Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задание на сесию.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
38.88 Mб
Скачать

Мінерали. Значення і роль мінералів в організмі людини.

Доктор Лінус Полінг, двічі лауреат Нобелівської премії, стверджує: "Ви можете прослідкувати при кожному захворюванні або патологічному стані дефіцит мінералів".

Мінерали - це хімічні елементи, які зустрічаються в земній корі. Вони підрозділяються на дві категорії: мікроелементи і макроелементи. Організм потребує макроелементів у великих кількостях, тоді як мікроелементи потрібні нам в незначних кількостях.

Мінерали необхідні для життєдіяльності організму і беруть участь в багатьох процесах:

1) дають міцність нашому скелету;

2) сполучають органічні структури (білки і ліпіди);

3) активізують ферментні системи;

4) контролюють водний баланс (осмосу і виділення);

5) регулюють кислотно-лужну рівновагу;

6) підсилюють ефект нервово-м'язової передачі;

7) взаємодіють з гормонами, вітамінами, іншими регуляторами метаболізму.

Окрім цього вони знаходяться в організмі в певному співвідношенні. Дефіцит одного з мінералів може порушити баланс інших мінералів організму. Кожен мінерал, який присутній в малих кількостях в грунті, важливий для організму. Наприклад, сліди ванадію відіграють роль в обміні глюкози. З грунту мінерали абсорбуються рослинами. Рослини, які з їжею потрапляють в організм, перетравлюються і засвоюються разом з мінералами. Сучасне фермерство враховує тільки 2 елементи в грунті: фосфор і калій. Це збільшує ріст і врожайність, але робить рослину чутливою до хвороб, внаслідок чого, їх обробляють пестицидами.

В даний час учені відзначають виснаження грунту у всьому світі. Фермерські угіддя мають менше мінералів на 20%, ніж сто років тому. Внаслідок цього, в рослинах знизилася кількість мінералів. Біле борошно втрачає 60% кальцію, 67,9% міді, 75,6 % залоза, 48% молібдену, 15,9% селену, 85,8% магнію і 84,7% мангану. Вчені США стурбовані таким положенням. Управління сільським господарством офіційно заявило, що "зупинити ерозію і деградацію грунту буде надзвичайне дорого коштувати".

Унаслідок виснаження грунту, наша їжа бідна мінералами. Втрата мінералів відбувається і за рахунок рафінування продуктів харчування. Нестача мінералів в рослинах і продуктах харчування визначає нестачу мінералів в організмі. Тому покрити дефіцит мінералів ми можемо за допомогою дієтичних добавок.

Коллоїдал мінералз від NSP містить концентрований комплекс з 64 мінералів (макро- і мікроелементів), які накопичуються в рослинах природним чином. Форма колоїдної суспензії забезпечує якісну доставку і поглинання мінералів на клітинному рівні, що дозволяє організму з максимальною ефективністю використовувати кожен інгредієнт і полегшує їх засвоєння. Для виготовлення препарату використовуються мінерали із стародавніх рудників рослинного походження, знайдених в центрі штату Юта.

Декілька слів про роль основних макро- і мікроелементів для організму людини.

Натрій. Добова потреба дорослої здорової людини в цьому елементі складає 4—6 гр. Натрій підтримує осмотичний тиск крові, при підвищеному надходженні сприяє виведенню з організму калію, бере участь у водному обміні і багатьох біохімічних реакціях. Підвищене споживання натрію викликає накопичення рідини в організмі, набряки і підвищує кров'яний тиск. У раціоні людей, що проживають в індустріально розвинених країнах, вміст натрію зазвичай підвищений. При цьому з продуктами харчування поступає біля 7 г натрію, а як харчова добавка при приготуванні їжі — від 6 до 18 гр. Як профілактика розвитку гіпертонічної хвороби додаткове споживання натрію у складі добового раціону не рекомендується.

Калій. Добова потреба дорослої здорової людини в калію складає 3—5 гр. Це антагоніст натрію, основний внутріклітинний елемент. Він сприяє виведенню з організму рідини. Необхідний для м'язових скорочень, бере участь в процесах, що забезпечують проведення нервових імпульсів, коригує лужний баланс крові та тканинної рідини, бере участь в реакціях обміну речовин, наприклад перетворенні глюкози в глікоген. Він також бере участь в регуляції ритму серця. У клінічній практиці калій застосовують при серцево-судинній недостатності, порушеннях серцевого ритму, при прийомі діуретичних засобів.

Магній. Добова потреба дорослої здорової людини складає 400 міліграм. Магній бере участь в обміні фосфору, сприяє зниженню тиску крові. Під час клімаксу у жінок магній допомагає звести до мінімуму негативні прояви цього стану. Повинен поступати в організм в певному співвідношенні з кальцієм. Воно повинне бути 1: 0,7 (Са: Mg).

Фосфор. Добова потреба здорової дорослої людини складає 1,2 гр. Це один з основних компонентів кісткової тканини. Фосфор необхідний також для реакції енергетичного обміну, він позитивно впливає на лібідо, бере участь в більшості метаболічних реакцій, включаючи такі, як утворення нуклеопротеїнів, які відповідають за ділення клітин і відтворення потомства. Цей елемент повинен поступати в організм в певному співвідношенні з кальцієм. Оптимальним співвідношенням цих елементів прийнято вважати 1:1,5 (Са: Р).

Кальцій. Добова потреба дорослої здорової людини складає біля 1 гр. Кальцій — головний елемент кісткової тканини. Він також бере участь в регуляції проникності клітинних мембран, надає дію, протилежну натрію. Кальцій бере участь в механізмах згортання крові, надає антистресовий ефект. Він сприяє виведенню з організму солей важких металів і радіонуклідів, проявляє антиоксидантний ефект, володіє антиалергічною дією, являється пробіотиком. Дефіцит кальцію може провокувати розвиток гіпертонічного кризу, токсикозу при вагітності, підвищення рівня холестерину в крові, розвиток остеопорозів, знижує механічну міцність кісток. У організм повинен поступати в певному співвідношенні з фосфором.

Цинк. Добова потреба дорослої здорової людини в цинку складає 15 міліграм. В даний час встановлена участь цинку у формуванні імунітету та підтримці функції чоловічих статевих залоз (він є складовою частиною чоловічого статевого гормону дигідрокситостерону). Ймовірно тому в найбільшій кількості він міститься в тканинах тестикул і шишковидної залози, яка також має пряме відношення до реалізації сексуальної функції мужчин та жінок. Цинк також входить до складу великої кількості ферментів, що забезпечують обмін речовин, наприклад, являються каталізаторами метаболізму нуклеїнових кислот, що забезпечують реалізацію біологічної дії вітамінів А і фолієвої кислоти (кровотворення). Враховуючи велике значення цинку в обміні речовин, його тривалий дефіцит в раціоні може привести до розвитку багатьох захворювань: безпліддя, втраті сексуальної активності (статевому інфантилізму), зниженню імунітету, шкірним захворюванням, розвитку анемій; дефіцит цинку підсилює ріст пухлин, порушує ріст волосся та нігтів. Встановлено, наприклад, що поява білих плям на нігтях в більшості випадків виникає із-за дефіциту цього мінерального елементу. Підтримує функцію вилочкової залози (синтез Т-лімфоцитів).

Залізо. Добова потреба дорослої людини в залозі складає 1-2 міліграм. З їжею ж його повинно поступати не менше 10—15 міліграм, оскільки воно погано засвоюється (зазвичай на рівні 10—20%). Залізо є основним елементом гемоглобіну і міоглобіну, додає червоний колір м'ясу. Залізо входить до складу цілого ряду ферментів — каталізаторів окислювально-відновних процесів. З дефіцитом заліза зв'язують широке розповсюдження анемії, особливо у вагітних жінок. Залізо і мідь володіють синергетичною дією.

Мідь. Добова потреба організму в міді: 30 мкг/кг — для дорослих 80 мкг/кг — для дітей раннього віку 40 мкг/кг — для дітей старшого віку. Мідь бере участь в кровотворенні та великому числі реакцій обміну речовин, будучи складовою частиною багатьох ферментів. Потреба в міді зростає при запальних захворюваннях і схильності людини до хвороб суглобів. Мідь, цинк і залізо надають синергетичну дію один на одного. Тому при ліквідації дефіциту одного з цих мікроелементів важливо враховувати їх синергетичні властивості і включати в раціон живлення два інших джерела.

Марганець. Добова потреба дорослої людини в марганці 2—3 міліграма. З їжею ж (враховуючи усвоюваність) його повинно поступати 5—10 міліграм. Як і інші мікроелементи, марганець бере участь у всіх видах обміну речовин, активізуючи функцію багатьох ферментів. Особливе значення марганець має в реалізації функції статевих залоз, опорно-рухового апарату, нервової системи. Вважається, що він може надавати профілактичну дію відносно розвитку недостатності вінцевих артерій серця, діабету, патології щитовидної залози, порушень вуглеводного і ліпідного обміну. З віком усвоюваність марганцю знижується, тому після 50 років можливе виникнення дефіциту цього мікроелемента.

Молібден. Добовий прийом дорослою людиною — біля 150 мкг. Входить до складу ряду ферментів, що беруть участь в детоксикації чужорідних для організму речовин. Сприяє затриманню в організмі фтору і таким чином перешкоджає розвитку карієсу, а також метаболізму заліза в печінці. Найважливішою функцією молібдену прийнято вважати здатність прискорювати розпад пуринів і виводити з організму сечову кислоту, що при оптимальному його надходженні в організм сприяє профілактиці розвитку подагри. Проте при надмірному надходженні молібдену в організмі може розвинутися "молібденова подагра", на що слід звертати увагу при прийомі препаратів, що містять цей мікроелемент. Його добова кількість не повинна перевищувати рекомендованої дози.

Кобальт. Щоденний прийом для дорослої людини в середньому складає біля 8 мкг. Кобальт входить до складу вітаміну В12, бере участь в обміні жирних кислот, у вуглеводному обміні та реалізації функції фолієвої кислоти. Основна його біологічна дія — допомагає синтезувати гемоглобін.

Хром. Орієнтовна потреба дорослої людини в даному мікроелементі 100—200 мкг. Біологічну активність для людини проявляє тільки тривалентний хром. Він сприяє підтримці рівня цукру в крові, профілактиці атеросклерозу і серцево-судинних порушень, знижує рівень вмісту в крові холестерину. Згідно з опублікованими даними, африканці мають в організмі удвічі більше, жителі Близького Сходу — майже в 4,5 рази більше, а країн Азії — в 5 раз більше хрому, ніж жителі західних країн. Вважається, що це одна з причин того, що на Сході значно менше поширені дегенеративні захворювання, які характерні для жителів Заходу.

Селен. Потреба дорослої людини — 150—200 мкг. Володіє вираженими антиоксидантними властивостями, що дозволяє використовувати цей мікроелемент для профілактики онкологічних захворювань, що провокуються хімічними діями і радіацією. Селен стимулює утворення антитіл і тим самим підвищує захист організму від інфекційних і простудних захворювань. Бере участь у виробленні еритроцитів, сприяє підтримці і продовженню сексуальної активності. Майже половина селену, що міститься в чоловічому організмі, знаходиться в насінних канальцях яєчок. Він втрачається з еякулятом. Тому для чоловіків, ведучих активне сексуальне життя, потреба в цьому мікроелементі вища, ніж у жінок. Активність селену підвищується у присутності іншого антиоксиданту — вітаміну Е. У районах, де споживання селену недостатнє, наголошується ріст ракових захворювань. Раціон населення індустріально розвинених країн бідний цим мікроелементом, тому потрібні додаткові його джерела.

Йод. Добова потреба дорослої людини складає 200 мкг. Йод необхідний для нормального функціонування щитовидної залози, входить до складу її гормонів (триоксину, трийодтироніну). При нестачі йоду розвиваються ендемічний зоб, кретинізм.

Кремній. Добова потреба дорослої людини в цьому елементі складає 20—40 міліграм. Він бере участь в реакціях, які забезпечують щільність структури волокнистих тканин, додаючи їм пружність. Особливе значення має для формування структури шкіри, волосся, нігтів.

Ванадій. Добова потреба дорослої людини не визначена, але встановлено, що в середньому в добре збалансованому раціоні населення (за даними США) ванадій складає 20—30 мкг. Припускають, що він бере участь в обміні жирів і вуглеводів, у молодих людей стримує утворення холестерину і знижує ліпідів вміст в крові, а також перешкоджає розвитку карієсу, сприяючи мінералізації зубів та їх збереженню.

Сірка. Добова потреба дорослої здорової людини — біля 850 міліграм. Підвищує стійкість до радіовипромінювань, токсинів, сприяє відновленню ДНК.

Луганська область

Луганська область утворена 3 червня 1938 року, до 1990 року називалась Ворошиловградська область.

Розташована в східній частині України, в басейні середньої течії Сіверського Дінця. На північному сході та сході межує з Білгородською, Воронезькою і Ростовською областями Росії. На заході з Донецькою і Харківською областями України.

Луганська область має давню історію. Перші пам'ятки відносяться до палеолітового часу. В епоху міді-бронзи тут мешкали скотарські та землеробські племена, які залишили після себе численні курганні могильники та поселення. Пізніше тут мешкали кіммерійці, скіфи та сармати, по території кочували тюркські племена.

Після татаро-монгольської навали довгий час територія була малозаселена і навіть мала назву "Дике поле". Інтенсивне заселення почалося в XVII сторіччі після закінчення визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького. Запорізькі козаки створювали свої зимівники, будували села і слободи селяни з лівобережної та правобережної України, з центральних губерній Росії.

У середині XVIII сторіччя поселилися колоністи-виходці з Балкан, в основному, православного віросповідання - серби, молдавани. Тоді- і виникла адміністративно-територіальна одиниця - Слов'яносербія.

У першій половині XIX сторіччя землі області входили до різних губерній: Старобільський повіт - до Харківської, Слов'яносербський та Бахмутський повіти - до Катеринославської; до складу війська Донського входили землі Станично-Луганського, Свердловського, Антрацитівського районів. До складу Воронезької губернії входила частина Біловодського району.

У першій чверті XVIII сторіччя почалися роботи з дослідження в краї покладів кам'яного вугілля, перші промислові розробки якого було розпочато в 1790 році в районі Лисячого Байраку (Лисичанськ) для потреб Чорноморського флоту.

У 1796 році починається будівництво Луганського ливарного заводу, робітниче селище якого згодом переросло в сучасне м. Луганськ. У жовтні 1800 року завод дав перший чавун. Для виплавки металу вперше в Росії було застосовано кокс, випалений у Лисичанську. З цього часу Луганщина інтенсивно розвивалась як вугільно-металургійний комплекс.

У 1895 році в Луганську споруджується патронний, у 1896 році -паровозобудівний заводи. У ці роки почали діяти емалювальний, спиртоочисний, пивоварний, шкіряний та інші заводи.

У червні 1938 року була заснована Ворошиловградська область, до складу якої увійшли 4 міста, 28 районів. На січень 1939 року в області мешкало 1 млн. 837 тис. чоловік, з яких - 65,8 % сільського населення, 34,2 % - міського. У 1958 році вона перейменована в Луганську, у 1970 році - у Ворошиловградьску, а з 1990 року - знову в Луганську область.

Протягом останніх 100 років, завдяки енергійному розвитку України в цілому, Луганська область перетворилась на регіон з розвинутими видобувними, виробничими та торгівельними інфраструктурами.

У теперішній час вона є великим промисловим регіоном. З обсягів виробництва область посідає четверте - п'яте місце в Україні. У структурі економіки основне місце займають: видобуток вугілля - 25,5 %, металургія - 24,4 %, хімічна і нафтохімічна промисловість - 10,3 %. У сільському господарстві завершується реформування власності та виробничих відносин. Збільшується питома вага фермерських господарств.

Луганська область розвиває свій економічний потенціал у тісному зв'язку з багатьма регіонами СНД і країн далекого зарубіжжя. Підтримуються торгівельно-економічні та гуманітарні відносини з понад 60 країнами світу.

В області функціонує розвинена мережа медичної інфраструктури, яка налічує 186 лікарняних та 334 лікарських амбулаторно - поліклінічних установ.

Система освіти представлена 39 вищими навчальними закладами усіх рівнів акредитації, 16 професійно-технічними училищами, 841 загальноосвітнім учбово-виховним закладом.

Науково-технічною діяльністю займаються 46 організацій і підприємств, у яких працює понад 4,4 тис. осіб.

Область є і важливим культурним центром країни. У ній діють чотири театри: Луганський обласний український музично-драматичний, Луганський обласний російський драматичний, Луганський обласний театр ляльок, Сєвєродонецький міський театр драми; працюють обласна філармонія та державний цирк. Великим успіхом користується симфонічний оркестр. В області нараховується 691 бібліотека, 596 клубів.

З Луганщиною тісно пов'язані імена сподвижників Петра І -В. Лодигіна та Г. Капустіна, які дали поштовх реалізації проектів щодо освоєння вугільних родовищ; М.І. Кутузова, який командував у 1777-1778 роках Луганським полком; Д.І. Менделєєва, який читав цикли лекцій у Лисичанському училищі; засновника руху з досягнення високої продуктивності праці О.Стаханова; космонавтів В. Ляхова і Г. Шохіна; героїв - молодогвардійців О. Кошевого, Л. Шевцової, У. Громової, С. Тюленіна та ін.

З Луганщиною пов'язане життя і діяльність багатьох видатних майстрів пера, які внесли вагомий внесок у духовну скарбницю рідної України - Володимира Даля, Бориса Грінченка, Всеволода Гаршина, Бориса Горбатова, Михайла Матусовського, Володимира Сосюри, Владислава Титова, Василя Голобородька.

Луганська область - багатонаціональна, на її території створено 15 обласних національно - культурних товариств, які сприяють розвитку своєї національної культури, мови, традицій.

Луганщина - талановита земля, і багатогранна творчість людей цього славетного краю відроджує духовність. А значить - Україну.

За матеріалами

www.loga.gov.ua

ЛУГАНСЬКА ОБЛАСТЬ

Луганська область має давню історію. Перші пам'ятки відносяться до палеолітового часу. В епоху міді-бронзи тут мешкали скотарські та землеробські племена, які залишили після себе численні курганні могильники та поселення. Пізніше тут мешкали кіммерійці, скіфи та сармати, по території кочували тюркські племена.

Після татаро-монгольської навали довгий час територія була малозаселена і навіть мала назву "Дике поле". Інтенсивне заселення почалося в XVII сторіччі після закінчення визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького. Запорізькі козаки створювали свої зимівники, будували села і слободи селяни з лівобережної та правобережної України, з центральних губерній Росії.

Географія

Луганська область розташована в південно-східній частині України в басейні середнього плину Сіверського Дінця, знаходиться на перехресті основних транзитних шляхів між країнами Європи і Кавказьким регіоном, займає вигідне географічне положення. Територія складає 26,7 тис. кв.км. Межує з областями Росії: Білгородської, Воронезької, Ростовської. Довжина державних кордонів - 776 км. Прикордонні області України: Донецька і Харківська.

Ландшафт Луганської області степовий. Поверхня області являє собою хвилясту рівнину, що підвищується від долини Сіверського Дінця на північ і на південь, де розташовується Донецький кряж. Ґрунт родючий, здебільшого чорнозем, 80% земель області доорано. Лісів мало - близько 7% території області.

Корисні копалини

Область багата високоякісним вугіллям. Запаси вугілля нараховують понад 4 мільярдів тонн. У багатьох районах є залежі будівельних матеріалів: щебню, піску, глини, вапна, крейди, гіпсу, каменю, вапняку, піщаника. Є родовища природного газу, поклади золота, срібла, поліметалів, джерела мініральних вод.

Клімат

Клімат області помірно-континентальний. Середня температура самого теплого місяця (липня) складає +21С, а самого холодного місяця (січня) -7С. Зима порівняно холодна, з різкими східними і південно-східними вітрами, заморозками. Літо пекуче, друга половина помітно суха. Середня сума опадів складає 459-505 мм. у рік, більшість яких випадає в квітні-вересні.

Адміністративний поділ

Луганська область нараховує 17 районів - Антрацитівський, Біловодський, Білокуракинський, Краснодонський, Кремінський, Лутугинський, Марківський, Міловський, Новоайдарський, Новопсковський, Перевальський, Попаснянський, Сватівський, Слов'яносербський, Станично-Луганський, Старобільський, Троїцький - та 14 міст обласного значення - Алчевськ, Антрацит, Кіровськ, Красний, Луч, Краснодон, Лисичанськ, Луганськ, Первомайськ, Ровеньки, Рубіжне, Свердловськ, Сєвєродонецьк, Стаханов.

Обласним центром є місто Луганськ - одне з найбільших міст України з населенням близько 600 тисяч чоловік і великим промисловим потенціалом.

Населення

Чисельність населення, що проживає на території області, на початок 2004 р. склала 2516,7 тис. чоловік, у тому числі міського - 2329,7 тис. чоловік або 86 % населення, сільського - 14 %. По чисельності населення область займає 5-те місце в Україні, залишивши попереду Донецьку, Дніпропетровську і Харківську.

Луганська область відноситься до числа густозаселенных. Її середня щільність - 105 чоловік на 1 кв. км. Луганщина - одна із самих поліетнічних областей України. Тут проживають представники більш ніж 100 національностей: українці, росіяни, білоруси, узбеки, євреї, болгари, грузини, вірмени, німці, татари, поляки та інші.

Економіка

Луганська область складає вагому частину економічного потенціалу України. Вигідне географічне розташування , близькість джерел сировини і ринків збуту продукції, багатогалузева промисловість, розвинена мережа транспортних комунікацій, висока щільність населення додають області незаперечні переваги перед іншими регіонами країни.

Ведуча роль в економіці регіону належить промисловості, частка якої в обсязі валового суспільного продукту складає три чверті. По темпах зростання промислового виробництва за підсумками 2003 року Луганська область випереджає такі близькі по промисловому потенціалу області , як Дніпропетровська і Харківська.

По багатьом видам промислових виробів область займає ведуче монопольне місце в Україні, забезпечуючи 31 відсоток обсягу видобутку кам'яного вугілля, 28 відсотків первинної обробки нафти і випуску нафтопродуктів, 13 відсотків - азотних добрив, 14 відсотків кальцинованої соди, 39 відсотків - синтетичних смол і пластмас, 27 відсотків - тарного картону.

Промисловий потенціал області - це багатогалузевий комплекс із ведучими галузями важкої промисловості. Лідирує паливно-енергетичний комплекс. У ньому основна роль належить видобувній промисловості. У видобувній галузі переважають вугільні підприємства.

Промисловість регіону представлена також підприємствами машинобудування, хімічної, нафтохімічної, харчової, деревообробної, текстильної промисловості і промисловості будівельних матеріалів. Частка продукції, виробленої підприємствами обробної промисловості, у загальному обсязі складає 75,5 відсотка.

Сільське господарство

Сільськогосподарське виробництво Луганської області зосереджено в 19 адміністративно-територіальних одиницях. Основним напрямком спеціалізації аграрного сектора економіки є вирощування зернових і масляних культур, м'ясо-молочне тваринництво.

Рекреаційні можливості

Луганщина має значний потенціал для розвитку туристичної індустрії: вигідне географічне положення, сприятливі природні і кліматичні умови, історико-культурні пам'ятки, традиції і щедру гостинність жителів.

