Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции лит. ред.docx
Скачиваний:
80
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
197.7 Кб
Скачать

Лекція 5 ‒ 6

Наукові тексти

План:

1. Дисертація.

2. Дисертація на здобуття ступеня доктора наук.

3. Дисертація на здобуття ступеня кандидата наук.

4. Робота над дисертацією.

5. Автореферат дисертації.

Основні поняття:

автореферат дисертації, дисертація кандидата наук, дисертація доктора наук, відгуки на дисертацію.

4.1. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук

Науковий ступінь кандидата наук був уведений у Росії в 1864 р. Для його одержання потрібно було закінчити повний університетський курс із середнім балом не нижче 4,5 і представити до захисту рукописну кандидатську дисертацію. Вона піддавалася рецензуванню одним із професорів, а потім проводився під керівництвом декана колоквіум, і факультет приймав рішення, яке затверджувалося радою університету.

Кандидатська дисертація тоді відповідала за своїм науковим значенням сучасним дипломним роботам. У 1884 р. ступінь кандидата наук був скасований. У 1934 р. постановою Раднаркому СРСР "Про наукові ступені та звання" були встановлені ступені кандидата і доктора наук, був затверджений перший склад ВАК, а з 1974 р. був створений Вищий атестаційний комітет при Раді міністрів СРСР. В Україні створена своя Вища атестаційна комісія України, що працює відповідно до "Положення про Вищу атестаційну комісію України", затвердженого Указом Президента України від 25 лютого 1999 р. № 216/99. Раніше в СРСР, а нині в Росії і суверенній Україні статус наукового ступеня кандидата наук значно вищий, ніж у дореволюційній Росії.

Приблизно кожен десятий кандидат наук стає доктором наук.Дисертація являє собою одноосібно написану наукову кваліфікаційну роботу, яка містить сукупність нових наукових результатів і положень, висунутих автором для публічного захисту, має внутрішню єдність і свідчить про особистий внесок автора в науку. Дисертаційна робота звичайно являє собою спеціально підготовлений рукопис. У виняткових випадках дисертація подається у вигляді наукової доповіді або надрукованих монографії, підручника.

Дисертація – це спеціальна форма наукового дослідження на здобуття наукового ступеня кандидата або доктора наук, яка захищається привселюдно на засіданні спеціалізованої вченої ради. Дисертація на здобуття накового ступеня кандидата наук являє собою не просто наукову, а і кваліфікаційну роботу. У ній дисертант повинен продемонструвати свій особистий внесок у вирішення конкретного наукового завдання, що є значущим для деякої галузі науки. Він повинен показати також свою високу наукову кваліфікацію. Дуже важливо і те, що дисертаційна робота має бути оформлена відповідно до державного стандарту і привселюдно захищена на засіданні спеціалізованої вченої ради.

Дисертація складається із вступу, основної частини, загальних висновків.

Вступ у дисертації виконує кілька функцій:

• власневступ у дисертаційну роботу. Його прочитання повинне забезпечити входження в проблематику дослідницької роботи;

• презентації дисертаційної роботи. Вступ повинен давати можливість розуміння суті змісту роботи;

• обґрунтування методології і структури дослідження. Повступу можна судити про серйозність дослідницьких намірів автора;

• регуляції дослідження, відповідно до якої вступ регулює хід усього дослідження, визначає структуру, зміст і характер висновків.

У структурі вступу виділяються:

1. Характеристика об'єкта дисертаційної роботи.

2. Визначення предмета дисертаційної роботи.

3. Характеристика проблеми дослідження.

4. Аргументація актуальності дослідження.

5. Огляд літератури, аналіз рівня вивченості теми.

6. Формулювання цілей дисертаційної роботи.

7. Визначення завдань дисертаційної роботи.

8. Обґрунтування методології і методів дослідження.

9. Короткий опис емпіричної бази дослідження.

10. Формулювання основних положень, що виносяться на захист.

У табл. 4.1 даються основні поняття за всіма 10 пунктами вступу дисертації.

Дисертація концентрує в собі, з одного боку, сукупність науково обґрунтованих намірів дисертанта (об'єкт, предмет, проблема, цілі та завдання дослідження), а з другого – дає характеристику реалізації цих намірів, конкретних результатів, які відзначаються науковою новизною. Тому в дисертації постановочна частина повинна корелюватися з результатами та новизною дослідження за схемою: завдання – отримані результати – новизна.

Таблиця 4.1