Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Загальна психологія

.pdf
Скачиваний:
24
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
266.46 Кб
Скачать

психологія (займається питаннями психіки ув'язненого та методами виховання та перевиховання його особистості).

Практична психологія функціонує та розвивається як система спеціальних психологічних служб, спрямована на надання безпосередньої допомоги людям у вирішені їх проблем.

1. Психологічна служба сім'ї та соціального захисту населення (корекція та профілактика сімейних конфліктів; організація сексуальних відносин; допомога від релігійного екстремізму; соціальна підтримка молодої сім'ї, дітям).

2.Психологічна система освіти (професійна підготовка спеціалістів, що працюють з дітьми та молоддю, робота з обдарованими та несумлінними дітьми).

3.Психологічна служба системи охорони здоров'я (лікувальний процес та реабілітація хворих, допомога населенню у подоланні наслідків психотравмуючих ситуацій, попередження та зняття загрози суїциду).

4.Практична психологія політичної діяльності (здійснює експертизу законів і державних програм, прогнозуючи наслідки управлінських рішень).

5.Практична юридична психологія і педагогіка (займається психологічним і соціологічним забезпеченням діяльності органів міністерства внутрішніх справ, служби безпеки, суду, прокуратури, пенітенціарної системи).

6.Практична психологія та соціологія економіки і бізнесу (займається вивченням впливу реклами, методами маркетингу, консультативної допомоги підприємцям, економістам, громадянам).

7.Практична психологія праці та профорієнтації (здійснює профконсультації, профвідбір, профадаптації).

8.Соціально-психологічна служба армії (забезпечує високий рівень боєздатності солдатів і офіцерів Міноборони).

9.Практична психологія і педагогіка спорту (здійснює заходи щодо відбору психологічної підготовки, підтримки спортсменів, спортивних команд та тренерів в екстремальних умовах спортивних змагань).

56

Широкі міждисциплінарні зв'язки психології є свідченням не лише теоретичного, а й практичного її значення. Разом з іншими науками вона покликана брати участь у розв'язанні завдань, які постають у ході розвитку суспільства. Такими, зокрема, є: виявлення чинників зростання продуктивності праці; наукове обґрунтування проектування, розробки і експлуатації техніки; вдосконалення форм обслуговування населення; психологічне забезпечення охорони здоров'я людей; навчання і виховання підростаючого покоління.

5. Методи психології

Будь яка наука заснована на фактах, які збирає, зіставляє їх і робить висновки: встановлює закони тієї області діяльності, що вивчає. Способи одержання цих фактів називаються методами наукового дослідження. В психології використовують цілий ряд методів. Який з них раціонально застосувати, вирішують у кожному окремому випадку в залежності від задач і об'єкта дослідження. При цьому звичайно використовують не один, а ряд методів, що взаємно доповнюють і контролюють один одного.

Визначають чотири групи методів:

1. Організаційні методи — методи, за допомогою яких відбувається взаємодія методів, що використовуються. Збір матеріалів шляхом використання різних методів: порівняльного та комплексного.

Порівняльний метод спрямований на одночасне вивчення різних об'єктів дослідження. Комплексний метод передбачає участь у дослідженні представників різних наук.

2. Основні методи поділяються на емпіричні методи і експеримент. Емпіричні методи — спостереження, самоспостереження, психодіагностичні методи (тести, анкети, опитувальники, соціометрія, інтерв'ю, бесіда).

Спостереження. Це систематичне, цілеспрямоване відстежування проявів психіки людини у визначених умовах. Наукове спостереження вимагає визначення чіткої мети і планування. Заздалегідь визначається, які саме психічні процеси і явища будуть спостерігатися, за якими зовнішніми

57

ознаками їх можна простежувати, в яких умовах буде відбуватися спостереження і як передбачається фіксування його результатів.

Самоспостереження. Самоспостереженням називають спостереження й опис людиною протікання в собі тих чи інших психічних процесів і переживань. Самостійного значення як метод безпосереднього дослідження психіки на основі аналізу власних психічних проявів метод самоспостереження не має. Причина обмеженого його застосування — можливість мимовільного перекручування і суб'єктивного тлумачення явищ, що спостерігаються.

Правильність результатів спостереження та самоспостереження залежить не тільки від точності реєстрації фактів поведінки людини, але і від їхнього тлумачення — визначення психологічного змісту. Перевірка результатів спостереження та самоспостереження найчастіше здійснюється за допомогою психологічного експерименту.

Тести. Це особливий вид дослідження, що представляє собою спеціальне завдання чи систему завдань. Досліджуваний виконує завдання, час виконання якого, звичайно, враховують. Тести застосовують при дослідженні здібностей, рівня розумового розвитку, навичок, рівня засвоєння знань, а також при вивченні індивідуальних особливостей протікання психічних процесів.

Тестове дослідження відрізняється порівняльною простотою процедури, воно короткочасне, проводиться без складних технічних пристосувань, вимагає самого простого оснащення (часто це просто бланк із текстами задач, питань або стверджень). Результат рішення тесту допускає кількісне вираження і тим самим відкриває можливість математичної обробки.

Метод бесіди, анкетний метод. Дозволяють виявити індивідуальнопсихологічні особливості особистості: схильності, інтереси, смаки, відносини до життєвих фактів і явищ, інших людей, себе.

