси євразійських кочовиків. Вчення про три стадії кочівництва. Третя стадія та перехід до осідлості. Культура хунну. Хунну і гунни, проблема ідентифікації середньовічних гуннів. Монгольска культура. Проблема походження. Побут, повір'я й магічні обряди монголів. Культура Золотої Орди. Роль буддизму в розвитку монгольскої культури. Сучасна монгольска культура. Культура кочовиків Середньої Азії і Причорномор'я. Скіфська цивілізація. Скіфська модель світу. Культура кипчаків. Культура казахів, киргизів, каракалпаків, туркменів тощо.

Тема 8. Культура доарійської Індії.

Географічні та кліматичні умови виникнення індійської цивілізації. Індійська цивілізація - єдність у багатоманітності. Доісторична культура Індії. Основні групи народів, що населяють Індію. Внесок різних народів у загальноіндійську культуру. Цивілізації Мохенджо-Даро і Хараппи. Археологічні рештки міст. Життя населення (їжа, одяг, прикраси, предмети домашнього вжитку, розваги, зброя, мистецтво, ремесла, домашні тварини, писемність). Причини занепаду.

Тема 9. Культура Індії після арійського завоювання.

Арії: первісна історія та завоювання Індії. Ведична література як джерело відомостей про давніх аріїв. Суспільство ранньоведнчного періоду (племена, система влади, народні зібрання, сім'я, соціальне життя). Побут і господарське життя (торгівля, ремесла, засоби сполучення). Мистецтво і наука ранньоведнчного періоду. Ведична релігія. Основні боги, їх походження і трансформація. Міфологія "Рігведи". Культура пізньоведичного періоду. Зміни в суспільному житті, поява і розвиток кастової системи. Розвиток релігійних уявлень у пізньоведичний період. Обряди і жертвоприношення. Доктрина верховного брахмана, пуранджанми (реінкарнації), карми та мокші (звільнення). Література сутр. Громадське й політичне життя Давньої Індії. Господарство, побут і військова справа пізньоведичного періоду. Наука й освіта.

Тема 10. Індуїзм та реформаційні рухи Індії.

Подальший розвиток ведичної релігії. Брахманізм. Веди, араньяки, упанішади та їх роль у формуванні духовної культури давньої Індії. Індуїстське вчення про чотирі стадії

6

розвитку людини. Обряди, жертвоприношення, мантри, аскетизм. Незадоволення засиллям брахманів та антибрахманський рух. Джайнізм, проблема його походження. Вчення Вардхамана Махавіри. Джайнські собори і розквіт джайнізму. Внесок джайнізму в індійську культуру. Життя Гаутами Будди і виникнення буддизму. Вчення Будди. Буддійські собори й священні книги буддизму. Буддійська релігійна організація (сангха). Використання народних мов і вплив на розвиток літератури розмовними мовами. Внесок буддизму в індійську культуру. Буддійське мистецтво. Занепад буддизму. Вплив буддизму і джайнізму на індуїзм. Відновлення позицій індуїзму в УП-ХЇЇ ст. н.е. Основні напрямки індуїзму (шіваїзм, вішнуїзм) та їх особливості. Спільна основа різних індуїстських культів. Уявлення про Всесвіт і душу. Індуїстська трійця (тримурті). Ортодоксальні й неортодоксальні напрямки традиційної індійської філософії. Філософія Веданти та її вплив на традиційну індійську культуру. Індійська йога та її методи. Інші (крім буддизму і джайнізму) неортодоксальні напрямки і секти.

Тема 11. Література і мистецтво Індії класичного періоду.

