Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kp (5).docx
Скачиваний:
209
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
197.6 Кб
Скачать

Хвилі конституцій:

Перша хвиля конституцій(старі конституції) – Конституцій США 1887, Конституція Норвегії, Конституцій Франції 1891 Ознаки:

  1. Зміни в організації політичної влади. Встановлюється конституційна монархія або республіка, а до цього було абсолютна монархія

  2. З’являється поняття парламентаризму

  3. Закріплюється принцип поділу влади, в його американському або європейському характері.

  4. Закріплюється принцип народного суверенітету, вся влада від народу

  5. Закріплюється 1 покоління прав людини

Друга хвиля(нові конституції) – 1917-1939 рік. Конституція Мексики 1917, Веймарська Конституція 1919, Конституція Австрії 1921. Ознаки:

  1. Розширення меж конституційного регулювання(соціальна та економічна сфера)

  2. Закріплення правового статусу окремих політичних(партій та ін.)

  3. Поява нових конституційних органів.

  4. Закріплюється 2 покоління прав людини

  5. Закріплення правового статусу національних меншин

Третя хвиля( після ІІ Світової конституції до наших днів, Конституція Німеччини1948, Франції1958, Іспанії 1978, Португалії. Ознаки:

  1. 3 покоління прав людини

  2. Соціалізація конституцій(надання більших соціальних гарантій)

  3. Демократизація виборчого права(зменшенні віку, з якого можна брати участь; надання виборчого всім однаково)

  4. Закріплює принципи зовнішнього економічних відносин

  5. Розширення категоріального конституційного апарату

Інститут громадянства в конституційному праві

Громадянство – постійний політико-правовий зв'язок особи з державою, що проявляється у взаємних правах та обов’язках. Постійний - означає нерозривність зв’язку з державою, політико правовий – особа, яка є громадянином наділяється політичними правами(насамперед, на участь в управлінні держави, бути обраним та вибирати)

Термін «громадянство» походить з античності, цим терміном позначалися особи, які були повноправними громадянами Риму. Відносини між цими громадянами регулювалися окремо в спеціальному порядку, відмінному від регулювання відносин між негромадянами Риму.

Поруч з терміном «громадянство» використовують «підданство», який з’являється в феодальний період та означав особисту приналежність до певного феодала та держави. В межах цього терміну увага акцентувалася на обов’язках перед феодалом чи державою. На сьогодні термін «підданство» та «громадянство» ототожнюються. Термін «підданство» використовуються в державах з монархічною формою правління, а «громадянство» – з республіканською формою.

В окремих державах термін «національність» використовуються як синонім поняттю «громадянства»(Франції)

В окремих країнах поняття «громадянство» та «національність» розмежовуються, при цьому «національність» – теж саме, що і «громадянство»(стійкий зв'язок), однак особи, які володіють національністю мають менше прав, ніж громадяни(країни Британської співдружності)

В ряді іспаномовних країн так само розрізняють поняття «громадянство» та «національність», але термін «національність» застосовується щодо повнолітніх осіб, а термін «громадянство» - щодо неповнолітніх. Таким чином особа змінює свій статус

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]