Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavets_52.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
136.7 Кб
Скачать

Розділ 2. Міжнародні стандарти місцевого самоврядування

Створення міжнародних стандартів виступає не тільки спільною діяльністю держав по розробці міжнародних угод, які носять концептуальний характер, але і як процес одностороннього приєднання держав до вже розроблених міжнародних документів, в тому числі і міжнародних стандартів.

Міжнародні стандарти місцевого самоврядування знайшли своє відображення в документі Європейська хартія місцевого самоврядування – який на сучасному етапі є основним міжнародним правовим документом для держав членів Ради Європи і містить стандарти щодо організації управління на місцях, які є обов’язкові для держав – членів цієї організації 6.

Поява Хартії викликана посиленням різнорівневої інтеграції , у тому числі і на місцевому рівні, що створило необхідність зіставлення систем управління місцевих органів влади в різних країнах і пошуку уніфікованих підходів до їх подальшого розвитку.

Хартія надає вагомого значення питанням демократії в країні, які знаходять своє відображення в діяльності органів місцевого самоврядування. Так, в преамбулі Хартії зазначено: «органи місцевого самоврядування є однією з головних підвалин будь-якого демократичного режиму, право громадян на участь в управлінні державними справами є одним з демократичних принципів, які поділяються всіма державами - членами Ради Європи, існування органів місцевого самоврядування, наділених реальними функціями, може забезпечити ефективне і близьке до громадянина управління»7.

За своєю суттю Хартія спрямована на утвердження і захист самостійності місцевого самоврядування як фундаментального принципу демократичного конституційного устрою.

Хартія складається з Преамбули та трьох частин.

  • Преамбула закріплює фундаментальні принципи Хартії, якими є: роль місцевого самоврядування в забезпеченні демократії, ефективного управління та децентралізації влади; роль муніципальних утворень в розвитку Європи; необхідність для муніципалітетів мати широку автономію.

  • Перша частина містить основні положення щодо місцевої автономії. Зокрема, закріплюється на необхідності конституційного і законодавчого регулювання місцевого самоврядування (ст. 2), визначається поняття місцевого самоврядування (ст. 3), встановлюються принципи організації та діяльності органів місцевого самоврядування (ст.4), наприклад, наявність предметів ведення і повноважень органів місцевого самоврядування, що дозволяють останнім ефективно вирішувати питання місцевого значення.

Інші статті першої частини фіксують необхідність чіткого муніципального поділу (ст.5), самостійного визначення органами місцевого самоврядування своєї структури, право наймати муніципальних службовців для забезпечення діяльності вибраних посадових осіб місцевого самоврядування (ст.6, 7). Цілями ще двох важливих статей є обмеження адміністративного контролю за нормоутворення органів місцевого самоврядування (ст.8) і необхідність забезпечення наповнення місцевих бюджетів (ст.9). Стаття 10 закріплює право органів місцевого самоврядування співпрацювати між собою і створювати міжмуніципальний асоціації, а стаття 11 — можливість судового захисту місцевої автономії.

  • Друга частина містить різні положення щодо зобов'язань держав, що підписали і ратифікували Хартію, виходячи з наміру забезпечити баланс між нормами Хартії та інституційно-юридичними особливостями держав. Хартія надає державам право не включати у внутрішнє законодавство деякі положення Хартії при наявності правового обгрунтування (ст. 12). Зазначена стаття також закріплює, що принципи місцевого самоврядування обов'язкові для всіх держав. Таким чином, мова йде про компроміс між необхідністю дотримання фундаментальних принципів місцевого самоврядування та гнучкістю щодо внутрішнього права кожної з держав.

  • Третя частина регулює процедурні питання, зміст яких, як правило, стандартно і є в наявності у всіх конвенціях Ради Європи: підписання, ратифікація та набрання чинності (ст. 15), територіальна сфера дії (ст.16), денонсація і нотифіцікація (ст.18 , 19).

Хартія є значним внеском держав у формуванні об’єднаної Європи, заснованої на засадах демократії та децентралізації влади.

У третьому розділі реферату будуть відображенні принципи місцевого самоврядування в Україні і Франції та їх відповідності до міжнародних стандартів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]