Релігійна й нерелігійна література в культурі Індії. Санскрит - священна мова давньої і сучасної Індії. Епос Давньої Індії. "Махабхарата" - художньо-історична енциклопедія життя Давньої Індії. Сюжет "Махабхарати" й основні моменти його розвитку. "Бхагавадгіта" й інші вставні поеми в складі "Махабхарати". Сюжет "Рамаяни". Значення епічних поем для розвитку індійської літератури і культури. Санскритська класика (Калідаса, Бхартріхарі тощо) і література на пракрітах ("Панчатантра", "Сатгасаї", "Еттутохей"). Ідея світоглядного плюралізму в художній і філософській літературі Індії ("Рамаяна" Тулсі даса). Мистецтво Давньої і Середньовічної Індії. Індійська скульптура. Гандхарська школа в скульптурі. Індійська архітектура (храми, башти-шікхари, ступи, печерні храми тощо). Живопис. Музика. Західні (персидські, еллінські тощо) впливи на індійське мистецтво. Література і мистецтво тамілів.

Тема 12. Культура Індії в часи пізнього Середньовіччя та Нового часу.

Культура Індії в раджпутський період. Занепад політичного життя й мусульманські вторгнення в Індію. Мусульманські держави Індії (Делійський султанат та Імперія Великих Моголів) та їх культура. Синтез мусульманської й індійської культур. Література мусульманського періоду. Спроби філософсько-релігійного синтезу індуїзму й ісламу. Культ бхакті. Вчення Кабіра. Виникнення й еволюція сикхізму. Наука й освіта в мусульманській Індії. Архітектура й мистецтво. Поява європейців в Індії. Британська імперія в Індії. Економічний розвиток. Реорганізація громадського й політичного життя. Поновлення зв'язків із зовнішнім світом. Освіта й література. Християнські місіонери й спроби діалогу між християнством й індуїзмом. Релігійні рухи "Брахмо Самадж", "Ар'я Самадж", "Місія Рамакрішни" тощо, їх роль у відновленні індійської самосвідомості та діалозі культур Сходу і Заходу.

Тема 13. Сучасна індійська культура.

Індійське Відродження в XIX ст. Відкриття культури Стародавньої Індії. Неоведантизм. Розвиток літератури місцевими індійськими мовами. Розвиток науки. Індустріалізація. Соціальні й політичні зрушення. Реформи в сільскому господарстві. Освітні реформи. Здобуття незалежності. Відродження й розвиток санскриту. Подальший розвиток місцевих мов. Культура незалежної Індії. Література, живопис, музика, архітектура тощо.

7

Тема 14. Виникнення китайської культури і цивілізації.

Первісна культура на території Китаю. Перші держави на території Китаю. Історичні джерела про перші держави. Культура держави Шань (Інь). Господарство, побут, релігійні уявлення. Культ предків і жертвоприношення. Найдавніші практики гадання на території Шань. "Іцзин" ("Книга перемін"): походження, світогляд, інтерпретаційний розвиток. Культура Західного Джоу. Господарство, побут, військова справа. Культ неба і державний устрій. Релігійні уявлення. Ідеологія Чжоу. Культура періоду "Де Го". Імперії Цінь і Хань. Культура ханьского періоду. Формування китайського етносу і загальнокитайської культури.

Тема 15. Традиційна китайська міфологія.

Організмізм як загальна світоглядна засада китайської культури. Уявлення про Всесвіт. Космос і Хаос, боги і першоелементи. Міфи про створення Всесвіту. Міф про першу людину Паньгу. Міфи про походження людей і Піднебесної. Міфічні уявлення про землю. Міфи про Нефритового імператора, Сіванму та інших богів (духів). Китайська демонологія. Звичаї й обряди, пов'язані з тими чи іншими різновидами людської діяльності та духами, що відповідають за них. Образ дракона в китайській міфології та культурі. Міфи про потоп. Героїчні міфи. Пізні міфи. Міфи, пов'язані з історією і розвитком Піднебесної. Міфи про імператорів і мудреців. Даосські міфи. Міфи про безсмертних. Буддійські міфи.

Тема 16. Культ предків і сімейні відносини.

