Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zemelne_pravo-Sheremet.pdf
Скачиваний:
51
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.16 Mб
Скачать

Розділ XVII. Правовий режим земель житлової і громадської забудови

Після відведення прибудинкової території складається акт про перенесення меж в натурі. До акта додається план зовнішніх меж ділянки із зазначенням її розмірів.

Об’єднанням власників будинків видається державний акт на право постійного користування землею.

Державний акт на право постійного користування землею реєC струється в міському управлінні (відділі) або у районному відділі земельних ресурсів, перший примірник якого видається замовниC ку, а другий примірник постійно зберігається за місцем реєстрації.

6.2. Надання у спільне користування або спільну сумісну власність земельних ділянок для спорудження житлових будинків

Замовник звертається з клопотанням до відповідного оргаC ну місцевого самоврядування про надання дозволу на підготовC ку матеріалів про попереднє погодження місця розташування будівництва житлового будинку (будинків). До клопотання додаються необхідні обгрунтовуючі матеріали та розрахунки.

Відповідні органи місцевого самоврядування розглядають у місячний термін клопотання і дають замовнику дозвіл на підгоC товку матеріалів попереднього погодження місця розташуванC ня будівництва житлового будинку (будинків).

Замовник погоджує найбільш доцільне місце розташуванC ня будівництва житлового будинку, розміри намічуваної зеC мельної ділянки та умови її відведення з власником землі (земC лекористувачем), місцевими землевпорядниками, природоохоронними, санітарними органами, органами містобуC дування та архітектури і подають матеріали погодження до відповідного органу місцевого самоврядування.

Матеріали погодження місця розташування будівництва житлового будинку (будинків) повинні включати:

викопіювання з генерального плану міста або проекту забудови населеного пункту;

копію плану земельної ділянки з нанесенням на ній варC іантів розміщення житлового будинку (будинків) із зазC

491

Земельне право України

наченням загальної площі, яку необхідно вилучити, а таC кож визначення умов їх відведення.

Всі витрати, пов’язані з підготовкою матеріалів попередньC ого погодження місця розташування об’єкта, замовник бере на свій кошт.

Фінансування проектних робіт до погодження місця розтаC шування об’єкта не допускається.

Рішення про погодження місця розташування будівництва житлового будинку (будинків) є підставою для одержання заC мовником архітектурноCпланувального завдання на проектуванC ня, яке видається органами містобудування та архітектури.

Розроблення та затвердження проектноCкошторисної доC кументації на будівництво житлового будинку (будинків) здійснюється згідно із існуючими будівельноCпланувальними нормативами.

Після розроблення та затвердження у встановленому поC рядку проектноCкошторисної документації замовник зверC тається до відповідних органів місцевого самоврядування з клопотанням про надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки під будівництво житлового буC динку (будинків).

До клопотання додаються:

копія генерального плану будівництва, затвердженого у встановленому порядку;

проект організації будівництва житлового будинку (буC динків);

титульний список або довідка про фінансування будівC ництва;

рішення місцевих органів державної виконавчої влади та виконавчих комітетів Рад про погодження місця розташуC вання будівництва житлового будинку (будинків);

інші матеріали.

Відповідні органи місцевого самоврядування розглядають клопотання у місячний термін і дають замовнику дозвіл на склаC дання проекту відведення земельної ділянки.

492

Розділ XVII. Правовий режим земель житлової і громадської забудови

Проект відведення земельної ділянки під будівництво житC лового будинку погоджується з власником землі (землекорисC тувачем) та подається місцевим органам державної виконавчої влади та виконавчим комітетам Рад, які розглядають його у місячний термін і приймають рішення про вилучення і наданC ня у спільне користування або спільноCсумісну власність зеC мельної ділянки (прибудинкової території) для спорудження житлового будинку (будинків).

Проект відведення земельної ділянки прибудинкової теC риторії розробляється на підставі затвердженої проектної доC кументації.

Закріплення меж наданої земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється відповідно до чинного законодавства.

Земельними ділянками, наданими спочатку під спорудженC ня житлового будинку (будинків), а потім у спільне користуC вання для обслуговування будинку або спільну часткову власність, члени Об’єднання власників будинків користуються за згодою всіх власників будинку, залежно від розміру часток у спільній власності на житловий будинок.

6.3. Право на прибудинкову територію та на її використання

Прибудинкові території (земельні ділянки) передаються у власність або надаються в користування відповідними органаC ми місцевого самоврядування, в тому числі на умовах оренди, Об’єднанням власників будинків для обслуговування існуючоC го житлового будинку (будинків) відповідно до земельного законодавства.

Суб’єктами права власності (користування) на земельні ділянC ки прибудинкових територій можуть виступати об’єднання власC ників багатоквартирних житлових, допоміжних та нежитлових приміщень, у тому числі вбудованоCприбудованих, багатокварC тирних житлових будинків згідно з чинним законодавством.

Під час переходу права власності на житловий будинок (його приміщення) або на частину будинку разом з цим обC

493

Земельне право України

’єктом переходить і право спільної власності (користування) земельною ділянкою згідно з чинним законодавством.

Зміна цільового призначення земельних ділянок прибудинC кової території допускається у випадку реконструкції, зміни функціонального призначення споруд, наявності інших обгрунC тованих причин відповідно до діючих норм за дозволом відпоC відних органів місцевого самоврядування.

Прибудинкова територія, надана у користування або спільну сумісну власність, може використовуватися лише для властивих сельбищній території та нешкідливих у санітарноC гігієнічному і вибухоCпожежонебезпечному відношенні функцій (видів діяльності) згідно з державними нормами і правилами.

Частка власності (користування) земельної ділянки кожноC го власника квартири (квартир) чи нежитлового приміщення у спільній частковій власності визначається відношенням заC гальної площі квартири (квартир) чи нежитлових приміщень, що перебувають у його власності, до спільної площі всіх кварC тир і нежитлових приміщень будинку.

Виділення частки земельної ділянки власникам квартир і нежитлових приміщень в натурі та їх окреме відчуження не допускається.

Право власності (користування) на прибудинкову теритоC рію (земельну ділянку) кожного співвласника будинку визнаC чається у свідоцтві про право власності на частину будинку у вигляді відповідної частки.

Кожний власник будинку відповідно до своєї частки має право на доходи, які можуть бути одержані від використання земельної ділянки відповідно до законодавства, відповідає пеC ред третіми особами за зобов’язаннями, пов’язаними з спільною власністю, і повинен брати участь у витратах на її утримання. Під час відчуження своєї частки у власності будинку до її варC тості включається вартість відповідної частки земельної ділянC ки за умови власності на неї згідно з чинним законодавством.

Майнові відносини, що виникають у межах об’єднання (тоC вариства) власників, регулюються його Статутом. Зміни компC лексу нерухомого майна об’єднання (товариства) не тягнуть за

494

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]