Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання з історії Середніх віків.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
69.83 Кб
Скачать

Державний устрій[ред. • ред. Код]

На чолі франкської держави стоїть король, влада якого базується на спадковій харизмі («королівське щастя»), економічній силі землеволодінь (королівські володіння, королівський маєток, церковні володіння) і спирається на королівський почт (дружину). Він править за допомогою королівського банну (банн = імператорія = владарювання), за допомогою військового банну — за межами держави і судового банну — для внутрішніх потреб. Трононаслідування регулюється правом крові: вивищення короля з роду, котрий є носієм «королівського щастя» (моменти обрання й успадкування). Знать поступово вклинюється між королем і народом і стає супротивником короля. Народ (наділені політичними правами вільні селяни-воїни) взаємодіє з королем на «березневому полі» (щорічні військові збори), однак після битви між Туром і Пуатьє у 732році піші селяни стають непотрібними як воїни, а також і політично. Військові збори зберігаються вАвстразії, а вБургундіїіНейстріїїх замінюють на збори верхівки.

Управління[ред. • ред. Код]

У центрі — королівський двір (Palatium). Усіма справами королівського двору завідує майордом(majordomus),пфальцграф(comes palatii) є придворним суддею. Канцелярія з писцями (notarii) перебуває під керівництвом Ради доповідаючих (refendarii) з мирян. Призначений королем чиновник, граф (comes), котрий згодом стає ленним паном, несе службу в містах і округах, королівських адмінрайонах, які поширюються з центру держави франків («Устрій графств»). Графам підпорядковується військове ополчення, адміністрація і судочинство. На більших територіях поблизу кордонів і в землях алеманів, тюрінгів та баварів король призначає герцога (dux).

Завдання з історії Середніх віків: 1. Шлюб і сім’я. (Суспільний лад франків за «Салічною правдою») Далі йдуть завдання з теми 3. Франкська держава доби перших Меровінгів за даними «Історії франків» Григорія Турського 2. Характеристика джерела. 3. Утворення Франкської держави на чолі з Хлодвігом, його внутрішня та зовнішня політика. 4. Територіальний ріст Франкської держави за наступників Хлодвіга, її поділ, міжусобна боротьба: - Франкська держава і міжусобна боротьба за синів Хлодвіга - Франкська держава і міжусобна боротьба за внуків Хдодвіга Останнє питання поділяється на дві підпитання, для того, щоб нормально підготувати його, потрібно прочитати Малов В.Н. Меровинги // Вопросы истории. – 2000. - №6. – С. 150-158