Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні заняття №1-7.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
196.61 Кб
Скачать

Практичне заняття №1

Задача №4.1

Вихідні дані Загальна середньооблікова чисельність персоналу організації становить 400 осіб, протягом року в ній професійним навчанням було охоплено 164 працівника. Водночас витрати організації на розвиток персоналу становили 247,8тис. грн., витрати на професійне навчання персоналу ― 197,5тис. грн., загальні витрати роботодавця на робочу силу ― 13166,6 тис. грн., а загальний обсяг реалізації продукції ― 30200,0 тис. грн.

Постановка завдання. Розрахувати питому вагу працівників організації, які пройшли професійне навчання протягом року від загальної чисельності персоналу; частку витрат організації на розвиток персоналу в загальних її витратах на робочу силу, питому вагу витрат організації на професійне навчання персоналу у загальних її витратах на робочу силу, а також відсоток витрат організації на розвиток персоналу до загального обсягу реалізації продукції.

Задача №4.3

Вихідні дані. Витрати організації на розвиток персоналу за рік становили 247,8 тис. грн, у тому числі на професійне навчання ― 197,5 тис. грн. Фонд оплати праці персоналу організації дорівнював 9084,9 тис. грн., середньооблікова чисельність працівників організації – 400 осіб, кількість працівників, які пройшли професійне навчання 161 особа. В організації на професійне навчання персоналу витрачено 3600 навчальних годин, а загальна кількість продуктивних годин ― 1932000.

Постановка завдання. Визначити відсоток витрат організації на професійне навчання персоналу до фонду оплати праці; витрати на розвиток персоналу в розрахунку на одного працівника організації; кількість навчальних годин в розрахунку на одного працівника; витрати на розвиток персоналу в розрахунку на одну продуктивну годину організації; середні витрати організації в розрахунку на одну навчальну годину; витрати організації на професійне навчання у розрахунку на одного навченого працівника, а також частку годин, витрачених на професійну підготовку працівників, до загальної кількості продуктивних годин організації.

Задача №4.5

Вихідні дані Перехідний контингент учнів і слухачів у навчально-курсовому комбінаті на початку року становив 100 осіб. Навчально-курсовому комбінату підприємства планом передбачено підготувати за рік нових робітників з терміном навчання чотири місяці — 50 осіб, з терміном навчання п’ять місяців — 65 осіб та підвищити кваліфікацію робітників з відривом від виробництва з терміном навчання один місяць — 45 осіб і з терміном навчання півтора місяця — 20 осіб, усього — 180 осіб. Відповідно до навчального плану з 100 осіб буде випущено 25 осіб 1 квітня та 75 осіб ― 1 вересня. Фізичний відсів учнів і слухачів становить на підставі звітних даних комбінату 10 осіб.

Постановка завдання. Розрахувати середньорічний контингент прийняття та випуску учнів і слухачів навчально-курсового комбінату підприємства, весь середньорічний контингент учнів і слухачів.

Практичне заняття №2

Задача №4.7

Вихідні дані. У зв’язку із запровадженням в цеху машинобудівного заводу нової прогресивної технології виробництва відділ розвитку персоналу організував у навчальному центрі підвищення кваліфікації за погодженою програмою навчання 40 робітників. Середня річна продуктивність праці робітників цеху, які не пройшли підвищення кваліфікації за програмою навчання, складає 45 тис. грн. Водночас середня річна продуктивність праці робітників, які пройшли підвищення кваліфікації за програмою навчання, становить 50 тис. грн. Рентабельність реалізованої продукції дорівнює 15%. Витрати заводу на короткострокове підвищення кваліфікації за програмою навчання у розрахунку на одного робітника дорівнюють 800 грн.

Рівень задоволення потреби цеху в робітниках у кваліфікаційному розрізі в результаті підвищення кваліфікації за програмою навчання збільшився з 97% до 99%.

Середній відсоток забракованої продукції цеху по відношенню до загальної кількості виробленої продукції у працівників, які пройшли підвищення кваліфікації за програмою навчання, складає 1,2%, тоді як в працівників, що не пройшли підвищення кваліфікації за програмою, ― 1,7%.

Середній відсоток плинності кадрів серед робітників, які пройшли підвищення кваліфікації за програмою навчання, дорівнює 4%. Водночас цей показник серед робітників, які не пройшли навчання з підвищення кваліфікації за програмою, становить 9%. Втрати коштів внаслідок плинності кадрів на одного працівника цеху дорівнюють 0,35 тис. грн.

Середня кількість раціоналізаторських (винахідницьких) пропозицій в результаті здійснення заходів з підвищення кваліфікації робітників за програмою навчання в розрахунку на одного працівника становить 0,2 одиниць. У робітників, які не пройшли підвищення кваліфікації за програмою, зазначений показник дорівнює 0,1 одиниць. Економія від зменшення собівартості продукції (наданих послуг) у розрахунку на одну раціоналізаторську (винахідницьку) пропозицію становить 1,9 тис. грн.

Постановка завдання. Визначити економічну ефективність підвищення кваліфікації робітників цеху за програмою навчання, загальну економічну ефективність витрат підприємства на заходи з професійного навчання зазначених робітників, термін окупності витрат підприємства, пов’язаних з розробкою і впровадженням цієї програми.