Культ предків, його походження і місце в китайській культурі. Культ предків як основа всієї традиційної китайської культури. Традиційна китайська сім'я, розподіл ролей і обов'язків. Сім'я як основа всього китайського суспільства, патерналізм китайського соціуму. Похоронні обряди й ритуали, пов'язані з померлими предками. Обгрунтування їх необхідності в конфуціанській філософії та даосизмі. Уявлення про душу і про царство мертвих. Весільні обряди. Культ предків при імператорському дворі. Відображення культу предків китайською художньою і філософською літературою.

Тема 17. Конфуціанство, даосизм і буддизм - традиційні вчення давнього Китаю.

Формування традиційного китайського світогляду і відображення цього процесу в китайській філософії. Легенда про "сто шкіл" філософії. "Шість шкіл" китайської філософії, їх виникнення і занепад. Конфуціанська філософія як основа зовнішніх форм китайської культури. Виникнення й основні етапи розвитку конфуціанства. Вчення про обов'язок і гуманність як основа конфуціанської етики. Вчення про ритуали та його розвиток. Вчення про Всесвіт у неоконфуціанстві. Даосизм як внутрішня основа китайської культури. Виникнення даосизму. Даосизм філософський і даосизм релігійний. Даосські уявлення про Всесвіт, людину та її життя. Даосська сотеріологія. Даосська алхімія і йога. Вплив даосизму на традиційну китайську науку і мистецтва. Цигун, фен шуй, геомантія. Даосський культ і даосська теократична держава. Китайський буддизм і його особливості. Махаяна, тантраяна, чань-буддизм у китайській культурі. Вплив даосизму на китайський буддизм. Суперництво між даосизмом і буддизмом. Чаньбуддизм як найбільш специфічна форма китайської культури. Вплив чань-буддизму на китайську літературу і мистецтво.

Тема 18. Школа й освіта у феодальному Китаї.

Особливості китайської мови й писемносту та їх вплив на культуру. Вивчення писемності як основа китайської освіти. Мовні реформи, мови байхуа і веньянь.

8

Мистецтво каліграфії. Конфуціанська класика як основа традиційної китайської освіти. Правила й ритуали, пов'язані з освітою. Система державних екзаменів і наукових ступенів та їх роль у формуванні й розвитку китайської культури. Сатиричне зображення системи екзаменів у китайській літературі. Реформи в системі освіти у XX столітті.

Тема 19. Придворна культура феодального Китаю.

Культ імператора, його місце і роль у традиційній китайській культурі. Обтрушування божетсвенності імператорської влади в китайській міфології та конфуціанській філософії. Становлення імператорської влади й основні етапи його розвитку. Основні імператорські династії та пов'язані з ними етапи китайської історії. Придворне життя та пов'язані з ним правила. Побут імператорської родини й урядовців. Урядова система імператорського Китаю. Інститут євнухів та його вплив на суспільно-політичне й культурне життя. "Заборонене місто" і його культура. Архітектура "забороненого міста".

Тема 20. Література і мистецтво Китаю.

"Шіцзин" - найдавніша літературна пам'ятка Давнього Китаю. Філософська проза Китаю: конфуціанська класика, даосські твори. Основні етапи її розвитку. Історична проза (Сима Цянь та інш.), її місце і роль у китайській культурі. Китайська поезія (Цюй Юань, Лі Бо, Су Дун По та інш.). Китайський середньовічний роман (історичні, містико-релігійні, любовні, авантюрницькі, сатиричні романи). Китайська драматургія. Виникнення нової китайської літератури в кінці XIX - початку XX ст. Китайські витончені мистецтва: скульптура, живопис, графіка, гончарне та ювілірне мистецтво. Ткацтво й шовківництво. Народні звичаї і свята. Китайська архітектура. Храми, палаци, суспільні споруди. Великий китайський мур та його будівництво. Архітектура китайських міст. Суднобудування й мистецтво мореплавства.

Тема 21. Бойові мистецтва в культурі Китаю.