В області чимало заповідних місць і пам'ятників природи. Під охороною знаходяться 58 видів рослин, 29 з них внесені в "Червону книгу України".

Існують "зелені" маршрути: у Стрельцовський і Провальський степ, урочище Юницького, Конгресів яр.

"Провальський степ", розташований неподалік від м. Свердловська - це єдиний на Донецькій височині унікальний комплекс багатих різнотрав'ям степів у чергуванні з кам'янистими і чагарниковими степами, байрачными дібровами, ділянками лугів. Тут збереглося 729 видів вищих рослин, у т.ч. понад 110 реліктових і ендемічних. Тут водяться заєць-русак, ховрах, лисиця, ласка , єнотовидная собака, безліч різних птахів, серед яких дрохва і степовий орел.

"Стрельцовський степ" розташований поблизу смт. Крейдове , відноситься до південного виду степів і має на своїй 522,7-гектарній площі 556 видів рослин. Створений з метою охорони і відтворення популяції байбака степового .

"Станично-Луганский філія" складається із семи заплавних озер-стариц Сіверського Дінця, являє собою террасово-низинную діброву з украпленнями сосни звичайної , котрі чергуються з заростями вільшняка і верболозів.

Загальна площа земель рекреаційного призначення складає 1539,7 га. У регіоні на основі місцевих мінеральних вод функціонують Луганська фізіотерапевтична поліклініка, Новопсковський санаторій "Перлина", водолікарня і санаторій "Сосновий " у Старобельському районі , цілий ряд профілакторіїв у Кременському, Попаснянському, Станично-Луганському і Славяносербскому районах. Запас цілющих вод практично необмежений, що дозволяє розширювати мережу оздоровчих установ.

Зміст

"1-3" Екологічна криза Донбасу як промислового району Україну .. 3

Забруднення атмосферного повітря. 3

Забруднення водних ресурсів. 4

Забруднення грунту .. 4

Екологічні наслідки масового закриття шахт. 5

Екологічна обстановка в Луганській області. 7

Екологічна обстановка в промислових регіонах Луганської області. 7

Екологічна обстановка в сільськогосподарських районах області. 9

Екологічний стан водних ресурсів в області. 9

Стан рекреаційної зони Луганської області. 10

Проблеми, викликані закриттям шахт у Луганській області. 11

Екологічна обстановка в Донецькій області. 20

Висновки .. 22

Література. 23

Екологічна криза Донбасу як промислового району Україну

Надзвичайно важливим фактором, що істотно впливає на територіальну організацію всієї соціально-економічного життя і ефективність виробництва, є екологічна обстановка. В останні десятиліття в Україні вона суттєво погіршилася. Одним з основних факторів, що вплинули на екологічну обстановку, є розвиток добувної та переробної промисловості при застарілих технологіях і пов'язана з цим надмірна урбанізація багатьох районів, перш за все Донбасу.

Донбас - це великий промисловий регіон України, в якому налічується кілька тисяч великих промислових підприємств, виробничо-промислових об'єднань і підприємств паливно-енергетичного комплексу, гірничодобувної, металургійної, хімічної промисловості, важкого машинобудування, будівельної галузі, а також агропромислового комплексу. Донбас забезпечує більшу частину промислового виробництва Україна, причому в найбільш екологічно небезпечних галузях.

Висока концентрація промислового і сільськогосподарського виробництва, транспортної інфраструктури, у поєднанні з високою щільністю населення, створили надзвичайно високу техногенну та антропогенне навантаження на біосферу - найвищу в Україні та Європі. Сумарна техногенне навантаження на одиницю території регіону в 4 рази вище середнього по Україні. Донбас володіє запасами майже всіх хімічних елементів. Головним природним багатством регіону є родовища кам'яного вугілля. Його запаси тільки в Донецькій області оцінюються в 25 млрд. т, що може задовольнити потреби Україну не на одне десятиліття вперед.

Незважаючи на спад виробництва, в результаті якого загальна кількість викидів та скидів істотно зменшилася, навантаження на біосферу Донбасу, як і раніше залишається однією з найбільших в Європі. Підприємства регіону викидають близько третини сумарного обсягу забруднюючих речовин на Україну. Високі швидкості і масштаби техногенних процесів, величезні переміщення гірських мас зумовлюють великі обсяги розсіювання багатьох хімічних елементів (перш за все вуглецю і важких металів), викликають накопичення в навколишньому середовищі сполук хімічних елементів у невластивих природі поєднаннях.

З вищесказаного видно, що Донбас відноситься до найбільш критичним з екологічної обстановці регіонах України. Найгострішими проблемами регіону є: забруднення атмосферного повітря, водного басейну і грунтів.

Забруднення атмосферного повітря

Щільність викидів пилу і газів, яких в атмосферу складає близько 70 тонн на 1 кв. км, що в 6 разів більше, ніж у середньому по Україні. В даний час наш регіон є постачальником до 40% всіх викидів країни.

У структурі шкідливих викидів переважає оксид вуглецю, на частку якого припадає майже 28,8% всіх викидів, сірчистий ангідрид (діоксид сірки) - 21,3%, пил - 15% і легкі органічні сполуки - 13%.

Наднормативні викиди промислових підприємств і автотранспортних засобів завдають значної шкоди атмосфері великих індустріальних міст, таких як, Маріуполь, - обсяг викидів забруднюючих речовин в 1999 році склав 324,5 тис. т, Донецьк - 208,5 тис. т, і т.д.

Це зумовило перевищення гранично допустимих концентрацій діоксиду азоту (від 1,2 до 3,3 ГДК), пилу (до 1,3 ГДК), сірчистого ангідриду (до 2 ГДК), оксиду вуглецю (до 1,25 ГДК), аміаку (до 3 ГДК), фенолу (до 3,2 ГДК).

Однією з причин незадовільного стану повітряного басейну регіону - недостатнє оснащення джерел виділення забруднюючих речовин високоефективним газопилеулавлівающім обладнанням та низький рівень його експлуатації. Так, у Донбасі оснащені очисними установками лише близько 40% джерел викиду шкідливих речовин. Як і в попередні роки, причини незадовільного стану та недостатньої оснащеності джерел викидів газоочисним обладнанням залишаються колишніми - це відсутність або недолік обслуговуючого і ремонтного персоналу, запасних частин і матеріалів, проблеми фінансування запланованих ремонтних і будівельних робіт.

Забруднення водних ресурсів

Водні ресурси регіону формуються за рахунок транзитного притоку поверхневих вод, в основному по річці Сіверський Донець за рахунок Харківської області, місцевого річкового стоку, стічних, шахтних і кар'єрних вод, а також експлуатаційних запасів підземних вод (1067 тис. куб. М на добу).

Свіжу воду використовують підприємства металургійної, вугільної промисловості, енергетики, комунального та сільського господарства.

Основними забруднювачами водних об'єктів є підприємства гірничої та металургійної промисловості.

Техногенному впливу піддаються величезні території - від Дону до Дніпра, на яких розташовано більше сотні вугільних шахт. Щорічно вони скидають близько 500 млн. куб. м шахтних вод, забруднених мінеральними солями, завислими речовинами і бактеріальними домішками. У малі річки Донецькій і Луганській області щорічно надходить близько 1,5 млн. тонн солей, що призвело до обміління річок за останні роки на один метр.

До категорії основних підприємств - забруднювачів металургійної промисловості слід віднести наступні: металургійний комбінат ім. Ілліча і "Азовсталь" у Маріуполі, металургійний і коксохімічний заводи в Єнакієвому, Алчевський металургійний комбінат, Алчевський і Стахановський коксохімічні заводи.

Необхідно також відзначити, що з-за частих аварійних ситуацій на об'єктах каналізаційного господарства, їх санітарно-епідеміологічний стан залишається незадовільним.

Забруднення грунту

Аналіз та зіставлення даних по геохімічної спеціалізації встановлених природно-техногенних типів грунтів та основних видів мінеральної сировини, що витягується з надр і споживаного виробничими комплексами Донбасу (вугілля, залізних і марганцевих руд, вапняків доломітів та ін), а також утворюються промислових відходів показують, що змінені техногенними процесами грунту, як правило, успадкують геохімічну спеціалізацію від мінерального або вторинної сировини - через промислові відходи або минаючи їх. Таким чином, визначається причинно-наслідковий зв'язок в компонентній ланцюга: сировина - промислові відходи - довкілля.

Результати проведеної класифікації змінених техногенезом грунтів і дослідження успадкованість їх "геохімічної спеціалізації" дозволяють, наприклад, по м. Донецьку визначити основні техногенні процеси (причини), що призвели грунту та інші, тісно пов'язані з ними компоненти навколишнього середовища до їх сучасному екологічному стану. Вони об'єднані в наступні три групи:

1. Фізико-хімічні, механічні та біохімічні процеси, зумовлені вуглевидобутком, вуглезбагачення, углепераработкой, промисловим і побутовим спалюванням вугілля, іншими виробництвами, що споживають вугілля Донбасу, "геохимически спеціалізовані" на сірці, миш'яку, ртуті, германії, молібдені, літії. Головним чином, ці процеси призвели до найбільш великого (97 кв. Км) хімічного забруднення грунтів території м. Донецька вищепереліченими та ін хімічними елементами.

2. Техногенні процеси, зумовлені виробництвами Донецького металургійного заводу - доменним, сталеплавильним, прокатним, переробки промислових відходів та ін Переважна дія на навколишнє середовище даного найстарішого (діє з 1872 р.) металургійного заводу привело до забруднення грунтів та інших компонентів навколишнього середовища на площі 55 кв . км. Основними елементами - забруднювачами тут, поряд із залізом і марганцем, є хром, миш'як, ртуть, свинець, цинк та ін

3. Техногенні процеси, зумовлені металургійним виробництвом по вторинній переробці кольорових металів.

З переважною роллю цього, порівняно молодого, металургійного виробництва пов'язане утворення локального, високого ступеня небезпеки вогнища забруднення грунтів на площі понад 7 кв. км. Тут відбулося накопичення великої групи кольорових і рідкісних металів - 18 елементів.

Екологічні наслідки масового закриття шахт

Програма реструктуризації вугільної промисловості і, в зв'язку з нею - закриття шахт у Луганській і Донецькій областях стали джерелом непередбачених екологічних проблем, які за своєю значимістю вийшли на один рівень з соціально-економічними питаннями регіону.

Багато проблем пов'язані з недотриманням належних заходів при закритті шахт. Наприклад, судячи з матеріалів «Річного звіту Держуправління екологічної безпеки в Луганській області за 1999 рік про стан навколишнього природного середовища» станом на 31 грудня 1999 р. в результаті перевірок встановлені факти порушень як вимог природоохоронного законодавства, так і самих проектів ліквідації шахт. Виявлено, що на жодній шахті не ведеться авторський нагляд за веденням ліквідаційних робіт, а УДКР не укладає навіть відповідних договорів. На кінець 1999 року жодна з шахт, що закриваються не була готова до фізичного закриття відповідно до вимог «Порядку ліквідації збітковіх вугледобувніх та вуглепереробніх підпріємств Мінвуглепрому», затвердженого Постановою Кабміну України від 29.06.99 р. № 1164.

Не викликає сумнівів об'єктивність оцінок вчених і фахівців щодо екологічних наслідків масового закриття шахт у Луганській і Донецькій областях для стану навколишнього природного середовища та здоров'я людини, а також рекомендацій щодо ліквідації їх негативних впливів, які зводяться до наступного:

1. У результаті сукупної дії негативних факторів при закритті шахт проявляється стійке зростання площ територій з активним розвитком процесів підтоплення житлово-комунальних та промислових об'єктів, сільгоспугідь, комунікаційних об'єктів, транспортних магістралей і т.д.

Як наслідок цього активізуються процеси забруднення поверхневих і підземних вод, осідання денної поверхні, накопичення потенційної енергії в затоплених гірських виробках з формуванням гідрогеомеханіческіх напруг і зниженням стійкості породних масивів.

Одночасно змінюється структура потоків вибухонебезпечних газів, що може ускладнити газогеохіміческіе умови діючих шахт і прилеглих промислово-міських агломерацій.

Практично повсюдно спостерігається геохімічне забруднення ландшафтів промислово-міських і сільськогосподарських районів, що виражається у зростанні концентрацій важких металів, нафтопродуктів та інших у грунтах, сніговий покрив, донних відкладах.

Відбувається стійке підвищення мінералізації і забруднення нітратами, важкими металами підземних і поверхневих вод.

Проявляється на окремих ділянках радіохімічне забруднення грунтів і підземних вод уран-радійсодержащімі мінералами, в основному, в зонах впливу шламонакопичувачів.

7. Подальше зростання кількості закритих шахт в регіоні і розширення площ, де інтенсивно розвиваються процеси техногенних змін навколишнього природного середовища, зумовлюють необхідність проведення наступних заходів:

· Випереджальна оцінка впливу закриття шахт на екологічний стан навколишнього середовища;

· Виявлення ділянок потенційного підтоплення та затоплення місць складування рідких і твердих відходів, геохімічного забруднення ландшафтів (проммайданчики, терикони та ін);

· Розробка на основі випереджаючих прогнозів басейнових та територіальних схем управління вирівняний режимом підземних вод;

· Розробка регіонального прогнозу зміни якості підземних вод з метою обгрунтування складу заходів щодо їх охорони і підвищення екологічної стійкості систем господарсько-питного водопостачання;

· Створення прогнозних моделей зміни навколишнього природного середовища, підготовка рекомендацій для прийняття рішень щодо запобігання екологічних катастроф;

· Удосконалення систем моніторингу на локальному та регіональному рівнях, в першу чергу, геологічного середовища (рівневого та гідрогеохімічних режимів підземних вод, небезпечних геологічних процесів, міграції метану і ін);

· Створення при Луганській обласній державній адміністрації підрозділу з комплексного еколого-економічному управлінню територіями в зонах впливу закритих шахт;

· Розробка для зазначених цілей на основі GIS-технологій постійно діючих моделей з формуванням функціональних баз даних;

· Утилізація техногенних відходів, що є, з одного боку, фактором шкідливого впливу на навколишнє середовище і, з іншого боку, нетрадиційним джерелом ряду дефіцитних корисних компонентів;

· Для вирішення проблем, пов'язаних з наслідками закриття шахт, більш широко використовувати потенціал наукових, проектних і виробничих організацій;

· Забезпечення фінансування природоохоронних заходів з вивчення, попередження та ліквідації наслідків масового закриття шахт з бюджетів різних рівнів.

Екологічна обстановка в Луганській області

Стан природного середовища Луганської області визначається такими специфічними факторами:

· Посушливий клімат і маловодність;

· Інтенсивна урбанізація території, висока ступінь концентрації промисловості та розвитку сільського господарства;

· Різноманіття хімічного забруднення природного середовища під впливом промислових, сільськогосподарських та господарсько-побутових викидів;

· Відсутність комплексної системи природоохоронних заходів, залишковий принцип фінансування та матеріально-технічного забезпечення.

Тривалий час вплив цих факторів негативно вплинуло на стан природних екосистем та на умови життя і здоров'я людини.

На території Луганської області достатньо відокремлено зосередилися три типи переробної антропогенної діяльності: промислово-виробнича, сільськогосподарська та рекреаційна.

Промислово-виробнича функція локалізується в південній частині області на правобережжі р.. Сіверський Донець (Донецький кряж), сільськогосподарська охоплює північну зону області (Донецька терасна рівнина), а рекреаційна функція зосереджена в основному в долині Сіверського Дінця і частково на його лівобережних притоках.

Відповідно до розпорядження представника президента України в Луганській області (дек.1993) Держуправлінням екологічної безпеки в Луганській області була створена і введена в роботу система обласного моніторингу навколишнього природного середовища. У зв'язку з цим були розроблені такі програмні системи: "Поверхневі води", "Джерела викидів в атмосферу", "Розрахунок платежів за викиди в атмосферу", "Фауна", "Екологія і право". При створенні програми "грунтові води", "Грунти", створена досвідчена геоінформаційна пошукова система з використанням багатошарової карти з екологічною ситуацією.

Раз на тиждень передається інформація про стан поверхневих вод річки Сіверський Донець по мірі відновлення - про стан промислових викидів та скидів, здійснюється оперативний зв'язок в аварійних ситуаціях.

Споживачами банку даних РЦЕІ (регіонального центру екологічного моніторингу) є організації, яким необхідні відомості екологічного характеру.

Екологічна обстановка в промислових регіонах Луганської області

Луганщина - один з найбільш несприятливих за екологічними умовами регіонів України. На території області розташовано близько 1500 підприємств та організацій вугільної, металургійної, машинобудівної, хімічної та нафтохімічної промисловості, енергетики. 123 підприємства використовують у технологічному процесі близько сорока тис. тонн різноманітних сильнодіючих речовин. В атмосферу викидаються щорічно близько 700 тис. тонн забруднених речовин трьохсот найменувань, більше трьох чвертей їх - не очищені.

Висока питома вага промисловості в господарському комплексі області, недостатнє оснащення підприємств пило-, газоулавливающие пристроями призвело до зниження у повітряному басейні вмісту кисню і підвищення кількості токсичних речовин, особливо в районі Лисичансько-Рубіжанського, Алчевсько-Стаханівського, Краснолуцької-Антрацитівського, Свердловсько-Ровеньківського економічних вузлів, де повітря перенасичений сірчанокислими газами, двоокисом азоту, окисом вуглецю, фенолом, аміаком, коксівним газом і т.п.

Основні забруднювачі повітря на Луганщині - Алчевський металургійний комбінат, Рубіжанський ВАТ "Краситель", ВАТ "Лисичанська сода", Сєвєродонецьке ДВП "Об'єднання Азот", Стахановський завод техвуглецю, Алчевський і Стахановський коксохімічні заводи. Пилогазоочисного обладнання на них зношене або застаріло. Отруйні гази йдуть прямо в небо. Більшість підприємств не має необхідних санітарно-захисних зон (тобто люди не відселені з місць, де порушена екологія. Виняток - Алчевський меткомбінат і Рубіжанський "Краситель")

Нарівні з промисловістю повітря отруює автотранспорт. Підприємства, що мають його (Стаханівський завод феросплавів, Алмазнянський метзавод), не має обладнання для контролю за вмістом шкідливих речовин у відпрацьованих газах.

Але є на Луганщині в м. Сєверодонецьку та унікальне підприємство - санітар екології - СП "Інтерсплав". На території заводу повітря чисте, насичене киснем - дихається як в горах. У всіх цехах можна пройтися в туфлях і білій сорочці. Багато видів робіт виконують комп'ютери, роботи, автоматика.

Луганськ входить до числа міст з несприятливою екологічною обстановкою. Одним із забруднюючих елементом навколишнього середовища є солі важких металів, джерело яких, в основному - відходи гальванічного виробництва. У місті гальванічних дільниць і цехів близько 40, по області - понад 60.

Небезпека, яку представляють важкі метали для організму людини, залишає далеко позаду такі фактори, як радіоактивні, хімдобрива, розливи нафти.

Зважаючи на складний складу ці відходи не завжди можна переробити так, щоб таких відходів не було. Необхідно провести повний екологічний аналіз існуючого виробництва, підібрати технології, що знижують кількість важких металів у відходах в десятки разів. Для цього достатньо трохи реконструювати лінію гальванічного виробництва. А якщо централізувати гальванічне виробництво (мати замість 40 цехів 10), то шкідливих відходів практично не буде. Працювати за мало-і безвідходних технологій буде для підприємства прибутково.

Стан міських звалищ безпосередньо впливає на епідеміологічну обстановку населених пунктів, часом звалища починають свій пагубний вплив на грунт, підземні джерела питної води, річки, забруднюють повітря.

Побутові відходи Луганська вивозяться на полігон твердих побутових відходів поблизу м. Олександрівська, де склалося катастрофічне становище.

В Алчевську такі великі підприємства, як заводи великопанельного домобудування, залізобетонних виробів, будівельних матеріалів, не мають площ для розміщення виробничих і побутових відходів.

Тривогу викликає стан міських звалищ, де відходи не сортуються. У містах додалася проблема утилізації упаковок дрібноштучних товару, у величезних кількостях завозиться човниковим бізнесом. Прострочені продукти харчування, які потрапляють до нас з-за кордону, теж вважаються відходами, тому завдають подвійної шкоди там, де збуваються.

На порівняно невеликій території Лисичансько-Рубіжанського регіону зосереджені великі промислові підприємства хімії, нафтохімії, приладобудування, обчислювальної техніки, вугільної і скляної промисловості, будіндустрії. Рубіжне, Сєвєродонецьк, Лисичанськ входять до списку міст України з найбільшим рівнем забруднення атмосфери, що перевищує санітарні норми в 3-50 разів.

У підземному водоносному горизонті накопичилося близько 5 млн. т. мінеральних солей і понад 230 т. аміно-і нітросполук. Високий ступінь забруднення природного середовища при великій щільності населення (500 чол. На 1 кв.км.) призводить до високого рівня захворюваності.

У жителів м. Рубіжне, особливо у дітей, пригноблений імунітет, чимало вроджених каліцтв, невиношування вагітності, бронхіальної астми, цукрового діабету, злоякісних новоутворень, в 2-3.5 рази вище, ніж на Україну, захворюваність гіпертонією та ішемічною хворобою серця, в 1, 5-3 рази більше хвороб органів травлення, "молоді" інфаркт міокарда і т.п. У значної кількості робочих хімічного виробництва виявлені пошкодження в периферичної нервової системи.

Навесні в Лисичанську один з дворів по вулиці Луначарського провалився на сім метрів у глибину. Нещодавно грунт пішла вниз недалеко від заводу "Строммашина". Частина міста, підвладна зсувів, "поїхала" по шару глини, розташованому на глибині близько 30 метрів у бік Сіверського Дінця. Пішов, як кажуть геологи, зріз пласта. Лисичанську, де за останні півроку грунт буквально йшла у людей з-під ніг вже 27 разів, потрібна протиповзнева станція, яка відстежувала б небезпечні зони, прогнозувала б розвиток ситуації, попереджаючи про можливі наслідки зсувів.

Частина Лисичанська повільно "дрейфує" у бік Сіверського Дінця. А в квітні 1988 р. у м. Лисичанську внаслідок зсувів на північному схилі гори в районі Содового заводу на території близько 6 га стався підйом грунту на 40 см, спучування автодороги і залізничного полотна. У ряді районів Лисичанська відключені всі комунікації, зупинено тролейбусний рух, припинено рух пасажирських поїздів на ділянці Лисичанськ-Вовчеярівський.

Екологічна обстановка в сільськогосподарських районах області

Сільськогосподарська освоєність Луганській області значно вище, ніж в цілому по Україні і складає більш 80%. Це порушило екологічну рівновагу між окремими видами угідь - лугами та пасовищами, ріллею, лісами, болотами і водними екосистемами.

Грунти в області схильні водної та вітрової ерозії. Схили крутіше 3-х градусів ерозовані більш ніж на 80%. Масштабність проблеми незворотної деградації грунтів ставить під загрозу забезпечення населення продовольством. На зруйнованих грунтах, а їх на Луганщині більше половини, поступово знижується врожайність сільськогосподарських культур від 10 до 50 і більше%.

У сільськогосподарських підприємствах області зберігається понад 100 тонн непридатних та невідомих хімічних засобів захисту рослин (у приміщеннях без дахів, на зернотоку).

Найбільш благополучні в економічному відношенні на Луганщині - Станічнолуганскій, Міловський і Біловодський райони. Вони ж - одні з найбільш благополучних на Україну.

