Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

звіт педагогіка 441

.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
54.27 Кб
Скачать

Звіт

про проходження державного екзамену

з педагогіки в 441 групі

Екзаменаційні білети для державного екзамену з педагогіки складені на основі програми з педагогіки, складені відповідно до державних стандартів та програми з педагогіки.

Білети включають два теоретичні питання та педагогічну задачу. Наприклад:

Білет №2:

  1. Розкрити поняття «компетентність» та «професійна компетентність»; пояснити складові професійної компетентності вчителя.

  2. Визначити особливості підготовки вчителя до уроку.

  3. Розв’язати педагогічну задачу.

«Під час уроку у 8 класі учень М. навмисне виконує вправи так, щоб викликати сміх у однолітків. Після декількох зауважень учитель наказує учню виконати по 10 присідань на кожній нозі. Учень стає на відведене місце. Приймає вихідне положення для присідання і після 4 спроб, виконаних з максимальним напруженням, відмовляється продовжувати виконання вправи».

Як би Ви діяли на місці вчителя?:

  1. запитаєте в учнів класу, як необхідно вплинути на учня-порушника;

  2. зупините хід уроку і проведете виховну бесіду з цим учнем;

  3. забороните учню займатись і посадите його на лаву;

  4. попередите учня, що зробите запис у щоденнику про його поведінку на уроці;

  5. застосуєте до учня інше фізичне навантаження;

  6. застосуєте інші способи (вказати, які конкретно).

Білет №17.

    1. Розкрити поняття про колектив, його ознаки. Пояснити закони розвитку колективу, визначені А.С. Макаренком.

    2. Дати характеристику основних компонентів процесу навчання.

    3. Розв’язати педагогічну задачу.

«На уроці у 9 класі вивчається передача баскетбольного м'яча від грудей. Діти розташовані по двоє на всю довжину залу і передають м'яч одне одному. Під час чергової передачі учениця на змогла зловити м'яч, і він покотився по підлозі. Один з учнів зупинив м'яч і притримує його ногою. На прохання дівчини повернути м'яч він не зреагував.

Учениця попрямувала за м'ячем і підійшла зовсім близько до хлопця. Той в азарті схопив м'яч руками і, вигукнувши «лови!», сильно кинув його в обличчя дівчині. Вона не розраховувала на такі дії і, після того, що трапилось, закрила обличчя руками і почала плакати. Дівчата обступили потерпілу, кидаючи репліки на адресу винуватця.»

Як би Ви діяли на місці вчителя?:

  1. зробите вигляд, що нічого не сталось і будете продовжувати урок;

  2. зупините хід уроку і поцікавитесь у дівчини, що трапилось;

  3. зупините хід уроку і запропонуєте дітям визначити покарання учневі;

  4. забороните винуватцю брати участь у ході уроку і примусите його виконувати роботу (наприклад: прибирати, замітати, копати);

  5. встановивши винуватця, застосуєте до нього фізичне навантаження у формі бігу, присідань тощо;

  6. застосуєте інші способи (вказати, які саме).

Результати іспиту:

Група

Кількість студентів

Предмет

Оцінка

«5»

«4»

«3»

«2»

441

22

Педагогіка

3

9

10

-

Аналізуючи результати відповідей, слід відмітити, що студенти виявили достатній рівень засвоєння теоретичного матеріалу та вміння використовувати його для розв’язання педагогічних ситуацій. Відповіді студентів відзначалися логічністю, послідовністю, вмінням обґрунтовувати власну думку, використовуючи ідеї класиків педагогічної науки, матеріали державних нормативних документів та власний педагогічний досвід.

Наприклад, студент Глушак Євгеній (білет № 28) розкриваючи питання про необхідність роботи вчителя фізичного виховання по формуванню в учнів навичок здорового способу життя, продемонстрував розуміння глибини проблеми, зумів проаналізувати причини, що спонукають дітей до девіантної поведінки. Студент виявив розуміння ролі вчителя фізичного виховання в пропаганді та організації діяльності для підтримання здорового способу життя. Теоретичні положення були проілюстровані прикладами з власної педагогічної діяльності, добре аргументовані та усвідомлені.

Друге питання передбачало характеристику наочних методів навчання. Студент продемонстрував глибоке усвідомлення даної методичної проблеми, здійснив екскурс в історію розвитку цієї групи методів, зробив посилання на вклад Я.А.Коменського та К.Д.Ушинського в їх розробку. Даючи характеристику методів, студент підкреслив специфіку їх використання на уроках фізичного виховання. Студент грамотно і вмотивовано дав відповіді на додаткові запитання:

  1. За яких умов використання наочних методів навчання буде ефективним?

  2. Чи є помилка в діях вчителя, який прийшов на урок фізичної культури, наведений в педагогічній ситуації?

Розв’язуючи педагогічну задачу, студент зумів правильно проаналізувати педагогічну ситуацію, доцільно і обґрунтовано пояснив, які дії слід використати вчителеві, продемонстрував своє бачення цієї проблеми та шляхи її розв’язання.

Частина студентів виявила задовільний рівень знань, їх відповіді мали недостатню аргументацію, були дещо схематичні.

Наприклад, студент Садовий Олексій (білет № 26), розкриваючи питання про правове виховання, його завдання та шляхи здійснення виявив недостатньо глибоке розуміння проблеми. Студент не зумів встановити зв’язок між поняттями «правове виховання» та «правова культура», достатньо поверхово розкрив шляхи реалізації правового виховання.

В другому питанні – «Дати характеристику словесних методів навчання», студент назвав методи цієї групи, та зробив їх характеристику. Але допускав неточності та помилки в обґрунтуванні доцільності їх використання.

При розв’язанні педагогічної задачі студент не зумів різнобічно проаналізувати ситуацію, тому недостатньо обґрунтовано і точно визначив способи діяльності вчителя для вирішення цієї проблеми.

Пропозиції: підвищити рівень відповідальності студентів в ході самостійної роботи над програмовим матеріалом, який виноситься на самостійне опрацювання.

Слід відмітити відповіді студентів Глушак Є., Бубун К., Сіренко В.

Заслуговує на позитивну оцінку те, що всі студенти продемонстрували відповідальне ставлення до оволодіння програмовим матеріалом, виявили самостійність та критичність мислення, креативність у побудові відповіді, широкий кругозір та ерудицію.

Викладач педагогіки: Прокопенко Н.Г.

Голова циклової комісії: Н.В.Михайленко