Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Особливості розвитку дітей 2 класу.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
35.05 Кб
Скачать

Особливості розвитку дітей 2 класу

План:

  1. Формування ставлення учнів до школи та вчителя.

  2. Роль і значення оцінки в мотивації молодшого школяра. Динаміка мотивів шкільної оцінки.

  3. Мотиви навчальної діяльності у структурі мотиваційної сфери молодшого школяра.

  4. Загальна психологічна характеристика розвитку дітей 2 класу (молодшого шкільного віку).

  5. Анатомо-фізіологічні особливості дітей 2 класу.

  6. Роль сім’ї у формуванні особистості школяра. Виховний клімат сім’ї.

  1. Формування ставлення учнів до школи і вчителя

Майже всі діти приходять до школи з прагненням вчитися, вони ставляться до навчання, як до серйозної, суспільно важливої діяльності. В перші дні навчання у школі майже кожна дитина намагається сумлінно ставитись до навчання, але через деякий час ставлення окремих дітей до школи змінюється. У недосвідчених учителів значна частина учнів класу через три-чотири місяці починає виявляти байдужість до школи, небажання відвідувати її. Основною причиною цих негативних явищ є недосконалість організації навчально-виховного процесу, яка виявляється в недостатній активізації учбової діяльності учнів, зокрема їх мисленні, у надмірному захопленні вправами, спрямованими на формування різних навичок. У 1—2 класах діти виконують такі вправи з інтересом, у 2-му класі вони починають уже нудитися ними. Для зміцнення позитивного ставлення учнів до школи важливо зважати на індивідуальні відмінності учнів, пам'ятаючи, що серед них є впевнені і невпевнені в своїх силах, що є діти, які намагаються проявляти активність, демонструючи цим ставлення до школи і вчителя, але є і такі, які прагнуть бути непоміченими у класі, чітко не виражають своє ставлення до школи.

Важливе значення в навчанні має і ставлення учнів до вчителя. Як правило, у 1—2 класах учні не виявляють критичного ставлення до вчителя, вони виконують всі його вимоги, люблять і поважають за те, що він навчає їх. Вимогливість і стриманість учителя діти пов'язують із серйозністю нового для них виду діяльності — навчання. Критичне ставлення з'являється в 3-му класі, якщо учитель допускає помилки у навчально-виховному процесі.

  1. Роль і значення оцінки в мотивації молодшого школяра

Безпосередній зв'язок між оцінкою та знаннями в молодшому шкільному віці встановлює багато хто, але всі хочуть працювати «на оцінку». Шкільна оцінка виражає й оцінку знань учня, і суспільну думку про нього.

При підміні навчальної діяльності навчальною поведінкою дитина прагне до оцінки не заради знань, а заради підтримки свого престижу (або заради одержання любові вчителя), тому вона може використовувати й неприйнятні шляхи для одержання бажаного результату.

Із психологічної точки зору шкільна оцінка для дитини - це стрес. Тому так популярно безоціночне навчання в початковій школі. Мета такого навчання - знизити тривожність у дітей, тому що саме вона, а не інтерес, стає мотиваційною основою навчальної діяльності.

При навчанні з оцінками важливо, щоб оцінки мали зміст показника рівня знань і вмінь, а не оцінки особистості.