Екологічний стан водних ресурсів в області

За роки соціалістичного будівництва в нашій області на річці Сіверський Донець стали до ладу більш ніж достатньо екологічно дуже небезпечних об'єктів, в числі яких і Рубіжанський "Краситель", і сєверодонецький "Азот", і лисичанські содовий та нафтопереробний заводи, счастьінская ГРЕС. У результаті діяльності цих підприємств у цій головної водної артерії області багато риби скоротили свої ареали і чисельність, стали рідкісними або зовсім зникли. Нездоланною перешкодою на шляхах нерестових та зимувальних міграцій промислових та інших риб є побудована без урахування природоохоронних вимог, глуха, позбавлена ​​ефективних рибопропускних споруд гребля Луганської ГРЕС.

Діяльність людини довела р. Лугань до згубного стану. Серйозною причиною падіння рівня річки є замулювання, поява мілин (в межах м. Зимогір'я - 7 таких штучних островів, на яких ростуть верби. Викиди ціанідів шахт "Слов'яносербська", "Черкаська", оксиду заліза з Дружківського заводу насичує р. Лугань отруйними речовинами. У річку летить все побутове сміття, дошки, гілки, трупи загиблих тварин. Сміття накопичується під залишками старого мосту через Лугань в м. Зимогір'я.

Катастрофічним є стан Пизінского ставка в Петровському. Через порушення берега вода почала йти в лісопосадку. Це стало причиною масової загибелі риби.

Одна з найчистіших річок України - Айдар - за останні 40 років значно обміліла. Зникли сотні живили її джерел. На багатьох ділянках річки вирубані або висохли верби, стримували розмивання берегів, молода поросль не висаджувався. Від змиву у річку отрутохімікатів зникли раки, збідніли рибні запаси. Проводиться розорювання земель під городи в 10-20 метрах від річки. У прибережній смузі здійснюється випас худоби і напування його в річці; організовані звалища сміття. Для порятунку річки необхідно закрити кар'єри по видобутку піску і глини у Айдара з рекультивацією землі.

Найскладніша ситуація в області - з питною водою. Основним джерелом господарського та питного водопостачання є підземні води. З розвіданих запасів прісної води ГОСТу "Питна вода" відповідають тільки 14%.

Величезної шкоди водоймам завдає комунальне господарство. Тільки 8% стоків можна вважати очищеними.

Перевантаження Вергунське очисних споруд може вивести з ладу 4-й водозабір, що живить м. Луганськ, що призведе до широкомасштабного екологічного лиха. Подача питної води за графіком внаслідок її дефіциту посилює загрозу її бактеріального забруднення.

У водойми після дощів стікають зберігаються в багатьох господарствах під відкритим небом отрутохімікати і мінеральні добрива, отруюючи все живе.

Стан рекреаційної зони Луганської області

Луганщина - найбідніший в Україну край за кількістю заповідників (точніше, за площі, займаної ними).

З 1995 р була розширена заповідна мережа, створено:

· Ландшафтний заказник "Самсонівська заводь" (Білокуракинський район),

· Ботанічний пам'ятник природи "Велика долина" (Білокуракинський район);

· Ландшафтний заказник "Краснянське водосховище" (Краснодонський район);

· Ландшафтний заказник "Міус" (Чорнухинське лісництво, Перевальський район);

· Ботанічний заказник "Гончаровський (Сватівський район);

· Загальнозоологічний заказник "Меловатскій лиман" (Сватівський район)

В останні роки в області створено три іхтіологічних заказника: Деркульський, Донецький і Мусский. Проведено перший етап будівництва рачиного розплідника на ставках в селі Колядівка Новоайдарського району.

Завдяки Старобільської районної організацією Українського товариства мисливців і рибалок фауну Старобільщини поповнили фазани, лосі, кабани, тому що за рахунок членських внесків обладнуються годівниці, майданчики для підживлення птахів і звірів, щорічно засіваються кормові поля.

Багато проблем по лісових ресурсів. За віком і станом більшість дубових насаджень підлягає суцільним рубок. При цьому йде зміна цінних порід на менш цінні. Великі площі лісів гинуть в результаті дії водозаборів (знижується рівень грунтових вод).

Кожен 4-й вид флори області зустрічається тут вже вкрай рідко і в єдиному екземплярі. Заповідні території, які містять близько 75% видового складу флори, займають всього лише 0,005% площі.

Аналіз сучасного землекористування в області свідчить, що через наявність 5-ї частини території, придатної для відтворення природних ресурсів тут не можна розраховувати на позитивні зрушення: це не єдиний масив, а окремі частини земель, ізольовані одна від одної. На території області повністю порушений необхідний кругообіг речовин, особливо води.

Використання окремих заходів підвищення активності біосистеми (лісопосадки, охоронні території) або недостатньо, або навіть шкідливо (надлишок міндобрив, пестицидів), а також ускладнює стан біосфери.

В області темпи зростання інвестицій в природоохоронну діяльність постійно відстає від темпів зростання капіталовкладень у виробництво. У результаті в сільському господарстві області слід очікувати подальшого забруднення і руйнування грунтового покриву, а в промисловості - посилення забруднення повітряного і водного басейнів, перенасичення територій відходами.

З екологічної точки зору ситуація з водними ресурсами гірше, ніж стан повітряного басейну в 5 разів. Деградація грунтових ресурсів в основному обумовлена ​​їх змивом. Вузол екологічних проблем локалізується в районі населених пунктів Лисичанськ - Сєверодонецьк - Рубіжне - Луганськ - Щастя.

Джерелом підвищеної радіації та дуже шкідливих для людини хімічних утворень (плавикової кислоти) є шахтні терикони, доменні печі. Непередбачувані наслідки закриття шахт і їх затоплення без наукового обгрунтування.

Практично на всій території області середовище проживання для людини оцінюється як критична. В області найнижча на Україну тривалість життя, 85% дітей народжується з різними патологіями та відхиленнями. З усього цього Луганщину необхідно визнати зоною надзвичайного екологічного лиха.

Проблеми, викликані закриттям шахт у Луганській області

Закриття шахт у Луганській області, викликані програмою реструктуризації вугільної промисловості, стали джерелом дуже багатьох серйозних екологічних проблем. Нерозгляд широкого спектру екологічних питань, як при проектуванні, так і в процесі ліквідації шахт, порушення природоохоронного законодавства призводить до істотного погіршення стану навколишнього природного середовища у вуглевидобувних регіонах Луганської області та необхідності залучення додаткових грошових коштів на вирішення екологічних проблем, які виникають у зв'язку з реструктуризацією вугільної промисловості.

Необхідність регіонального підходу в питаннях закриття вугільних шахт передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.99 р. № 31 «Про заходи щодо вирішення еколого-гідрогеологічних проблем, які виникають внаслідок закриття гірничодобувних підприємств, шахт і розрізів». З метою забезпечення виконання цієї постанови інституту «Луганськдіпрошахт» разом з іншими організаціями та установами було доручено виконання «Регіонального проекту оцінки впливу шахт на екологічно-гідрогеологічне стан навколишнього природного середовища в районах їх закриття та схем інженерного захисту території в Луганській області». Технічним завданням на виконання цього проекту передбачалося проведення науково-дослідних робіт на сорок перший шахті. Проте після виконання першого етапу робіт УГКР «Укрвуглереструктуризація» призупинила подальше фінансування цього проекту.

Слід зазначити, що екологічна безпека ліквідації шахт знаходиться в прямій залежності, в першу чергу, від стану фінансування і своєчасності виконання природоохоронних заходів. Аналіз виконання передбачених проектами обсягів робіт, спрямованих на забезпечення екологічної безпеки, показав наступне: по шахтах, які закриваються, на заходи, які покликані забезпечити екологічну безпеку, фактично було витрачено лише 8,5% від передбачених у проектах коштів.

Таким чином, ліквідація вугільних шахт, яка здійснюється без урахування прогнозних оцінок екологічних наслідків з частими порушеннями природоохоронного законодавства в умовах недостатнього фінансування заходів, спрямованих на забезпечення екологічної безпеки, за залишковим принципом, призводить до суттєвого ускладнення екологічної ситуації у вуглевидобувних регіонах області, що загострює і без того напружену соціальну обстановку.

Підвищений інтерес до даної проблеми викликаний прискореним розвитком сучасних природно-техногенних процесів, що вплинули на стан навколишнього природного середовища внаслідок масового закриття шахт у Луганській області.

Серед цих процесів виділяються, перш за все:

· Забруднення підземних вод;

· Підтоплення і заболочування аграрно-освоєних земель і територій промислово-громадської забудови;

· Переміщення масивів гірських порід і просідання денної поверхні;

· Локальні множинні надходження мінералізованих шахтних і забруднених стічних вод у поверхневі і підземні водні об'єкти;

· Прискорення міграції техногенного забруднення з різних накопичувачів твердих і рідких відходів в геологічне середовище (породи зони аерації, підземні води тощо) та біологічні об'єкти (грунтово-рослинний шар, сільськогосподарські рослини тощо);

· Практично не контрольоване розширення шляхів міграції вибухонебезпечних газів.

Детальніше зупинимося на аналізі ситуації, екологічної ситуації внаслідок масового закриття шахт. Він зроблений на основі вивчення матеріалів, отриманих від органів місцевого самоврядування, обстежених населених пунктів, річних звітів Держуправління екології та природних ресурсів в Луганській області за 1999 і 2000 роки про стан навколишнього природного середовища, звіту Датсько-Українського проекту «Охорона і відновлення якості підземних вод в районі Донбасу, Україна »(2000).

Вплив закриття шахт на гідрологічний режим прилеглих територій

Прогнозні оцінки фахівців свідчать, що при закритті шахт і затопленні гірничих виробок істотно зростає техногенне навантаження на об'єкти навколишнього середовища, особливо на геологічне середовище та гідросферу.

Сучасний Донбас можна вважати регіональної гідрогеофільтраціонной системою, що включає близько 240 просторово розподілених техногенно-геологічних систем «шахта - геологічне середовище». Великі площі розтину вугленосних порід гірничими виробками і різке збільшення їх проникності внаслідок техногенної тріщинуватості зумовили активний вплив шахт на гідрогеологічні умови прилеглих територій.

Закриття тільки 34-х шахт Луганської області загрожує підтоплення 25 км 2 сельбищно-промислової зони. Площа розроблені території в зоні ліквідованих шахт перевищує 400 км 2, площа території, небезпечної за виділенням метану, складає 33 км 2, а території можливих деформацій земної поверхні - 17 км 2.

Зупинка скидання шахтних вод у зв'язку з виведенням з експлуатації великого числа шахт і переведення їх на «мокру» консервацію різко змінили гідрологічний і гідрохімічний режим таких річок, як Вільхова, Санжарівка, Комишеваха, Лугань, Велика Кам'янка та ін, в які тривалий час здійснюється скидання шахтних вод і промстоків.

При закритті шахт методом «мокрої консервації» (повного затоплення) від 20 до 40% територій робіт у межах гірничопромислових районів опинилися підтопленими і заболоченими. У першу чергу - це ділянки підроблених гірничими виробками річкових заплав і невисоких заплавних терас, зони впливу підпору поверхневих водотоків, зони виходів пісковиків і тектонічних порушень на схилах балок, знижені ділянки денного рельєфу, де раніше спостерігалися виходи підземних вод на поверхню у вигляді джерел (радіус виходу підземних вод може перевищувати 1 - 1,5 км).

Ліквідація шахт в усьому Стахановському регіоні загрожує підтопленням більше 600 га забудованих територій і сільськогосподарських земель. У зону підтоплення потрапляє більше 2000 житлових будинків, дачних ділянок та промислових об'єктів, а також водозабірні споруди питного водоводу, системи каналізації та очищення побутових стоків.

Екологічні наслідки ліквідації шахт в регіоні вже починають проявлятися. На сьогодні підтоплюється сел. Лозова Павлівка за рахунок самоізліванія води з колишніх шахт «Єгорова» і «21/23 Лозова Павлівка». Ліквідація ж шахти «Брянківська» призведе до виходу шахтних вод на поверхню, що загрожує підтопленням 187 га території індивідуальної забудови міста Брянка. Для захисту цієї території повинен бути побудований горизонтальний дренаж з організованим скиданням, а також знезараження скидаються в р.. Лозова дренажних вод. Однак дренаж дотепер не побудований.

Така ж складна ситуація склалася в Краснодонському районі, де ліквідації підлягали 4 шахти (ім. С. Тюленіна, «Донецька», «Перемога», ім. Лютикова), і передбачені до ліквідації ще дві: «Краснодарська-Південна» і «Північна» .

На шахті ім. С. Тюленіна з часу закриття шахти до моменту виходу шахтної води на поверхню пройшло тільки 13 місяців при проектному розрахунку 6 років. У результаті в м. Краснодоні підтоплений житловий масив площею 48 га, на якій розташовані 650 будівель. Для ліквідації підтоплення в заплаві р.. Велика Кам'янка була побудована дренажна система, ведеться відкачка води зі стовбура шахти. В даний час в м. Краснодоні з'явилися нові зони підтоплення житлової забудови.

Для порівняння запланованих заходів з ліквідації наслідків підтоплення внаслідок закриття шахт наведемо конкретні відомості щодо дійсних подій. У протоколі технічної наради Мінвуглепрому України за рішенням проблем, що виникли у зв'язку із затопленням ліквідованих шахт Краснодона і Стаханівського регіону, від 09.09.1997 р. дано короткий аналіз гідрологічної ситуації. У ньому говориться, що на той момент: «... вода по шахті ім. С. Тюленіна вийшла на поверхню, хоча за прогнозом, згідно з проектом ліквідації, загальний час затоплення шахти передбачалося більше 6 років ». І далі: «Погашені шахти ім. С. Тюленіна та «Донецька» гідравлічно пов'язані з раніше затопленими шахтами, такими як їм. Молодої Гвардії, № 173, № 21, ім. О. Кошового. Шахта № 21 в даний час підтопила будинки в м. Краснодоні по вулицях Річковий, ім. П. Ісаєва, Танкістів, Радянської та ін Враховуючи, що вищеназвані шахти пов'язані в єдиний гідродинамічний каскад, можливі істотні зміни геологічного середовища такими явищами, як підтоплення територій, в тому числі і забудованих, засолення та забруднення підземних і поверхневих вод, зміна рельєфу. Негативні наслідки можуть поширитися і за межі України у зв'язку з тим, що шахта «Донецька» межує з російськими шахтами ...». В якості конструктивних пропозицій, спрямованих на стабілізацію гідрологічної обстановки, запропоновано: «... прискорити розробку гідрогеологічного висновку і на його основі виконати« Комплексний проект пониження рівня шахтної води та недопущення підтоплення м. Краснодона ». І далі: «... терміново необхідно видати першочергову проектно-кошторисну документацію та прискорити спорудження горизонтальної дренажної системи, водовідливу з зануреними насосами у допоміжному стволі шахти ім. С. Тюленіна. Відбувається інтенсивне, відмінне від прогнозного, підтоплення інших шахт ».

На думку багатьох дослідників, головна увага при випереджальних оцінках впливу масового закриття шахт на стан навколишнього природного середовища необхідно було звертати на специфіку прояву наступних факторів:

· Зміни режиму рівнів підземних вод в межах зон впливу шахтних водовідливів, що багаторазово перевищують (у 3 - 10 і більше разів) межі гірничих робіт;

· Високий рівень інженерного освоєння і техногенних навантажень на площах осідання денної поверхні.

У результаті сукупної дії цих факторів, як правило, виявляється стійке зростання площ територій зі значним зменшенням глибин залягання рівнів підземних вод і активним розвитком процесів підтоплення житлово-комунальних та промислових об'єктів, сільгоспугідь, комунікаційних об'єктів, транспортних магістралей і т.д.

Зміни якості підземних і поверхневих вод

При закритті шахт залишаються майже всі проблеми щодо охорони водних об'єктів від забруднення, і виникає ряд інших, пов'язаних з негативним впливом на водні ресурси. У зв'язку з тим, що заповнення шахт відбувається високомінералізованими і забрудненими шахтними водами, процес забруднення і засолення підземних водоносних горизонтів є практично незворотним.

У зв'язку з різким зростанням приток підземних вод у шахти (в 15 разів за період з 1950 р.) і зниженням їх рівнів до 400 - 700 м і більше, а також збільшенням числа техногенних джерел забруднення підземних вод (шахти, шламонакопичувачі, фільтруючі ставки накопичувачі і відстійники, склади отрутохімікатів і міндобрив, терикони та ін) загострилася проблема охорони та відновлення якості ресурсів підземних вод, у першу чергу, на територіях, прилеглих до зон впливу закритих шахт.

Великої шкоди водоймам Луганщини завдає скидання шахтних вод. Частина шахтних вод, які відводяться у природні водні об'єкти області, від загального обсягу зворотних вод становить 48% і досягає 625 тис. м 3 / добу (228 млн. м 3 / рік). Мінералізація шахтної води, як правило, перевищує 1,0 г / дм 3, інтервал її значень коливається від 1,5 - 1,7 г / дм 3 (шахти ДХК «Ровенькиантрацит») до 20-50 м / дм 3 (шахти « Пролетарська »ДХК« Луганськвугілля »та ім. Капустіна ДХК« Лисичанськвугілля »).

Основними річками, в які скидаються шахтні води, є Сіверський Донець, його правобережні притоки і Міус. У маловодні роки річки беруть промислових стоків у 2-3 рази більше, ніж обсяги їх природного стоку. Розробка родовищ кам'яного вугілля і скидання стічних вод у гідрографічну мережу сприяли змінам у водообміні і гідрохімічний режими підземних вод на території, яка значно перевищує площу гірських робіт. Площа цієї території складає близько 10000 км 2, з них 4000 км 2 - площа розповсюдження підземних вод водоносного горизонту трещиновати-карстової зони верхньої крейди, який є основним водоносним горизонтом, який використовується для централізованого водопостачання населених пунктів області. Скидання мінералізованих і забруднених шахтних вод у гідрографічну мережу викликав збільшення мінералізації річкових вод вдвічі.

У 2000 році у водні об'єкти скинуто 361,2 млн. м 3 зворотних вод після очищення на очисних спорудах, що на 214,61 млн. м 3 (37,3%) менше, ніж у 1996 році. І хоча запас вільної потужності на очисних спорудах складає 331,8 млн. м 3, від усього обсягу стічних вод, які пройшли очищення, тільки 29,7 млн. м 3 віднесені до категорії нормативно-очищених.

Це зумовлено такими факторами.

· У ряді міст очисні споруди морально і фізично застаріли, а в містах Кіровськ, Брянка, Слов'яносербськ повністю або частково зруйновані. В області існують очисні споруди, які експлуатуються з 1940 року.

· У зв'язку зі зниженням виробництва і закриттям шахт зменшився загальний обсяг шахтного водовідливу, внаслідок чого на ряді шахт проектна потужність очисних споруд значно перевищує фактичне надходження шахтних вод. Високомінералізовані шахтні води надходять в очисні споруди механічної та фізико-хімічного очищення, в результаті чого знижується лише вміст завислих речовин. Внаслідок цього практично весь обсяг скидання шахтних вод (більше 200 млн. м 3) віднесений до категорії недостатньо очищених за мінеральним складом.

Аналіз проектів ліквідації шахт свідчить, що згідно з розрахунками прогнозний термін їх затоплення коливається у межах 2 - 23 років, після чого слід очікувати вихід води на поверхню. При цьому якість води, яка виходить на поверхню, значно гірше за показником мінералізації, ніж та, яка є в даний час, зокрема по сульфатами, хлоридами, залозу. І тільки після 5 - 10 років після її виходу на поверхню передбачається незначне зниження вмісту забруднюючих речовин і деяка стабілізація якості води. Підйом рівня шахтних вод та вихід їх на поверхню загрожують погіршенням якості води в одиночних свердловинах і колодязях, розташованих у шахтарських селищах і містах (приклад - шахта «Кремінська»). Проектами ж на ліквідацію шахт, як правило, передбачається чи будівництво кущових очисних споруд, або використання вже існуючих, які можуть забезпечувати тільки механічну очистку шахтних (дренажних) вод, в результаті чого знижується лише вміст завислих речовин.

Як показав виконаний в ході реалізації Датсько-Українського проекту аналіз результатів багаторічного екологічного моніторингу в Донбасі, внаслідок збільшення техногенного навантаження на гідросферу мало місце розвиток осередків забруднення підземних вод (кілька десятків) і стійке зростання їх мінералізації за останні 30 років: від 0,5 - 1,0 до 1,5-3,0 г / дм 3 і більше. При цьому площа розвитку прісних підземних вод (вміст солі до 1,0 г / дм 3) скоротилася в 4 рази, а води з підвищеною мінералізацією (1,5-3,0 г / дм 3) встановлені на 83% території району робіт.

За даними лабораторії екології грунтів Луганського інституту агропромислового виробництва, наслідком значного підвищення рівня мінералізації грунтових вод стала ситуація, що склалася з водопостачанням підтоплених територій м. Краснодона. Основним джерелом води господарсько-питного призначення тут завжди були свердловини та колодязі, зважаючи на значні проблеми подачі питної води з систем міськводоканалу. Відповідно до Держстандарту 2874-82 сухий залишок або мінералізація в питній воді повинні складати не більше 1 г / л. Вже тільки за цим показником якості грунтові води, мінералізація яких становить 2,5 - 4,5 г / л, не придатні не тільки для пиття, але і для поливу земельних присадибних ділянок.

Проведений аналіз природних вод, відібраних з колодязів та свердловин на вміст нітратів, показав, що і за цим показником вода є не придатною для пиття. Так, при нормі нітратів у питній воді не більше 45 мг / л їх вміст у 26% досліджуваних проб склало 51,3 - 154,5 мг / л.

Багатьма фахівцями пропонувалося до початку масового закриття шахт знизити негативний вплив на навколишнє середовище шляхом організації водовідливу при неповному затопленні шахт (динамічний рівень повинен знаходитися трохи нижче місцевого базису ерозії - на глибині 70-100 м). Тоді кількість води, яка відкачується, не буде більше 30% водовідливу шахти, яка знаходиться в експлуатації. Таким чином можна було зменшити скидання високомінералізованих вод, знизити заболочування, підтоплення, дренаж річкових вод, а також інтенсивність інфільтрації атмосферних опадів у виробки.

У матеріалах звітів йдеться про те, що відкачувані шахтні води повинні потрапляти на районні або групові опріснювальні установки з подальшим використанням у господарських цілях. Запровадження такої схеми організації водовідливу з закритих шахт дозволило б виключити один з основних факторів негативного впливу на навколишнє середовище, а також значно поповнити запаси води.

В даний час на балансі багатьох шахт, які ліквідуються, є біологічні очисні споруди по очищенню стічних вод шахтарських селищ, які залишаться і після ліквідації шахт. Таким чином, гострим стає питання, пов'язане з очищенням господарсько-побутових стічних вод, підтриманням очисних споруд в належному санітарно-технічному стані або будівництвом, якщо їх немає. Особливо це стосується невеликих населених пунктів, де шахта була єдиним джерелом наповнення бюджету місцевого рівня, зокрема, Фонду охорони навколишнього природного середовища. Характерним прикладом такого становища є сел. Урало-Кавказ, де закрита шахта «Перемога», і готується до ліквідації шахта «Суходільська - 1».

