Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТз 3 курс контр.р. 12-13 н.р..doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
57.86 Кб
Скачать

Завдання з української мови за професійним спрямуванням для студентів 3-го курсу (заочна форма навчання) факультету комп’ютерних систем і технологій

Викладач: доцент н.О. Барвіна

1. Прочитайте тексти. Письмово доведіть, що вони наукового стилю. Визначте, до яких різновидів наукового стилю належать дані тексти. Аргументуйте свої міркування прикладами з тексту.

а) Антивірусна програма – це програма, яка запобігає зараженню ПК комп'ютерними вірусами, а також дозволяє ліквідувати наслідки зараження. Якщо існують комп'ютерні віруси, то мають існувати й антивірусні програми, що дозволяють видаляти ці віруси з комп'ютера, а іноді навіть врятувати пошкоджену інформацію. Щоб запобігти «зараженню» комп'ютера, зазвичай використовують антивірусні програми, які можна розділити на два основних види: антивірусний сканер і антивірусний монітор. Перший вид дозволяє перевіряти файли і каталоги, що містяться на жорсткому диску або на будь-якому змінному носії, на наявність у них програмного коду, характерного для певного комп'ютерного вірусу. Другий – призначений для постійного контролю всіх файлів, які запускаються і копіюються. Як правило, антивірусний монітор запускається разом з операційною системою і контролює всі процеси, виконувані в оперативній пам'яті. У якості додаткової послуги монітор може перевіряти файли на жорсткому диску, якщо на комп'ютері протягом певного часу не здійснюється жодна робота.

Кожний вірус (без винятку) має у своєму «тілі» характерний тільки для нього програмний код, який переважно не схожий на жодну «корисну» програму або утиліту. Саме ця частина коду міститься в спеціальному файлі антивірусної програми. Цей файл називають антивірусної базою.

б) Під час оцінки й аналізу варіантів економічних розрахунків часто потрібно отримати значення деякої функції для різноманітних наборів вихідних даних. Однією з позитивних властивостей Excel є можливість швидкого вирішення подібних задач і автоматичного перерахунку результатів при зміні вихідних даних. Наприклад, можна побудувати фінансову модель для різноманітних значень процентних ставок і періодичних виплат і вибрати оптимальне рішення. Для вирішення подібних задач у Excel служить засіб Таблиця підстановки, що містить результати підстановки різноманітних значень у формулу. Принцип використання цього засобу Excel полягає в наступному. Можливі значення одного або двох аргументів функції необхідно представити у вигляді таблиці. Для одного аргументу список вихідних значень задається у вигляді рядка або стовпчика таблиці. Excel підставляє ці значення у формулу (функцію), яка задана користувачем, а потім виводить результати відповідно в рядок або стовпчик. При використанні таблиці з двома змінними значення однієї з них розташовуються в стовпчику, іншої – у рядок, а результат обчислень – на перетинанні стовпчика і рядка. Таким чином, команда Таблиця підстановки з меню Дані дозволяє створювати два типи таблиць даних: таблицю для однієї змінної, що містить результати розрахунку за однією або декількома формулами, і таблицю для двох змінних, що містить розрахунки для однієї формули.

2. Уважно ознайомтеся з поданими прикладами оформлення бібліографічного опису джерел. Самостійно оформіть бібліографію підручників, монографій, статей, словників, електронних ресурсів тощо, якими Ви користуєтеся під час навчання (не менше десяти джерел).

1. Вархол Н. Фразеологічний словник лемківських говірок Східної Словаччини / Надія Вархол, Анатолій Івченко. – Братислава : Словацьке пед. вид-во, 1990. – 159 с.

2. Словник української мови : в 11 т. – К. : Наук. думка, 1970–1980.

Т. 2. – 1971. – 550 с.

3. Білоноженко В. М. Функціонування та лексикографічна розробка українських фразеологізмів : моногр. / В. М. Білоноженко, І. С. Гнатюк. – К. : Наук. думка, 1989. – 156 с.

4. Войтович В. Українська міфологія / Валерій Войтович. – [2-е вид., стер.]. – К. : Либідь, 2005. – 664 с.

5. Голубовська І. О. Душа і серце в національно-мовних картинах світу (на матеріалі української, російської, англійської та китайської мов) / І. О. Голубовська // Мовознавство. – 2002. – № 4/5. – С. 40–47.