Китайські бойові мистецтва як елемент світової культури. Китайські легенди й історичні факт щодо походження традиційних бойових мистецтв. Зв'язок китайських бойових мистецтв з традиціями духовної трансформації особистості. Давні китайські автори про бойові мистецтва, "Внутрішні" і "зовнішні" стилі бойових мистецтв. Даосизм і внутрішні стилі. Зв'язок ушу з даосською йогою. Цигун і його застосування в ушу. Тайцзицюань, його походження й принципи. Буддизм і зовнішні стилі ушу. Буддійські легенди про походження ушу чи окремих його елементів. Шаолінський монастир і його роль у традиціях ушу. Традиція бойових мистецтв гір Емей. Бойові мистецтва й таємні товариства в історії Китаю. Бойові мистецтва і сьогоденність.

Тема 22. Сучасна китайська культура.

Культурні зміни в Китаї на початку XX ст. Демократична революція і зміни, викликані нею. Європейська наука, техніка й бізнес у Китаї та їх вплив на традиційну китайську культуру. Суспільно-політичні й економічні зміни першої половини XX ст. Новітня китайська література першої половини XX ст. Марксистськи революція й зміни, викликані нею. Реформи освіти й соціальної сфери і їх вплив на культурний розвиток. Репресії щодо представників старої "феодальної" культури. "Культурна революція" і її негативні наслідки. Реформи вісімдесятих і їх значення для кульутрного розвитку. Китайська культура кінця XX ст.

9

Тема 23. Культура країн "китайського культурного впливу".

Китайський культурний вплив на сусідні країни і народи в епоху давнини й середньовіччя. Китайська мова й писемність як засіб міжнародного спілкування, а також офіційна й літературна мова в країнах Далекого Сходу. Китайські колонії в країнах Далекого Сходу та їх культурне значення. Культура країн Індокитаю. Культура В'єтнаму. Китайські культурні впливи в Індонезії і Малайзії. Корейська культура. Місце і роль китайських елементів у японській культурі.

Тема 24. Виникнення японської культури.

Географічні умови Японського архипелагу. Айни - найдавніше населення архипелагу, культура айнів. Проблема генезису японського етносу. Культура племінних об'єднань ідзумо і ямато. "Ніхонгі" і "Кодзикі", найдавніші японські хроніки, про ранню японсьу історію і культуру. Періодизація японської історії і культури. Виникнення централізованої держави. Культ імператора - нащадка богів. Суспільно-політичне, громадське й економічне життя стародавньої Японії, Культура періодів Асука, Хакухо, Нара. Поява буддизму в Японії. Культура періоду Хейан.

Тема 25. Буддизм і синтоїзм у культурі Японії.

Стародавня японська релігія синто як основа японської культури. Міфологія синто. Міфи про богів-духів (камі), про створення світу, Японського архипелагу, перших людей. Камі і тама, їх класифікація. Чистота як головна заповідь синтоїзму. Храми, обряди, жрецькі клани в синтоїзмі. Святилище Ice і його роль у японській культурі. Мацурі: щоденне вшанування, храмове служіння, массове свято. Циклічність мацурі й традиційне сприйняття часу. Демонологія синтоїзму. Містика й оккультизм у синтоїзмі. Японський буддизм і його особливості. Буддизм при імператорському дворі. Зрощення буддизму й синтоїзму в епоху середньовіччя. Ототожнення камі з буддами й боддхісатвами. Буддизм у період феодальних міжусобиць. Японський дзен-буддизм і його вплив на японську та світову культури. Буддизм і синтоїзм у сучасній Японії.

Тема 26. Японська культура періоду міжусобних воєн.

Початок феодальних міжусобиць і його суспільно-культурні передумови. Сьогуни - військові правителі Японії. Культура самураїв. Конфуціанська етика й кодекс честі самурая - бушідо. Категорії он і гірі: їх місце в самурайській і сучасній японській етиці. Військова справа й бойова підготовка самураїв. Місце і роль дзен-буддизму в самурайській культурі. Література й вишукані мистецтва епохи воєн. Класична японська поезія. Японська повість і роман. Ікебана, чайна церемонія, музика, танці тощо. Архітектура й живопис. Культура епохи сьогунату Токугава. Суспільно-політичний устрій. Адміністративна система. Господарство. Література й вишукані мистецтва. Японський театр. Ідеологія епохи Токугава.