Зміна геологічного середовища регіону масового закриття шахт

Проблеми стійкості та екологічної безпеки геологічного середовища гірничопромислових районів Донбасу в умовах безперервного зростання комплексного впливу техногенних факторів (гірська, металургійна, хімічна, аграрна та інші галузі промисловості) знаходяться в центрі уваги органів виконавчої влади, природоохоронних відомств і громадських організацій.

Негативним фактором, що впливає на стан навколишнього природного середовища в результаті закриття шахт, на думку фахівців, вважається «пожвавлення» тектонічних розломів, ділянок мульдообразного просідання над гірничими виробками. Був зроблений висновок, про те, що техногенних переміщень земної поверхні в процесі «оживлення» ділянок тектонічних розломів і геодинамічних зон, мульдообразних просідань в результаті затоплення може виявитися достатнім для руйнування промислових та цивільних споруд.

Донбас є одним з найбільш старих великих гірничопромислових районів у світі. Історія розвитку його перевищує 200 років. Тут на площі до 15 тис. км 2 по мірі збільшення глибини ведення гірничих робіт (до 900-1300 м) і зниження рівня підземних вод під впливом шахтного водовідливу наростало регіональне порушення рівноваги в системі «мінеральний скелет гірських порід - підземні води».

Зміна геологічного середовища при закритті шахт в загальному плані реалізується під впливом двох груп процесів: оборотних і необоротних щодо початкових параметрів верхньої зони літосфери. До оборотним процесів відносяться:

· Підйом рівнів підземних вод до відміток, близьких до природно-історичним, обумовленим взаємовідношенням абсолютних відміток поверхні вододілів і сучасної гідрографічної мережі (поверхневі водні об'єкти);

· Відновлення майданного дренування підземних вод як гідрографічною мережею, так і за рахунок виходу їх у вигляді джерел на денну поверхню в знижених ділянках рельєфу і зонах розвитку тектонічних порушень, при цьому на ділянках підробітку поверхневих водотоків гірничими виробками посилиться підтоплення і заболочування заплав та низьких заплавних терас ;

· Встановлення щодо рівноважної взаємодії поверхневого і підземного стоків при підвищеному перетоку у поверхневі водні об'єкти мінералізованих вод глибоких водоносних горизонтів внаслідок їх активного дренування зонами гірських робіт.

· До необоротних процесів відносяться:

· Осідання денної поверхні і зрушення породного масиву в зонах прямого впливу гірничих робіт;

· Зниження механічної міцності порід у зонах обвалення, просідання, переміщень і розвитку техногенної тектонічної тріщинуватості, а також внаслідок впливу водонасичення, вилуговування водорозчинних мінералів та ін;

· Руйнування регіональних водотривів, активізація міграції мінералізованих вод глибоких горизонтів у поверхневі водні об'єкти, а також зміна структури потоків вибухонебезпечних газів;

· Розвиток гідрогеомеханіческіх напруг і ударів внаслідок затоплення гірничих виробок і об'ємного розподілу гідростатичних тисків, результатом яких можуть бути локальні землетруси (гідрогеомеханіческіе удари з руйнуванням межшахтних ціликів, ізолюючих перемичок, деформацією денної поверхні і наземних споруд), а також загальне підвищення сейсмічної активності на 1 - 2 бали навіть при фонових значеннях землетрусів на рівні 4-5 балів.

У 2000 р. загальна площа суміжних з шахтами територій склала 2200 км 2. У межах цих площ відбувається перерозподіл напруженого стану вугільних товщ, на поверхні утворюються провали, прогини, змінюється водно-сольовий баланс зони підтоплення. Коефіцієнт пошкодження просіданням денної поверхні на площі гірських робіт досяг величини 0,5; глибина просідання - до 4,0 м, в середньому - 1,2-1,5 м. У багатьох місцях відзначений вихід на поверхню метану.

На значній території земної поверхні (1200 га), яка розташована над гірськими виробками шахтних полів шахт «Ірміно», ім. Ілліча, «Брянківська», встановлено, що в процесі затоплення можливі освіти осідань, провалів, тріщин і зрушень.

Небезпечні зміни якості атмосферного повітря внаслідок закриття шахт

Діяльність підприємств вугільної галузі призводить до масштабного забруднення атмосферного повітря. Це забруднення викликане викидами метану, вугільного пилу і продуктів збагачення вугілля, діоксидів вуглецю і сірки. Судячи з матеріалів «Звіту про стан навколишнього природного середовища ...», щорічні викиди вугільних підприємств складають близько 200 тис. т. забруднюючих речовин і досягають 40% від загального обсягу викидів по Луганській області.

Однією з причин забруднення повітря при закритті шахт є витіснення водою метану з гірського масиву на денну поверхню і проникнення його в будівлі і споруди. Природна газоносність шахт Луганської області різна - від 5 м 3 / т антрацитів до 45 м 3 / т газового і коксівного вугілля. Більшість з ліквідованих шахт сформовано гірничими виробками або має зв'язок по тектонічних порушень зі старими, закритими раніше шахтами. Так, внаслідок затоплення гірничих виробок шахти «Центральна» і вичавлювання шахтних газів в старі шурфи шахти «Львівська-Комсомольська», від отруєння вуглекислим газом загинула місцева мешканка.

Загальна площа ділянок, небезпечних за виділенням метану на поверхню, становить 8 га, а ділянок, де можлива така загроза - 2500 га. За шахтним полями «Ірміно», ім. Ілліча, «Брянківська» встановлено, що на території семи небезпечних по проникненню метану зон розташований 1871 житловий будинок, 283 виробничих та адміністративних будівлі. У 78-ми будинках виявлено надходження метану.

Для попередження можливих наслідків закриття шахт в зонах підтоплення рекомендується проводити спеціальні роботи з виявлення та оконтурювання небезпечних зон за допомогою газової зйомки поверхні шляхом проведення замірів у шпурах шахтними інтерферометрами.

У 1999 році відзначалося збільшення обсягу викидів забруднюючих речовин в атмосферу в цілому по Краснодонському району (+4,23 тис. т), яке відбулося в результаті підвищення промислової активності підприємств, а в 2000 році відмічено зниження обсягу викидів забруднюючих речовин в атмосферу в Краснодоні ( -14,9 тис. т) та Стаханові (-16,3 тис. т), обумовлене, почасти, зменшенням вуглевидобутку.

Особливу небезпеку забруднення повітря створюють "гарячі відвали. За даними досліджень Макіївського НДІ, в середньому за добу з одного відвалу в навколишнє середовище викидається 150 тонн діоксиду вуглецю, 10 тонн оксиду вуглецю, 1,5 тонни діоксиду сірки, 0,4 тонни сірководню, 0,1 тонни окислів азоту.

Практика закриття шахт свідчить, що проектні заходи з переформування, реконструкції та озеленення породних відвалів виконуються дуже незадовільно. Так, проектами на закриття 27 шахт, терміни ліквідації яких закінчилися в 2000 р., на рекультивацію відвалів передбачалося більше 104 млн. грн., Фактично ж роботи виконані на загальну суму не набагато більше 2,5 млн. грн., Або 2,4 %. На 15 шахтах ці роботи взагалі не виконувались.

Зміна радіаційного фону

Радіаційно-екологічна безпека визначається діяльністю підприємств, де мають місце опромінення техногенно-підсиленими джерелами природного походження, і відбувається радіоактивне забруднення навколишнього середовища природними радіонуклідами, а також радіаційним опроміненням за рахунок наявності радону в повітрі приміщень. На вугільних шахтах Луганської області утворилося понад 100 тис. м 3 відходів з техногенно-посиленою природною радіоактивністю, які за радіаційним характеристикам мало в чому поступаються відходів урановидобувних та уранопереробної підприємств. Відбуваються викиди і скиди у навколишнє середовище природних радіонуклідів.

На окремих шахтах Стахановського регіону утворилися десятки тисяч кубометрів відходів з техногенно-посиленою природною радіоактивністю, внаслідок чого було радіоактивно забруднено об'єкти навколишнього середовища та технологічне обладнання. У «Звіті про стан навколишнього природного середовища ...» констатується, що питання, пов'язані з виявленням і наступним захороненням відходів з техногенно-посиленою радіоактивністю, в проектах на ліквідацію шахт не розглядаються. За останні роки були рекультивовані лише ставки-відстійники з радіоактивними шламами і дезактивовані землями, які були забруднені внаслідок діяльності шахти «Луганська». На думку авторів звіту, найбільш швидкого вирішення потребують аналогічні проблеми на шахтах «Пролетарська» та ім. Г.Г. Капустіна.

Зміни грунтового покриву

Високий ступінь порушеності (шахтами, свердловинами та ін) масиву гірських порід у гірничопромислових районах Донбасу сприяє низхідній і латеральної міграції шкідливих хімічних речовин, що містяться в техногенних об'єктах. У результаті на шляху їх міграції формуються техногенні літохіміческіе (перш за все, в породах зони аерації) та техногенні гідрохімічні (у поверхневих водах і зоні активного водообміну підземних вод) аномалії. Техногенні геохімічні аномалії в своїй основній частині утворені в депонують природних середовищах (геохімічних бар'єрах), головним чином, у грунтах, а також у донних і заплавних опадах водотоків і водойм.

Встановлено також, що з 1 га поверхні териконів щорічно вітром здуває до 10 тонн пилу, водними потоками вимивається понад 35 тонн мелкозема, значна кількість водорозчинних солей, радіонуклідів, важких металів, фтору. При підтопленні та затоплення територій різко збільшується інтенсивність розчинення техногенних забруднювачів у грунтах і підстилаючих грунтах, що, у свою чергу, підвищує ризик забруднення поверхневих і підземних водозаборів та гідросфери в цілому. Забруднення грунтового покриву викликається також породними відвалами, кількість яких в Луганській області становить 566, а площа, яку вони займають - 4,8 тис. га, і шламовими накопичувачами, кількість яких становить 240, а площа - 980 га.

Зазначені процеси негативно впливають на зміну якості грунтового покриву територій, на яких відбувається закриття шахт.

Проведені Лабораторією екології грунтів Луганського інституту агропромислового виробництва спостереження за станом грунтового покриву підтоплених 77 присадибних ділянок «Первомайського» і «Чурілінского» масивів м. Краснодона при закритті шахт ім. С. Тюленіна та «Донецька» свідчать про те, що грунти цих ділянок до підтоплення ставилися до висококультурною з вмістом гумусу 4 - 8%. Дослідження показали, що підвищення рівня грунтових вод внаслідок закриття шахт призвело до розвитку в грунтах процесу заболочування і пов'язаних з ним засолення і осолонцювання, які і викликають значну деградацію грунтового покриву. Були зроблені наступні висновки:

· Підйом рівня грунтових вод до 0,5-1,0 м сприяє утворенню лучно-болотних грунтів в автоморфних умовах і вторинно-лучних на надзаплавних терасах;

· Засолені грунтові води сприяють збільшенню вмісту у грунтах в 3 - 5 разів обмінного натрію, що призводить до утворення слабко-і середньосолонцюваті грунтів;

· Грунту підтоплених ділянок характеризуються хімізмом засолення двох типів: хлоридно-сульфатним зі слабкою і середнім ступенем засолення і гідрокарбонатно-сульфатних в незасолених грунтах;

· Закриття зазначених шахт методом «мокрої консервації» без достатнього вивчення геологічних та гідрологічних особливостей ... викликало різке підняття рівня грунтових вод, що призвело до підтоплення значної кількості присадибних ділянок жителів м. Краснодона.

Екологічна обстановка в Донецькій області

На території Донецької області, яка становить 4,4% площі держави, зосереджена п'ята частина промислового потенціалу України. Висока концентрація промислової та сільськогосподарської промисловості, транспортної інфраструктури, велика щільність населення створили тут величезне навантаження на біосферу - найвищу на Україну і в Європі. Донецька область є регіоном з критичним станом навколишнього природного середовища. Екологічні проблеми накопичились у Донеччині протягом тривалого часу, а негативні зміни, що відбулися в навколишньому середовищі, наближаються до необоротних.

Так, викиди забруднюючих речовин в атмосферу, розміщення відходів, скиди забруднюючих стоків у водойми складають відповідно 31%, 30% і 25% від загально українських. Саме тут зосереджено 55,5% промислових токсичних відходів всієї країни. Протягом року на один квадратний кілометр території області викидається в атмосферу 70 тонн забруднюючих речовин, що в сім разів перевищує середньоукраїнський рівень, а гранично-допустимий забруднення атмосферного повітря в більшості промислових містах класифікується як "небезпечний" і "надзвичайно небезпечне".

Загальна маса накопичених в області індустріальних відходів становить 4 млрд. тонн. У той же час в області недостатньо і виснажені природні ресурси. Ліси займають лише 7% її території проти 17% по Україні. Забезпечення річковим стоком на одного жителя в 5 разів менше, ніж в цілому по Україні, забезпеченість сільськогосподарськими угіддями - менше в 2 рази. Оранка угідь становить 80%. Грунт еродовані на цілих 70%. З 247 малих річок області - 230 річок деградовані. Постійне джерело техногенного навантаження на один квадратний кілометр території області з різними небезпечними факторами в 5-7 разів вище середньо українських.

Складна екологічна ситуація негативно впливає на стан здоров'я населення області. Знизився показник народжуваності - з 10,2 до 6,1 на тисячу населення (по Україні - 7,8) і збільшилася загальна смертність населення з 12,7 до 17 на тисячу населення (по Україні - 15,3). Особливо висока смертність населення у працездатному віці, яка становить 24% від усіх померлих у регіоні (по Україні - 11%). Щорічно 30% дітей народжуються з вродженими вадами розвитку, часто несумісними з життям (по Україні - 24%).

Коефіцієнт відновлення населення Донеччини найнижчий в країні - 0,413, тоді як в Україні в цілому він складає 0,519. Надзвичайно висока концентрація технічно і хімічно потенційно небезпечних виробництв призводить до значної кількості техногенних аварій з тяжкими екологічними наслідками і навіть смерті. В області кількість випадків фіксування професійних захворювань становить 40% від загальної кількості в Україні.

Оскільки кожен четвертий працівник промисловості, зайнятий на шкідливому виробництві, працює в Донецькій області, то на цей регіон припадає 40% потерпілих на виробництві від всієї Україні, 22% - потерпілих зі смертельним результатом.

Проблеми охорони лісів Донецької області пов'язані з їх рекреаційним використанням. Потреба Донеччини в рекреаційних ресурсах забезпечується лише на 13.6%. У зв'язку з екологічною занепадом Південної рекреаційної зони (Пріазовте) основне навантаження лягає на ліси Північної зони (Прідонцовье) та приміські ліси, створюючи загрозу для них. Рекреаційні навантаження характеризуються крайньою нерівномірністю (від повної відсутності рекреантів до 400 чол / га). У лісових масивах найбільш привабливі природні, старовікових, розріджені, з розвиненим трав'яним покровом, що добре переглядаються насадження у свіжих і вологих типах лісу поблизу річки або озера. У байрачних лісах рекреанти розташовуються на узліссях, а в глибині лісу - на рівних галявинах по тальвегу, не затримуючись на схилах з густим підліском. У штучних лісових масивах на плакорах рекреанти переповнюють берега ставків, скупчуються вздовж широких просік, але уникають густих посадок в глибині кварталів.

Одна з найбільших екологічних проблем Донецької області - це дефіцит питної води та небезпечний рівень забруднення природних водних джерел.

Небезпечний рівень забруднення водних джерел регіону пов'язаний з великими обсягами стічних вод. Щорічно обсяги стічних вод в Донецькій області складають близько 2 млрд. куб. м, причому на вугільну промисловість припадає понад 50% всіх стоків. Шахтні води відрізняються високим вмістом завислих речовин (до 0,1 г / л), підвищеною мінералізацією (вміст солей до 3 г / літр припадає на 70% всіх шахт, від 3 до 7 г / літр на 26% всіх шахт), з- через що у водойми та річки щорічно скидається більше 3 млн. т мінеральних солей і речовин. Це призвело до підвищення в ряді випадків мінералізації поверхневих водних джерел в Донецькій області до 2 - 2,9 г / л, збільшення вмісту у водоймах важких металів і замулювання водних об'єктів. Особливо гострою проблема забруднення водних джерел вугільними підприємствами стає у зв'язку з закриттям нерентабельних шахт. При закритті шахт їх водотоку перерозподіляються найчастіше на працюючі шахти.

Вторинне використання шахтних вод обмежується, в першу чергу, їх високою мінералізацією на ряді гірничодобувних підприємствах регіону. Найбільш поширеними методами, що використовуються при опріснення стічних вод, є: дистиляція (випарювання), електородіаліз і зворотний осмос.

Починаючи з 1997 року в області в складі Програм економічного і соціального розвитку розробляються розділи з охорони навколишнього середовища. В даний час впроваджується екологічна Програма області на 2001-2005 роки, розроблена і прийнята Програма науково-технічного розвитку Донецької області до 2020 року, яка отримала високу оцінку з боку Президента України. Однак, такий підхід у вирішенні питань екологічної безпеки дозволяє лише стримувати подальше зростання техногенного навантаження на навколишнє середовище. Можливості підприємств і грошей, що надходять з місцевих фондів охорони навколишнього середовища, недостатньо для того, щоб як слід фінансувати заходи, спрямовані на зниження надмірної екологічної небезпеки та деградації природних ресурсів області.

Висновки

Таким чином, еколого-геохімічні дослідження грунтів, річок, рослин, аерозольних випадінь і медико-біологічні дослідження промислових агломерацій Донбасу свідчать про перебування їх у стані екологічної кризи. Без пошуків і наукових проробок варіантів виходу з кризи і практичних кроків щодо поліпшення екологічної ситуації вона може стати катастрофічною.

Виходячи зі складної екологічної обстановки розроблений структурний план концепції екологічної діяльності в Донбасі на період 2001-2010 рр..

Відповідно до цієї концепції були визначені такі пріоритети:

1. Зменшення і знищення небезпечних відходів;

2. Утилізація та знищення відходів промислового комплексу;

3. Зниження скидів забруднених вод від промислових підприємств і в комунальному секторі;

4. Розвиток природно-заповідного фонду області;

5. Екологічна освіта, робота з громадськими організаціями, міжнародне співробітництво в області екології.

Література

1. Григор'єв А.А. Міста і навколишнє середу. Космічні дослідження. - М.: Думка, 1982.

2. Зубков Р.M., Матлак Е.С. Екологічна обстановка в донецькій області / / Одеський гідрометеорологічний інститут. Матеріали III Всеукраїнської наукової студентської конференції "Екологічні проблеми регіонів" (м. Одеса, 25-26 квітня 2001 р.) - с. 30-32.

3. Зубков Р.M., Редько А. Л. Екологічні проблеми донецько-макіївської промислово-міської агломерації / / Вісник Донбаської державної академії будівництва та архітектури. Збірник наукових праць. Випуск 99-4 (18). Матеріали XXV студентської науково-технічної конференції студентів (27-28 квітня 1999 р.) - с. 78.

4. Зубков Р.М., Аверін Г.В. Енергетичні проблеми демінералізації шахтних вод / / Охорона навколишнього середовища та раціональне використання природних ресурсів / Збірка Доповідей І Міжнародної Наукової Конференції аспірантів та студентів. Т.1 - Донецьк: ДонНТУ, ДонНУ, 2002. - С. 90-91.

5. Кононов І.Ф., Кононова Н.Б., Денщик В.А. Криза і самоорганізація: Шахтарські міста Донбасу в період реструктуризації вугільної промисловості: соціальний та екологічний виміри. - Луганськ: Альма-матер, 2001.

6. Матеріали «Річного звіту Держуправління екології та природних ресурсів в Луганській області про стан навколишнього природного середовища за 2000 рік».

7. Матеріали «Річного звіту Держуправління екологічної безпеки в Луганській області про стан навколишнього природного середовища за 1999 рік».

8. Несмашний А.Є., Андрєєва Н.А. Динаміка грунтових процесів в умовах підтоплення шахтними водами / / Матеріали наук.-практ. Конференції «Екологічна безпека техногенно перевантаження Регіонів та раціональне використання Надр», 17-21 вересня 2001 року, АР Крим, м. Коктебель.

9. Звернення голови Донецької обласної ради Б. В. Колесникова до президента України Л. Д. Кучмі, голові Верховної Ради України В. М. Литвину, прем'є

У Луганській області проблеми з питною водою

Проблема чистої води - одна з найбільш гострих для більшості міст. В даний час поверхневих водойм першої категорії, тобто чистих, з яких можна брати воду для пиття, в Україні сьогодні немає. На даний момент всі джерела водопостачання належать до третьої та четвертої категорій, тобто «дуже погані». Про це інформагентству Cxid.info повідомили в прес-службі Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Луганській області.

Найбільш гостро це питання стоїть по відношенню до річки Сіверський Донець, де якість води класифікується як «дуже брудна». У 2010 році у водойми області скинуто 95,74 млн. м3 неочищених або недостатньо очищених стічних вод. Причому участь серед забруднювачів промислових підприємств, можна сказати, помірна:

- Луганська ТЕС (Щастя) - 1,68 млн. м3 (1,75% до загального скидання забруднених вод),

- ВАТ «Лисичанська сода» - 0,46 млн. м3 (0,47%),

- ЗАТ «Північнодонецьке об'єднання« Азот »- 16,28 млн м3 (17,01%),

- ВАТ «Алчевський металургійний комбінат» - 2,5 млн м3 (2,61%).

Великий екологічний збиток нашим водоймам завдають саме міські комунальні господарства та приватні системи водовідведення.

Технічний стан водопроводів і каналізаційних мереж перебуває в сильно незадовільному стані. У Луганській області каналізацію мають - 132 населених пункти. Протяжність каналізаційних колекторів становить 3137 км, у тому числі ветхих та аварійних, - 1331,2 км. Значна частина існуючих водопровідних мереж зношені фізично і технологічно застаріли, в окремих населених пунктах 70-100% трубопроводів системи питного водопостачання відпрацювали амортизаційні терміни експлуатації. Потребують заміни або реконструкції 40% водопровідних мереж, що становить понад 2,5 тис. км.

На території нашої області налічується 175 комплексів очисних споруд загальною потужністю 1738,0 тис. м3/добу. 66 комплексів працюють в режимі штучної біологічної очистки з подальшим скидом очищених стічних вод. Близько 147 400 000 м3 недостатньо очищених стоків щорічно надходить у водойми.

Цілком можливо, що фактично ці цифри набагато вище, тому що реальні дані про водокористування і водоспоживання в наш час складно піддаються обчисленню. Перш за все, внаслідок нелегальних і незаконних врізок в міські системи, що мають місце. Винуватцями цих неподобств стають різні приватні виробництва, автомийки, що зливають в міську каналізацію і зливостоки використану воду з добавками різних хімічних речовин і з'єднань, токсинів, канцерогенів, миючих засобів та нафтопродуктів. У той же час існуючі системи каналізації не розраховані на знезараження сучасних токсичних складових, що призводить до руйнування і самих систем.

Чималої шкоди завдають розташовані уздовж прибережних ліній житлові забудови, кафе та ресторани, що часто відводять свої води прямо в ріки. Щодо останніх, існує недвозначна заборона Земельного, Водного кодексів України та будівельних норм на зведення подібних об'єктів у 100-метровій водозахисній зоні. У зв'язку з цим міські комунальні господарства не мають права надавати послуги водопостачання та водовідведення таким споживачам, а значить, ми маємо справу з самовільним і неконтрольованим скиданням використовуваних побутових та каналізаційних вод у водойми, з яких ми потім і п'ємо.