6. Клименко Н. Б. Назви одягу в східностепових говірках Донеччини : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. філол. наук : спец. 10.02.01 „Укр. мова” / Н. Б. Клименко. – Донецьк, 2001. – 19 с.

7. Маслова В. А. Лингвокультурология : учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений / Маслова В. А. – [2-е изд., стер.]. – М. : Издательский центр „Академия”, 2004. – 208 с.

8. Мрикария Дж. Структурные и семантические особенности фразеологических единиц с соматическим компонентом в русском языке в сопоставлении с английским : дис. … канд. филол. наук : 10.02.20 / Джордж Мрикария. – М., 1999. – 322 с. :

http://www.dissers.info/disser_11626.html.

9. Селіванова О. Сучасна лінгвістика : термінолог. енцикл. / Олена Селіванова. – Полтава : Довкілля-К., 2006. – 716 с.

10. Ужченко В. Д. Фразеологія сучасної української мови : посіб. для студ. філол. фак. вищ. навч. закл. / В. Д. Ужченко, Д. В. Ужченко. – Луганськ : Альма-матер, 2005. – 400 с.

3. З фахової літератури (монографій, статей, періодичних видань тощо) доберіть і запишіть текст наукового стилю (6-10 речень). З тексту випишіть три терміни і схарактеризуйте їх за планом: 1) дефініція (що означає термін); 2) ступінь спеціалізації (загальнонауковий, міжгалузевий, вузькоспеціальний); 3) походження (власний, запозичений); 4) спосіб творення (для власномовних термінів).

4. Прочитайте, визначте ознаки стилю. Випишіть професійні комп’ютерні терміни, поясніть їх значення та правопис.

Системний адміністратор (від англ. system administrator, systems administrator) — працівник, посадові обов’язки якого передбачають забезпечення роботи комп’ютерної техніки, комп’ютерної мережі і програмного забезпечення в організації. Системний адміністратор може бути працівником підрозділу інформаційних технологій або окремою штатною одиницею в залежності від розміру організації.

У колишньому СРСР вживались назви системний інженер (відповідав за апаратне забезпечення ЕОМ), системний програміст («генерував» операційні системи, відповідав за системне програмне забезпечення), «системщик» — неофіційна назва цих двох професій. Раніше системні адміністратори могли бути самоуками (енікейщик), але тепер при працевлаштуванні вимагається освіта відповідного напряму підготовки. Найбільш відповідні напрями підготовки — комп'ютерні науки, комп'ютерна інженерія, програмна інженерія.

Суть системного адміністрування включає знання комп’ютерних систем і ефективні способи їх використання працівниками організації. Це потребує знань операційних систем, вирішення проблем з апаратним і програмним забезпеченням. Важливе уміння системного адміністратора – це здатність вирішувати проблеми, часто не звертаючи уваги на ряд обмежень.

Системний адміністратор не розробляє програмне забезпечення. Як правило, він не зобов’язаний писати прикладні чи системні програми, однак повинен розуміти призначення і поведінку програмного забезпечення у випадках його розгортання чи застосування, здійснювати пошук помилок у програмах. Отже, названий спеціаліст має знати декілька мов програмування, щоб використовувати їх для написання скриптів, які дозволяють автоматизувати рутинні завдання.

При роботі Інтернет-орієнтованих або бізнес-критичних систем системний адміністратор повинен особливо надійно контролювати безпеку мережі. Це передбачає не тільки своєчасне оновлення програмного забезпечення, але й попереджувальні заходи проти зламу системи захисту і вторгнення в комп’ютерну систему.

5. Розподіліть подані терміни на загальнонаукові, міжгалузеві та вузькоспеціальні. Терміни Вашого фаху подайте за принципом статті тлумачного словника: термін (з позначенням наголосу); походження (у квадратних дужках); тлумачення.

Взірець: інформа́тика [лат. – informatio - повідомлення] – 1) техніка і методи переробки інформації; наукова дисципліна, яка займається вивченням виникнення і проходження (передачі) інформації, особливо за допомогою обчислювальної техніки й техніки зв’язку; 2) наука про комп’ютери.

Концепція, аванс, кодоімпульсна модуляція, антитеза, резервна копія, субстрат, метафізика, дериватологія, паралельний порт, вакцина, консенсус, девальвація, веб-сервер, кома, технократія, прикладне програмне забезпечення, субординація, службово-професійне просування, масова свідомість, морфема, рестрикціонізм, кадровий резерв, ономасіологія, інформаційна безпека, анігіляція, контурний шрифт.