Тема 27. Сучасна японська культура.

Революція Мейцзи й поновлення імператорської влади. Реформи, спричинені революцією. Індустріалізація й економічні реформи другої половини XIX століття. Мілітарна ідеологія Японії першої половини XX ст. Японія після другої світової війни. Зміни в світогляді й мистецтві у XX ст. Японія як флагман сучасних технологій. Японська література XX ст. Психологічні трилери Кобо Абе, Юкіо Місіми, Кендзабуро Ое тощо. Японський кінематограф. Комп'ютерні технології й комп'ютерне мистецтво. Традиційна японська культура в XX ст. Духовна культура. Побут, одяг, стиль життя. Традиційні види спорту Японії в XX ст.: дзюдо, кендо, карате, сумо.

10

Тема 28. Тибетська культура.

Давньотибетська держава: історія і легенди. Держава, господарство, суспільний устрій. Створення тибетської абетки. Відносини з Китаєм та Індією. Духовні уявлення стародавнього Тибету. Шаманізм і демонологія. Релігія бон - національна релігія тибетців. Витоки й особливості, иіпотези щодо спорідненості бон з маздаїзмом. Література бон та її значення для тибетської культури. "Життєпис Шенраба" - пам'ятка стародавньої тибетської літератури. Суспільний устрій і матеріальна культура Тибету епохи середньовіччя. Господарство, архітектура, мистецтво, література. "Гесер" - тибетський героїчний епос. Буддизм у Тибеті і його значення для тибетської культури. Особливості тибетського буддизму. Буддистська міфологія і її розвиток у Тибеті. Ламаїзм і його теоретичні основи. Таиджур" і "Данджур" - кодекси священних текстів ламаїзму. Пантеон ламаїзму. Віра в інкарнації - характерний елемент тибетської буддійської культури. Далай і панчен-лами, їх місце в ламаїстському пантеоні й тибетському суспільно-політичному житті. Відношення до життя і до смерті в тибетській культурі. Тибетська культура в еміграції. Вплив тибетської культури на монгольску, бурятську, калмицьку культури. Вплив тибетської культури на світову культуру.

Тема 29. Діалог захіної І східно! культур у XX ст.

Проблема діалогу Схід - Захід у другій половині XX ст. Передумови такого діалоіу. Більш глибоке знайомство європейців зі східними культурами після другід світової війни. Зростання зацікавленності східними містичними культами у другій половині XX ст. Буддизм й індуїзм у Європі і Сполучених Штатах. Знайомство Заходу зі східними бойовими мистецтвами у другій половині XX ст. Бойові мистецтва в сучасній західній культурі. Японські технології й традиційні цінності очима європейців. Пошуки мосту між християнством і східними релігіями.

Розділ IV. Зміст семінарських занять.

Заняття N1. Європа і Схід: проблема зустрічі й діалогу культур в історичній перспективі

1.Образ Сходу в античній культурі та культурі європейського середньовіччя.

2.Книга оповідей Марка Поло як джерело середньовічних уявлень про Схід.

3.Місія Анкетіля-Дюперрона і її значення для становлення європейських увлень про Індію.

4.Ієзуїтські місії в Китаї та знайомство європейців з китайською культурою.

5.Трансфомація ідеї Сходу в європейській культурі.

Заняття N 2. Арабсько-мусульманська культура.

1.Релігійні вірування на Аравійському півосторові в доісламську пору.

2.Пророк Мухаммед і виникнення ісламу. '

3.Догматика і віровчення ісламу.

4.Мусульманські етика і право, шаріат і його роль у суспільному ікультурному житті мусульман. ^

5.Ставлення ісламу до мистецтва.

6.Мусульманська релігійна література (Сунна, хадіси). Суннізм і шиїзм.

7. Суфізм - мусульманський містицизм.

> „