У забиті ливневки разом з вируючої рідотою несе дорожній пісок і гравій, міське сміття, водою змиваються бензинові і масляні плями, нерідко дощові стоки змішуються з каналізаційними. Справитися з таким потоком нечистот зношені комунальні мережі просто не в змозі.

Про те, який це стан в даний час, свідчить і стан водних ресурсів. Амортизація системи водопостачання та каналізації, високе стояння грунтових вод та почасова подача питної води стали головною причиною виникнення надзвичайних ситуацій, пов'язаних зі спалахами вірусного гепатиту А жителів Суходольська Краснодонського району, що придбали загальнодержавний резонанс.

Крім людей, страждають і мешканці водних об'єктів: раки, риба. Єдине, що активно розвивається - синьо-зелені водорості, що призводить до дефіциту кисню у воді і загибелі водних мешканців.

Нагальним завданням сьогодні в масштабах не окремих міст і регіонів, а всієї держави повинна стати системна робота з будівництва, реконструкції та оновлення всіх очисних споруд та каналізаційних систем. Суворий контроль за тим, хто і куди зливає. Річки-вонючки, що протікають в балках і по вулицях приватного сектора повинні зникнути. Пріоритетом у цьому питанні має стати забезпечення екологічної безпеки населення, а не інтереси окремих власників.

Розроблені Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища заходи з оздоровлення басейну річки Сіверський Донець визнані кращими серед 3 областей України, по яких тече річка. Дані заходи увійшли в проект Міжрегіональної програми з однойменною назвою, а далі могли увійти і в Міждержавну з Російською Федерацією програму оздоровлення Донця. Значимість даної програми підтверджена на найвищому рівні - Президентами та Прем'єр-Міністрами України та Російської Федерації.

Спочатку заходи програми спробували об'єднати з водогосподарськими заходами, а коли через невідповідність завдань і напрямів спроба не вдалася, було дано доручення розробити окремі регіональні програми в кожній з трьох областей. Таким чином, держава просто відмахнулась від обов'язку вирішувати державні завдання.

Однак, враховуючи попередні домовленості Президентів про створення спільної і єдиної україно-російської Програми з оздоровлення басейну Донця, Управління буде і далі наполягати на їх дотриманні, супроводжуючи розробку програми.

До тих пір, поки в країні не буде суворо дотримуватися екологічне законодавство, вирішити проблему якісної питної води, як втім, і якісного навколишнього середовища проживання, не вдасться. Скидання забруднених стічних вод повинно бути категорично заборонене. Аж до кримінальної відповідальності таких забруднювачів, чия господарсько-економічна діяльність завдає шкоди здоров'ю та життю громадян України.

Природно-заповідний фонд Луганської області

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії. Природно-заповідний фонд Луганської області

Заказник Деркульський

Розташування: Луганська область

Площа: 72 тис. га

Керуюча організація: Мінприроди

Приро́дно-запові́дний фонд Луга́нської о́бласті складає 138 територій, які розташовані на площі понад 72 тис га. Він представлений заповідними територіями різних категорій, що створені для охорони рідкісних та типових, унікальних та мальовничих територій та ландшафтів, популяцій рослин та тварин, водних джерел. На цих землях встановлений обмежений режим природокористування, заборонено втручання, яке може призвести до руйнації природних комплексів та їх компонентів.Зміст [сховати]

1 Структура ПЗФ Луганщини

2 Найдавніші ПЗТ Луганщини

3 Території та об’єкти ПЗФ загальнодержавного значення

4 Території та об'єкти ПЗФ місцевого значення

4.1 Антрацитівський район

4.2 Біловодський район

4.3 Білокуракинський район

4.4 Краснодонський район

4.5 Кремінський район

4.6 м. Луганськ

4.7 Лутугинський район

4.8 Марківський район

4.9 Міловський район

4.10 Новоайдарський район

4.11 Новопсковський район

4.12 Перевальський район

4.13 Попаснянський район

4.14 м. Ровеньки

4.15 Сватівський район

4.16 Свердловський район

4.17 Слов’яносербський район

4.18 Станично-Луганський район

4.19 Старобільський район

5 Див. також

6 Джерела

[ред.]

Структура ПЗФ Луганщини

На сьогодні, за даними на 2008 рік, до складу природно-заповідного фонду Луганської області входять (Сова та ін., 2008):

один природний заповідник,

один регіональний ландшафтний парк,

45 заказників,

18 заповідних урочищ,

61 пам’ятка природи,

7 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва.

Кількість об'єктів і територій ПЗФ за останнє десятиліття зросла на 40%, а їх площа — майже у 5 разів. Для порівняння: ПЗФ області за даними до 2000 року складав 101 об'єкт загальною площею 14,2 тис.га, в тому числі: 1 природний заповідник (Луганський Державний заповідник), 25 заказників, 15 заповідних урочищ, 52 пам'ятника природи, 8 парків-пам'ятників садово-паркового мистецтва.

[ред.]

Найдавніші ПЗТ Луганщини

ПЗФ Луганщини має дуже недавню історію, яка починається із заснування 1931 року бабакового заказника "Стрільцівський степ".

1931 — Стрільцівський степ (з 1947 р. заказник республіканського значення; нині як відділення Луганського ПЗ)

1974 — Ботанічний заказник «Юницький» (оголошений Постановою Ради Міністрів УРСР № 500 від 28 жовтня 1974 р.)

1968 — Станично-Луганський заповідник (= Придінцівська заплава) (нині як відділення Луганського ПЗ)

1969 — пік створення об'єктів ПЗФ (Рішення виконкому Луганської обласної Ради народних депутатів № 72 від 4.02.1969).

1975 — Постанова Кабінету Міністрів УРСР про створення і включення до складу Луганського заповідника відділення "Провальський степ".

[ред.]

Території та об’єкти ПЗФ загальнодержавного значення

Бабак степовий: колись мешкав у Стрільцівському степу

Природні заповідники

Луганський природний заповідник НАН України; включає 4 відділення:

Стрільцівський степ

Провальський степ

Придінцівська заплава (або Станично-Луганський заповідник)

Трьохізбенський степ

Національні природні парки

Сіверсько-Донецький національний природний парк (умовно створений)

Заказники

Юницький (або "імені Юницького") — ботанічний заказник

Пам’ятки природи

Конгресів яр,

Айдарська тераса

Парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва

Гостра могила (Луганськ)

Парк „Дружби”

[ред.]

Території та об'єкти ПЗФ місцевого значення

[ред.]

Антрацитівський район

Парк «Дружба» — парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва

Парк «ім. Перемоги» — парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва

Боково-Платово — заказник ландшафтний

Чеховська криниця — пам'ятка природи гідрологічна

Ставок м. Антрацит — заказник ландшафтний

Дерезувате — заповідне урочище

[ред.]

Біловодський район

Водяна криниця — пам'ятка природи гідрологічна

«Ясенєва» захисна лісосмуга — пам'ятка природи ботанічна

Новолимаревський — заказник загальнозоологічний

Кононовський — заказник загальнозоологічний

Стінки ліскові — заказник ботанічний

Євсуг-Степове — заказник загальнозоологічний

Двохсотрічні дуби — пам'ятка природи ботанічна

Воронець — пам'ятка природи ботанічна

Свинарська балка — пам'ятка природи комплексна

Біловодській — регіональний ландшафтний парк

[ред.]

Білокуракинський район

Роздольнянські пруди — заказник ентомологічний

Самсонівська заводь — заказник ландшафтний

Кисилівські оголення — пам'ятка природи геологічна

Лісова перлина — заказник загальнозоологічний

Олександропільська — пам'ятка природи ботанічна

Велика долина — пам'ятка природи ботанііна

[ред.]

Краснодонський район

Краснянське водосховище — заказник ландшафтний

[ред.]

Кремінський район

Кремінські каптажі — заказник гідрологічний

Климівське джерело — пам'ятка природи гідрологічна

Дубовий гай — заповідне урочище

Білоусова Садка — заповідне урочище

Ольшаник — заповідне урочище

Сіточне — заповідне урочище

Серебрянський — заказник ботанічний

[ред.]

м. Луганськ

парк-пам'ятка Сквер Молодої гвардії

Сквер ім. Героїв Великої вітчизняної війни — парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва

Сквер ім. 30-річчя ВЛКСМ (= "Сквер Молодої гвардії") — парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва

[ред.]

Лутугинський район

Менчікуровський розріз — пам'ятка природи геологічна

Балка „Довга” — пам'ятка природи геологічна

Балка „Безіменна” — пам'ятка природи геологічна

Балка „Кривенький яр” — пам'ятка природи геологічна

Юр’євська — пам'ятка природи геологічна

Іллірійський — заказник загальнозоологічний

Балка Плоска — пам'ятка природи ботанічна

Знам’янський яр — пам'ятка природи ботанічна

Лісне — заказник ботанічний

Першозванівський — ланшшафтний заказник (425,4800 га, 2010 рік) [1]

[ред.]

Марківський район

Гераськівський — заказник загальнозоологічний

[ред.]

Міловський район

Балка «Березова» — заказник загальнозоологічний

Зориновський — заказник орнітологічний

Новонікольське джерело — пам'ятка природи гідрологічна

Крейдяні відслонення — заказник ботанічний

Криштальна — пам'ятка природи гідрологічна

Калмичанка — пам'ятка природи гідрологічна

[ред.]

Новоайдарський район

Співаківський — пам'ятка природи ботанічна

Айдарська тераса-2 — заказник лісовий

Баранячі лоби — пам'ятка природи геологічна

Горіхове — заповідне урочище

Капітанівський ліс — заповідне урочище

[ред.]

Новопсковський район

Білолуцький — заказник лісовий

Осинівські піщаники — пам'ятка природи геологічна

Новопсковський — заказник лісовий

Огидне — заповідне урочище

Луг — заповідне урочище

Новобіла — пам'ятка природи ботанічна

Айдарський — заказник іхтіологічний

Осинівська — пам'ятка природи ботанічна

Зуєв ліс — заповідне урочище

Московське — заповідне урочище

Крейдяні скелі — ботанічний заказник

[ред.]

Перевальський район

Краєвид Перевальського загальнозоологічного заказника

Селезнівський парк — парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва

Селезнівська балка — пам'ятка природи ботанічна

Перевальський — заказник загальнозоологічний

ім. Бориса Грінченка — пам'ятка природи ботанічна

Міус — заказник ландшафтний

[ред.]

Попаснянський район

Мар'їн стрімчак — пам'ятка природи геологічна

Шамраєва дача — заповідне урочище

Дубовий гай — памятка природи ботанічна

Золотовське джерело — пам'ятка природи гідрологічна

Віковий дуб-1 — пам'ятка природи ботанічна

Віковий дуб-2 — пам'ятка природи ботанічна

Марфина могила — пам'ятка природи геологічна

Горіховське джерело — пам'ятка природи гідрологічна

Балка «Рідкодуб» — заказник ентомологічний

Райолександрівське джерело — пам'ятка природи гідрологічна

Джерело Горське — пам'ятка природи гідрологічна

Білогорівський — заказник лісовий

Золотарівський — заказник лісовий

[ред.]

м. Ровеньки

Вікова липа — пам'ятка природи ботанічна

Молодогвардійський — заказник ландшафтний

Віковий дуб — пам'ятка природи ботанічна

[ред.]

Сватівський район

Терни — заказник загальнозоологічний

Джерело Містки — пам'ятка природи гідрологічна

Верхній ставок — пам'ятка природи гідрологічна

Куземівський яр — пам'ятка природи геологічна

Нижній ставок — пам'ятка природи гідрологічна

Джерело «Попівське» — пам'ятка природи гідрологічна

Джерело «Ковалівська-1» — пам'ятка природи гідрологічна

Джерело «Ковалівська-2» — пам'ятка природи гідрологічна

Сватівський парк — Парк-памятка садово-паркового мистецтва

Мілуватський лиман — заказник загальнозоологічний

Містківський — заказник загальнозоологічний

Гончарівський — заказник ботанічний

Сватівський — заказник загальнозоологіний

Нижньодуванське — заповідне урочище

Кармазинівська — пам'ятка природи ботанічна

Надія — пам'ятка природи ботанічна

Мілуватський водолій — парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва

[ред.]

Свердловський район

Провальський дуб — пам'ятка природи ботанічна

Королівські скелі — пам'ятка природи геологічна

Курячий — заказник ботанічний

Ведмежанський — заказник ботанічний

[ред.]

Слов’яносербський район

Слов'яносербська — пам'ятка природи геологічна

Причепіловська — пам'ятка природи геологічна

Біляєвське — заповідне урочище

Кримський — заказник ентомологічний

Червоноярівський — заказник ентомологічний

Кримська дача — заказник гідрологічний

[ред.]

Станично-Луганський район

краєвид в заказнику Деркульський в районі біостанції Ново-Ільєнко

Комишнянський — заказник ботанічний

Піщаний — заказник ботанічний

Острів — заказник загальнозоологічний

Піщане — заповідне урочище

Великочернигівське джерело — пам'ятка природи гідрологічна

Донецький — заказник іхтіологічний

Кондрашівський — заказник загальнозоологічний

Шарів кут — заказник ландшафтний

Кібікінська криниця — пам'ятка природи гідрологічна

Киселева балка — заповідне урочище

Деркульський — заказник іхтіологічний

Гришино — пам'ятка природи ботанічна

[ред.]

Старобільський район

Лозовське джерело — пам'ятка природи гідрологічна

Новоборовське джерело — пам'ятка природи гідрологічна

Шпотинське джерело — пам'ятка природи гідрологічна

Айдарський — заказник іхтіологічний

Сосновий бір — заповідне урочище

«Бутківський терасний парк» — пам'ятка природи комплексна

Широке — заповідне урочище

Пригодівський — заказник лісовий

[ред.]

Див. також

Раритетна фауна Луганщини

Донецький кряж

Сім чудес України

Луганська область

[ред.]

Джерела

↑ Про оголошення ландшафтного заказника місцевого значення «Першозванівський» чт, 30/12/2010, 2 сесія; ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА РАДА Друга сесія VI скликання РІШЕННЯ від 30.12.2010 р. N 2/21 Про оголошення ландшафтного заказника місцевого значення "Першозванівський"

Борозенец В.А., Тихонюк П.С. Заповедная Луганщина. – Луганск, 2000. – 91 с.

Природно-заповідний фонд Луганської області //О.А.Арапов, Т.В. Сова, В.Б. Фєрєнц. О.Ю.Іванченко. Довідник. - 2-е вид. доп. перер. - Луганська: ВАТ "ЛОД". - 168 с., 96 с.

Беловодский региональный ландшафтный парк // Зелёные жемчужины Луганщины

ЛУГАНСЬКИЙ ПРИРОДНИЙ ЗАПОВІДНИК НАН УКРАЇНИ // Екологія та природні багатства України 2008

Эмоциональное и духовное здоровье

Эмоциональное и духовное здоровье очень тесно связаны с физическим здоровьем – так же как психика имеет сильное воздействие на ваш организм, так и физическое состояние влияет на то, что вы чувствуете и думаете. Социальные контакты также сильно отражаются на вашем самочувствии.

Возобновление «потерянной активности – это ключ к хорошему самочувствию. Например, если вы больше не можете бегать, вы можете ходить, ездить на велосипеде и/или плавать. А если вашим любимым занятием были танцы, вы можете попробовать что-то другое, что включает в себя социальную и физическую активность, например аква-аэробику. Замена старых занятий на новые поможет вам на долгое время сохранить позитивное восприятие жизни и хорошее самочувствие, даже если ваше здоровье не позволяет вам делать вещей, которые вы делали раньше.

Физическая активность. С помощью регулярных физических упражнений вы можете защитить и улучшить ваше эмоциональное и когнитивное здоровье. В результате физических упражнений в организме вырабатываются вещества, которые способствуют хорошему самочувствию, в то время как пассивность может привести к депрессии, чувству тревоги или даже к стрессу. Так, одно исследование показало, что женщины, которые регулярно совершают прогулки, имеют более стойкое психическое здоровье, чем те, которые редко ходят. Другое исследование показало, что регулярные физические упражнения минимум три раза в неделю снижают риск заболевания слабоумием или болезнью Альцгеймера.

Социальная активность. Активный контакт с друзьями, членами семьи и другими людьми также способствует улучшению эмоционального здоровья. Не важно здоров человек или болен, если он чувствует себя привязанным к другим людям, то он будет больше радоваться жизни, чем социально изолированный человек. Выполняя волонтерскую работу и делясь с людьми своим опытом и талантом, вы значительно обогащаете свою жизнь. На самом деле, пожилые люди, которые регулярно общаются с людьми, пусть и небольшое количество времени, чувствуют себя лучше, чем люди, которые этого не делают.

Психическая активность. Защитите и улучшите свою память и остроту ума следующими способами:

Каждый день тренируйте свой интеллект. Читайте, учитесь играть на музыкальных инструментах, изучайте языки, разгадывайте кроссворды, играйте в игры на стратегию с вашими друзьями. Также как и активное тело, активный мозг продолжает развиваться в то время, как неактивный мозг со временем теряет свою силу.

Помогайте своей памяти. Записывайте даты, имена и другую важную информацию, которую вы легко забудете. Используйте определенные методы и повторения. Например, держите такие необходимые вещи, как ключи или очки в конкретных местах. Когда вы слышите новое имя, повторите его вслух во время разговора и пару раз про себя, чтобы оно сохранилось в памяти. (Не важно, сколько вам лет, если вы держите слишком много информации в голове, она может перепутаться с новой информацией. Это естественно, что со временем, из памяти все сложнее извлекать новую информацию).

Избегайте депрессий, которые является распространенной, но все же излечимой причиной когнитивных заболеваний у пожилых людей. Кроме выполнения регулярных физических упражнений и общения с людьми, старайтесь не принимать вещества с эффектом депрессантов, такие как алкоголь или успокоительные вещества, употребляйте здоровую пищу и каждый день занимайтесь каким-то полезным делом (учите, создавайте, работайте, общайтесь). Если вам кажется, что у вас депрессия, качественные антидепрессанты и консультация с врачом являются самыми главными методами лечения. Для более детальной информации, смотрите раздел «Депрессия». Если вы чувствуете, что какое-то физическое заболевание плохо влияет на ваше настроение, принимайте необходимые медицинские препараты.

Не курите. Курения может ускорить регресс психической системы. Эта связь была недавно установлена в результате крупного исследования, которое сравнило курящих и некурящих людей от 65 лет. Если вы курите и хотите бросить, смотрите раздел «Отказ от курения».

Методы релаксации и борьбы со стрессом. Постоянные стрессовые ситуации могут оказывать пагубное влияние на ваш организм, психику и на ваших близких людей. Кроме выполнения регулярных физических упражнений, вы также можете контролировать стрессовые факторы, уделяя 20 минут в день релаксации.

С помощью медитации вы фокусируете свое внимание, а также успокаиваете тело и дух. Ежедневная медитация помогает преодолеть целый спектр физических и эмоциональных проблем, включая высокое артериальное давление, чувство тревоги, депрессию и хроническую боль.

Тело реагирует на стресс напряжением мышц, что может вызвать боль или дискомфорт. Прогрессивная мышечная релаксация сокращает мышечное напряжение и общее чувство тревоги и может улучшить ваш сон.

То, как вы дышите, влияет на весь ваш организм. Попробуйте дыхательные упражнения для релаксации. Полноценное, глубокое дыхание поможет вам расслабиться и снизить стресс.

Позитивное мышление. Позитивное мышление поможет вам прожить долгую, счастливую жизнь. Но даже если вы оптимист, бывают такие периоды жизни, когда требуются дополнительный усилия, чтобы позитивно оценивать свою жизнь. Следуйте некоторым рекомендациям, чтобы использовать силу позитивного мышления в вашей повседневной жизни.

Ожидайте лучшего от самого себя, вашего здоровья и от жизни в целом. Как только вы начинаете негативно о себе отзываться или предвещать негативный итог событий, остановитесь. Направьте ваши мысли в позитивное русло, произнесите их в слух или запишите. Этот тип мышления поможет вам быстро восстановиться после операции, рака и других жизненных неурядиц.

Будьте открыты к юмору, жизни и любви. Находите дополнительные причины, чтобы посмеяться и провести больше времени с приятными вам людьми.

Обращайте к высшим силам, если вы в них верите. Будь-то вера в любящего, всемогущего Бога, связь с природой или с коллективным подсознанием, ваше духовное здоровье поможет вам пережить личные трудности и принесет радость в вашу жизнь.

Когнитивные нарушения (интеллектуальное расстройство)

Когнитивные нарушения включает в себя проблемы, связанные с мышлением, восприятием или запоминанием. Инсульт является распространенной причиной когнитивных нарушений; среди других причин можно назвать травмы головы и некоторые хронические заболевания, такие как серповидно-клеточная болезнь или рассеянный склероз.

Интеллектуальное расстройство может вызвать трудности с :

Памятью, особенно кратковременной памятью.

Решением задач.

Продолжительностью концентрации внимания, особенно при решении заданий на умственную деятельность, например при математических расчетах.

Выражением своих мыслей, а именно с нахождением подходящих слов в разговоре.

Лечение интеллектуального расстройства зависит от конкретного случая.

Прогрессивная мышечная релаксация

Тело реагирует на стресс мышечным напряжением, которое вызывает боль и дискомфорт. Прогрессивная мышечная релаксация помогает сократить напряжение мышц и общее состояние умственного напряжения. Также прогрессивная мышечная релаксация помогает людям преодолеть проблемы со сном.

Процедура

Вы можете использовать заранее записанную аудиокассету, которая поможет вам пройти все группы мышц по очереди, или вы можете просто выучить порядок мышечных групп и работать с ними по памяти.

Выберите место, где вы можете лечь на спину и удобно растянуться.

Сделайте вдох и напрягайте каждую мышечную группу (сильно, но не до судорог) от 4 до 10 секунд, затем выдохните и быстро полностью расслабьте мышцу (не расслабляйте ее постепенно). Отдохните 10-20 секунд.

Когда вы закончили, вернитесь к первоначальной готовности, считая наоборот от 5 до 1.

Мышечные группы и как их напрягать

Руки: сожмите кулаки.

Запястья и предплечья: протяните руки и согните их назад в районе запястья.

Бицепсы и верхняя часть руки: сожмите руки в кулак, согните руки в локтях и напрягите бицепсы.

Плечи: пожмите ими

Лоб: сильно сморщите его.

Участок вокруг глаз и переносица. Зажмурьте глаза как можно крепче (перед упражнением снимите контактные линзы).

Щеки и челюсть: Улыбнитесь так широко, как только можете.

Участок вокруг рта. Крепко сожмите губы. (Проверьте напряжение лица)

Задняя часть шеи: Сильно наклоните шею назад.

Передняя часть шеи: Дотроньтесь подбородком до груди. (Проверьте напряжение шеи и головы).

Грудь: Глубоко вздохните и задержите дыхание.

Спина: выгибайте спину вверх и вниз от пола.

Живот: сильно его втяните (Проверьте напряжение груди и головы.)

Бедра и ягодицы: Крепко сожмите ягодицы вместе.

Бедра: Сильно их сожмите.

Голени: Поднимите пальцы ног по направлению к лицу как будто хотите дотронуться пальцами до головы. Потом верните пальцы в нормальное положение и сразу подверните их в другую сторону. (Проверьте напряжение тела ниже талии).