Сутність цих методів полягає в тому, що дослідник задає досліджуваному заздалегідь підготовлені і ретельно продумані питання, на які той відповідає

58

(усно — у випадку бесіди, чи письмово при застосуванні анкетного методу). Зміст і форма питань визначаються, по-перше, задачами дослідження і, подруге, статусом і віком досліджуваних. У процесі бесіди питання змінюються і доповнюються в залежності від відповідей досліджуваних. Відповіді ретельно, точно записують (можна з застосуванням диктофону). Одночасно дослідник спостерігає за характером мовних висловлювань (ступенем впевненості відповідей, зацікавленістю чи байдужістю, характером виражень), а також поведінкою, вираженням обличчя, мімікою досліджуваних.

Анкетування являє собою перелік питань, які дають досліджуваним суб'єктам для письмової відповіді. Перевага цього методу в тому, що він дозволяє порівняно легко і швидко одержати масовий матеріал. Недолік цього методу в порівнянні з бесідою — відсутність особистого контакту з досліджуваним, що не дає можливість варіювати характер питань у залежності від відповідей. Питання повинні бути чіткими, ясними, зрозумілими, не повинні наштовхувати на ту чи іншу відповідь.

Матеріал бесід і анкет являє цінність тоді, коли він підкріплюється і контролюється іншими методами.

Соціометрія. Як психологічний метод він використовується для вивчення взаємин між людьми, статусу, що займає людина в тій чи іншій групі (заводській бригаді, шкільному класі, групі дитячого садочку, студентському колективі). При вивченні групи кожний відповідає на ряд питань, що стосуються вибору партнерів для спільної роботи, відпочинку, занять. За результатами можна визначити місце найбільш і найменш популярну людину в групі.

Вивчення результатів діяльності. Результати діяльності людей — це створені ними книги, картини, архітектурні проекти, винаходи тощо, них за результати аналізу цих предметів можна у певній мірі судити про особливості діяльності, що привела до їх створення, і включених у цю діяльність психічних процесах і якостях. Аналіз результатів діяльності

59

вважається допоміжним методом дослідження, тому що дає надійні результати тільки в синтезі з іншими методами (спостереженням, експериментом) .

Експеримент. У психології застосовують два основних типи експерименту: лабораторний та природний.

Лабораторний експеримент проводять у спеціально організованих штучних умовах, він вимагає спеціального оснащення, а часом і застосування технічних пристосувань. Лабораторний експеримент сприяє глибокому і всебічному вивченню психічної діяльності людей.

Природний експеримент будується так, що досліджувані не підозрюють про те, що вони піддаються психологічному дослідженню — це забезпечує природність їхньої поведінки. Для правильного й успішного проведення природного експерименту необхідно дотримуватись всіх тих вимог, що пред'являються до лабораторного експерименту. Відповідно до задачі дослідження експериментатор підбирає такі умови, що забезпечують найбільш яскравий прояв сторін психічної діяльності, що цікавлять його.

3.Методи обробки даних включають в себе якісний та кількісний аналіз. Встановлення типового в результатах відбувається за допомогою

кількісної обробки результатів дослідження. До кількісних методів належать розрахування середніх величин, міри розсіювання, побудова графіків, гістограм, схем, таблиць, матриць, проведення факторного аналізу, визначення коефіцієнтів кореляції. Кореляційний аналіз дозволяє з'ясувати взаємозв'язок ознак психічних процесів.

Метою якісного аналізу є встановлення властивостей та особливостей психічних явищ, що вивчаються та прогнозування психічного розвитку людини. Якісний метод передбачає аналіз і синтез отриманих даних, їх систематизацію та порівняння з результатами інших досліджень.

4. Методи активного впливу включають в себе психологічну консультацію, психологічну корекцію, психологічний тренінг, психологічну терапію та реабілітацію з метою поліпшення стану людини, подолання негативних

60

наслідків для психіки під час (або після) психотравмуючих ситуацій — внаслідок міжособистісних конфліктів, стихійного лиха або техногенної катастрофи тощо.

Психологічна консультація будується за певним планом, який передбачає виявлення причин виникнення проблеми, шляхів та прийомів її вирішення. Метою є актуалізація додаткових психологічних можливостей виходу людини з важкої ситуації, формування нового погляду на проблему, збереження психологічного комфорту на можливому рівні в даній ситуації.

Психологічна корекція передбачає подолання певних відхилень у поведінці та діяльності людини, розробки програми зміни способів життя, перетворення в ході пізнання та самовдосконалення.

Психологічний тренінг (вправи, ділові ігри) застосовуються для розвитку здібностей (комунікативних, перцептивних, інтеракційних; здібностей уваги, пам'яті, мислення, уяви тощо), що забезпечують професійне та особистісне зростання.

Психологічна терапія та реабілітація — це система спеціальних психологічних методів оздоровчого впливу для нормалізації психічного стану людини — артотерапія, трудотерапія, гіпноз тощо.

Контрольні запитання:

1.Назвіть принципи психологічної науки.

2.Які задачі ставить перед собою сучасна психологічна наука?

3.Які причини зумовили появу різних галузей психології?

4.Назвіть галузі психології. Які основні задачі вони вирішують?

5.Назвіть способи отримання наукового знання.

6.Назвіть переваги та недоліки відомих вам методів психології.

7.Доведіть, що психологія займає вирішальне місце серед інших наук.

8.Дайте тлумачення поняттю середовищний об'єкт.

9.Назвіть засоби контролю та збереження особистісного простору.

10. Назвіть головні стресогенні фактори середовища міста та проблеми

61