Прогрессивная мышечная релаксация иногда сочетается с медитацией.

Медитация

Медитация – это практика, которая позволяет сфокусировать внимание на ощущении спокойствия и четкого осознания жизни. С помощью медитации можно достигнуть состояния релаксации, которое замедляет частоту сердцебиения, дыхание и понижает артериальное давление. Медитация обычно включает в себя медленное, постоянное дыхание и спокойное сидение от 15 до 20 минут. Во время медитации, человек может сфокусироваться на одном объекте, звуке или мантре (слова, которые говорятся или поются в определенном ритме). Человек может сфокусироваться на дыхании. Иногда люди не фокусируются на чем-то конкретном, а скорее пытаются отвлечься от всех мыслей, чувств, звуков или картинок.

Дыхательные упражнения для релаксации

То, как вы дышите, влияет на весь ваш организм. Глубокое, полноценное дыхание – это хороший способ снизить напряжение, расслабиться и побороть стресс.

Круговое дыхание

Цель кругового дыхания – научиться в полной мере использовать свои легкие и чувствовать ритм своего дыхания. Вы можете практиковать его в любой позиции, но лучше всего делать это, лежа на спине с согнутыми коленями.

Положите левую руку на живот, а правую – на грудь. Понаблюдайте, как двигаются ваши руки, когда вы вдыхаете и выдыхаете.

Потренируйтесь дышать таким образом, чтобы ваша левая рука подымалась, когда вы вдыхаете, а правая рука не двигалась. Всегда вдыхайте через нос, а выдыхайте через рот.

После того как вы 8-10 раз наполнили и опустошили свои нижние легкие, переходите к следующему шагу: сначала вдохните воздух в ваши нижние легкие, как до этого, а потом продолжайте вдыхать воздух в верхние легкие. Таким образом, ваша правая рука подымется, а левая рука немного опуститься вместе с животом.

Медленно выдыхая через рот, сделайте тихий, выдыхающий звук, в то время как сначала левая рука, а затем правая опускаются. Когда вы выдыхаете, почувствуйте, как напряжение покидает ваше тело и вы становитесь все более и более расслабленным.

Практикуйтесь вдыхать и выдыхать подобным образом на протяжении 3-5 минут. Обратите внимание, что движение вашего живота и груди похожи на перекаты волн и спадают ритмичным образом.

Практикуйте круговое дыхание каждый день на протяжении нескольких недель, пока вы не научитесь делать это в любом месте, что позволит вам расслабляться в любое время.

Предупреждение: Некоторые люди чувствуют головокружение первые несколько раз, когда они пробуют круговое дыхание. Если вы начали слишком глубоко дышать и чувствуете головокружение, замедлите дыхание. Медленно встаньте.

Утреннее дыхание

Практикуйте утреннее дыхание утром сразу после пробуждения, чтобы расслабить затекшие органы и очистить забитые дыхательные пути. Затем используйте это дыхание на протяжении всего дня, чтобы избавиться от напряжения.

В позиции стоя наклоните туловище вперед, слегка сгибая колени, дайте рукам свободно свисать до пола.

Медленно и глубоко вдыхая, вернитесь в позицию стоя, медленно подымаясь и в конце подымая голову.

На пару секунд задержите дыхание в позиции стоя.

Медленно выдохните, возвращаясь к изначальной позиции.

Очищение головы

Очищение головы полезно для снятия напряжения в шее, или когда ваша голова слишком забита какими-то мыслями.

Начните с нескольких медленных поворотов шеи. Положите подбородок на грудь, подымите голову и поверните ее направо, медленно вдыхая пока ваша голова отклоняется назад, а ваш подбородок подымается к верху. Если у вас артрит шеи (шейного отдела позвоночника) или другие заболевания позвоночника, не подымайте подбородок к верху.

Когда вы опускаете голову, медленно выдыхайте, пока подбородок снова не дотронется до груди.

Повторите, на этот раз поворачивая подбородок влево.

Духовное здоровье

Духовное здоровье человека — включает в себя систему мышления человека и отношение его к окружающему миру.

Духовное здоровье человека

Любой вид деятельности человека требует от него здоровья и это не вызывает сомнения. Проявляя заботу о своем физическом здоровье, духовное здоровье игнорируется. По сути

игнорируется то, что основой душевного и физического здоровья является духовность! Что важнее? И то и другое важно!

К сожалению к духовному оживлению человека часто приводит болезнь, а не здоровье. Болезнь всегда отрезвляет и пробуждает от духовного сна, тем самым позволяет увидеть свою греховность, направляет искать спасение в Боге.

Имеется большой опыт, когда духовные силы имеют решающее значение в преодолении даже смертельной болезни, а упадок их приводит к обратному результату. Роль молитвы в духовном развитии человека не маловажна. И принимать их или нет зависит только от Вас. Здесь я привожу некоторые молитвы на разные случаи жизни.

Молитвы, которые помогают всем:

Отче наш

Отче наш, сущий на небесах!

да святится имя Твое;

да приидет Царствие Твое;

да будет воля Твоя и на земле, как на небе;

хлеб наш насущный дай нам на сей день;

и прости нам долги наши, как и мы прощаем должникам нашим;

и не введи нас в искушение, но избавь нас от лукавого.

Ибо Твое есть Царство и сила и слава во веки. Аминь.

Молитва ангелу-хранителю

Ангеле Божий, хранителю мой святый, на соблюдение мне от Господа с небесе данный, прилежно молю Тя, Ты мя днесь просвети и от всякого зла сохрани, ко благому деянию настави и на путь спасения направи. Аминь.

Молитва животворящему Кресту

Да воскреснет Бог, и расточатся врази его, и да бежат от лица Его ненавидящие Его. Яко исчезает дым, да исчезнут; яко тает воск от лица огня, тако да погибнут беси от лица любящих Бога и знаменующихся крестным знамением, и в веселии глаголющих: радуйся, Пречестный и Животворящий Крест Господень, прогоняй бесы силою на тебе пропятаго Господа нашего Иисуса Христа, во ад сшедшаго и поправшего силу диаволю, и даровавшаго нам тебе Крест Свой Честный на прогнание всякого супостата. О Пречестный и Животворящий Крест Господень! Помогай ми со Святой Госпожею Девою Богородицею и со всеми святыми во веки. Аминь.

Молитва Николаю Угоднику

Овсеблагий Отче Николае! Пастырю и учителю всех верою притекающих к твоему заступлению, и теплою молитвою тебя призывающих! Скоро по-тщися и избави Христово стадо от волков, губящих е, и всяку страну Христианскую огради и сохрани святыми своими молитвами от мирского мятежа, труса, нашествия иноплеменников и междоусобныя брани, от глада, потопа, огня, меча и напрасныя смерти. И якоже помиловал ты триех мужей в темнице сидящих, и избавил ты их царева гнева и посечения мечного, тако помилуй и мене, умом, словом и делом во тьме грехов суша, и избави мя гнева Божия и вечныя казни; яко да твоим ходатайством и помощию, Своим же милосердием и благодатию Христос Бог тихое и безгрешное житие даст мне пожити в веце сем, и избави мя сподобит же деснаго со всеми святыми. Аминь.

Молитвы позволяющие пережить тяжелые времена:

Молитва последних оптинских старцев

Господи, дай мне с душевным спокойствием встретить все то, что принесет мне наступающий день. Дай мне всецело предаться воле Твоей святой. На всякий час сего дня во всем наставь и поддержи меня. Какие бы я ни получил известия в течение дня, научи меня принять их со спокойной душой и твердым убеждением, что на все святая воля Твоя. Во всех словах и делах моих руководи моими мыслями и чувствами. Во всех непредвиденных случаях не дай мне забыть, что все ниспослано Тобой. Научи меня прямо и разумно действовать с каждым членом семьи моей, никого не смущая и не огорчая. Господи, дай мне силу перенести утомление наступающего дня и все события в течение дня. Руководи моею волею и научи меня молиться, верить, надеяться, терпеть, прощать и любить. Аминь.

Молитва святого праведного Иоанна Кронштадтского. Эта молитва оберегает от нападения.

Господи! Я – чудо Твоей благости, премудрости, всемогущества, поколику приведен Тобою из небытия в бытие, поколику сохраняюсь Тобою доселе в бытии, поколику имею, по благости, щедротам и человеколюбию единородного Сына Твоего, наследовать жизнь вечную, если верен Тебе пребуду, поколику страшным священнодействием принесения Себя Самого в жертву Сыном Твоим, я восставлен от ужасного падения, искуплен от вечной погибели. Славлю Твою благость, Твое могущество бесконечное. Твою премудрость! Но соверши чудеса Твоей благости, всемогущества и премудрости надо мною, окаянным, и ими же веси судьбами спаси меня, недостойного раба Твоего, и введи в Царство Твое вечное, сподоби меня жизни нестареющейся, дня невечерного.

Список молитв, которые можно скачать в формате mp3 :

Ангелу хранителю, Богородице Всех скорбящих радость, Молитва Богу Духу Святому, Молитва Богу отцу, Молитва Богу Сыну, Молитва ко Пресвятой Богородице, Молитва ко Пресвятой Троице, Молитва об избавлении от нечистых помышлений, Молитва покоянная ко Господу Иисусу Христу, Молитва преподобных старцев и отцев Оптиной пустыни, Молитва Пресвятой Троице, Молитва Святому Мученику Вонифатию об одержимых пьянством, Молитва Честному Кресту, Мурину от страсти винопития Неупиваемая чаша, Нечаянная радость О ненавидящих и обидящих нас, Об умножении любви, Отче наш, Молитва Господня, Псалом 34 и 50,Святителю Николаю чудотворцу, Символ веры, Споручница грешных, Утоли моя печали, Целительница.

Скачать молитвы mp3 Вы можете бесплатно для этого пройдите по следующей ссылке: Молитвы mp3 скачать бесплатно в данном архиве Вы найдете так же иконы святых.

Лечение колокольным звоном

Российские исследователи установили еще в семидесятых годах прошлого века, что такие недуги, как страх, беспричинное беспокойство, бессонница и нервозность хорошо исцеляются звоном колоколов. Аудио запись малинового звона успокаивает даже самых буйных душевнобольных. А музыкальные произведения, исполненные на колоколах, излечивает тяжелейшие виды депрессий, а так же другие психические заболевания. Отлично излечивает бессонницу и малиновый церковный звон.

Колокольный звон прекрасно очищает окружающее пространство и защитит Вас от магических воздействий! Так что используйте это себе во благо.

Основы рационального питания

Прежде всего, давайте разберемся, что же такое рациональное питание. Название происходит от латинского «Rationalis» - умный. Это физиологически полноценное питание здоровых людей, которое есть разнообразным и сбалансированным по всем компонентам.

Рациональное питание следует рассматривать как одну из главных составных частей здорового образа жизни, как один из факторов продления активного периода жизнедеятельности.

Организм человека подчиняется законам термодинамики. В соответствии с ними сформулируем первый принцип рационального питания: его энергетическая ценность должна соответствовать энергетическим затратам организма. К сожалению, на практике этот принцип часто нарушается. В связи с избыточным потреблением энергоемких продуктов (хлеб, картофель, животные жиры, сахар и др.) энергетическая ценность суточных рационов часто превышает энергетические затраты. С увеличением возраста происходит накопление избыточной массы тела и развитие ожирения, ускоряющее появление многих хронических дегенеративных заболеваний.

Второй принцип рационального питания – соответствие химического состава пищевых веществ физиологическим потребностям организма. Ежедневно в определенном количестве и соотношении в организм должно поступать около 70 ингредиентов, многие из которых не синтезируются в организме и поэтому являются жизненно необходимыми. Оптимальное снабжение организма этими пищевыми веществами возможно только при разнообразном питании. Максимальное разнообразие питания определяет третий принцип рационального питания.

Наконец, соблюдение оптимального режима питания определяет четвертый принцип рационального питания. Под режимом питания подразумевается регулярность, кратность и чередование приемов пищи. Режим питания, также как и потребность в пищевых веществах и энергии, варьирует в зависимости от возраста, физической активности. Соблюдение указанных основных принципов рационального питания делает его полноценным.

И если Вы считаете что, подобрав для себя набор продуктов по калориям, содержанию жира, углеводов, витаминов и т д. Ваш организм получит полноценное, рациональное питание, Вы глубоко ошибаетесь. Компоновка продуктов должна заключать в себе основной конечный принцип, превратить подобранные продукты в полезную, полезную пищу , которая не принесет вреда организму.

Для достижения данной цели, необходимо учитывать:

Качество и энергетическую ценность используемых продуктов, кроме того, немаловажное значение имеет условие их хранения;

Способ приготовления пищи, который должен обеспечить как вкусовые, так и питательные свойства блюд, а также их энергетическую ценность;

Условия, кратность и время приёма пищи;

Количество и калораж употребляемой пищи за сутки

Изменения режима питания в период интенсивных нагрузок.

Соблюдение рекомендаций по рациональному питанию является основным источником повышения устойчивости организма к различным вредным воздействиям окружающей среды и снижения ряда неинфекционных хронических заболеваний.

Используя данные рекомендации на 90% можно будет избежать неблагоприятного воздействия пищи на здоровее и стройность фигуры в целом.

Автор: Анатолий Пашустин

Источник: http://dietolog.com.ua

Рациональное питание

ЯндексДирект

Худейте легко и без мук голода!

-21 кг за 2 недели!

xydei.pp.ua

Худеют все! Простая диета

Похудание. Гениальный результат! Счастье есть. Подробности на:

superstyle.ru

Все объявления

Любая оздоровительная система предполагает особое отношение к пище. Выбор продуктов питания должен основываться не только на вкусовых ощущениях, привычке, традициях. В вашем рационе должно быть лишь то, что помогает поддерживать силы организма, насыщая каждую клетку по максимуму питательными веществами.

Человек, выбирающий здоровый образ жизни, открывший для себя непревзойденные силы движения, однозначно говорит «нет» алкогольным напиткам, жирной пище, консервам, продуктам, прошедшим длительную кулинарную обработку й содержащим различные усилители вкуса и консерванты.

Рациональное питание предполагает регулярный прием пищи, лучше питаться через равные промежутки времени, чем, скажем, кушать очень плотно раз в сутки, а остальное время голодать. Самый оптимальный вариант — это 5-6-разовое питание.

Было бы по меньшей мере несправедливо, уделять приготовлению пищи очень много времени. А этого как раз и не нужно. Замечено, что самые полезные блюда готовятся очень просто и не требуют много времени.

А как быть с соблазнами? Безусловно, первое время вам будет нелегко, но, поверьте, ваш организм очень быстро привыкнет к правильной пище и уже не захочет возврата к старому!

А если так случилось, что вам вдруг пришлось изменить режим питания (были в гостях, переели и т. п.), то устройте разгрузочный день или поголодайте. Категорически запрещаются разгрузочные дни и лечебное голодание тем, у кого имеются болезни желудка, кишечника, нарушение обмена веществ, сахарный диабет и др. Для таких людей режим питания строго определяют врачи.

О лечении голоданием много пишут и говорят. И это действительно спорный вопрос. Голодание, особенно длительное, — это стресс для организма. Одни перенесут его хорошо, организм очистится и мобилизует все силы. Другие могут изрядно ослабеть и подорвать защитные функции своего организма. Разумнее практиковать голодание 1 раз в неделю, многим достаточно 1—2 таких дней в месяц.

К голоданию следует подготовиться. Накануне обед и ужин должны быть более легкими чем обычно, а ужин лучше заменить стаканом кефира. В день голодания пить нужно обязательно, и лучше минеральную воду (можно воду с добавлением лимонного сока). Старайтесь этот день прожить максимально наполненно. И не в коем случае не отменяйте гимнастику. На следующий после голодания день старайтесь есть понемногу. Начинать лучше с соков, причем разбавленных водой. А потом постепенно переходите к кашам (лучше овсянке, сваренной на воде), овощным пюре, протертым овощным супам, кисломолочным продуктам.

Возможно, вам вообще не нужно будет устраивать ни разгрузочных дней, ни голодать 1-2 раза в месяц.

Это вполне допустимо, если ваше ежедневное меню будет состоять только из блюд, приготовленных из полезных продуктов.

Ниже примерный перечень продуктов для вашего стола.

1. Хлеб и хлебобулочные изделия. Хлеб белый пшеничный бессолевой или хлеб с отрубями, выпеченный накануне или подсушенный; несдобное печенье, сухарики.

Исключить: свежий хлеб, сдобу, слойки.

2. Супы. Вегетарианские, молочные, крупяные. Супы можно заправлять сметаной, соком лимона, зеленью.

Исключить: рыбные, мясные и грибные бульоны, супы из бобовых.

3. Блюда из мяса и птицы. Нежирная говядина, телятина, кролик, курица, индейка.

Исключить: субпродукты, утку, гуся, колбасы, копчености, тушенку.

4. Рыба. Нежирные сорта рыбы в отварном, запеченном виде.

Исключить: жирные сорта рыбы, соленую и копченую рыбу, икру, рыбные консервы.

5. Крупы — любые; каши лучше варить на воде.

6. Овощи. Морковь, свекла, кабачки, тыква, картофель, помидоры, огурцы; ограничить — зеленый горошек и белокочанную капусту.

Исключить: грибы, шпинат, щавель, редьку, редис, чеснок, бобовые, а также маринованные и квашенные овощи.

7. Яйца. Не более 1 яйца в день и лучше в виде омлетов.

Исключить: жареные яйца и яйца, сваренные вкрутую.

8. Сладости и десерты. В качестве сладких блюд и десертов лучше использовать фрукты, как в свежем виде, так и в виде варенья, желе, муссов, компотов, джемов, мармелада. Особенно рекомендуются сухофрукты — урюк, изюм, курага.

Исключить: шоколад, пирожные.

9. Молочные продукты. Молоко, кисломолочные продукты и творог с пониженным содержанием жира, нежирные сорта сыра; ограниченно — сливки и сметана.

Исключить: жирные и соленые сыры.

10. Соусы. Молочный, сметанный, томатный и фруктовый.

Исключить: горчицу, уксус, хрен.

11. Напитки. Некрепкие чай и кофе, фруктовые и овощные соки, травяные чаи, минеральная вода без газа.

Исключить: крепкий чай и кофе, какао, газированные напитки, категорически запрещаются алкогольные напитки.

12. Жиры. Растительное масло, сливочное масло, топленое масло.

Исключить: маргарин, сало, кулинарный жир.

Принципы рационального питания

Предрасположенные к полноте или страдающие ею люди должны соблюдать следующие правила:

— питайтесь 4-5 раз в день, употребляя обильное количество бедной калориями пищи (овощи, несладкие фрукты, нежирное мясо, молоко и молочные продукты, яйца, рыба). Ешьте медленно, тщательно пережевывая;

— избегайте возбуждающих аппетит блюд, острых приправ, соленой и пряной пиши, мучных и кондитерских изделий, конфитюров и спиртных напитков;

— для приготовления пиши применяйте жиры растительного происхождения;

— ограничивайтесь 50-100 граммами хлеба вдень из ржаной муки, который отличается низкой калорийностью и высоким содержанием витаминов и минеральных солей;

— включайте в меню нсоднотипные блюда и употребляйте несколько видов продуктов, но в небольших количествах;

— постарайтесь полностью исключить употребление подслащенных напитков — пепси-колы, фанты, лимонада и т.п.;

С сахаром обращайтесь экономнее. О том, что сахар портит зубы, известно каждому ребенку. Но лишь немногие знают, что для переваривания сахара организм использует витамины В1 и В2. В день достаточно четырех кусков сахара, чай пить желательно вприкуску.

— ограничьте потребление соли — не более 10-12 грамм в день. Сюда входит и то количество соли, которое содержится в готовых продуктах. Если вы не можете отказаться от соли, постарайтесь заменить ее соевым соусом;

— пищи следует принимать столько, чтобы не испытывать чувство пресыщенности или голода. Чувство голода мешает нормализации веса тела;

— избегайте отдыха после приема пищи;

— старайтесь не ужинать поздно вечером, а перед сном выпейте стакан молока или кефира;

— недолгая прогулка после ужина пойдет вам на пользу;

— по крайней мере один раз в неделю контролируйте свой вес. Раз или два в неделю проводите разгрузочные дни.

Введение

Современный человек все дальше и дальше отходит от природы. Пользуясь достижениями химии, физики, техники, мы перестаем активно двигаться, переходим на синтетическое питание, дышим загрязненным воздухом, пьем отравленную воду. Все это приводит к тому, что мы приобретаем новые болезни, а наше душевное равновесие все чаще бывает нарушено из-за злобы, агрессивности, зависти как нашей, так и окружающих нас людей. Официальная медицина предлагает огромный арсенал новейших средств и методов лечения заболеваний, однако очень часто, избавившись от одной болезни, человек приобретает несколько других, связанных с побочными эффектами синтетических препаратов. В некоторых случаях приговор врачей категоричен: «Вам необходима операция». А пройдет ли и она успешно, не принесет ли осложнений - этого никто не гарантирует.

Где же искать выход? На помощь может прийти народная и нетрадиционная медицина. Сейчас к ней обращаются все чаще и чаще, причем и дипломированные врачи начинают рекомендовать пациентам «бабушкины рецепты». Конечно, и здесь не все однозначно. Вряд ли сегодня кто-нибудь рискнет воспользоваться таким советом: «Возьмите горсть сушеных тараканов, размелите в порошок...», однако в арсенале народной медицины есть очень много полезных и действенных средств.

Наш организм создан для физической активности. Физические упражнения позволяют человеку до старости оставаться подвижным, бодрым и работоспособным, что в конечном итоге продлевает его жизнь.

Двигаться нужно как можно больше. Во время интенсивного движения активизируется кровообращение, улучшается обмен веществ, мышцы становятся упругими, а фигура подтянутой. Кроме того, физическая нагрузка (в разумных пределах) заметно повышает настроение. Кстати, совсем недавно ученые открыли особые вещества -- эндорфины, регулирующие аппетит. Чем больше их в организме, тем реже мы вспоминаем о еде, а чувство голода появляется только тогда, когда организму действительно требуется «подзарядка». Как же это связано с физической активностью? Дело в том, что количество эндорфинов резко увеличивается во время активного движения. Поэтому именно упражнения помогают поддерживать идеальный вес.

Исследования, проведенные в Университете штата Орегон в США, показали, что у «спортивных» женщин более высок уровень обмена веществ -- 1510 ккал в день (у тех, кто предпочитает малоподвижный образ жизни, этот показатель составляет 1443 ккал). Процент жировой ткани в организме спортсменок был на 10% ниже, чем у остальных людей. Что же можно посоветовать тем, кто хочет перейти к более активному образу жизни? Конечно, не нужно сразу идти в тренажерный зал и задавать организму непомерные нагрузки. Надо начать в домашних условиях с обычных упражнений, развивающих разные группы мышц. Но прежде чем приступать к занятиям, рекомендуется оценить свою физическую форму, чтобы правильно выбирать нагрузки.

Как оценить свою физическую форму

Наиболее доступен и очень популярен во всем мире так называемый степ-тест.

Стоя лицом к невысокой (30 см) скамейке, встаньте на нее сначала только правой, а затем и левой ногой. На пол ноги опускайте в той же последовательности: сначала правую, а затем левую. Это 1 круг. За 5 секунд нужно сделать 2 полных круга, а за 1 минуту, соответственно, -- 24. В таком ритме вы должны двигаться 3 минуты. Потом сядьте и измерьте пульс, чтобы узнать, как сердце справляется с нагрузкой, -- это основной показатель тренированности организма, и он несколько различается для разных возрастных групп.

Первая группа (18-26 лет):

пульс 73 -- отлично, 74-82 -- очень хорошо, 83-90 -- хорошо, 91 -- 100 -- средне, 101-107 -- удовлетворительно, 108-114 -- посредственно, 115 и более -- плохо.

Вторая группа (27--60 лет):

пульс 74 -- отлично, 75-83 -- очень хорошо, 84-92 -- хорошо, 93-103 -- средне, 104-112 -- удовлетворительно, 113-121 -- посредственно, 122 и более -- плохо.

Об аэробике

Под аэробикой подразумеваются все виды физической активности, которые сопровождаются усиленной вентиляцией легких, например плавание, ходьба. Не очень давно это слово получило второе, I популярное значение -- комплекс упражнений, выполняемых под ритмичную музыку. Поговорим подробнее о некоторых видах аэробики.

Ходить или бегать?

Ходьба -- одно из самых простых и эффективных физических упражнений. Люди, привыкшие много ходить, редко жалуются на плохое здоровье. Во время бодрой пешей прогулки проходит общая усталость повышается эмоциональный настрой. Когда человек идет энергичной походкой, у него согласованно работают все самые крупные мышцы ног, спины, брюшного пресса. Это способствует улучшению кровообращения, обмена веществ и вентиляции легких. Таким образом, хо благотворно влияет практически на все жизненно важные opганы системы, начиная с сердца.

Еще одно бесспорное достоинство ходьбы заключается в том, заниматься ею можно где угодно: на стадионе, в парке, в лес помещении. Ходьба может быть прогулочной, оздоровительной и спортивной.

Прогулочная ходьба -- это ходьба в привычном, удобном для человека темпе. Начинать можно с коротких прогулок по 15-20 минут 2 раза в день. Постепенно в течение нескольких недель их продолжительность надо увеличить до 30 минут. При хорошем самочувствии через 1~2 недели можно время прогулок довести до 1 часа. Спокойные пешие прогулки не дают организму большой нагрузки, но, тем не менее, приносят ему большую пользу. Например, помогают избавиться от одышки или восстановить организм после болезни.

К оздоровительной ходьбе можно переходить тогда, когда вы сможете без напряжения ходить в течение часа. Темп такой ходьбы чуть быстрее прогулочного, но не напряженнее. Занятия начинаются с 10~ 15 минут прогулочной ходьбы, после чего нужно на некоторое время ускорить шаг, а в заключение еще 10 минут идти спокойно. Во время оздоровительной ходьбы нужно контролировать пульс, при правильно выбранном темпе он должен быть в пределах 18-20 ударов за 10 секунд. Если во время ходьбы вы чувствуете себя хорошо, длина «быстрой» дистанции в течение нескольких недель может достигнуть 2~3 км, через 4-6 месяцев -- 5-6 км, а к концу года -- 10 км.

Для тех, кому нравится ходить еще быстрее, подойдет спортивная ходьба. Однако она требует гораздо больших усилий, и, соответственно, хорошей физической формы.

Занимаясь спортивной ходьбой, можно укрепить мышцы бедер, ягодиц, живота и спины, избавиться от лишних жировых отложений. Некоторое время понадобится, чтобы освоить особую технику. Во время спортивного шага ноги не слишком высоко поднимаются над поверхностью дорожки, а ступни как бы перекатываются с пятки на носок. Руки обязательно должны быть согнуты в локтях. Одежду и обувь для занятий ходьбой лучше подобрать свободную и легкую. Как и любым спортом, нельзя заниматься спортивной ходьбой на сытый желудок. После приема пищи должно пройти минимум 1,5-2 часа.

Бег. Если же ваша деятельная натура требует более динамичных занятий, остановите свой выбор на беге.

Оздоровительный бег самым благотворным образом влияет на физическую форму человека. Так же, как ходьба, он совершенствует функции кровообращения, дыхания, обменные процессы и повышает работоспособность. Кроме того, бег развивает выносливость и является хорошим средством закаливания, поскольку заставляет организм испытывать большие нагрузки. Но именно эти нагрузки требуют от нас осторожности. Перед тем как выйти на беговую дорожку, лучше всего проконсультироваться у врача. Занимаясь бегом неправильно, можно нанести серьезный ущерб организму.

Если врач не нашел у вас противопоказаний для занятий бегом, остается выбрать подходящее время и место для пробежек. Хороший вариант -- парк или сквер недалеко от дома. Но идеальные условия можно найти только на стадионе, где есть беговые дорожки, покрытые специальным резиновым настилом. Ни в коем случае нельзя бегать по асфальту, так как бег по жесткому, не поглощающему толчки покрытию может вызвать заболевания голеностопных, коленных и тазобедренных суставов.

Время для пробежки каждый выбирает разное. По мнению одних специалистов, лучше всего бегать ранним утром, чтобы настроить организм «на рабочий лад». Другие считают, что интенсивная нагрузка в раннее время организму совершенно ни к чему, и рекомендуют бегать с 17 до 19 часов. Нам остается только предложить вам просто выбрать удобное для вас время. Бегать можно через день или 5 раз в неделю, но наиболее эффективны ежедневные занятия. Оптимальная продолжительность пробежки - 45-60 минут, но к этому времени следует подходить постепенно, для начала будет достаточно всего 10-15 минут.

Одежда для бега должна быть удобной, не стеснять движения, хорошо пропускать воздух, впитывать пот и защищать тело от неблагоприятных погодных условий. Следует приобрести специальные беговые кроссовки с легкой гнущейся и пружинистой подошвой, которая поддерживает свод стопы. Головной убор обязателен в любую погоду.

Занятия всегда начинаются с разминки: ходьбы, общеразвивающих упражнений (приседаний, наклонов, вращения корпуса), специальных дыхательных и разогревающих мышцы упражнений. Если пренебрегать такой подготовкой, во время бега будут возникать неприятные ощущения, а также можно получить травму.

Бегущие ноги должны двигаться равномерно и легко, голову нужно держать поднятой, а плечи свободно опущенными. В первое время обязательно следить за пульсом, он не должен превышать 120-140 ударов в минуту. Кроме того, необходимо правильно дышать: вдох делается носом, выдох - ртом. При сбое дыхания следует перейти на бодрую ходьбу и сделать дыхательную гимнастику: поднять руки -- вдох, опустить - выдох. Увеличивать нагрузку следует не за счет темпа, а за счет дистанции. Завершают пробежку еще одной легкой разминкой.

Плавание и акваазробика

Плавание. При регулярных занятиях плаванием улучшается питание мышцы сердца и состояние всей сердечно-сосудистой системы, увеличивается жизненный объем легких, укрепляется опорно-двигательный аппарат. Другое важное достоинство плавания -- это возможность обрести стройную подтянутую фигуру, поскольку этот вид физической активности позволяет не только снизить вес тела за счет интенсивного сжигания жира, но и укрепит практически все основные группы мышц. Как правильно заниматься плаванием? Здесь мы не ставим перед собой задачу научить плавать тех, кто не умеет этого делать, а лишь хотим напомнить некоторые правила, которые необходимо соблюдать для того, чтобы занятия были максимально полезными.

Заниматься спортивным плаванием лучше всего в бассейне.

Для занятий понадобятся два сплошных (закрытых) купальника и специальная шапочка.

Не следует заниматься на сытый желудок; поесть можно не позднее, чем за 2 часа до занятий.

Перед занятиями необходима разогревающая разминка.

Заниматься нужно с полной отдачей, легкое «плескание» в воде желаемого результата не принесет.

Занимаясь плаванием, необходимо позаботиться о здоровье кожи и волос: вода, как в естественном водоеме, так и в бассейне, может пагубно воздействовать на волосы и кожу, если не принять профилактических мер. На тело и лицо можно наносить защитный крем до занятий, после занятий обязательно следует принимать душ, а после этого увлажнять кожу кремом или лосьоном. Не стоит забывать и о масках для волос.

Аквааэробика. Если обыкновенные занятия плаванием вас не привлекают, можно посвятить себя аквааэробике. Водная, гимнастика появилась очень давно. Еще в Древнем Китае монахи Шаолиня отрабатывали точность и резкость ударов в воде. Сегодняшние методики направлены на придание телу силы и красоты. Большим плюсом аквааэробики является то, что ею могут заниматься даже те, кто совсем не умеет плавать, потому что во время упражнений можно держаться за бортик. Кроме того, для таких занятий не помеха ни возраст, ни беременность.

Правда, проконсультироваться с врачом все-таки придется: аквааэробика противопоказана тем, кто страдает сердечно-сосудистыми заболеваниями, а при заболеваниях дыхательных путей не разрешается заниматься на глубокой воде.

Зато для тех, у кого есть проблемы с опорно-двигательным аппаратом, водная гимнастика может стать настоящим спасательным кругом. В воде нагрузка на позвоночник и суставы становится минимальной, а возможность травмы сведена к нулю.

Аквааэробика поможет сбросить лишний вес, поскольку вам придется расходовать энергию не только для того, чтобы заставить работать мышцы, но и для преодоления сопротивления воды, и калорий сгорит в несколько раз больше, чем во время «сухопутных» занятий. Считается, что одно занятие в бассейне заменяет три в спортзале.

Занятия проводятся в воде трех уровней. Для новичков предлагается мелкая вода (до пояса), где прорабатываются мышцы нижней части тела. Средний уровень (вода доходит до груди) позволяет задействовать мышцы пресса и таза. Самая интенсивная нагрузка - - на глубине.

Во время занятий может использоваться специальное снаряжение: ласты, пояса, различные платформы, утяжелители, мячи. В воде можно заниматься и традиционными видами аэробики и фитнесса, а также восточными единоборствами, степом, танцами. Не огорчайтесь, если у вас нет возможности посещать бассейн. Водные упражнения можно выполнять и в обычной ванне - главное, чтобы вода не выплескивалась через край. Сначала нужно сделать разминку «на суше», а после этого приступать к упражнениям в воде. Выполнять их нужно в медленном темпе, крепко держась за края ванны.

Правильное питание

Правильное, рациональное питание является основным фактором здоровья и долголетия. От того, что, как и в каких количествах ест человек, зависит его физическое состояние.

Существуют определенные правила питания:

1)есть надо умеренно;

2) еда должна быть полноценной: в ней должны присутствовать в достаточном количестве белки, жиры, углеводы, минеральные вещества, витамины;

3) необходимо соблюдать режим питания. Рассмотрим эти три основных правила.

Умеренность в еде

Питание человека должно соответствовать его энергетическим затратам. Излишнее потребление пищи так же, как и недостаточное, вредно для организма и служит причиной различных заболеваний. Показателями энергетического равновесия можно назвать хорошее самочувствие и нормальный вес.

Что же такое нормальный вес? Существует много методик его определения. Официальная медицина считает, что вес человека в килограммах должен быть равен росту в сантиметрах минус 100±10%. Существуют и другие критерии оптимального веса, например такой: отношение веса тела в килограммах к квадрату роста в метрах должно лежать в пределах 18--22. Нижняя цифра -- норма для манекенщиц. При более низком показателе можно говорить об истощении, при превышении 22 -о лишнем весе.

Необходимое и достаточное количество пищи можно определить и по требуемым организму килокалориям. Для мужчин -- работников физического труда, не требующего значительных энергозатрат (например, в сфере обслуживания), -- среднесуточный энергетический обмен дол-жен быть равен 2750-3000 ккал, для женщин той же группы -- 2350-2550 ккал. Для мужчин умственного труда затраты будут несколько ниже -- 2550-2800 ккал, для женщин - 2200-2400 ккал. Для мужчин, занятых тяжелой физической работой (грузчики, лесорубы, косцы, строители и т. п.), энергозатраты выше -- 3900-4300 ккал, -- их питание должно быть более калорийным.

Для подсчета потребляемых калорий следует иметь в виду, что калорийная ценность обычной порции (500 г) большинства супов колеблется от 200 до 300 ккал. Калорийная ценность молочных супов и сборных мясных солянок может быть выше 400 ккал. Энергетическая ценность большинства мясных блюд с гарниром колеблется от 500 до 600 ккал, рыбных блюд -- близка к 500 и несколько ниже, овощных блюд -- от 200 до 400, причем калорийность их зависит от содержания в них жира. Энергетическая ценность порции каши с жиром или молоком приближается к 350-400 ккал. Калорийность третьих блюд -- компотов, киселей, кофе с молоком, какао и т. п. -- колеблется от 100 до 150 ккал.

Расчеты показывают, что при постоянном превышении суточной калорийности пищи над энергозатратами на 300 ккал увеличивается накопление резервного жира на 15-30 г в день, что составляет в год лишних 5,4-10,8 кг.

Общий объем пищи, потребляемой взрослым здоровым человеком вместе с выпиваемой жидкостью, составляет примерно от 2,5 до 3,5 кг в день.

Сколько человек должен употреблять воды? Водный баланс в организме в среднем определяется такими средними величинами: питьевая вода (чай, кофе и т. п.) -- 800-1000 мл, супы -- 500-600 мл, вода, содержащаяся в твердых продуктах, -- 700 мл, образующаяся в самом организме, -- 300-400 мл. Таким образом, суточная потребность человека в воде -- 2,3-2,7 л. В условиях нормальной температуры и при умеренных физических нагрузках человек не должен выпивать в день более 1 л воды. Избыточное потребление воды приносит несомненный вред: увеличивается нагрузка на сердце, ускоряются процессы распада белка. Разумеется, в жаркую погоду и при интенсивном труде потребность в воде возрастает, но и теряет ее организм при этом значительно больше, главным образом с потом. Утолять жажду лучше постепенно, выпивая через 10-20 минут по несколько глотков.

Полноценность пищи

В рационе любого человека обязательно должен присутствовать определенный состав белков, жиров и углеводов. При нарушении баланса этих веществ в организме происходят различные неблагоприятные сдвиги. Основная функция углеводов состоит в поставке энергии организму. Жиры, и особенно белки, кроме снабжения организма энергией являются еще и необходимым материалом для пластических целей, т. е. для постоянно протекающих процессов оться даже те, кто совсем не умеет плавать, потому что во время упражнений можно держаться за бортик. Кроме того, для таких занятий не помеха ни возраст, ни беременность.

Правда, проконсультироваться с врачом все-таки придется: аквааэробика противопоказана тем, кто страдает сердечно-сосудистыми заболеваниями, а при заболеваниях дыхательных путей не разрешается заниматься на глубокой воде.

Зато для тех, у кого есть проблемы с опорно-двигательным аппаратом, водная гимнастика может стать настоящим спасательным кругом. В воде нагрузка на позвоночник и суставы становится минимальной, а возможность травмы сведена к нулю.

Аквааэробика поможет сбросить лишний вес, поскольку вам придется расходовать энергию не только для того, чтобы заставить работать мышцы, но и для преодоления сопротивления воды, и калорий сгорит в несколько раз больше, чем во время «сухопутных» занятий. Считается, что одно занятие в бассейне заменяет три в спортзале.

Занятия проводятся в воде трех уровней. Для новичков предлагается мелкая вода (до пояса), где прорабатываются мышцы нижней части тела. Средний уровень (вода доходит до груди) позволяет задействовать мышцы пресса и таза. Самая интенсивная нагрузка - - на глубине.

Во время занятий может использоваться специальное снаряжение: ласты, пояса, различные платформы, утяжелители, мячи. В воде можно заниматься и традиционными видами аэробики и фитнесса, а также восточными единоборствами, степом, танцами. Не огорчайтесь, если у вас нет возможности посещать бассейн. Водные упражнения можно выполнять и в обычной ванне - главное, чтобы вода не выплескивалась через край. Сначала нужно сделать разминку «на суше», а после этого приступать к упражнениям в воде. Выполнять их нужно в медленном темпе, крепко держась за края ванны.

Правильное питание

Правильное, рациональное питание является основным фактором здоровья и долголетия. От того, что, как и в каких количествах ест человек, зависит его физическое состояние.

Существуют определенные правила питания:

1)есть надо умеренно;

2) еда должна быть полноценной: в ней должны присутствовать в достаточном количестве белки, жиры, углеводы, минеральные вещества, витамины;

3) необходимо соблюдать режим питания. Рассмотрим эти три основных правила.

Умеренность в еде

Питание человека должно соответствовать его энергетическим затратам. Излишнее потребление пищи так же, как и недостаточное, вредно для организма и служит причиной различных заболеваний. Показателями энергетического равновесия можно назвать хорошее самочувствие и нормальный вес.

Что же такое нормальный вес? Существует много методик его определения. Официальная медицина считает, что вес человека в килограммах должен быть равен росту в сантиметрах минус 100±10%. Существуют и другие критерии оптимального веса, например такой: отношение веса тела в килограммах к квадрату роста в метрах должно лежать в пределах 18--22. Нижняя цифра -- норма для манекенщиц. При более низком показателе можно говорить об истощении, при превышении 22 -о лишнем весе.

Необходимое и достаточное количество пищи можно определить и по требуемым организму килокалориям. Для мужчин -- работников физического труда, не требующего значительных энергозатрат (например, в сфере обслуживания), -- среднесуточный энергетический обмен дол-жен быть равен 2750-3000 ккал, для женщин той же группы -- 2350-2550 ккал. Для мужчин умственного труда затраты будут несколько ниже -- 2550-2800 ккал, для женщин - 2200-2400 ккал. Для мужчин, занятых тяжелой физической работой (грузчики, лесорубы, косцы, строители и т. п.), энергозатраты выше -- 3900-4300 ккал, -- их питание должно быть более калорийным.

Для подсчета потребляемых калорий следует иметь в виду, что калорийная ценность обычной порции (500 г) большинства супов колеблется от 200 до 300 ккал. Калорийная ценность молочных супов и сборных мясных солянок может быть выше 400 ккал. Энергетическая ценность большинства мясных блюд с гарниром колеблется от 500 до 600 ккал, рыбных блюд -- близка к 500 и несколько ниже, овощных блюд -- от 200 до 400, причем калорийность их зависит от содержания в них жира. Энергетическая ценность порции каши с жиром или молоком приближается к 350-400 ккал. Калорийность третьих блюд -- компотов, киселей, кофе с молоком, какао и т. п. -- колеблется от 100 до 150 ккал.

Расчеты показывают, что при постоянном превышении суточной калорийности пищи над энергозатратами на 300 ккал увеличивается накопление резервного жира на 15-30 г в день, что составляет в год лишних 5,4-10,8 кг.

Общий объем пищи, потребляемой взрослым здоровым человеком вместе с выпиваемой жидкостью, составляет примерно от 2,5 до 3,5 кг в день.

Сколько человек должен употреблять воды? Водный баланс в организме в среднем определяется такими средними величинами: питьевая вода (чай, кофе и т. п.) -- 800-1000 мл, супы -- 500-600 мл, вода, содержащаяся в твердых продуктах, -- 700 мл, образующаяся в самом организме, -- 300-400 мл. Таким образом, суточная потребность человека в воде -- 2,3-2,7 л. В условиях нормальной температуры и при умеренных физических нагрузках человек не должен выпивать в день более 1 л воды. Избыточное потребление воды приносит несомненный вред: увеличивается нагрузка на сердце, ускоряются процессы распада белка. Разумеется, в жаркую погоду и при интенсивном труде потребность в воде возрастает, но и теряет ее организм при этом значительно больше, главным образом с потом. Утолять жажду лучше постепенно, выпивая через 10-20 минут по несколько глотков.

Полноценность пищи

В рационе любого человека обязательно должен присутствовать определенный состав белков, жиров и углеводов. При нарушении баланса этих веществ в организме происходят различные неблагоприятные сдвиги. Основная функция углеводов состоит в поставке энергии организму. Жиры, и особенно белки, кроме снабжения организма энергией являются еще и необходимым материалом для пластических целей, т. е. для постоянно протекающих процессов обновления клеток.

Вредные привычки

Текст: Skarletty

Что такое вредная привычка?

Вредная привычка это автоматически повторяющееся многое число раз действие, причем действие это вредоносное с точки зрения общественного блага, окружающих или здоровья самого человека, который подпал под кабалу вредной привычки.

Вредные привычки бывают не полезны или прямо вредны. Такие автоматические действия проявляются из-за слабости воли. Если человек не может проявить силу воли, чтобы совершить прогрессивное действие, то он подпадает под силу привычки, которая возвращает его в старую колею, привычное действие.

Привычное действие – это и есть привычка. Но, с одной стороны, бывают привычки и манеры хорошие, полезные и, с другой, бывают дурные, или вредные привычки.

Полезными привычками мы можем назвать такие, как делать зарядку по утрам, мыть руки перед едой, убирать за собой все вещи на место, чистить каждый день зубы и т.п.

Вредную привычку можно рассматривать как болезнь или патологическую зависимость. Но наряду с вредными привычками существуют неполезные действия, которые нельзя рассматривать как болезнь, но которые возникают из-за неуравновешенности нервной системы.

Что можно назвать вредными привычками?

К вредным привычкам можно отнести следующие действия:

• Алкоголизм

• Наркомания

• Курение

• Игровая зависимость или лудомания

• Шопингомания (шопоголизм) - «навязчивая магазинная зависимость» или ониомания.

• Переедание

• Телевизионная зависимость

• Интернет-зависимость

• Привычка Грызть ногти

• Ковыряние кожи

• Ковыряние в носу или ринотиллексомания

• Щелкание суставами

• Техномания

• Привычка грызть карандаш или ручку

• Привычка сплёвывать на пол

• Употребление нецензурных выражений

• Злоупотребление «словами-паразитами» и др.

Алкоголизм – самая распространенная вредная привычка, зачастую превращается в серьезное заболевание, характеризующееся болезненным пристрастием к алкоголю (этиловому спирту), с психической и физической зависимостью от него, сопровождающаяся систематическим потреблением алкогольных напитков несмотря на негативные последствия.

Алкоголизм - аутодеструктивный (саморазрушающий) тип девиатного, зависимого, поведения. Возникновение и развитие алкоголизма зависит от объёма и частоты употребления алкоголя, а также индивидуальных факторов и особенностей организма. Некоторые люди подвержены большему риску развития алкоголизма ввиду специфичного социально-экономического окружения, эмоциональной и/или психической предрасположенности, а также наследственных причин. Установлена зависимость случаев острого алкогольного психоза от разновидности гена hSERT (кодирует белок переносчика серотонина). Однако до настоящего времени не обнаружено специфических механизмов реализации аддиктивных свойств алкоголя.

Наркомания — хроническое прогредиентное (развитие болезни с нарастанием симптоматики) заболевание, вызванное употреблением веществ-наркотиков.

Разные наркотики вызывают разную зависимость. Одни наркотики вызывают сильную психологическую зависимость, но не вызывают физической зависимости. Другие же, напротив, вызывают сильную физическую зависимость. Многие наркотики вызывают и физическую, и психологическую зависимость.

Различают позитивную привязанность — приём наркотика для достижения приятного эффекта (эйфория, чувство бодрости, повышенное настроение) и негативную привязанность — приём наркотика для того, чтобы избавиться от напряжения и плохого самочувствия. Физическая зависимость означает тягостные и даже мучительные ощущения, болезненное состояние при перерыве в постоянном приёме наркотиков (т. н. абстинентный синдром, ломка). От этих ощущений временно избавляет возобновление приёма наркотиков.

В конце XX века Россия вслед за многими странами мира столкнулось с эпидемией наркомании. Согласно оценкам Федеральной службы по контролю за оборотом наркотиков, в настоящее время в Российской Федерации насчитывается до 2.5 миллионов наркозависимых. Абсолютное большинство из них, около 90%, составляют героиновые наркоманы. Наркомания с начала девяностых годов XX столетия приобрела характер эпидемии и является угрозой национальной безопасности страны.

Страна ежегодно теряет от героина 30-40 тысяч молодых людей. Наркотизация населения является основной причиной распространения серьезных заболеваний: ВИЧ и вирусных гепатитов. Из 500 000 официально зарегистрированных ВИЧ-инфицированных в России около 60% составляют люди, заразившиеся через инъекционное употребление наркотиков. До 90% наркозависимых больны гепатитом В или С.

Курение — вдыхание дыма препаратов, преимущественно растительного происхождения, тлеющих в потоке вдыхаемого воздуха, с целью насыщения организма содержащимися в них активными веществами путём их возгонки и последующего всасывания в лёгких и дыхательных путях.

Как правило, применяется для употребления курительных смесей, обладающих наркотическими свойствами (табак, гашиш, марихуана, опиум, крэк и т. п.) благодаря быстрому поступлению насыщенной психоактивными веществами крови в головной мозг.

Россия занимает седьмое место в мире по числу сигарет, выкуриваемых за год в среднем на душу населения. Лидирует по этому показателю Греция (более 3000 сигарет на человека в год).

Игровая зависимость — предполагаемая форма психологической зависимости, проявляющаяся в навязчивом увлечении видеоиграми и компьютерными играми, а также лудомания - патологическая склонность к азартным играм заключается в частых повторных эпизодах участия в азартных играх, которые доминируют в жизни человека и ведут к снижению социальных, профессиональных, материальных и семейных ценностей, такой человек не уделяет должного внимания своим обязанностям в этих сферах.

Играми, вызывающими самую сильную зависимость, чаще всего считаются сетевые, особенно MMORPG. Известны случаи, когда слишком долгая игра приводила к фатальным последствиям. Так, в октябре 2005 года умерла от истощения китайская девочка после многосуточной игры в World of Warcraft. В онлайне прошли широчайшие похороны Snowly (такой был ник девочки).

Ониомания (от греческих onios — для продажи, mania — безумие) — непреодолимое желание что-либо покупать, не обращая внимания на необходимость и последствия. Покупки становятся и отдыхом, и развлечением, и самостоятельным смыслом. В просторечии эту манию часто называют шопинголизм или шопоголизм.

По мнению врачей чаще всего ониомания развивается у женщин на почве недостатка внимания, чувства одиночества и внутренней пустоты, потребности в признании и любви, а также в период депрессии из-за потери партнера. Встречаются и другие причины:

• Жажда адреналина. Организм быстро привыкает к адреналину и начинает нуждаться во всё больших его дозах. Такие люди занимаются экстремальными видами спорта. В магазине можно тоже получить дозу адреналина - принятие решения о покупке и возможное разочарование являются микрострессами.

• Иллюзия власти. Покупаются не столько вещи для личного потребления, сколько некие атрибуты власти, в том числе в форме отношения продавцов к покупателю: уважение, услужливое обращение, льстивые похвалы, фирменные пакеты для покупок.

• Иллюзия свободы и контроля над своей жизнью. Шоппинг снимает у шопоголика депрессию и тревогу, повышает самоуважение и уверенность в себе - он может себе позволить купить то, что сейчас захотелось, а не то, что рекомендовали или что просто необходимо. И человек получает ощущение свободы от покупок, даже если вещи ему не нужны. И если вы идете в магазин без необходимости или надобности.

Психогенное переедание — расстройство приёма пищи, представляющее собой переедание, приводящее к появлению лишнего веса, и являющееся реакцией на дистресс (отрицательная неспецифическая реакция организма животного на любое внешнее воздействие. Наиболее тяжелой формой дистресса является шок.). Может следовать за утратой близких, несчастными случаями, хирургическими операциями и эмоциональным дистрессом, особенно у лиц, предрасположенных к полноте.

Современная медицина активно занимается изучением вопроса генетической предрасположенности к перееданию. Исследования показывают, что дети полных родителей обычно предпочитают жирную пищу, не любят овощи, и чаще склонны к перееданию.

Психогенное переедание — это комплексная проблема, сочетающая в себе как чисто психологический, так и чисто физиологический факторы. Физиологический фактор — это проблемы связанные с лишним весом: нарушение обмена веществ, повышенная нагрузка на организм и др. Психологический фактор — это с одной стороны тяжёлые эмоциональные переживания страдающего психогенным перееданием человека, а с другой — трудности, связанные с соблюдением человеком диеты. Как следствие, психогенное переедание зачастую требует одновременной работы с обоими факторами, путём обращения как к психологу/психиатру, так и к диетологу/врачу.

Телевизионная зависимость. Телевидение стало самым распространенным способом бегства от себя в мир иллюзий. Оно вошло в жизнь практически каждого современного человека, стало привычным спутником его жизни.

По статистическим данным в среднем каждый человек примерно по 3 часа в день проводит перед телевизором.

Это составляет примерно половину его свободного времени и около 9 лет из жизни каждого. Люди регулярно отдают телевиденью время своего отдыха. При том, что нередко зрители негативно оценивают качество передач, считают себя способными «прямо здесь и сейчас» выключить телевизор, те же люди продолжают часами ждать возле телевизоров оказываясь неспособными «оторваться» от просмотра. То есть речь идет уже о частичной потере контроля над влечением к просмотру телепередач.

Признаками телевизионной зависимости являются:

1. плохое самочувствие, тревога, раздражительность, слабость при завершении телепросмотра;

2. ощущение утраты реальности, растерянность при внезапном отключении телевизора;

3. незапланированные просмотры;

4. безуспешность действий направленных на сокращение времени проведенного перед телевизором и связанное с этим чувство вины;

5. сосредоточенность внимания на событиях, сюжетных линиях телепередач, стремление переводить тему разговора на обсуждении увиденного по телевизору;

6. снижение профессиональной активности или пренебрежение семейными обязанностями из-за телевизора;

7. любые другие формы отдыха (чтение, прогулки, спорт, хобби) начинают уступать свои позиции, время ранее затрачиваемое на них заполняется просмотром телепередач;

8. при отказе от телепросмотра на 3 дня и более возникают следующие явления: дискомфорт, слабость, упадок сил, апатия, безразличие, тоска, тревога, чувство пустоты, невосполнимой утраты, неудовлетворенность жизнью, снижение нетрудоспособности и семейные конфликты, агрессия, раздражительностью

Также существуют такие специфические признаки ТV зависимости как «грейзинг», «зеппинг» - то есть просмотр более одного канала одновременно и бесцельное переключение телевизора с канала на канал с помощью пульта дистационного управления.

Интернет-зависимость — психическое расстройство, навязчивое желание подключиться к Интернету и болезненная неспособность вовремя отключиться от Интернета. Интернет-зависимость является широко обсуждаемым вопросом, но её статус пока находится на неофициальном уровне

Британские ученые считают, что излишне активный интернет-серфинг ведет к депрессии.

Те люди, которые проводят много времени в онлайне, подвержены плохому настроению и чаще чувствуют себя несчастными.

Исследование показало, что интернет-зависимостью страдает около 10% пользователей во всем мире. Некоторые из них самостоятельно признают свою болезнь и сообщают, что они много времени проводят в чатах и социальных сетях.

Главная проблема многих пользователей - слишком много времени, проводимого в онлайне. Многие люди не могут контролировать, сколько времени они просидели в интернете. Это им мешает вести полноценную жизнь.

Также можно отметить, что люди, страдающие интернет-зависимостью также страдают и депрессией средней либо сильной степени. Однако исследователи отмечают, что интернет-зависимость сложно поддается диагностике.

Основные 6 типов интернет-зависимости таковы:

1. Навязчивый веб-серфинг — бесконечные путешествия по Всемирной паутине, поиск информации.

2. Пристрастие к виртуальному общению и виртуальным знакомствам — большие объёмы переписки, постоянное участие в чатах, веб-форумах, избыточность знакомых и друзей в Сети.

3. Игровая зависимость — навязчивое увлечение компьютерными играми по сети.

4. Навязчивая финансовая потребность — игра по сети в азартные игры, ненужные покупки в интернет-магазинах или постоянные участия в интернет-аукционах.

5. Пристрастие к просмотру фильмов через интернет, когда больной может провести перед экраном весь день не отрываясь из-за того, что в сети можно посмотреть практически любой фильм или передачу.

6. Киберсексуальная зависимость — навязчивое влечение к посещению порносайтов и занятию киберсексом.

Привычка грызть ногти. Науке до сих пор неизвестно, что заставляет людей грызть ногти. Хотя теорий, пытающихся объяснить, почему люди грызут ногти, немало: от задумчивости до напряжения.

Одна из самых распространенных теорий гласит, что привычка грызть ногти появляется на почве стресса. Грызут, чтобы расслабиться, грызут, чтобы лучше думалось, грызут, когда нервничают.

Французские социологи провели опрос на смешную тему: «Кто и в каких ситуациях грызет ногти?». Выяснилось, что на обкусывание ногтей французов чаще всего провоцируют рабочие ситуации. Обдумывая рабочие вопросы или испытывая беспокойство из-за работы, грызут ногти 26,5% респондентов. Среди причин на втором месте по популярности стоит обкусывание ногтей во время шопинга (что, видимо, символизирует муки выбора), затем следуют размышления по поводу экономической ситуации и беспокойство за детей или родителей.

Подавленные желания. Существует неофрейдистская теория, согласно которой стремление грызть ногти является аналогом мастурбации. Но в отличие от мастурбации, грызение ногтей чуть более социально приемлемо. Видимо, потому так сильно и распространено.

Привычка, заимствованная у родителей. Есть «народная» теория, согласно которой в привычке грызть ногти виновата наследственность: дескать, если родители грызли ногти – то и дети будут заниматься тем же самым, уж ничего не поделать.

Но не стоит сваливать на поведенческие гены то, что имеет гораздо более простое объяснение. Ребенок видит, как родители грызут ногти. Точно так же он видит, как родители переходят дорогу на красный свет, хамят окружающим и ковыряют в носу.

Агрессия так и брызжет. Еще одна теория связывает привычку грызть ногти с выплеском агрессии, направленной на самого себя. То есть, человек грызущий ногти, имеет что предъявить себе самому: он буквально гложет себя, занят самообвинениями и самобичеваниями. Сложно возразить авторам теории: на любой аргумент, вроде: «А вот я грызу ногти, но ни в чем себя не обвиняю», всегда можно возразить: «Просто вы, батенька, хорошо умеете подавлять свои чувства. Зато ваше подсознание в это самое время…».

Обессивно-компульсивное расстройство. Случается, что грызение ногтей становится признаком данного синдрома. Суть его в том, что у людей постоянно возникают навязчивые, тревожащие их представления, и чтобы обуздать тревогу, у них появляются различные ритуалы: накручивать волосы на палец, постоянно поправлять воротник или грызть ногти.

Хрупкость ногтевой пластины. Иногда грызение ногтей связано с хрупкостью ногтевой пластины. Некоторые считают, что если ногти регулярно слоятся и ломаются, проще всего обкусать поврежденный ноготь. Многие из них затем стараются исправить форму: «догрызть» до совершенства, не прибегая к помощи маникюрных ножниц и пилочки.

Привычка ковырять кожу.

Это может быть ковыряние кожи лица и/или тела, кожи головы, кожи пальцев рук и т. д.

Иногда носит характер привычки самостоятельно избавляться от недостатков на лице — самостоятельные механические чистки лица, в худшем случае — привычка постоянно трогать кожу и выдавливать ногтями воспаленные участки или сдирать подсыхающие болячки.

При этом высока вероятность еще большего воспаления, а также ухудшения состояния кожи, образования шрамиков, больших открытых пор, в том числе — опасность заражения крови. В редких случаях обладатель этой привычки ковыряет кожу и кладет содержимое в рот.

Причины:

• За данной привычкой может скрываться невроз, вызванный стрессами и выражающийся в потребности причинять себе физическую боль после получения боли эмоциональной — пантономия. Причинение себе физической боли приносит временное успокоение, если запрещать себе это — может возникнуть «ломка», появляется тревожность, привычка трансформируется в новые, другие формы — ковырять в носу, грызть ногти и т. д.

• Тот же самый невроз может выражаться в потребности постоянного задействия рук — в постоянной активации мелкой моторики. Трансформируется в своего рода ритуал для успокоения нервов.

• Мания идеального лица: малейшая неровность или прыщик вызывают неудовольствие и желание удалить, сковырнув.

• Проблема психосоматики — навязчивые действия, навязчивые движения рук, ритуалы.

Ринотиллексомания - человеческая привычка извлекать из ноздрей засохшие сопли пальцем. Умеренное ковыряние не рассматривается отклонением от нормы, но чрезмерное увлечение этим занятием может свидетельствовать о психологическом или психиатрическом расстройстве. Долгое ковыряние может вызвать кровотечение из носа и более серьёзные повреждения.

Многие медицинские источники рассматривают ковыряние в носу как один из симптомов отклонения от нормального поведения у детей. В частности, это занятие считается признаком расстройства внимания и гиперактивности (attention deficit hyperactivity disorder; ADHD). Ковыряние в носу наблюдается и в случаях более серьёзных отклонений, например при синдроме Смита-Магениса (генетическое нарушение, возникающее при отсутствии небольшого участка 17-й хромосомы и проявляющееся характерным строением тела, особенностями развития и поведения. Первая группа детей была описана в 1980 году в США врачом-клиницистом Энн Смит и цитогенетиком Эллен Магенис).

Щелкание суставами

Порой встречаются любители намеренно исполнить «музыку» на своих пальцах. Начинается это «увлечение» обычно еще в детстве, это проделывается снова и снова на радость изумленной публике, и в результате привычка «хрустеть пальцами» остается на всю жизнь. При этом суставы постоянно травмируются и теряют подвижность. А вместе с тем растет риск появления раннего артроза.

О его появлении можно не подозревать довольно долго. Суставные хрящи разрушаются годами. Их гладкая, зеркальная поверхность растрескивается, а покрывающая ее клейкая смазка постепенно теряет влагу. В результате кости в месте соединения приобретают неровности и шероховатости. Трение между ними увеличивается, а их перемещение относительно друг друга сопровождается специфическим треском. Сами хрящи не имеют нервных окончаний, поэтому нет и болезненных ощущений. Но с возрастом все эти изменения прогрессируют, и кости, объединенные в сустав, полностью оголяются. А в них-то как раз нервные окончания присутствуют. При движении головки костей трутся между собой, вызывая сильную боль. Вокруг суставов находится большое количество сухожилий, которые тоже втягиваются в процесс разрушения, деформируются, в них начинаются разные воспалительные явления.

Отказаться от такой привычки можно только с помощью силы воли, медикаментозного лечения не существует. А та скованность в пальцах, которая образуется если долго не хрустеть – со временем проходит.

Техномания. Желание постоянно обновлять уже имеющиеся телефоны, компьютеры, телевизоры и бытовую технику, покупать все более новые и усовершенствованные модели.

Постоянная потребность в приобретении новых моделей телефонов не редкость. Как правило это оправдывается несколькими новыми функциями, обновленным дизайном меню и т.п. То же самое и по отношению к другой технике. Эта зависимость тоже стала заболеванием, которая ведет к депрессиям, нервным расстройствам в случае, если нет финансовой или какой-либо другой возможности приобрести желаемую вещь.

Самые безобидные вредные привычки в этом списке это употребление в речи слов-паразитов, нецензурные выражения, сплевывание на пол и привычка грызть карандаш или ручку.

Будьте осторожны с вредными привычками, зачастую они приводят к неблагоприятным последствиям, либо являются предвестниками серьезных заболеваний.

Содержание

1. Введение с.2

2. “Курить - здоровью вредить” с.4

3. Алкоголь не щадит ни одного органа… с.8

4. Наркотик - “Белая смерть”… с.18

5. Заключение с.27

6. Литература с.28

1. Введение

Масштабность и глубина проблемы требуют изобилия информации, чтобы истина об алкоголе, курении, наркотиках и токсикомании, факторов, способствующих им, дошла до каждого. По данным Всемирной организации здравоохранения, проблемы, связанные с употреблением алкоголя, никотина, наркотиков, перестали быть сегодня медицинскими или моральными проблемами только отдельных лиц, они затрагивают здоровье, благополучие и безопасность всего населения, более того, влияют на национальное развитие.

В последнее десятилетие в нашей стране резко обострились вес вышеперечисленные проблемы. И несмотря на активную пропаганду здорового образа жизни в СМИ, выпуск многочисленных книг, журналов, плакатов, буклетов под лозунгами “нет – наркомании!”, “жизнь без иглы” и т.д., а также широкомасштабные акций по борьбе с “вредными привычками”, заболеваемость, инвалидность, смертность, в том числе детская, в России достигли катастрофического уровня.

Как мне кажется, проблема “вредных привычек” является наиболеее актуальной в наше время, и борьба с ними – это задача не только государства в целом, но и каждого отдельного гражданина. Необходимая профилактика “вредных привычек”- это, в первую очередь, информация о их губительном воздействии на человеческий организм, особенно на организм подрастающего человека. И чем раньше мы начнем профилактику “вредных привычек” среди молодого поколения, тем быстрее удастся избежать печальных последствий (тяжелых заболеваний, инвалидности, разрушенных семей,самоубийств и т.д.), повысить процент рождаемости, сохранить численность нашей нации. В связи с этим, ввести дисциплину “ЗОЖ” в школьные учебные программы способствовало бы правильному воспитанию молодежи, формирования ее серьезного отношения к своему здоровью и здоровью будущего поколения.

2.“Курить – здоровью вредить”

Курение табака – одна из самых распространенных вредных привычек, приводящая иногда к серьезным нарушениям здоровья.

Табак – это однолетнее растение семейства пасленовых. Его специальным образом обработанные листья служат сырьем для табачной промышленности. При курении происходит сухая перегонка табака и бумаги под воздействием высокой температуры (около 300 ˚С). При этом выделяется огромное количество различных вредных веществ: их известно около 1200! Среди них – производные почти всех классов органических веществ: предельные углеводороды, этиленовые и ацетиленовые соединения, ароматические углеводороды, стерины, спирты, эфиры, алкалоиды (среди них – никотин). Есть здесь и неорганические соединения мышьяка, меди, железа, свинца, полония (в том числе радиоактивного полония), есть в табачном дыми окись углерода, оксиды азота, синильная кислота. Недаром говорят, что список веществ, содержащихся в табачном дыме, заставляет содрогнуться: это целый справочник по вредным веществам.

Ядовитые свойства никотина доказываются просто: пиявка, поставленная курильщику, вскоре отваливается в судорогах и погибает от высосанной крови, содержащей никотин.

Весьма велики и перечень вредных последствий курения. Ученые находят все новые и новые причины связи курения с различными заболеваниями.

Продолжительность жизни курильщиков на 7 – 15 лет меньше, чем их некурящих собратьев.

Подсчитано, что курение ответственно за 90% случаев смерти от рака легкого, 75% - от бронхита и 25% - от ишемической болезни сердца у мужчин в возрасте до 65 лет1. Если сравнить заболеваемость курящих и некурящих, то у первых она в несколько раз выше. Курение уменьшает физическую силу, замедляет реакцию, ухудшает память, заметно снижает половую потенцию. У курильщиков чаще, чем у некурящих, рождается неполноценное потомство. Ученые обнаружили увеличение частоты самопроизвольных абортов, повышение смертности в предродовом и послеродовом периодах, снижение массы тела новорожденных, ухудшение умственных способностей у выживших детей, рождение детей с аномалиями развития и т.д. Следует отметить, что на потомство оказывает влияние не только активное, но и так называемое пассивное курение, когда некурящие беременные женщины вынуждены вдыхать табачный дым.

Курение может быть причиной стойкого спазма сосудов нижних конечностей, способствующего развитию облитерирующего эндартериита, поражающего преимущественно мужчин. Это заболевание ведет к нарушению питания, гангрене и в итоге к ампутации нижней конечности.

От веществ, содержащихся в табачном дыму, страдает так же пищеварительный тракт, в первую очередь зубы и слизистая оболочка рта. Никотин увеличивает выделение желудочного сока, что вызывает ноющие боли под ложечкой, тошноту и рвоту. Эти признаки могут быть проявлением и гастрита, язвенной болезни желудка, которые у курящих возникают гораздо чаще, чем у некурящих. Так, например, среди мужчин, заболевание язвенной болезнью желудка, 96 - 97% курили. Курение может вызвать никотиновую амблиопию. У больного страдающего этим недугом, наступает частичная или полная слепота. Это очень грозное заболевание, при котором даже энергичное лечение не всегда бывает успешным.

Всякому курильщику необходимо помнить, что курение табака вредно сказывается не только на состоянии его собственного здоровья, но и на здоровье тех, кто его окружает дома, на работе, в общественных местах.

Большинство же курильщиков удивительно бесцеремонны по отношению к окружающим. Вот что писал по этому поводу Л.Н.Толстой: “Всякий человек нашего современного среднего воспитания признает неблаговоспитанным, негуманным для своего удовольствия нарушать спокойствие и удобство, а тем более здоровье других людей…Но из тысячи курильщиков ни один не постесняется тем, чтобы напустить нездорового дыма в комнате, где дышат воздухом некурящие женщины. дети, причем не чувствуя при этом ни малейшего укора совести”2.

Потребность в курении не дана человеку изначально. Она вырабатывается каждым индивидуально. Курение существует как социальный феномен, входящий в число привычных элементов образа жизни большинства народов мира. В процессе социализации подростки. вступающие во взрослую жизнь, жадно присматриваются и усватвают “взрослые” нормы жизнедеятельности. Подражая старшим, молодые люди приобщаются к курению, со временем и сами становятся источником подражания для других.

Так, после 20 лет начинают курить лишь 10,7% мужчин. Остальные – гораздо раньше. Курильщики, как правило, не могут точно сформулировать, почему они потянулись к сигарете. Их ответы очень неопределенны: любопытство, желание попробовать, баловство, подражание и т.д.

Можно ли бросить курить? Безусловно, да, хотя это нелегко. Но большинство курящих может прекратить курение самостоятельно, без всякой врачебной помощи. Об этом же свидетельствуют данные Комитета экспертов Всемирной организации здравоохранения по борьбе с курением, подтверждающие, что среди бросивших курить около 85% “…сделали это по собственной инициативе…”3. Очень тяжело отвыкают от курения женщины, тем не менее почти 80% тех, кто бросил курить, сделали это без помощи врача. Статистика весьма единодушна: почти все бросившие курить сделали этот шаг за счет волевых усилий, самодисциплины, самоорганизации, не обращаясь к медикаментозным средствам.У многих заядлых курильщиков развивается зависимость от никотина – болезнь, при которой никотин включается в процесс обмена веществ организма, являясь при этом необходимым их участником. Когда человек бросает курить, возникает своеобразная “недостача” никотина в обменных процессах. Отсутствие никотина проявляется в целом комплексе очень неприятных для человека физических недомоганий и психологических переживаний. Эти явления врачи-наркологи называют абстинентным синдромом.

Все это и позволяет сказать: “Курить – здоровью вредить!”